Hayattaki hedefinizi nasıl belirlediniz?

Insan amacini yasadikca buluyor, sekillendiriyor.

Universiteye giderken ben de ne olmak istedigimi bilmiyordum. Hemsirelik okuyordum. Sonra yapamayacagimi anladim, ordan ciktim, ekonomi bolumu bitirdim. Simdide isletme alakali calisiyorum...

Hala da bilmem sabahlari neseyle kalkip, bayila bayila gidecegim bir is ne olurdu. Belki de bu onemsiz bi detay benim icin bilmiyorum. Eskiden kendimi kariyer odakli bi insan zannederdim ama simdi yasim 25 ve mutlu bir yuvam olsun, kocam cocuklarim olsun istiyorum ve bunu sanirim kariyerden cok daha fazla istiyorum.

Yani 18 - 19 yasinda sorsan, cocuk dahi istemiyordum. 25 yasinda istiyorum. Belki 30 yasinda bambaska biseyler isteyecegim.

Plan program yapmak cok guzel ama.. genel anlamda, su akiyor ve yolunu buluyor sanirim.

Hayattaki hedefim mutlu olmaktı. Ne okuyacağıma lise sonda karar verdim, o da mecburen.

Yatağa yattığımda vicdanım rahatsa, huzur içinde uykuya dalabiliyorsam hedefime ulaştım anlamına geliyor benim için.

Diğer şeyler çok küçük detaylar.

Hımm!!
İibf'lisin.
İibf'lilerin mutlu olduğu görülmedi bu ülkede.
Çokta şaapma yani.

Anladım ne demek istediğinizi aslında ama şöyle söyleyebilirim kendiöi doktor olaral da hayal etsem, mühendis olarak da hatta çocuklarına bakan ev hanımı olarak da hayal etsem mutlu oluyorum çünkü ya başarılıyım ya da mutluyum hayallerimde ama gerçek hayatta öyle olamıyorum nedense. Mesela üniversite hayali kurarken de mutluydum ama şu an değilim gibi :KK43:
Sanırım bölümünüzden memnun değilsiniz gibi. İsteyerek mi tercih ettiniz?
Puanınıza göre mi tercih ettiniz?

Canım hayat planlara gre yaşanmıyor bolumunu bıtır meslege atıl once ayakların yere bassın su akar yolunu bulur, başında kavak yellerı var su an canın ne ısterse ıstesın ıkı ay snra ondan da sıkılırsın tereddutlerın olur hayattakı en degerlı sey zamandır zamanı gerıye alamazsın bu yuzden okulınu yarım bırakmak zaman kaybından baska bırsey degıldır ıdaeller ıhtıyaclara gore belırlenır sen unı mezunu olduktan sonra pek cok alana yonelebıkırsın hatta ıkıncı bır unıversteyı okumak sana kıdem katar bunu yapmaman ıcın sebeblerın de olmazyerınde olsam akışına bırakırım

Habire hedefledim,hiçbirine ulaşamadım.
Sorunum ne onu da bilmiyorum.
Kısmet değilmiş diye kendimi avutuyorum.

Canım hayat planlara gre yaşanmıyor bolumunu bıtır meslege atıl once ayakların yere bassın su akar yolunu bulur, başında kavak yellerı var su an canın ne ısterse ıstesın ıkı ay snra ondan da sıkılırsın tereddutlerın olur hayattakı en degerlı sey zamandır zamanı gerıye alamazsın bu yuzden okulınu yarım bırakmak zaman kaybından baska bırsey degıldır ıdaeller ıhtıyaclara gore belırlenır sen unı mezunu olduktan sonra pek cok alana yonelebıkırsın hatta ıkıncı bır unıversteyı okumak sana kıdem katar bunu yapmaman ıcın sebeblerın de olmazyerınde olsam akışına bırakırım
Evet zaten değiştirmek gibi bir düşüncem yok hem işletme her yöne açık bir alan olduğu için bir yandan da kendimi avutuyorum :D zaten geç başladım daha da vakit kaybetmemem lazım

Herkese merhabalar. Biraz genel bir soru ama hayattaki amacını ve hedefini belirleyememiş olan bana cevaplarınızla yardım edebilirsiniz diye düşündüm. Üniversitede okuyorum ama okuduğum bölümü istiyor muyum istemiyor muyum onu bile bilmiyorum. Nelerden hoşlanırım, gelecekte ne yapsam severim, benim amacım ne, bu işte ilerleyebilir miyim? Gibi sorular kafamı kurcalıyor sürekli. İnsanın hayatta belirli bir hedefi olmadıktan sonra her şeyi gönülsüz, yapmış olmak için yapıyor benim gibi. Peki siz hayattaki hedeflerinizi nasıl belirlediniz? Veya benim gibi ne yapmak istediğine karar veremeyen insanlar için önerileriniz var mı? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim:KK52:
sen tr de yasıyorsun . neyazıkki sınav sistemi insanları degişik mesleklere mecbur bırakıyor . bölümünü sevmeye calıs . şimdiden iş nasıl bulabilirsin bunun için nasıl geliştirmen lazım kendini bak. hiçç sevmiyoraan bırakırsın.

