- 31 Ağustos 2018
- 8.602
- 20.333
- 298
evet erkekler kariyerlerini nasıl evlenince ve çocuk olunca değiştirmiyorsa kadınlar da değiştirmemeli...yasal süre neyse o kullanılıp işe dönülmeli..
tabi anadan babadan zengin arkadaşları hariç tutuyorum..
Haklısın canım ama işi bırakmayı düşünen insan 6 ay ücretsiz izin de alabilir . İş kanununda 6 ay ücretsiz izin hakkı var bu firmaların insiyatifinde olmayan bir konu.İşte şu sıkıntı var umay, yasal süre çok az.
Bir çok anne 2 aylık bebeğini bırakmak istemiyor.
Özelde çalışmanın vermiş olduğu sıkıntılar işte:
çok tanıdığım var, uygun/küçük yerde kafalarına göre bakıcıyı bulunca 2. çocuğu da yapıp büyüttüler sonra çocuklar daha iyi liselere gitsin diye daha büyük yerlere taşındılar.Vaybee ben doğuda yasiyorum arkadaşımın bakıcısı 2 çocuğa bakıyor 1500 TL maaş alıyor burda en iyisi bu kadar 1000 1200 vs
Bebek 5 aylık diğeri 1 buçuk yaşında falan sabah 7 akşam 4
işe dönüş davası şahıs şirketlerinde filan işe yaramıyor yalnız.Haklısın canım ama işi bırakmayı düşünen insan 6 ay ücretsiz izin de alabilir . İş kanununda 6 ay ücretsiz izin hakkı var bu firmaların insiyatifinde olmayan bir konu.
Bu yüzden işten çıksa bile işe dönüş davası ile işe döner.
işe dönüş davası şahıs şirketlerinde filan işe yaramıyor yalnız.
anca belli sayıdan fazla çalışanı olan bir yerse olur o.
Türkiyede bence esas sorun küçük ölçekli işletmelerin iş kanununa göre hak veremiyor olması. bakın kötü niyetli olup "vermemesi" demiyorum "verememesi" diyorum.
bizim çok çok çok fazla küçük işletmemiz var. avrupanın ABDnin filan bin katı. her apartmanın altı dükkan. her yer, berber her yer kuaför, terzi, bujiteri, çiğ köfteci, binlerce muhasebeci var çünkü kişi olarak defter tutamıyorsunuz filan filan. şimdi söyler misiniz bunlar nasıl "tamam git 6 ay ücretsiz izin yap" desin? mecbur başkasını alacak....
ya bizde böyle bi "Bakkal Salih amca" romantizmi bi "örgücü Melahat abla" tontişliği var ya...Ben 21 haftalık hamileyim normal de 7.30 saatten fazla çalıştırmaması lazım ama hala günde 10 saat çalışıyorum.
Bırak 6 aylık izni, yıllık iznimi vermiyor :/
O izinler falan çok iyi şirketler için geçerli küçük yerlerde olmuyor cidden.
Universite mezunuyum ancak diplomadan daha cok tecrubeye bakılıyor artık suan belli bir tecrube elde ettim daha iyi sartlarda yeni bir is arayışındayım suanda zaten . Açıkçası cocuk yapmış olmak icin cocuk yapmak istemiyorum allahtan esimde bu sekilde düşünüyor, belli bir birikim calisma saatleri daha uygun olan bir is gibi belli şartlar gerceklestikten sonra cocuk istiyorum ama hepinizin yazdıklarını okudum ve allah hepinize hepimize yardimci olsun bu devirde cocuk yetistirmek gercekten cok zormuşBen 2 yıl yeyecek kadar para biriktirdim ve isimi 2 yilliğina biraktim. Sonra da kres dusunuyorum. Ama ben asgari ucret almiyordum ve yasim cok buyuk. Allah size sabır versin. Bir kac sene çocuk yapmayip belki maaşınızı arttırabileceğiniz bir şeyler öğrenebilirsiniz. Cafelerde aşçılar vs iyi kazanıyor asgariye göre. Diploma da aranmıyor çoğunda. Eğitim durumunuzu bilmiyorum ama açiktan bir universite vs okuyup daha iyi bir iş imkanı bakabilirsiniz. Asgari ücretle artık bu ülkede ,işe gidecek parayı anca çıkarabilecek insanlar yakında...
