Hayvan Ambulansı: Alo 153

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.872
40.715
Hayvan Ambulansı: Alo 153


Hayvan nakil ambulansı büyük bir özveri ile çalışıyor.

1 Mart 2010, Pazartesi - 08:52
HİT: 2970(0)




Yol kenarında acılı bir ölüme terk edilen, trafik kazası geçirip hareket edemeyecek hale gelen sokak hayvanları için hizmet veren hayvan nakil ambulansı büyük bir özveri ile çalışıyor.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ve Barınak Gönüllüleri Derneği işbirliği ile yürüyen projenin hayat kurtaran numarası '153'.

Kedim Jeff, geçen kış kanserden öldüğünde dünya başıma yıkıldı. Şimdiyse sokaktan aldığımda sağlık sorunları olan ve uzun çabalar sonucu nihayet sağlığına kavuşan bir başka kedim var. Kadıköy'deki pet shoplar yıkıldığı dönem, telef olmaktan kurtulan bir kedim daha... Ve yaşadığım sokakta baktığımız; su kapları her alındığında yeniden koyduğumuz; her gün verdiğimiz yemeği yemek için beklenmedik şekilde usluca sıralarını bekleyen kedilerimiz de...
Bugüne kadar kendimi hayvan sever addettim. Ta ki bir internet sitesinde okuyup da haberdar olduğum hayvan nakil ambulansını ve bu ambulans için canla başla çalıştığını gözlerimle gördüğüm bir grup insanla tanışana kadar.
Meğer hayvan severlik evdeki kedileri gözünüzden sakınmakla, E-5 üzerinde hunharca ezilmiş bir hayvan gördüğünüzde içinizden bir şeyin akıp gitmesiyle, sokağınızdaki kedileri beslemekle olmazmış. Yetmezmiş!
Meğer hayvan sevgisi, selin ortasında kalan hayvan barınağındaki kedi ve köpekleri yağmur, çamur demeden kucaklayıp kurtarmak, yol kenarında can çekişen hayvanların kaderini değiştirecek kadar fark edilir bir şey yapmakmış. Hatta asıl olan hayvan severlik değil hayvan haklarını savunmakmış!
Bundan iki hafta önce AKŞAM Gazetesi'nin bahçesinde yaşayan, ayağı yaralı kedinin kurtarılışına tanık olmak, benim gibi kendini hayvan sever addedip aslında somut bir şey yapmayarak yerinde sayan birinin gözlerini açtı. Şimdi sıra sizde...
Bu arada, hayvan ambulansının kaydına 1049 numara ile giren kedimiz artık 3 ayaklı ve geçireceği klinik tedavisi sonrasında ona sıcak bir yuva arıyoruz!

