Hukuk Fakültesi Mezunu -41 yaş

hadiese

Nirvana
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2008
112
109
628
45
Almanya
merhaba ,

2018 de resmi boşanmam oldu.Bu süreçte iki çocuk büyüttüm.İki yıl adalet okudum.Çalıştım,üstüne hukuk fakültesini tamamladım.Ama şimdi hmgs sınavı yüzünden ,staja başlayamıyorum.Bu süreçte nisana yani sınava kadar hiç bir vasfım yok.Yaşım kırk bir olduğu için de çalışıcak bir büro bulamıyorum .Ne staj için ne de normal çalışan olarak.Sanırım belli bir şeyleri başarsak bile başka engeller çıkıyor.Bundan bir kaç ay önce mezun olurken ,çok şey başarmış gibi hissediyordum.Şuan hiç bir hissetmiyorum.Hissedemiyorum.Bir hocamızın dediği gibi bir şey mutlu sonla bitse de ilerisinde mutluluk yok.O nokta olucak mı, ulaşabilicek miyim bilmiyorum.Bir yerde hata mı yaptım ?Her şey bizim elimizde mi değil mi?? Değilmiş sanırım .

Açıkçası yaş faktörü iş hayatında çok etkili belli bir yaşa gelmiş ve istediği alanda istikrarlı bir tecrübesi olmayanı hiçbir sektör kabul etmiyor kolay kolay. Ama pes etmeyin bir şekilde bir kapı açılacaktır hukuk alanını bilmediğim için detaylı yorum yapamıyorum ayrıca tebrik ederim azminizi

Dgs den kaç net yapmıştınız? Devlette mi özelde mi okudunuz?

Yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmişsiniz, hmgs yi de atlatırsınız bence bu azimle.

Ben 900 lü sıralamada kaldım yerleşemedim dgsden . Hevesim kaçtı, çok çalışmadan girdim ama çocuklarımın vaktinden çalmak istemiyorum bir yandan da.

Dgs , Ön Lisans başarı puanım yüksekti..76.Bölüm birincisi olarak mezun oldum . İkinci de .Özelde.Yaşınız gençse deneyin.Dgs artık yok , ama eski adalet mezunları için durum ne bilmiyorum şuan .Adalet bölümü de kalktı.

şöyle bir çalışma , beş sene .

Eklentiler

• WhatsApp Image 2025-11-03 at 21.55.34.webp
    103,6 KB · Görüntüleme: 219
Eski mezunların hala şansı var ama hukuk alımlarını çok düşürdüler. Çok yüksek bir sıralama yapmak gerekiyor.

Ben sizi çok tebrik ediyorum azminiz için, özel de olsa devlet de olsa yerleşmesi çok zor çünkü. Siz Nisana kadar çalışıp Hmgs işini de halledersiniz.

5 Yıldır hukuk okusam mi geç mi kaldım diye diye düşünürken 35 oldum simdi konunuzu görünce sizin adınıza çok sevindim kendi adıma üzüldüm. Sizi tebrik ediyorum siz bu azimle hmgs sınavını da halledersiniz maşallah

Sizi üzmek istemem ama son yedi yıl için söylüyorum hukuk okumak katlı değildi. Yanlış seçim yapmışsınız. Kallavi bir torpili olan olur hakim savcı olur kârdadir. Ama diğer kesim için isbbulmak ofis açmak ofis açınca dosya bulmak sürdürmek ve çok çok zor. Keşke sağlık sektörü gibi daha iş imkanı olan ve evrensel bir mesleğe yonelseydiniz. Olmuş bitmiş iş sizi üzmek istemem ama niyeti olanlar adına bunu buraya yazmak istedim

Ne istediğinize bağlı tam olarak benim tanıdığım birisi var baya da geç okudu avukat oldu ama zaten memurdu şuan avukatlık yapıyor madd kaygısı yoktu siz tam isim yapmak vs istiyorsanız evet biraz geç ama imkansız değilki işyeri konusunda da bol şans diliyorum inşallah bulursunuz

Tam olarak ne hayal ediyordunuz bilmiyorum ama zaten hmgs olmasaydı bile sizin yolunuz hep zorlu olacaktı bunu bilerek yola çıkmış olmanız lazım
Ama arada bunalıyordur insan haklısınız
Tavsiyem zaten bur mesleğiniz varsa hukuk alanında yuksek lisans ve doktora yapmanız
Hukuk alanında akademisyen eksikliği hala var çünkü bence seviyorsanız oradan yürüyün

Ben hangi meslekte olunursa olunsun. Şehrin en yoğun caddesinde, yaşlı tecrübeli bir meslekdaşın yönettimi altında en az 3 yıl staj yapılmasından yanayım. Vahşi kapitalizm kenara bırakıldığında bir meslekten tatmin olmanın en önemli kısmı bu bence

Hukukçu olmak başlı başına güzel bir şey ve bugüne kadar yaptıklarınızın hepsi güzel bir başarı

Ancak hukukçu olmak karın doyurmuyor günümüz şartlarında ne yazık ki. Gerçekleri konuşmak gerekirse;

Hakimlik savcılık için yaş şartını sağlayamıyorsunuz. Kurum avukatlığı/uzman yardımcılıkları gibi meslekler için yaş şartlarını tam bilemiyorum ama muhtemelen orada da vardır şart.

