Olabilir ama mesela cafede oturup çay içiyorduk bu konuyu açtığımda. siz neler konuşuyorsunuz iki kişi öyle dışarı çıktığınızda?
Ülke gündeminden ve kendi gündemlerimizden başlarız. Verilen kanun tekliflerini yorumlarız mesela. Haberlerde değişik bir şey gördüysek onu anlatır onun üzerine konuşuruz. O gün işe gittiyse neler yaptığını anlatır. O gün gitmediyse mesela hafta sonundaysak hafta değerlendirmesi şeklinde anlatır. Mesleklerimiz aynı. Dolayısıyla sınıfta işlediği konudan kullandığı materyale kadar her şeyini anlatabilir. Ben de fikir veririm. Başka bir sınıfta farklı işlemek istediğini söyler mesela, farklı materyaller ararız birlikte.
İşteki hocalardan biri bir şey anlattıysa onu anlatır. Çoğu araba değiştirmeyi düşünüyor, ben de arabalara ilgiliyim (Babamın yıllarca sanayide dükkanı vardı). Erkek arkadaşım da araba almak istiyor, o yüzden ben de bilgilerimi paylaşıyorum. Fiyatlarına falan bakıyoruz, yakıt tüketimine bakıyoruz... Bir araba çok yattıysa aklımıza, babamı arayıp sorarım. Her birinin en sık karşılaşılan o modele has arızaları oluyor mesela. “x model nasıldır, çıkabilecek arızaları neler” şeklinde babama sorar öğrendiklerimi erkek arkadaşıma anlatırım. O olası arızaları çok masraflıysa üzerini çizeriz o modelin. Sadece arabadan 4-5 saat konuşabiliriz her seferinde. Yolda yürürken de bak şu x araba bu y araba birbirimize gösteririz.
Ortak oynamadığımız oyunlar var. Onları anlatır bana. Hem oyunların hikayelerini hem de oynarken diğer oyuncularla yaşadıklarını. Ben de sims oynarım, ona gösteririm yaptığım evleri. “Şurası güzelmiş, burası küçük olmuş” vs yorumlar o da. Orada nasıl birinin yaşayacağını, nasıl bir hayat geçireceğini konuşuruz.
Birlikte izlediğimiz dizilerden konuşsak saatler sürer. Birlikte izlemediğimiz dizilerin de çok hoşumuza giden bölümlerini birbirimize anlatırız. Çok hoşumuza giden sahneleri izletiriz birbirimize.
Sinemaya tiyatroya gitsek en az onların süresi kadar da konuşuruz üzerlerine. X sahnesi şöyleydi, beni çok etkiledi. Kostümleri yorumlarız, filmin renk paleti şöyleydi vs atmosferini yorumlar ve bize nasıl hissettirdiğini söyleriz. Anlamadığım bir yeri olursa ona sorarım şu karakter neden şurda şöyle yaptı? derim o anladıysa anlatır. O da anlamadıysa araştırırız.
İkimiz de aynı takımın taraftarıyız ve futboldan gerçekten iyi anlarım. Takımımızla ilgili gelişmeleri, yakında önemli bir maç varsa o maçla ilgili skor tahminleri vs yaparız. Maça çıkacak kadroyu tahmin etmeye çalışırız. Şu kişi sakat şu kişi cezalı vs. Yakın zamanda çok güzel bir maç olduysa onu konuşuruz. Tıkandı mı konu, son x yılda gelmiş en iyi / en kötü yabancı oyuncuları sıralayalım derim mesela. Sonra son x yılda en iyi Avrupa veya normal lig maçları hangisiydi derim. O maçları konuştukça başka konular çıkar zaten altından. O maçı izlediğimiz gün yaşadıklarımızı falan anlatırız.
5 yıldır birlikteyiz. İlişkimizin başından beri aynı evin içindeyiz. Dönem dönem birlikte yaşadık. 7/24 aynı evin içinde olduğumuzda daha çok arttı sohbetimiz, paylaşımımız. Şu an yaklaşık bir yıldır uzak mesafedeyiz. Uzak mesafede biraz azaldı sohbetler, yalan yok. Bazı günler çok az mesajlaşıyoruz. Sonra bir gün bir konuya dalıp uzun uzun konuşunca “seninle böyle konuşmayı özlemişim” der. Birlikte geçirdiğimiz ilk gece sohbet etmekten sevişemedik de uyuyamadık da. Özellikle ilk görüşmeye başladığımızda 5-6 saat sohbet ederdik uzanıp. Zamanla bunu yapma imkanımız azaldı. Ama aynı evde olduğumuzda “tamam artık uyuyalım” diye birbirimizi susturmak zorunda kaldığımız çok oldu. Sabah 9’da dersimiz olduğu halde gece 3’lere kadar yatakta sohbet ederdik.
Sizin sıkıntınız sanki iletişimsizliğin önünde paylaşımınızın az olması gibi. Dizi izlemez sıkılır demişsiniz, çok kısa diziler var mesela yabancı, 20 dk her bir bölümü. Hem de sit-com, insanın beynini yormuyor. How I Met Your Mother, The Good Place en iyi örnekleri. Bir bölümün nasıl bittiğini anlamıyor insan. Sıkılmaz bence bu tarz dizilerden. Veya hangi tür sever? Ona göre de önerilerde bulunabiliriz.
Normalde iki tarafın da çabası gerekir ama eşinize göre sıkıntı yok, siz paylaşımı arttırmak istiyorsunuz. Bu yüzden sizin eşinizin dünyasına adım atmanız gerekiyor. Nelerden hoşlanır, bunları iyice gözlemleyip paylaşımınızı arttırmanız, kendi yorumlarınızı söylemeniz lazım. Zamanla eşiniz size soracak kendi ilgi alanlarıyla ilgili şeyleri. “Bu hafta x takım kiminle oynuyordu?” “Bu x araba mıydı?” “X film hangi hafta vizyona giriyor?” vs.
Fikir vermesi açısından iyice örneklendirdim, umarım işinize yarar