YARALI HAYVAN İHBARI İÇİN '153'Ü ARAYIN
İstanbul Belediyesi Beyaz Masa birimi ile Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkı Derneği'nin (BGD) ortak projesi olan hayvan ambulansı, bugüne kadar görülmemiş bir işi başarıyor. Hayvan ambulansı projesi, 2007 yılında Ajda Pekkan'dan Sezen Aksu'ya ünlü isimlerin desteğiyle gerçekleşen 'Kalbimiz Sokakta Atıyor' (www.kalbimizsokaktaatiyor.org) isimli sokak hayvanlarına yardım konserinden elde edilen gelirle hayata geçmiş. 2009 Nisan ayından beri hizmet veren ambulans İstanbul sınırları içinde sabah 09.00 ile gece 12.00 saatleri arasında çalışıyor. Bugüne kadar binden fazla ihbara cevap veren ambulansa günde ortalama 10 ihbar geliyor. Bugüne kadarki ihbarlardan sadece bir tanesini, ihbar eden kişi kendi arabasıyla çarptığı hayvanı kurtarmak üzere yapmış!
Otobanda, ana caddede ya da işlek olmayan bir sokakta trafik kazası geçiren sahipsiz bir hayvan gördüğünüzde içiniz sızlamakla kalmasın artık. Böyle bir durumda hemen 153'ü yani İstanbul Büyük Şehir Belediye'sinin Beyaz Masa Birimi'ni arayın ve yaralı bir hayvan ihbar edeceğinizi söyleyin. Operatör sizi Fatih Hayvan Hastanesi'ne bağladığında hayvanın durumu hakkında bilgi verip, bulunduğunuz yerin adres bilgisiyle telefonunuzu iletin. Bu bilgiler ambulans görevlilerine ulaştırılacak ve görevliler sizi arayıp detaylı bilgi alacaklar. Ambulans gelene kadar yaralı hayvanın başından ayrılmayın ve mümkünse onu güvenli bir bölgeye alın. Ambulansın İstanbul trafiğinde şehrin bir ucundan diğerine yol kat ettiğini unutmayarak sabırlı davranın ve gelene kadar yerinizden ayrılmayın.
BARINAK GÖNÜLLÜLERİ ANLATIYOR
Nisan 2006'dan beri bir sivil toplum örgütü olarak çalışan Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkı Derneği (BGD), sistemini serzenişte bulunmak değil çözüm yaratmak üzerine kurmuş. Derneğin çekirdek kadrosunda 8 kişi yer alıyor.
Derneğin başkanı Aslı Varlıer Pelit, sahne ve kostüm tasarımcısı; Begüm Kaya dernekte engelli kediler için gönüllü annelik yapıyor ve bir firmada satış temsilcisi olarak çalışıyor, veterinerlik eğitimi almayı düşünüyor. Meltem Acet, bir televizyon kanalında finans yöneticisi; Jale Güven, bir televizyon programında editör; Yağmur Özgür, piyano öğretmeni. Özel sektörde çalışan Erhun Bolat, derneğin barınak sorumlusu. Art Direktör Emel Işıtan, tasarım işlerini yürütüyor. Arkeolog Müjde Türkkan ise öğretim görevlisi olduğu üniversitenin öğrencilerini derneğin tanıtım işlerine yönlendiriyor. Ambulansta yakalamacı olarak görev alan Taylan Wang ve dernek ofisinde asistan olarak çalışan Gülay Yılmaz ise çalışmaların eli ayağı olacak şekilde özverili... Derneğin gönüllü ajansı Leo Burnett iken hayvan nakil ambulansının tek kurumsal sponsoru ise Mapfre Genel Sigorta.
HER MAHALLENİN GÖNÜLLÜSÜ OLSA
BGD'nin çatısı altında yirmiye yakın engelli kedi yeniden hayata tutunmak üzere çaba harcıyor. Üzerine, onların bakması için kapılarına terk edilen kediler, bulundukları çevrenin kedileri derken işler çığırından çıkıyor. Sadece kedilerin değil köpekler başta olmak üzere tüm evcil hayvanların bakımı, rehabilitasyonu ve tedavisi için kendilerine ait bahçeli bir yere ihtiyaçları var. Bağışlar ve desteklerle yürüyen BGD, Türkiye'nin ilk engelli hayvan merkezinin kurulması için de sponsor arayışında.
Hayvan sevgisinin bizde 'markacılık' olduğunu anlatan Begüm Kaya, ''Ünlü isimler cins hayvanlar yerine sokak hayvanlarını sahiplense her şey daha farklı olacak. Barınaklarda en çok golden ve Sibirya kurdu gibi cins köpekler var. O kadar para verdikleri hayvanlara bile bakmıyorlar'' diyor.
Sokak hayvanlarının yaşam şartlarını yükseltmek için her mahallede mutlaka mahalle gönüllüleri olması gerektiğini anlatıyor, Aslı Varlıer Pelit. Bu gönüllülerin yasaya uygun davranıp, hayvan sevmeyenleri de bilinçlendirmesinin büyük bir adım olduğunu düşünüyor ve ekliyor: ''Bir sokaktaki hayvanlar, o sokağa aittir. İnsanlar ve hayvanlar birlikte yaşayan canlılardır. Her mahallede hayvanları beslemek için bölgeler ayrılsa ne çöpler dağılır ne de camlardan ciğer atılır''
Hayvan ambulansının en büyük dertlerinden birinin, evcil hayvan sahiplerinin suiistimali olduğunu da anlatıyorlar. Evdeki hayvanına bedava bakım yaptırmak için ambulansı çağıran kişiler, sokakta can çekişen bir başka hayvanın yaşam hakkını çalıyor. Ambulans ihbarı ile gelen hayvanları anlaşmalı oldukları özel kliniğe götürüyorlar ama borçları boylarını aşmış durumda. Bunun için en önemli ihtiyaçları ambulans için yapılacak bağışlar. Veterinerler ve hayvan kliniklerinin de ellerini taşın altına sokmasını isteyen ikili, 'Her klinik, ambulans ile gelen hayvanlar için aylık ücretsiz tedavi kotası koysa, işimiz çok kolaylaşır'' diyorlar. Kadıköy ve Şişli gibi hayvan sever belediyelerin, onların bölgesinden alınan hayvanları sahiplendiğini de anlatan ikili her belediyede bu sistem gelişse, onlar için büyük bir artı olacağını söylüyor.

MELEKLER KÖYÜ'NE SPONSOR GEREK
Bütün bu yardımlar ve bağışların onları ayakta tuttuğunu anlatan BGD üyeleri, Mimar Doğan Tekeli'nin çizdiği bir projeden bahsediyor sonra. Evsiz, korunmaya muhtaç insanlarla engelli hayvanların bir arada yaşaması üzerine kurulu olan projenin adı Melekler Köyü. Fakir aileler, şiddet mağduru kadınlar ya da 18 yaşına geldiğinde barınacak yeri kalmayan çocukların çalışacağı Melekler Köyü'nde insanlarla hayvanlar birer aile olarak yaşayacak. Aileler, engelli evcil hayvanların, sponsorlarsa bu ailelerin bakımını üstlenecek. Bu halihazırda var olan proje için de kurumsal sponsor arayan Barınak Gönüllüleri Derneği'ne katkıda bulunmak isterseniz www.kalbimizsokaktaatiyor.org sitesine mutlaka göz atın.

