refleks bu. öğretilmişi sorgulamamak. sorgulamayı istememek. rahatına, işine öyle gelmesi. ben onu gönderdim, erkeğin erk egoizmanyası.
annenin evine git demenin gerisinde, artık burada barınamazsın, ben sana bakmayacağım, baban baksın sana düşüncesidir.
kadının kişisel geliri yoktur çünki, e erkekde artık bakmayacağını söylüyorsa
kadın mecbur babasının evine gidicek. çalışmıyor çünki, bakıma muhtaç. evde de babası var erkek olarak,
yoksa abisi,dayısı,amcası var,, evin erkeği olan yere gitmeli-ydi kadın.
resmi nikâh ertelenmiş, yalnızca dini nikâh var ise hiçbir yasal hakkı da yok kadının. olsa bile sindirilmiş olduğundan hukuki yollara başvuramıyor.
geleneksel öğretilmiş refleks gereği erkek kendine yapışık bir hak görüyor düzeninin bozulmamasını. 'gönderdim bizimkini,n'aparsa yapsın!' diyor ardından.
kadının düzenini bozmayı hiç önemsemiyor. insaniyet olarak hanımını mağdur etmenin vebalini hiç düşünmüyor.
kadın kendi ekonomisine yeter hale geldikçe, bilinci arttıkça karşı çıkabiliyor, resmi evliliğin sağladığı hukuksal haklarını arayabiliyor. arıyor.
evvelden gelen, artık sistemin parçası olan kadının baba evine dönmesi kırılamaz bir döngü olsa da,
bireysel olarak akıntıya kürek çekmek tekerrürü kırar. bireysel çaba bireysel sonuç.