• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ikinci çocuk

Ben de yeğenlerimde bu hissi yaşadım. İlk yeğenimi o kadar çok sevmiştim ki ikincinin haberini alınca sanki onu seversem ilk yeğenime ihanet etmiş olurum gibi hissettim. Doğduktan sonraysa ikinci yeğenimi belki daha bile fazla sevdim :) devamlı her muhabbetimiz 2. Üzerineydi. Sonra 3. Doğdu bu sefer bir numaramız o oldu :) bu işler böyle...

ikinciyi ikinci plana atmadım. Sadece ilkin yerini koruyorum. İlk benim her zaman gözbebeğim, kıymetlimdi. ikinci daha bir hafta önce aramıza katılmışken ilke haksızlık yapıp bütün ilgi alakayı bebeğe çevirirsem o zaman haksızlık olur. Yani ilk çocuğuma ait olan sevgiyi, ilgi alakayı kimseyle bölüştürmüyorum. İkinci şimdi bana oyuncak bebek gibi geliyor. Emzirip temizleyip uyutuyorum. Hiç de büyükten daha fazla ilgi alakaya muhtaç değil. Çünkü hiçbir şeyin ayırdında değil henüz. Ama büyük benim bakışımdan bile herşeyi anlar.
Kendiniz yazmışsınız pateni küçülünce diğeri giyer diye. Ama küçüğe aldığınız özel bir şeyi büyük kullanamaz. Büyüğün süslü tulumu giymek yada pahalı işlevli bir çıngırakla oynama lüksü yok. Bunları eline alabiliyor olması onlardan faydalandığı anlamına gelmiyor. Ben sipariş verdiğim 300 tl lik anakucağını sanki büyüğünü böyle özel anakucağında mı yatırdım diye düşünüp iade ettim. 100 tl lik aldım. Bu şekilde eşitlik sağladığımı düşünüyorum. Tıpkı sizin farklı şeyler alıp, özel vakit harcayarak eşit olduğunuzu düşündüğünüz gibi

"5 çocuğum olsa da ilkinin yeri başka en çok onu severim" demişsiniz.Sonra konu sahibine "ister kabul et ister etme,böyle düşünüyorsan belli de ediyorsundur" demişsiniz,bunlara istinaden yazdım ben.Demek sizde bir şekilde belli edeceksiniz bu sevgi farkını.Bence hiç bir çocuk bunu hak etmiyor kaçıncı olursa olsun.

Evet ikinci, eskimiş rengi solmuş pateni giyebilir yenisini deli gibi isteyebilecekken.İlkide ışıklı sesli çıngırakla oynayamayacak kadar büyükse kardeşini oynatabilir bundanda müthiş mutlu olur,kendisinin olmadığını hatırlamaz bile.Ana kucağını da hatırlamaz.Bu sizin kendinizce yaptığınız sadece kendinizi rahatlatan bir tutum, ama çocuk bunun farkında bile değil.İğne ipliye kadar eşitliği sağlamakta imkansız.Bir kaç sene de bile teknoloji,oyuncaklar,bebek eşyaları değişiyor.İkincinin eski moda şeyleri kullanması adaletsizlik değil mi ? Çünkü küçük anlamıyor ! ama büyükte anlamıyor ama ona özellikle dikkat ediyorsunuz.Kardeşinin de özel olduğunu,onun da kendisi kadar çok sevildiğini, ona da son çıkan ayına uygun yeni oyuncaklar eşyalar alınabileceğini benimsemeli çocuk.Kendini en değerli,en üstün görmemeli,yoksa bu ilerde daha kötü sonuçlar doğurur onun adına.
İlk çocuktan ilgiyi sevgiyi azaltın bölüştürün değil kesinlikle kastım.Ben de iki çocuk sahibiyim.Bebeğimi ayağımda sallarken büyüğe kitap okurdum mesela,yada ufaklığı emzirirken büyüğün saçını okşayıp masal uydururdum :) Bebek uyurken kendimi büyükle aktiviteye oyuna adardım.Ama şapur şupur öperdim de ikisini,gıdıklardım da.Normal hayatı,standartı asla düşmesi aksine arttı büyüğün.Ama kaş yapayım derken de göz çıkarmamak lazım :) Öteki de evlat,büyüyecek ve bakışınızdan her şeyi anlayacak oda unutmayın.Ablasından-abisinden bir kaç sen sonra doğmuş olmak onun suçu değil... Mutlulukla büyütün çocuklarınızı...

