Bu ikili uclu tarama test ihtimalleri az mi cok mu, doktorun ultrasonda aldigi ense kalinligi olcumleri dogru mu degil mi, doktorun gerek var ya da yok yorumlari insani cileden cikariyor, % bilmene riskini senin degerlendirmeni bekliyorlar. Sonucta adi ustunde olasilik 1/250 bile olsa o 249 sanslidan biri de olabilirsiniz, 250. kisi de olabilirsiniz. Keske bilim daha hizli, cok daha guvenilir ve kesin sonuclar verse. Ben kadin dogum uzamani doktoru esimin eve getirdigi bir brosurden gordum Almanya`da bir laboratuar (adi Lifecodexx) anne kanindan Down sendromu analizini anne ve bebek genlerini ayirarak kesin sonucla belirliyormus. Adi Prenatest`mis. Bilimsel gelismeleri, girisimleri, cihazlari, ameliyat tekniklerini vs yakindan takip eden prestijl hastaneler ve de bircok uzaman hekim oneriyormus. Su anda devlet hastanelerinde ucretsiz olan bir test degil, cunku buyuk uzmanlik, teknoloji altyapisi ve genetik uzman kadro gerektiriyor.
Ancak guvenilir, buyuk ozel hastaneler testi onaylamis ve kullanmaya baslamislar. 2012 Ulusal prenatoloji kongresinde de sunulmus. Amerika`da son bir yilda yuzbinlerce kisi yaptirmis. Belki birinin isine yarar diye yaziyorum. Ileride baska bir gebeligim olursa kimsenin yorumuna birakmadan yaptiracagim. Herkese ailece saglikli gunler diliyorum. 35 yas ustu ve de aile gecmisinde Down sendromu cocugu olan ve saglikli cocuklar dunyaya getirmek isteyen anne adaylari icin artik endiseyle bekleme donemi kapaniyor.
Herkese mutlu ve saglikli bebekler diliyorum!