İNSANLARIN DUYARLILIĞI ŞAŞIRTTI
Ambulansta görevli veteriner hekim Ahmet Ali Yağcı, çalışma sistemlerini şöyle anlatıyor: 'Benimle birlikte görev yapan diğer veteriner hekim arkadaşlarım Hamit Kaya ve Önder Oflazoğlu ile iki günde bir nöbet değişimi yapıyoruz. Bu ambulans çalışmaya başladığında kafamızdaki en büyük soru, halkın duyarlılığı konusundaydı. Çünkü projenin en önemli ayaklarından biri halkın bilinçli ve duyarlı olması. Ambulansın 24 saat gezmesi mümkün değil. Bunun için yaralı hayvanların tespit edilip, ambulansa haber verilmesinde halka büyük iş düşüyor. Geçen aylar içinde duyarlılık konusunda umduğumuzdan daha güzel sonuçlar aldık. Kaza geçiren bir hayvanı kurtarmak insanlık görevidir. Olay yerine gittiğimizde ihbarda bulunan kişinin yardımı ile görev kayıt formlarını dolduruyoruz. Hayvana ait sağlık durumu bilgisinin yer aldığı form ayrıca yaralı hayvanın takibinde de kullanılıyor: Bu proje problemleri tespit etmemiz için pilot oldu.

Hayvan ambulansı ihbarı yaparken nelere dikkat etmeli
l Ambulans görevlilerinin en çok şikayetçi olduğu konu yanlış ihbarlar. Çünkü tek bir yanlış ihbarla İstanbul'un bir ucuna giden ambulans, o arada gelen ciddi bir ihbara gecikme sorunu yaşıyor.
l Ambulansa ihbar yaparken önceliğin trafik kazası atlatan hayvanlar olduğunu unutmayın.
l Açık yarası, gözle görünen kırıkları, ayakları hareket ettirmeye engel olan felç durumu gibi akut vakalarda ambulansı arayın.
l İhbarı yaptıktan sonra ambulans gelene kadar yaralı hayvanı önce güvenli bir bölgeye alın ve başında bekleyin. Unutmayın ki tek bir ambulans var ve bazen bulunduğunuz yere ulaşması oldukça vakit alabilir.
l Ambulans görevlisine hayvanın yara durumu hakkında olabildiğince çok ve doğru bilgi vermeye dikkat edin.
l Bir başka yaralı hayvan ihbarını riske atmamak için, ihbar ettiğiniz hayvanın hayatını kaybetmesi durumunda ambulans görevline mutlaka haber verin.

'Ne işe yarar' deme, bağışla
Ambulansın kurtarıp da kliğine götürdüğü hayvanlardan barınaktakilere, BGD'nin ofisindeki engelli kedilere kadar hayvan dostlarımıza destek olmak için pahada hafif ama çok ihtiyaç duyulan atık kumaş, yastık, leğen, çöp torbası, battaniye ve eski gazete yardımı yapabilirsiniz. 0 216 449 90 52-53

Mucize hikayeler yaşanıyor
Hayvan ambulansı ağır yaralı hayvanların hayatını kurtarıyor ve mucize hikayeler de yaşanıyor. Kalça kırığı ile TEM yolunda bulunan bir dişi köpek, ambulansla alınıp kliniğe götürülüyor ve o anda 7 yavru doğruyor. O yavrular şimdi sıcak evlerinde mutlu ama ne yazık ki anne barınakta bir kafeste. Tüm vücudu kırıklar içinde olduğundan hareket edemeyen bir köpek, tedavinin ardından şimdi bir çiftlikte koruma görevlisi olarak çalışıyor! Otobanda bir o yana bir bu yana koştururken bulunan görme engelli bir Husky köpek de aynı şekilde artık sıcak bir yuvada. Bir de ailesi bir avcı tarafından öldürülüp, sahiplenilen kurdun hikayesi var... Avcı yavruyu almak için anne ve babasını öldürüyor ve 5 ay boyunca ona bakıyor. Orman işlerinden bir görevli, illegal olduğundan kurt yavrusunu milli parka bıraktırıyor. Elle beslenmeye alışan kurt buraya uyum sağlayamayınca barınağa götürülüyor. Kurt sonunda sahipleniyor ve şimdi Manavgat'ta güvenli bir biçimde yaşıyor. Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz Vicki ayağı kırık olarak bulunuyor ve Fatih Hayvan Hastanesine getiriliyor.

Akşam

http://www.haber5.com/guncel/hayvan-ambulansi-alo-153

 
haber eski. ama numarayı hatırlatmak istedim. aklımızda olsun. bir can bir candır sevgili kklı hayvanseverler..
 
bunu öğrendiğim iyi oldu
bazen denk geliyorum çünkü yaralı hayvanlara nereyi arayacağımı bilemiyorum
 
Ben aradim ve bana 20 dk uzaklikta olan sehre gonderemiyoruz dedi yanii birakin orda eziyetle ölsün dedi açık açık insanlar bu kadar vicdandan yoksun işte
 
X