Hiçbir şeyi sevmeyen oğlum

İyi de bugün 9-10 yaşına gelmiş çocuklara bile bazen anne babaları yemek yedirebiliyor. Sadece sordum. Kesin böyle yapıyorsunuz demedim. Evde sorumluluk vermeyebiliyor çoğu ebeveyn ve bu yüzden de çocuklar sorumluluk bilinciyle yetişmiyor. Sosyal hayatı büyük oranda etkileyen bir şey bu, bu yüzden bunu da sordum. Sorumluluk vermiyorsunuz demedim.

Çocuğunuz başka her şeyde sınırsız olmak isterken tabletle sınırlı bir şekilde ilgilenmesi ne kadar mümkün, bunu merak ediyorum. Eğer kesinlikle çizilmiş bir sınır varsa bu konuda ne kadar güzel. Yoksa bize ne sizin çocuğun tablet süresinden. Kötülüğünüz için söylemedik.

Yakın arkadaşım çocuk ergen psikoloğu, tesadüfen telefondaydık konunuzu ona da sordum. Sorumluluk bilincinin yanlış oluşmuş olması kaynaklı olabilir diyor. Anne baba otoriter bir şekilde bunları dikte ediyor olabilir ama çocuğun mizacı böyle olmayabilir diyor. Yani çocuğun işbirlikçi olmasını sağlamanız lazım en başta. Çocuğun sorunu yönetilmekten hoşlanmamak. Belli ki böyle hissediyor. Doğru yönlendirmek için de uzman yardımı almanız lazım. Yoksa çocukta doyumsuzluk hissini beslersiniz. Çocuk sürekli sıkıldım, başka bir şey istiyorum diyecek uzun vadede ya da hiçbir şeyden tatmin olmama duygusu gelişecek. Sadece keyif aldığı şeyi yaptıralım o zaman diyerek doyumsuzluk duygusunu beslemiş oluyorsunuz.

Belli ki tarz değişikliği yapmanız lazım.

Tabi keşfetmesine izin verdim aman düşmesin aman kirletmesin demedim ama kendi evimde ya da sokakta demedim. Başkasının evinde değil yani. Bu arada benim oğlum da kaybedince centilmence tepkiler veremez ama ben kaybettiği zaman nasıl tepkiler vermesi gerektiğini hep açıkladım çoğu zaman da kaybettirdim oyunlarda.
Küçükken kendi istediğinin olduğu kısmı var ama malesef bizim değil de bakıcımızın iki çocuğu vardı oğlumla oynarlarken hep oğlumun dediğini yaparlardı ben ne kadar böyle yapmayın desem de çok severlerdi oğlumu onun kuralları geçerdi hep. Ama bu özelliğini aştı artık başkalarının koydugu oyunlara ayak uydurur yani öğretmeni ile sık sık konuşurum yeter ki oyun olsun
Öğretmeni çok merhametli olduğunu da söyler hep

Bazı insanlar lider ruhludur kendi koymadığı kuralları sevmezler. Bağımsız ve üretken olabileceği işlerde çalışmak isterler. Esnaf ve ticaretçi kesim böyledir mesela. Okul okul kurs kurs gezdirmek yerine lider ruhunu yansıtacağı yerlere yönlendirin. Gitar çalmak basketbol oynamak, satranç vs herkesin seveceği şeyler değil zaten.

Mesela çocuk lider diyorsunuz. Yönetilmekten hoşlanmıyor bu da belli. Demek ki ortada yanlış bir tutum var çocuğa karşı. Çocukla birlikte belki siz de nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili destek alabilirsiniz.

Çocuğunuzu çok fazla boğmuşsunuz o da artık tepki vermeye başlamış.
Çocuk da olsa fikrini soracaksınız istiyor mu istemiyor diye zorla göndermek çok sağlıklı değil.