Ama her şeyi bırakıp da kaderde neyse o demek çok saçma olur
herşeyi bırakıp kader neyse o demeyeceksin ki.
Misal ben üniversite sınavına hazırlanırken hep başka bölüm için hazırlandım ; ancak kısmketimde işletme varmış onu okudum.
Burada hedefime ulaşamadım mesela.
Okulda okurken çok sevdiğim biri vardı , onunla evlilik hayali kurardık , hedefimizde okul bitsin , iş bulalım ve evlenelim vardı ; ancak o da olmadı biz nişana bir ay kala ayrıldık.

E daha sonra uluslararası bir şirkette işe başladım , orada 8 yıl çalıştım.
Hedefim orasın ik sına girmekti ancak ben mühendilik bölümüne girebildim:)
İşletme okudum ve uluslararsı bir şirkette 8 yıl kalite uzmanı olarak görev yaptım.
Bak burada da tutmadı hedefim.

Bunlar uzar gider, en basiti, eşimle evlendik .
Hayalimde ( çocuk düşüncesi beni korkutsa da bir kız çocugu annesi olmak vardı)
Bak bu da olmadı eşimde sıkıntı çıktı, bunun için tüp bebek yapılması gerekiyor ve suanda aylık 2700 tl ev kredisi ödüyoruz acıkcası tüp bebek için gerekli olan o para da bizi baya zorlayacak , e şimdi bu hayal de ertelendi:)

Demek istediğim herşey kader diye çaba sarfetmeden oturup beklemek değil,
Allah ne yazdıysa yaşanan o oluyor , bence buna inanmak.

Büyük işler başaran insanlar büyük hedefleri olan insanlardır :)
İnsan ne yaparsa yapsın aynı şeyi yaşıyor demek büyük haksızlık. İnsanlar çok çalışarak neler başarıyor. Çalışmasalar hiç elde edemeyecekleri şeyleri kazanıyorlar.

Ben de üniversite öğrencisiyim. En büyük hayalim canım ne isterse onu yapabileceğim bir konuma gelmek hayatta. Bunun için neler istediğimi az çok biliyorum şuan. Acele etmenize gerek yok bence, biraz hayatı keşfederek bulabilirsiniz gitmek istediğiniz yolu :)
en buyuk hayalın canın ne isterse onu yapabileceğin bir konuma gelmekmiş ya ; bunu asla yapamayacaksın.
Hayat üniversite zamanlarında düşündüğümüz kadar kolay değil.
yaşımız ilerleyip iş yerinde sorumluluk sahibi olunca, evlenince ve çocuklarımız olunca hiç de canımız ne isterse sadece onu yaparak yaşayan insanlar olamıyoruz.
En basiti iki arkadaş kahve içmeye bile çıksan o bir iki saatte kısıtlanıyorsun canının istediği olmuyor.
Senin hayallerin çok tozpembe ama hayatta kurulan her hayal de gerçek olmuyor.

az evvel yazdığım mesajı size de kopyaladım.

aşağıda:

Misal ben üniversite sınavına hazırlanırken hep başka bölüm için hazırlandım ; ancak kısmketimde işletme varmış onu okudum.
Okulda okurken çok sevdiğim biri vardı , onunla evlilik hayali kurardık , hedefimizde okul bitsin , iş bulalım ve evlenelim vardı ; ancak o da olmadı biz nişana bir ay kala ayrıldık.

İşletme okudum ve uluslararsı bir şirkette 8 yıl kalite uzmanı olarak görev yaptım.