Son düzenleme:
İkinciyi daha çok seven annelerin ortak bahanesi ilki bağımsız, ikincisi sevgiye ilgiye muhtaçmış. Asıl ilki sevgiye, ilgiye, merhamete daha muhtaç. Hayatının en büyük değişikliğini yaşıyor, anne babayı paylaşmak zorunda kalmış, eve bir ortak gelmiş, üstüne anne küçüğü daha çok sevdiğini gösteriyor.(ister kabul edin, ister etmeyin. Bunun normal olduğunu düşünüyorsanız belli de ediyorsunuzdur) ama küçük oyuncak bebek gibi. Emzir, temizle, uyut. Emzir, temizle, uyut. Bunları yaparken zaten yeterince vakit ve ilgi harcanıyor. Büyüğğn hakkını gaspedip onun duygularını incitmenin açıklaması olamaz.

butun yorumlari okudum kimse sizin bahsettiginiz bahaneyi yazmamis,bunu nerden cikardiniz acaba?
sadece ben yorumumda ikisinin sevgisini bir tutmaniz imkansiz yazmisim ki bence bu cok normal,2 aylik anne hala lohusa sayilir.
her kadin lohusaligi FARKLI atlatir,kimi ilk cocuguna duskunlesir kimi yenidogana,dogum sonrasi annedeki ruhsal dalgalanmanin pedagojide yeri vardir,annede baglanma karmasasi diye gecer bu kardesler arasinda ayrim yaptigini hissetme suclulugu..
7 yasina gelmis cocuk evet artik yeni dogmus bebege gore oldukca bagimsizdir,sosyal cevresi vardir,okula gider,ogretmenini ornek alir,sira arkadasina kanka der,karsi cinsin varligini idrak eder,4 seneye kadar ergenlige girer vs..
yeni dogmus bebek sadece anne der,aglasa anne der gulse anne der,anne kokusu ister..
buyuk cocuga olan sevgiyle ikinci veya ucuncuye olan sevgi kiyaslanamaz.
konu sahibinin durumu dunya uzerinde cogu kadinda gorulen normal bi duygu degisimi,zamanla bu duygular dengeyi bulup iki evladina olan sevgisi ilgisi esitlenecektir.
buyukler haksizliga filanda ugramiyor ayrica,bende ilk cocugum..benim yuzumden kardesimi dogru duzgun kucagina alamamis annem,hala vicdan azabini ceker..keske alsaydi sevseydi,ben o sevgiyi almisim sonucta,ikinci niye almasin?

ayrica ikinciye hamileyim,icimde zerre vicdan azabi yok haksizlik mi ediyorum filan diye.
tam tersi ilk yavruma iyilik ediyorum,bi omur bizimle kos kos sIkici bi hayat yasamayacak,evin icine yeni bir nese kaynagi gelecek kendi boyutlarinda..ikinci evladima ilk cocuguma gosterdigim ihtimami gostermek istiyorum,o da bebekti bu da bebek.

Benim kardesimle aramda 6 yaş var. Şu an 27 yaşındayım ve kardeşimi çok ama çok seviyorum. Birkaç yıl önce anneme kardeşimi mi yoksa benimi çok seviyorsun dedim. Saçmalama ayrım olur mu evlat arasında dedi. Benim cvbm ise merveyi daha çok sev bende onu çok seviyorum çünkü oldu.
Şimdi bu konuyu okuyunca bi anlatmak istedim. Ama gerçek şu ki annem zaten merveyi daha çok sever. Bana bir kez olsun kızım dememistir tek bir kez duymadım ama merveye der. Daha bir sürü örnek var aslında ama neyse. Önemli olan bence kardeşlere kardes sevgisini aşılamak. Boylelikle siz küçüğü çok severseniz o da çok sever. Ama onunda bi dengesini bulmak lazım.
Benim de 4 aylik bi kızım var. Şimdi ona bakıp diyorum ki bu hayatta senden daha çok kimseyi sevmeyecegim sanki 2. Çocuğum olsa bile sevmeyecek gibiyim ama ben annemin yaptığını yapmiycam. Çocuklarımı çok sevicem ikisini de birbirinden çok sevicem.
Lütfen sizde yapmayın. İkisi farklı karakterde olabilir ama ikisi de evlat.

Benim Annem 3. Çocuğunda anne olduğunu hissettiğini söyledi. Ben onun ilk çocuğuyum. 17 yaşında almış kucağına. . Üçüncüyü 20. Benle iki numarayı babaannemle birlikte büyütürken 3. De evleri ayırmışlar tek başına büyütmüş. Bunu söylerken anneme şaşırmıştım ama hiç kızmadım, kıskanmadım. Bende anne olunca anladım.

ikinciyi ikinci plana atmadım. Sadece ilkin yerini koruyorum. İlk benim her zaman gözbebeğim, kıymetlimdi. ikinci daha bir hafta önce aramıza katılmışken ilke haksızlık yapıp bütün ilgi alakayı bebeğe çevirirsem o zaman haksızlık olur. Yani ilk çocuğuma ait olan sevgiyi, ilgi alakayı kimseyle bölüştürmüyorum. İkinci şimdi bana oyuncak bebek gibi geliyor. Emzirip temizleyip uyutuyorum. Hiç de büyükten daha fazla ilgi alakaya muhtaç değil. Çünkü hiçbir şeyin ayırdında değil henüz. Ama büyük benim bakışımdan bile herşeyi anlar.
Kendiniz yazmışsınız pateni küçülünce diğeri giyer diye. Ama küçüğe aldığınız özel bir şeyi büyük kullanamaz. Büyüğün süslü tulumu giymek yada pahalı işlevli bir çıngırakla oynama lüksü yok. Bunları eline alabiliyor olması onlardan faydalandığı anlamına gelmiyor. Ben sipariş verdiğim 300 tl lik anakucağını sanki büyüğünü böyle özel anakucağında mı yatırdım diye düşünüp iade ettim. 100 tl lik aldım. Bu şekilde eşitlik sağladığımı düşünüyorum. Tıpkı sizin farklı şeyler alıp, özel vakit harcayarak eşit olduğunuzu düşündüğünüz gibi
Canım senin durumun beninkinin tam tersi.. yorumlarını dikkatle okudum ve sende resmen ilk çocuğunu kayırıyorsun. Kınamıyorum kesinlikle ama bana bu kadar kızarken sende farklı bişi yapmıyorsun.

