Hitap sorunu

- Siz ne zamandır Almanya’da yaşıyorsunuz ?

- Almanya dahil gurbetteki Türkler geçmişini , geldiği yeri unutmaz, çok şive ile konuşur.
o yüzdendir ki Türkiye’de direk fark edilirler, bizlerde Türkiye’den yeni gelmiş birini konuşma tarzından fark ederiz.
- size tavsiyem çocuğunuza oma demeyi öğretin daha elit olursunuz…
3 yıldır yaşıyorum. Evet buraya gelince farkettim. Burdaki Türklerin çoğu o eski kültürle devam ediyor. Türkiye’deki yeni durumları garip buluyorlar.

Ay özenti misiniz ya?
Neden kadın ana dilinde sevemeyeck torununu.
Siz o dilde hitap ettirince Türk kökeniniz kaybolmayacak? Alman çevreniz zaten biliyordur Türkçe konuşan anne babanız olduğunu.
Ben konu sahibi değilim. Nene demesinde sakınca yok bence ama konu benim değil

Ben babane veya anane diye öğrenmesini istiyorum.
Siz de pek kendinizi geliştirmemişsiniz,eski zamanlarda mı kaldınız bilmiyorum ama. Doğrusu anneanne,babaannedir
Siz anneanne babaanne olunca kendinize öyle hitap ettirirsiniz. Henüz sadece anne olduğunuz için endişelenmenize gerek yok. Kvniz de demek ki nene denmesini istiyor kendisine.

Kayınvalideniz eşinizi de büyütmüş. Demek ki sorun olmamış ki Onun yetiştirdiği kişiyle evlenmişsiniz :confused:

Merhaba arkadaşlar. Ben evliyim ve küçük bir evladım var.
Kayınvalidem , çocuğumu severken hep “Nenesi” diye seviyor. Benim kulağıma pek hoş gelmiyor. Nene kelimesi sanki daha yaşlılara söyleniyormuş gibi geliyor. Ben mi abartıyorum, siz nasıl hitap ederdiniz? Yada nasıl öğretirdiniz evladınıza?
Ben babane veya anane diye öğrenmesini istiyorum. Kayınvalidem de kendini geliştirmemiş, eski zamanlarda kalmış biri. Sürekli de eski kültüre göre hareket ediyor. Düşünceleri bile böyle. Hiç şimdiki zamana göre düşünemiyor. Hala o kültürler devam ettiğini sanıyor.
Çocuğumu büyütürken de kendi bildiği şekilde müdahale etmesini de istemiyorum. Düşünme tarzı, hareket ve davranışları çok ters geliyor bana.
Bana mı batıyor acaba, yoksa sizide rahatsız eder mi bu durum?
Nenesı yada babaannesı bu yastan sonra kadın degısmeyecgıne göre siz takmamayı ögreniceksınız.

Siz de pek kendinizi geliştirmemişsiniz,eski zamanlarda mı kaldınız bilmiyorum ama. Doğrusu anneanne,babaannedir
Siz anneanne babaanne olunca kendinize öyle hitap ettirirsiniz. Henüz sadece anne olduğunuz için endişelenmenize gerek yok. Kvniz de demek ki nene denmesini istiyor kendisine.
Bende biliyorum babaanne ve anneanne olduğunu. 😄 ama üşengeçlik olunca malesef böyle kısaltarak yazdım. Ama sizde anlamışsınızdır ne yazdığımı

Bende biliyorum babaanne ve anneanne olduğunu. 😄 ama üşengeçlik olunca malesef böyle kısaltarak yazdım. Ama sizde anlamışsınızdır ne yazdığımı
Mesele anlamak anlamamak değil ki.
Kvniz nene deyince de siz anlıyorsunuz ne demek istediğini. Ama kafaya takıyorsunuz işte,ben de buna takmış bulundum haliyle.

Yanlış alıntı yapmışı , Almanca nene desin istemesine cevap vermek istemiştim kusura bakmayın
Ben zaten çocuğun Türkçe’yi doğru ve güzel kullanmasını istiyorum. Burdakiler Türkçeyi bozuk konuşuyorlar. Ben Almanca olarak seslensin demiyorum. Kültürümüzde nene yada nine kime söylemek uygun olur diye meraktan konu açtım. Ben anneanne yada babaanne olarak seslenirim. Nene , nine kelimesini hiç kullanmadım. Benim çevremdekilerde bu kelimeyi kullanmadı hiç.

Mesele anlamak anlamamak değil ki.
Kvniz nene deyince de siz anlıyorsunuz ne demek istediğini. Ama kafaya takıyorsunuz işte,ben de buna takmış bulundum haliyle.
Aslında kafaya takmak değil.
Mesela bir yakınınız olur ona teyze dersiniz ama o kendini yaşlı hisseder bu kelimeyle ve teyze denmesini istemez. Nene de sanki baya yaşlı kişilere söyleniyormuş gibi geliyor. İnsan kendini daha yaşlı hisseder diye düşünüyorum. Kayınvalidem çok yaşlı değil sonuçta.
Ama normal diyorsanız , alışırım o kelimeyede

Her konuda, kadın terbiyesizlik yapmış kendini geliştirmemiş, hala kendi kültürünü yaşıyor… ne ayıp , ne ayıp…
Siz öyle olmayın
Kültür değerlerimizi küçümsüyormuşum gibi yorum yapmayın.
Sizin kültür dediğiniz şey büyüklere saygıdan ibaretse keşke öyle devam edebilseymişiz.
Ama eski kültürde yaşanılan şeyleri devam ettirmek yeni nesile zor gibi.
Büyüklerin yanında su içmek ayıp, çorapsız gezmek ayıp bunları duymak bu zamanda ne kadar doğal sizce?

Back
X