Bak bu da olmadı eşimde sıkıntı çıktı, bunun için tüp bebek yapılması gerekiyor ve suanda aylık 2700 tl ev kredisi ödüyoruz acıkcası tüp bebek için gerekli olan o para da bizi baya zorlayacak , e şimdi bu hayal de ertelendi:)

en buyuk hayalın canın ne isterse onu yapabileceğin bir konuma gelmekmiş ya ; bunu asla yapamayacaksın.
Hayat üniversite zamanlarında düşündüğümüz kadar kolay değil.
yaşımız ilerleyip iş yerinde sorumluluk sahibi olunca, evlenince ve çocuklarımız olunca hiç de canımız ne isterse sadece onu yaparak yaşayan insanlar olamıyoruz.
En basiti iki arkadaş kahve içmeye bile çıksan o bir iki saatte kısıtlanıyorsun canının istediği olmuyor.
Senin hayallerin çok tozpembe ama hayatta kurulan her hayal de gerçek olmuyor.

az evvel yazdığım mesajı size de kopyaladım.

aşağıda:

Bahsettiğim hedefi kısa kestiğim için hayatta canımın istediğini yapabileceğim gibi durmuş :) Tabi ki öyle şeyler düşünmüyorum. Hayatın her anında zaten planlarımız aksiliklere uğrayabiliyor. Her şey herkesin istediği gibi olsaydı zaten kaos olurdu. Benim her istediğim dediğimden kastım farklı şeylerdi.

Ben de size şöyle anlatayım o zaman. Eğer istediğiniz diğer bölüm için çok çalışsaydınız, gerekirse senelerce tekrar girseydiniz sınava mutlaka başarırdınız. Siz pes etmişsiniz. İşletme bölümüne sizi zorla sokmadılar sanırım? Bu bölümü okumak da sizin tercihinizdi öyle ya da böyle.

Yapamadıklarınızın bir kısmı yetersiz istek veya az çalışmaktan kaynaklanıyor bence. Eşinizin sıkıntısı gibi konularsa elbette elinizde olmayan şeyler. Ama bazı insanlar zamanında aman başkası bulur, aman nasılsa kısmetimizde varsa olur diye düşünseydi teknoloji bile bu kadar ilerleyemezdi en basitinden. Bir ampulün bulunması bile ne kadar çok çaba gerektirmiş. İnsan uğraşmadıkça ve hedeflemedikçe hiçbir şey başaramaz.

Hayalleriniz için gerçekten uğraştığınızda ise aksilikler olsa da hayallerinize yakın bir şeyler elde edersiniz mutlaka.

Merak etmeyin dünyaya tozpembe bakmıyorum. Gerçekçi bakıyorum oldukça.

Bahsettiğim hedefi kısa kestiğim için hayatta canımın istediğini yapabileceğim gibi durmuş :) Tabi ki öyle şeyler düşünmüyorum. Hayatın her anında zaten planlarımız aksiliklere uğrayabiliyor. Her şey herkesin istediği gibi olsaydı zaten kaos olurdu. Benim her istediğim dediğimden kastım farklı şeylerdi.

Ben de size şöyle anlatayım o zaman. Eğer istediğiniz diğer bölüm için çok çalışsaydınız, gerekirse senelerce tekrar girseydiniz sınava mutlaka başarırdınız. Siz pes etmişsiniz. İşletme bölümüne sizi zorla sokmadılar sanırım? Bu bölümü okumak da sizin tercihinizdi öyle ya da böyle.

Yapamadıklarınızın bir kısmı yetersiz istek veya az çalışmaktan kaynaklanıyor bence. Eşinizin sıkıntısı gibi konularsa elbette elinizde olmayan şeyler. Ama bazı insanlar zamanında aman başkası bulur, aman nasılsa kısmetimizde varsa olur diye düşünseydi teknoloji bile bu kadar ilerleyemezdi en basitinden. Bir ampulün bulunması bile ne kadar çok çaba gerektirmiş. İnsan uğraşmadıkça ve hedeflemedikçe hiçbir şey başaramaz.

Hayalleriniz için gerçekten uğraştığınızda ise aksilikler olsa da hayallerinize yakın bir şeyler elde edersiniz mutlaka.

