C
Calcifer
Başkanım sözümü yerine getiriyorum:)
Yaklaşık 1 saattir yazıyorum ve yazarlarımızın alnından öpüyorum zor iş

Benimkiler özet yorum karışık oldu :)
MARTİN EDEN
Öncelikle kitap arkadasındaki açıklamaların okunması kitabı daha da güzelleştiriyor ve anlamlandırıyor asla pas geçmeyin:)
Martin eğitimsiz ve fakir bir denizciyken burjuva sınıfından bir kıza aşık olur ve ona layık olabilme mücadelesi başlar. Kendini geliştirmek için okumaya başlar ve içindeki yazma aşkını keşfeder. Kız da ona aşıktır ama bence öyle aşk olmaz

Martin'ciğim çok fazla düşüp kalkıyor arada pes ediyor gibi oluyor ama tam bir azim kralı bence

Sevdiği kadının bütün aşağı çekmelerine rağmen yazar olmak konusunda başarılı oluyor . Ama bu yola başlama sebebi olan aşk puff olmuştur. Martin Eden'in hikayesi ilk bakışta bir mücadele ve başarı hikayesi gibi görünüyor ama aslında bi kaybediş.
JANE EYRE
Öksüz kalmış Jane dayısının evinde yaşamaktadır ama klasik bir kötü yenge ona hayatı zehir eder ve yatılı bir okula gönderilir.
Zorlu bir eğitim hayatından geçen Jane mürebbiye olarak gittiği evin beyine aşık olur.
Ben bu aşkın anlatılış biçimlerini çok nasıl desem baygın buldum:)
Beyefendi de Jane'e aşıktır ve tamam mutlu mesut yaşlandılar diye devam etmez tabiki:)))
Jane'in drama dolu hayatı ona yeni sürprizlerle gelir. Kitabın sonunu da en iyi ; ağlarken gülen emoji tanımlar bence:)
UĞULTULU TEPELER
Kitabın adı uğursuz çocuk da olabilirmiş
Evin babasının kimsesiz bir çocuğu sahiplenir ve bu çocuk evin kızına hastalıklı bir şekilde aşık olur. Heathcliff kötü karakterli ve takıntılı bir aşıktır ve kavuşma yaşanmadığı için tam bir pisliğe dönüşür, gerçi hep pisliktir.
Aşk,intikam, hırs...
İnsanı geren bir kitap ama bir o kadar da sürükleyici:)
ÇÖL ÇİÇEĞİ
Ah Waris ah o kültürde dünyaya gelen tüm kız çocukları
Kitap Somali'de dünyaya gelen ve sonra bir model olan Waris'in otobiyografisi.
Kız çocuğu sünnetleri, açlık, susuzluk gibi insanın kalbini sızlatan gerçekler anlatılıyor.
Waris evlendirilmek üzereyken evini terk ediyor ve zor yollardan geçerek model oluyor. Daha sonra ülkesindeki kadınlar için bir şeyler yapmak istiyor.
Bizim kitapta okuduğumuz içimizi sızlatan gerçeklerin hala bir yerlerde devam ediyor olması çok üzücü.
NEW YORK ÜÇLEMESİ 3 - KİLİTLİ ODA-
Yazarın harika bir kurgu ile birbirine bağladığı 3 kitaptan sonuncusu. Hikayeler bir devamlılık gibi değil de puzzle gibi bağlanıyor:)
İki çocukluk arkadaşı; biri yazar olmak isterken diğeri hayatı sorguluyan bir karakter. Uzun yıllar görüşmezler ve bir kayıp hikayesi ile hayatları tekrar birbirine bağlanır.
Ve bize ilk kitaptaki soruların cevabını verir
SÖZDE KIZLAR
Yunan askerlerinin babasını alıkoyması ile İstanbul'a akrabalarının yanına gelen ve babasını arayan Mebrure kendini ahlak yoksunu bir grubun içinde bulur.
Bir Peyami Safa kitabı olarak dili tabiki sade değildi ama konu olarak akıcıydı:)
YANLIŞ OKUMALAR

Hiçbir kitabı anlamak ve özümsemek için bu kadar çabalamamıştım. Tamam kabul Umberto Eco zor okunan bir yazar fakat lisede Gülün Adı'nı okuduğuma göre bunu da okurum diye düşündüm:) Fakat kendileri benim için tam bir yanlış okuma oldu
Kitabın girişinde bahsedilen yapıtlara hakim değilseniz sürekli bu adam ne diyor diye okuyorsunuz kitabı

Ben başka bi zaman daha doğru bi şekilde okuyacağıma eminim:)