Hitap sorunu

Merhaba arkadaşlar. Ben evliyim ve küçük bir evladım var.
Kayınvalidem , çocuğumu severken hep “Nenesi” diye seviyor. Benim kulağıma pek hoş gelmiyor. Nene kelimesi sanki daha yaşlılara söyleniyormuş gibi geliyor. Ben mi abartıyorum, siz nasıl hitap ederdiniz? Yada nasıl öğretirdiniz evladınıza?
Ben babane veya anane diye öğrenmesini istiyorum. Kayınvalidem de kendini geliştirmemiş, eski zamanlarda kalmış biri. Sürekli de eski kültüre göre hareket ediyor. Düşünceleri bile böyle. Hiç şimdiki zamana göre düşünemiyor. Hala o kültürler devam ettiğini sanıyor.
Çocuğumu büyütürken de kendi bildiği şekilde müdahale etmesini de istemiyorum. Düşünme tarzı, hareket ve davranışları çok ters geliyor bana.
Bana mı batıyor acaba, yoksa sizide rahatsız eder mi bu durum?
Türkçede doğru kullanım:

Babanın babası; büyük baba
Babanın annesi; nene
Annenin babası; dede
Annenin annesi; büyük anne

Ortaokulda öğrenmiştim.

Bu açıdan bakınca kayınvalideniz Türkçe’ye daha hakim görünüyor.

Benim kv. Çocuklarıma uşak diyor. Sizin uşak, benim uşak gibisinden. Orda çocuklara deniyor. İlk anlamadım ama hitap şekliymiş o yörenin. Bir de eşya olunca vintage, nostalji bilmem ne "Ayyy çok güzel" diyen insanlarız ama nene abes geliyor çünkü o daha trend olmadı 😅
Evet bizde de uşak kelimesi erkek çocukları için çok kullanılır.

Ama eşim annesi gibi değil. Almanya’da yaşıyoruz. Eşimin çevresi hep Alman arkadaşlarıyla dolu. O yüzden bizim kültürü çok yaşamıyor. Onun kafası hep Alman kültüründe.
Ama kayınvalidem öyle değil. O çok eski zamana göre düşünüyor her şeyi. Bütün evlatlarının adına karar vermeye çalışıyor. Şunları yapın , bunları yapın. Yapmazsanız ayıptır. Günahtır. Hep bu kafada. Mesela akşam dışarı çıkmak , ona ayıp geliyor. Kocasız bir yere gitmek ayıp geliyor. Ben bir yere gidince bile kocansız mı gideceksin diyor.
Mesela görümcem (yani kızı) normalde açık. Ama Türkiye’ye köye gidince kapatıyor onu, İnsanlar konuşur diyor.
Bebeğimiz oldu. Kocam bebekle konuşurken”baba” kelimesini söylüyor. Kayınvalidem kızıyor . Sus baba öğretme. İlk önce Allah desin diyor. Eşim onun yanında baba kelimesini kullanmıyor. Allah diyor artık 😄😄😄😄
Kayınvalideye sinir olalım diye baya çaba sarfetmişsiniz maşallah 😂
Cık, olmadı. Ben kendi öz kültürünü unutup asimile olan, kendi benliğini Alman kültürüne satan eşinize gıcık oldum asıl.

Kayınvalidem , çocuğumu severken hep “Nenesi” diye seviyor. Benim kulağıma pek hoş gelmiyor. Nene kelimesi sanki daha yaşlılara söyleniyormuş gibi geliyor. Ben mi abartıyorum, siz nasıl hitap ederdiniz? Yada nasıl öğretirdiniz evladınıza?
Ben babane veya anane diye öğrenmesini istiyorum. Kayınvalidem de kendini geliştirmemiş, eski zamanlarda kalmış biri. Sürekli de eski kültüre göre hareket ediyor. Düşünceleri bile böyle. Hiç şimdiki zamana göre düşünemiyor. Hala o kültürler devam ettiğini sanıyor.
Çocuğumu büyütürken de kendi bildiği şekilde müdahale etmesini de istemiyorum. Düşünme tarzı, hareket ve davranışları çok ters geliyor bana.
Yok hiç rahatsız bu şekilde..benim kız da hem anneannesine hem babaannesine nene der. Kadın sorun etmemiş Kendisi böyle öğretmiş zaten sizde hiç sorun olarak görmeyin

Yahu kimse de kraliyet soyundan gelmiyor.
Bırakın kadını sevsin torununu nasıl isterse. Merak etmeyin eski kelimelerin kullanımı çocuğa zarar vermez.
Dayım nene derdi babaannesine şu an kaymakam.

Size batıyor :) ve siz kendinize dert arıyorsunuz.
Yani bunda bir şey yok ki torununu seviyor nene derse ne olacak babanne derse ne olacak. Babanne daha mı havalı oluyor yani :)
Hatta siz direk ismiyle hitap etmesini sağlayın daha yenilikci olur.
kusura bakmayın ama düşünceleriniz çok incitici.

Yok hiç rahatsız bu şekilde..benim kız da hem anneannesine hem babaannesine nene der. Kadın sorun etmemiş Kendisi böyle öğretmiş zaten sizde hiç sorun olarak görmeyin
Ee yani kendisi nasıl isterse tabi . Benim annem , ananesi diye seviyor.
mesela bizde annemin ananesine kurt anne deriz yada dedesine kurt dede deriz.
Nene kelimeside bana o şekil geliyor.