Merak etmeyin dünyaya tozpembe bakmıyorum. Gerçekçi bakıyorum oldukça.
bazen insan ne kadar çabalarsa çabalasın
olmuyor .
bunu ileride siz umarım yasamazsınız ama yasarsanız da benı hatırlarsınız:)

eski evliliğim için 4 sne mücadele verdim
hayalımdekı mutlu bır evlılıktı
hep ben ıyı olursam eşim de olur dedim , ailesi de olur dedim ama olmadı
fedakar oldum , vefalı oldum, iyi bir eş oldum
hayalım mutlu bır yuva idi ama olmadı bakın
hayalim gercek olmadı.

yeterınce calısmaya gelınce lisede sınıf 3. sü idim
bursanın en iyi lisesine gidiyordum.
ama benım sınava gireceğim ilk sene sorular calındı, yarıs atı gbi hazırlanmıstık sınava, hoppp sınav iptal oldu.
snr yeniden bir sınav oldu ama o psikoloji ile de yeterli gelmedi puanım.

bir sonrakı sene ise sınav sistemi değişti :)
senelerse sosyal bölümde eğitim gören bizim dönemdekiler , sayısaldan da sorumlu tutuldu .
hadi bakalım , benim sayısal yönüm cok zayıftır.
senelece psikoloji için sadece sözel alan gerekırken , birden basıma sayısal derdi çıktı.
özel ders aldım ancak 14 net cıkartabildim.
basarılı olabilmem için matematik ,fizik ,kimya ,b,iyoloji bunların hepsınde özeld ers almam gerekıyordu
18 yasındayım , ailemin bu kadar fazla ders aldırma imkanı yok.
nasıl olacak şimdi, şansın , kaderin hiç önemi yok mu?

siz sadece çalışmak, çaba göstermek ile birseylerın elde edıleceğine garanti gözüyle bakıyorsunuz.
Böyle bir dünya yok malesef.
Bazı yerlerde şans araya girer, bazı yerlerde de kısmet.
Oturup kaderimizi yaşayalım demiyorum ama gösterilen caba,konulan hedef de bir yere kadar.

bazen insan ne kadar çabalarsa çabalasın
olmuyor .
bunu ileride siz umarım yasamazsınız ama yasarsanız da benı hatırlarsınız:)

eski evliliğim için 4 sne mücadele verdim
hayalımdekı mutlu bır evlılıktı
hep ben ıyı olursam eşim de olur dedim , ailesi de olur dedim ama olmadı
fedakar oldum , vefalı oldum, iyi bir eş oldum
hayalım mutlu bır yuva idi ama olmadı bakın
hayalim gercek olmadı.

yeterınce calısmaya gelınce lisede sınıf 3. sü idim
bursanın en iyi lisesine gidiyordum.
ama benım sınava gireceğim ilk sene sorular calındı, yarıs atı gbi hazırlanmıstık sınava, hoppp sınav iptal oldu.
snr yeniden bir sınav oldu ama o psikoloji ile de yeterli gelmedi puanım.

bir sonrakı sene ise sınav sistemi değişti :)
senelerse sosyal bölümde eğitim gören bizim dönemdekiler , sayısaldan da sorumlu tutuldu .
hadi bakalım , benim sayısal yönüm cok zayıftır.
senelece psikoloji için sadece sözel alan gerekırken , birden basıma sayısal derdi çıktı.
özel ders aldım ancak 14 net cıkartabildim.
basarılı olabilmem için matematik ,fizik ,kimya ,b,iyoloji bunların hepsınde özeld ers almam gerekıyordu
18 yasındayım , ailemin bu kadar fazla ders aldırma imkanı yok.
nasıl olacak şimdi, şansın , kaderin hiç önemi yok mu?

siz sadece çalışmak, çaba göstermek ile birseylerın elde edıleceğine garanti gözüyle bakıyorsunuz.
Böyle bir dünya yok malesef.
Bazı yerlerde şans araya girer, bazı yerlerde de kısmet.
Oturup kaderimizi yaşayalım demiyorum ama gösterilen caba,konulan hedef de bir yere kadar.
Konu çok farklı boyutlara geldi ama ben ilk mesajınıza istinaden yazmıştım. "İnsan ne yaparsa yapsın yazısı ne isw onu yasıyor" bu cümleyi kurdunuz çünkü.
Bu cümlede de çalışmanın ve hedeflemenin hiçbir yararı olmadığı gibi bir anlam çıkıyor. Buna cevap veriyorum ve kadere hiç inanmadığımı neden düşünüyorsunuz anlamadım :)
Söyledim zaten, elimizde olmayan şeyler de yaşanabilir tabi ki hayatta. En basitinden birazdan ölmeyeceğimizin garantisi yok.
Bahsettiğiniz şartlardan çok daha kötü durumlarda, köy şartlarında iyi üniversiteler kazanan insanlar olduğu için bu konuya yorum yapmak istemiyorum :) Sizin hayatınız bu şekilde gelişmiş demek ki.
Şansın önemi yoktur da demedim. İnanan insan başarır diyorum, arkasındayım.
Uzatmaya gerek yok.

Back
X