• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hitap sorunu

Oğlumun 1 yaş kelime öğretme kitabında nine yazıyordu yaşlı kadın resminin altında. İş bankası yayınlarından. Bizim kullanımımız o şekilde değil ama özellikle babanne desin diye çabalamadım zaten eşimin ailesi de benim ailem de babanneye babanne diyor. Babannesi neneyi tercih etse karışmazdım.

Bende internette bir kitapta nene yazdığını görmüştüm. Babaanne yada anneanne değil. Belkide kolay kelime olduğu için küçüklere o kelimeyi öğretiyorlar.
Bizde de kardeşlerim, kuzenlerim , arkadaşlarım babaanne veya anneanne diye hitap ederler. Nine, nene kelimesini kimsede duymadım. O yüzden biraz tuhaf geldi

TDK:
nine

1. isim Torunu olan kadın; büyükana, büyükanne, kadınnine, nene.

Wikipedia👇
IMG_4972.webp

Ama eşim annesi gibi değil. Almanya’da yaşıyoruz. Eşimin çevresi hep Alman arkadaşlarıyla dolu. O yüzden bizim kültürü çok yaşamıyor. Onun kafası hep Alman kültüründe.
Ama kayınvalidem öyle değil. O çok eski zamana göre düşünüyor her şeyi. Bütün evlatlarının adına karar vermeye çalışıyor. Şunları yapın , bunları yapın. Yapmazsanız ayıptır. Günahtır. Hep bu kafada. Mesela akşam dışarı çıkmak , ona ayıp geliyor. Kocasız bir yere gitmek ayıp geliyor. Ben bir yere gidince bile kocansız mı gideceksin diyor.
Mesela görümcem (yani kızı) normalde açık. Ama Türkiye’ye köye gidince kapatıyor onu, İnsanlar konuşur diyor.
Bebeğimiz oldu. Kocam bebekle konuşurken”baba” kelimesini söylüyor. Kayınvalidem kızıyor . Sus baba öğretme. İlk önce Allah desin diyor. Eşim onun yanında baba kelimesini kullanmıyor. Allah diyor artık 😄😄😄😄

Almanlarda Oma veya Omi (nene) diyor. Großmutter (Büyükanne) diyenini hiç görmedim :)

Yazdığından bir şey anlamadım ama bu kadar kötü konuşcağını sanmıyorum.
Bak sen de o kadar kendini geliştirmiş değilsin demekki hem de yurtdışında yaşamana rağmen ;)
Takacak yer arama, gerçekten takman gereken şeylere sesini çıkaramıyosan gereksiz konularda sorun yaratmaya çalışma

Bak sen de o kadar kendini geliştirmiş değilsin demekki hem de yurtdışında yaşamana rağmen ;)
Takacak yer arama, gerçekten takman gereken şeylere sesini çıkaramıyosan gereksiz konularda sorun yaratmaya çalışma
Takılacak şeyleri güzelce konuşunca orta yolu bulunuyor. Büyüklerin düşüncelerini değiştirmek zor ama iyileştirebiliyoruz. En azından belli bir zamandan sonra garipsemiyorlar.

Merhaba arkadaşlar. Ben evliyim ve küçük bir evladım var.
Kayınvalidem , çocuğumu severken hep “Nenesi” diye seviyor. Benim kulağıma pek hoş gelmiyor. Nene kelimesi sanki daha yaşlılara söyleniyormuş gibi geliyor. Ben mi abartıyorum, siz nasıl hitap ederdiniz? Yada nasıl öğretirdiniz evladınıza?
Ben babane veya anane diye öğrenmesini istiyorum. Kayınvalidem de kendini geliştirmemiş, eski zamanlarda kalmış biri. Sürekli de eski kültüre göre hareket ediyor. Düşünceleri bile böyle. Hiç şimdiki zamana göre düşünemiyor. Hala o kültürler devam ettiğini sanıyor.
Çocuğumu büyütürken de kendi bildiği şekilde müdahale etmesini de istemiyorum. Düşünme tarzı, hareket ve davranışları çok ters geliyor bana.
Bana mı batıyor acaba, yoksa sizide rahatsız eder mi bu durum?
Sanki annesi demiş Allah aşkına ne vsr nene lafında 😂

İnsanlar da ki bu elit görüneyim geçmişimi sileyim unutayım kafasını hiç sevmiyorum. Nene diyerek büyüdük abartmayın.

İnsanlar da ki bu elit görüneyim geçmişimi sileyim unutayım kafasını hiç sevmiyorum. Nene diyerek büyüdük abartmayın.
Ben o şekilde büyümedim elitle alakası yok. Herkesin yöresi, kültürü farklı.
Bazıları amcaya , emice der
Bizde erkek çocuğa uşak derler.
Ama nene kelimesini bizde kimse kullanmadı.

Ben o şekilde büyümedim elitle alakası yok. Herkesin yöresi, kültürü farklı.
Bazıları amcaya , emice der
Bizde erkek çocuğa uşak derler.
Ama nene kelimesini bizde kimse kullanmadı.
Sizde kullanılmamış olabilir ama türk kültüründe var ve bunu biliyorsunuz abartmayın

Eğer ki onların zamanında yaşadıkları kültürü devam ettirseydik Türkiye böyle olmazdı
Keşke eskisi gibi kalsaydı, Avrupa’ya benzeyeceğiz diye Avrupa’da olmayan bişey icad ettiler.
Neyse konu sahibesi, kadın belki 40-50 yılda yapamamış siz 3 yılda baya baya adapten olmuşsunuz , bu arada Oma nene demek zaten ;)

Kızım babaannesine nene diye sesleniyor eşim tarafında öyle denir tüm torunları kızından yada oğlundan fark etmez nene der.
Benim anneme direk Anneanne diye seslenir ortama göre tepki belkide.

Bizim tarafta anne yada babanın anneannesi veya babaannesine nine denir. İlk zamanlar kızımın babaannesine öyle demesi garibime giderdi zamanla alıştım

Back
X