Şahsen şartlarım bu şekilde olsa çocuğum kreş yaşına gelene kadar çocuğuma kendim bakarım.Kızlar merhaba,
Ben daha yeni evliyim allah aratmasın ama en az 2-3 sene falan çocuk düşünmüyorum. Ancak kafama takılan bir konu var hem çalışıp hemde bebek bakmak. Mesela kendimden örnek vereyim hafta ici 8-6 cumartesi 13.00 e kadar çalışıyorum, aldığım maaş asgari ücret genelde ev islerine bile yetisemiyorum zamanin bana az geldigini düşünüyorum, isten geliyorum yemek ye, ertesi günün yemegini hazirla, çamaşır, bulaşık vs. Eşimde yardım ediyor bu konularda ama yinede adam akıllı dinlenemeden işe gidiyorum. Ailelerimiz farkli sehirlerde. Mesela cocuk olduğunda ailelerimizin cocuga bakma gibi bir şansı ancak surekli bizde kaldiklarinda olabilir onu da ne onlar kabul eder ne de ben isterim açıkçası. Bakıcı tutulsa benim çalışmamın hiçbir anlami kalmaz zaten. Calismasam tek maaşla Turkiyede bu devirde geçinmek imkansiz. Bu durumda olan hanimlar nasıl yapıyorsunuz ne yapıyorsunuz cok merak ediyorum açıkçası bu durumu dusundukce cocuk suresini 5-6 yillara kadar uzatıyorum vallahi kafamda.
Sigorta tamam da yan hak pek yok hele de minimum ücretle çalışanlar için. O zaman başka biri de şöyle diyebilir; "çocuğa ayıracak zamanı olmayan kişilerin cocuk yapmasını anlamıyorum". 8 18 çalışıyormuş kadın. Cumartesileri dahil. Zaten bebekken uzun uyuyorlar. Beyin gelişimi olarak hayatının en kritik periyodunda ne kadar zaman geçirecek bu bebek & çocuk anne babasıyla? Emanet ettiği kişi kendisi kadar iyi bakim verecek mi? Neyse yani dediğim insanın kendi doğurduğu çocuğu kendisinin büyütmek istemesi doğal hele de çalışması ekstra refah sağlamıyorsa, birikim yapmaya yetmiyorsa. Ha bu anne olmak zorunda değil baba da olabilir pek tabii. Yani şahsen aradaki fark sigortanın yatmasıysa kendin bakmayı tercih ederim. Bu fedakarlığı yapma olanağım yoksa da çocuk doğurmam.Bakıcı tutulsa benim çalışmamın anlamı kalmaz olayı bana çok saçma geliyor. Kazandığınızın tamamını bakıcıya verseniz dahi sigortanız, yan haklarınız devam ediyor çalışınca. Üstelik sosyalleşiyorsunuz. Bir üstelik daha, bir insanın istihdamını sağlıyorsunuz.
Tatlım maaşı çocuga harcayacaksam çalışmanın ne anlamı var diyorsun ya, ben asgari ücretin yaklaşık 2 katını kazanıyorum, çocuğum 13 yaşında ve doğduğundan beri maaşım abartısız sadece çocuğa gidiyor. Bakıcı biter okul başlar oyuncak biter kitap başlar etüdü biter koleji başlar dershanesi biter özel dersi başlar...yemesini, giymesini, sağlık giderlerini, eglenmesini saymıyorum bile... çalışmamak gibi bir ihtimali düşünemiyorum ve inan şartlar gün geçtikçe ağırlaşıyor, allah tüm annelerin yardımcısı olsunUniversite mezunuyum ancak diplomadan daha cok tecrubeye bakılıyor artık suan belli bir tecrube elde ettim daha iyi sartlarda yeni bir is arayışındayım suanda zaten . Açıkçası cocuk yapmış olmak icin cocuk yapmak istemiyorum allahtan esimde bu sekilde düşünüyor, belli bir birikim calisma saatleri daha uygun olan bir is gibi belli şartlar gerceklestikten sonra cocuk istiyorum ama hepinizin yazdıklarını okudum ve allah hepinize hepimize yardimci olsun bu devirde cocuk yetistirmek gercekten cok zormuş
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?