Yahu kv oğluna çocuğuna baba deme Allah de diyor. Eşi de bunu dinleyip çocuğuna annesinin yaninda baba demiyor. Ya da kv bir dolu şeye karışıyor. Konu sahibi de bunlara takılmak yerine, nene elit gelmiyor derdinde. Şaka falan mı yapıyorsunuz?

Anane babane değil anneanne babaanne ya da büyük anne denilir 🥰 ay çok tatlısınız bende pek sevmiyorum nene nine falan ama acaba tatlı dille uyarsanız mı? Anne babaanne desin yeni nesil hep öyle diyor nene derse dalga gecerler çok dikkatli yeni çocuklar falan diye 😁

Ama eşim annesi gibi değil. Almanya’da yaşıyoruz. Eşimin çevresi hep Alman arkadaşlarıyla dolu. O yüzden bizim kültürü çok yaşamıyor. Onun kafası hep Alman kültüründe.
Ama kayınvalidem öyle değil. O çok eski zamana göre düşünüyor her şeyi. Bütün evlatlarının adına karar vermeye çalışıyor. Şunları yapın , bunları yapın. Yapmazsanız ayıptır. Günahtır. Hep bu kafada. Mesela akşam dışarı çıkmak , ona ayıp geliyor. Kocasız bir yere gitmek ayıp geliyor. Ben bir yere gidince bile kocansız mı gideceksin diyor.
Mesela görümcem (yani kızı) normalde açık. Ama Türkiye’ye köye gidince kapatıyor onu, İnsanlar konuşur diyor.
Bebeğimiz oldu. Kocam bebekle konuşurken”baba” kelimesini söylüyor. Kayınvalidem kızıyor . Sus baba öğretme. İlk önce Allah desin diyor. Eşim onun yanında baba kelimesini kullanmıyor. Allah diyor artık 😄😄😄😄
Bunlar varken neneye takılmanız 😂😂
Babası baba diyemiyor Allah desin önce diye buna takılmıyorsunuz da neye takılıyorsunuz hayret bir şey 😂
Ayrıca alman arkadaşlarınız için babanne ve nene denmesi arasında da fark yok, ikisini de anlamayacaklardır 😂😂

Bir soru sorduk, boşatacaksınız beni 😄😄 bu kadar linçlenmez ki 😄 herkes kendi kültüründe olanı yazar biter. Normal bir durum dersiniz geçersiniz. 😄😄 yapmayın hanımlar 😄😄

Yahu kv oğluna çocuğuna baba deme Allah de diyor. Eşi de bunu dinleyip çocuğuna annesinin yaninda baba demiyor. Ya da kv bir dolu şeye karışıyor. Konu sahibi de bunlara takılmak yerine, nene elit gelmiyor derdinde. Şaka falan mı yapıyorsunuz?
Bana bir şey demiyor ki 😄😄 çocuklarına karışıyor.
Banane çocuklarından 😄😄

Anane babane değil anneanne babaanne ya da büyük anne denilir 🥰 ay çok tatlısınız bende pek sevmiyorum nene nine falan ama acaba tatlı dille uyarsanız mı? Anne babaanne desin yeni nesil hep öyle diyor nene derse dalga gecerler çok dikkatli yeni çocuklar falan diye 😁
Ben de onun için sordum acaba normal mi diye. Ama kadınlarımız bütün stresini bu başlıkta atmış oldu 😄

Bunlar varken neneye takılmanız 😂😂
Babası baba diyemiyor Allah desin önce diye buna takılmıyorsunuz da neye takılıyorsunuz hayret bir şey 😂
Ayrıca alman arkadaşlarınız için babanne ve nene denmesi arasında da fark yok, ikisini de anlamayacaklardır 😂😂
Bende o yüzden Oma desin diyorum. Onlarda aynı zaten 😄😄

Nene desin ne olacak yaa.

Bana bir şey demiyor ki 😄😄 çocuklarına karışıyor.
Banane çocuklarından 😄😄
Eşinizde nasıl özgür fikirliyse annesine hic cekinmeden, anne o benim çocuğum tabii ki baba diyeceğim buna sen karışamazsın diyecek kadar annesini aile içinize karistirmiyor dimi. Eşinizin, kv nin begenmediginiz eski kafalı fikirlerine uyması da sizi alakadar etmiyor demek ki. Doğru banane demistiniz zaten. Anlıyorum.

- Siz ne zamandır Almanya’da yaşıyorsunuz ?

- Almanya dahil gurbetteki Türkler geçmişini , geldiği yeri unutmaz, çok şive ile konuşur.
o yüzdendir ki Türkiye’de direk fark edilirler, bizlerde Türkiye’den yeni gelmiş birini konuşma tarzından fark ederiz.
- size tavsiyem çocuğunuza oma demeyi öğretin daha elit olursunuz…

Komşum oğlumu nenesi diye sever, bir gün olsun aklıma böyle bir şey gelmedi. Kaldı ki komşum 50 yaşında. Annemden çok genç, kayınvalidemden de. İçiniz kararmış sizin.

Back
X