Yapabileceğiniz en iyi şey öncelikle hmgs yi geçerek serbest avukatlığa yönelmek olur diye düşünüyorum (giderleri karşılayacak güç varsa)

Staj için zaten ücretler çok düşük seviyelerdeyken hmgs yi geçemeyen mezunlar genelde gönüllü staj yapıyor. Bir şeyler öğretir elbet ofis ve avukatlar da iyiyse ama hem iyi bir ofis bulmak hem de kabul edilmek zor. Çünkü stajer = ucuz işgücü gibi görülüyor bunu da kabul etmeniz gerekecek bir yandan

Bağlı çalışan avukatlar için de benzer durum söz konusu maaşlar düşük seviyede. Ki onun için de yine yasal staj vb gibi süreçleri geçmek gerekiyor ki bir çok bağlı çalışan zor şartlarda çalışıyor (iş yoğunluğu vb sebepler bir yana mobbing had safhada mesleğin doğasına aykırı bir şeyden bahsediyoruz ki sizin yaş dolayısıyla bazı durumlar daha ağır olacaktır)

Benim tavsiyem çalışma isteğiniz veyahut mecburiyetiniz varsa, eğer ki varsa kendi mesleğinizden devam etmeniz ve hmgs yi geçerek serbest avukatlık yapmanız olur

Yine çalışma isteğiniz ve ihtiyacınız varsa stajer avukatlıktan ziyade hukuk sekreterlikleri-icra katibi ilanları varsa bakın. Üzücü ama sekreterlerin avukatlardan çok daha iyi maaşlar aldığına şahidim

Ama bir çalışma mecburiyeti yoksa serbest avukatlıktan ilerlemek için önce hmgs ye çalışmaya vakit ayırın

Stajda öğrenilecek şeyler elbet var. Staj yapmak da kötü değil bu arada. Denemekten de zarar gelmez bir kaç aylığına bile olsa girebilirsiniz yine. Ama staj yeri bulamıyorsanız yine üzülecek bir şey yok bence. Uygulamaya yönelik kitaplardan da çok şey öğreniliyor. Yine mesleğin içine girdikten sonra öğreniliyor bir çok şey tamamen. Buna üzülmeyin bu yüzden

Mesajlar için teşekkür ederim.Bir yola niyet ettim.Hmgs ye çalışmaya devam ediceğim.Ve bu yola 33 yaşında Allah bir sebeple sevk ettiyse bir hayır vardır diyorum.Arada üç sene hukuk yerleşme için aradım.Onu da yazarım.Ama cevaplarınız iyi geldi , destek oldu,yol gösterici oldu.Teşekkürler.

Azminize hayran kaldim umarım en güzel yerler en güzel kapılar açılır

Üzülmeyin ve stajınızı size bir şeyler öğretecek yerde yapmaya çalışın yaşınızın dezavantajı kadar avantajı da var. Müvekkiller genç avukatlara iş vermek istemiyor siz olgun ve tecrübeli görüneceksiniz bu yönden şanslısınız daha kolay dosya alabilirsiniz emin olun

Bir şans verseler , gerçekten beni bir stajyer çalışan olarak bırakmazlar.Evet her işten tecrübem var.Yurt dışında iken , yaşadığım dönem tüm sektörlerde çalıştım.Umarım dediğiniz gibi olur, teşekkür ederim.

Ben fakültedeyken sizin yaşınızda birkaç kişi vardı sınıfta. Mezun olduktan sonra kendi işlerini yaptılar genelde. Tecrübe yokken zor biliyorum ama eğer bir tanıdığınız yoksa cidden o yaşta sıfır tecrübeyle birinin iş veya staj yeri bulması kolay değil. Bir sürü 23-24 yaşlarında yeni mezunlar varken üstelik.

Bir de şöyle bir şey var: Kimse 41 yaşında kadına 20li yaşlarındaki bir yeni mezuna davrandığı gibi davranıp, emir buyuramaz, alt üst ilişkisi 20li yaşlardaki biri gibi kurulamaz. Eski çalıştığım yere tanıdık vasıtasıyla biraz yaşı büyük bir stajyer girmişti, ofisteki yaş ortalamasının 10 yaş falan üstündeydi. Patron sürekli şöyle demeyin rahatsız olur, emir verme rencide olur vs diyip duruyordu. Beraber çalışırken en çok kasıldığım kişi oydu. Siz kendinizden 10-15 yaş küçük kişilerden emir almaktan rahatsız olur musunuz mesela? Bazen yeri gelir işi yanlış yaptınız diye 25 yaşında biri size sitem edebilir. Bu tarz şeyleri takmam diyebiliyor musunuz?

En son çalıştığım işte,patronum 27 yaşındaydı,Şefim.Ve ben ne derse, ikiletmeden yapardım.Patronluk , iş ilişkisi başka.Ben öncelikle o yaşta patronum olduğu için o saygıyı , ona duyarım.Benim amacım çalışmak, işi öğrenmek, paramı kazanmak.Kendi işim olduğunda da ben de çünkü yaşa bakmadan aynı saygıyı beklerim.Egom yoktur.Ama ne demek istediğinizi anladım.

Çok çok şey başarmışsınız. Bizim şanssızlığımız artık geçer akçenin başarı değil, “tanıdık” olması. Ben 27 yaşındayım, yüksek lisans mezunu bir mühendisim. 1.5 sene hem tam zamanlı çalıştım hem okulumu bitirdim üstelik çalıştığım yer şehir dışındaydı. 1.5 sene otobüsle gittim haftanın 3-4 günü. Şimdi yine şehir dışında çalışıyorum tren kullanıyorum ahxjsjxjsn düşününce inanılmaz geliyor. Çalıştığım yer kadrolu değil sözleşmeli aldı beni, işleri bitince atacaklar. Yok parasına çalışıyorum. Hiçbir iş ilanından dönüş alamıyorum neyi beğenmiyorlar ne konuda yetemiyor özgeçmişim anlamadım. Artık ümitsiz ve yetersiz hissediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…