Çok canlı örneğini kuzenimde yaşadık şuan 32 yaşında ama
Çocuğu küçükken o kadar boğdular ki kurallar etkinlikler dersler derken sonunda asosyal her şeyden nefret eden bir birey oldu.

Size tavsiyem yol yakınken vazgeçin ve çocğunuzu bu kadar boğmayın.

e kendi istekleriyle oğlunuzun dediği şeyleri yapıyorlarsa niye yapmayın diyorsunuz ki? ne güzel sözünü geçirten bir çocuk. merhametliyse centilmense sıkıntı ne

yönetilmekten neden hoşlansın ki nesi yanlış?

İşte ben de merak ediyorum acaba kuzeninizi “bogmak” demeyelim de bu etkinliklere göndermeselerdi daha sağlıklı bir birey olacak mıydı ?

böyle kurs kurs gezdiren insanları anlamıyorum ben. bi ilgisi sevgisi varsa çocuk kendi yönleniyor. zoraki yapılacak şeyler değil bunlar. ben de sevmem satranç falan neden seveyim ki ya

yönetilmekten neden hoşlansın ki nesi yanlış?
Ebeveynin tutumunun yanlış olabileceğini söyledim. Çocuğun hissiyatının değil. Çocuk yönetilmekten hoşlanmıyor. Ailenin bu konuda yanlış bir tutumu var diye düşünüyorum.

e kendi istekleriyle oğlunuzun dediği şeyleri yapıyorlarsa niye yapmayın diyorsunuz ki? ne güzel sözünü geçirten bir çocuk. merhametliyse centilmense sıkıntı ne
Sıkıntı şu sevdigi etkinlik yok. Arkadaş ilişkisi iyi. Ama spordur hobidir bunlar da edinmeli

böyle kurs kurs gezdiren insanları anlamıyorum ben. bi ilgisi sevgisi varsa çocuk kendi yönleniyor. zoraki yapılacak şeyler değil bunlar. ben de sevmem satranç falan neden seveyim ki ya
Ne seversiniz mesela galiba bazı insanlar hiçbir şey sevmiyor mu ki

Siz çocuğunuz size uyum sağlasın, gönderdiğiniz kurslara gitsin sevsin istiyorsunuz. Ama o sevmiyor bağımsız olmak istiyor oyun kurmak istiyor. Bağımsızlığı erken yaşta ele almış kendi yolunu çizebilecek özgüvene sahipken bastırmayın bence. Bastırılan enerji çok kötü şekillerde açığa çıkıyor sonra.

Ne olabilir tavsiyeniz var mı

Bu yorumu çok doğru ama kendi haline bıraksak zaten hicbirsey yapmayacak.
Yani düşünüyorum da biz de çocukken öyle kurslara, etkinliklere gitmiyorduk pek. Ödev yapar, hava müsaitse bahçede oynar, tv falan izlerdik. Çok da mutluyduk. İmkanı olan ve çocuğu böyle şeyleri çok sevenler için çok güzel bir sey tabii ama çocuk istemiyorsa neden gitsin o kısmı anlamıyorum. Ben de içinde öğrenme aşaması geçen etkinliklerden oldum olası nefret ederdim hala da ederim. Sadece başından itibaren çok başarılı olduğum ve bana şunu yap bunu yap denmeyen şeylerden zevk alırım. Bana anormal gelmedi

Sıkıntı şu sevdigi etkinlik yok. Arkadaş ilişkisi iyi. Ama spordur hobidir bunlar da edinmeli
Spor ve hobiler zorla edinilmez ki. İlgi ve sevgi duyarsan doğal şekilde edinilir. Bunları sırf cv sine yazmak için öğrense bile devamını getirmeyeceği için bir faydası da olmayacak. Kendi işini kurup yönetebilecek türde kişiler takımın beyni olmayı severler ayak işlerini başkalarına devrederler güzel bi özellik.

Ben de bundan korkuyorum ama biseyler de yapsın istiyorum pırlanta yıllar bu yıllar boşa geçirmeyelim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…