bu arada benim ilk oğlum 7 sene saltanat sürdü. İlk torun, ilk evlat. . Hepimiz ayrı ayrı el bebek gül bebek sevdik büyüttük. Halada seviyoruz. Ikincinin sevilmeye hakkı yok mu? Birinci kıskanmasın diye sadece zaruri ihtiyaçları mı karşılanacak? Önemli olan denge ve anne babanın doğru tutumu. .

Benim annemde ben küçükken benim yanımda kardeşim için bununla anne olduğumu anladım falan demişti hiç unutmadım beni hep kardeşi gibi görürdü kardeşimle aramızda 7 yaş vardı o doğunca bana büyük insan muamelesi yaptı halbuki bende çocuktum. Kıskanmıyordum ama üzülüyordum çok. Babamla tartışır bana anlatırdı çocuktum ben anlamıyordum üstelik psikolojimde mahfolıyordu. Zaten temiZlik hastasıydı öyle oyuncak falan dağıtamazdım. Aah anılar içim yandı şimdi. İlki ikincisi diye birşey yok evlat evlattır şimdi bende anneyim cocuğum herşeyden kıymetli bir bebeğim daha olsa onuda aynı severim

Şimdiden iyi bayramlar. .

2 ay önce ikinci çocuğumu kucağıma aldım şükür. İki çocuğum arasında 7 yaş var. Hamilelik dönemim çok zor geçtiği, ilk çocuğum çok zor bir çocuk olduğu ve çok erken yaşta anne olduğum için baya ara verdik.

Uzatmıyim konuya gelim.. ben yıllarca evlat ayıran ailelerden nefret ettim. Ikinci çocuğu olunca bunu başka seviyorum diyenlerden de.. gel gör ki ikinci çocuğumu sanki daha çok seviyorum. Anne olduğumu hissettim. İlk oğlum baya bir zaman kardeşimmiş gibi geldi. Gerçi bazen parkta falan görenler kardeşin kaç yaşında falan diyede sormuştur. 20 yaşında anne oldum bu arada..

Kendi kendimi telkin ediyorum, daha bebek diye böyle.. o zaman küçüktüm şimdi daha iyi anladım anne olmayı ondan diye. . Zamanla geçecek diye.

Hamileyken ya sevemezsem diye korkuyordum, ilk çocuğumu çok seviyordum çünkü. . Şimdi durum tam tersi.

Asla dışardan bunu belli etmiyorum. İlk oğlumun yanında ikinciyi çok övmüyorum. Sürekli aynı abisi diyorum. İlk oğlumu övüyorum. Şimdilik kıskanma da yok yada çaktırmıyor fazla..

Benim durumumda olan var mı? Zamanla geçiyor mu? Bir akıl verin nolur çok vicdan azabı çekiyorum. .
Son çocuklar hep daha çok ilgi görür ilk çocuk acemiliğe geliyor tabi. Bende evlat ayrımı sevmem ama sizinki evlat ayrımi değil bence aşırı vicdanlısınız ve duygularınızı karıştırıyorsunuz. Benimde oğlum 5 yaşında 2.düşünüyorum. Simdiden içim kıpır kıpır. Mesela ben yeni doğan bebekleri cok daha severim ve çok cabuk büyüyor lar. Ilk çocukta bunu bilmediğimden midir nedir sanki doyamadım bebek kokusuna. Birde 7 yıl ara vermişsin bebek özlemi olur. Tıpkı neneler dedeler de olduğu gibi. Mesela annem bana karşı çocukken çok katıydı ama oğluma surdan kalk suraya otur diyemem yanında. Oda torunu olmadan önce torun sımartanlara çok kızar laf ederdi. Şimdi o yapıyor aynısını

Herkese çok teşekkürler. . İçim rahatladı.. inşallah en kısa sürede bunu aşarım..

Ikinci çocuğumu bekliyorum ve kızıma bakıp diyorum kimse senin yerini dolduramaz.ultrasonda oğlumun kızıma benzediğini gördüm ve ondan sonra ısınmaya başladım.bende bu yuzden vicdan azabı cekiyorum 1 ay sonra umarimki dengelenir.babasida etkiliyor sanırım beni kizim da kızım diyerek.
Dogum olmustur. Su an nasil bir kiz bir erkek anneligi? Dengeler oturdu mu?

Back
X