İlk bebek ve aklımdaki sorular

Bunun için çok alışveriş yapmayacaksınız.
Ama bebelerin kusmasını da dikkate alacaksız.
Ilk etapta 6-7 kıyafet olmalı en az, az geliyorsa doğumdan sonra da tamamlarsınız.
2.5-3 kilo bebeğe 0-3 ay büyük geliyor, büyük büyük giydiriyoruz.
Sonrasını da zamanı gelince düşünün, şimdi içinden çıkamazsınız.
Tulum derli toplu bir kıyafet, çok rahat bence.
Alt üstten çok tulum kullandım.
Her şeyi halletmeye çalışmayın, yaşadıkça öğreniyoruz çünkü, merkezi bir yerdeyseniz doğumdan sonra da çok rahat yaparsınız alışveriş.
Karadenizin küçük bir ili.özellikle kıyafet konusunda çok pahalı. Çok seçenek olan bir yer değil. Bu yüzden internet kullanıyorum. Oradan da görmeden almak sıkıntı oluyor.

İlk bebekten sonra bir çok şeyi gereksizliğini anlamış biri olarak;

- İsim konusunda insan gerildikçe seçme olayı zorlaşıyor. Daha vakit varken mola verin biraz.

- Malesef ilk alışveriş biraz fazla masraflı oluyor. Siz şimdiden ay ay alın ki son zamanlar şişmesin.
Çevrenizdekilerin "ben hiç kullanmadım" veya "bi çok işime yaradı" dediklerini dikkate alın.
Bazıları reflü yatağı kullanmamıştır ama benim çok işime yaradı mesela. Reflüsü yoktu ama onda uyutunca yerine koymak daha kolay oluyordu. Hemen uyanmıyordu. Ben almayacaktım gereksiz geliyordu ama eşimin kuzeni vermişti.
Ben emzik ve biberon verdim rahat ettim. Oğlum da memeyi hiç bırakmadı. Ama bir başkası "asla vermedim" diyebilir. Gibi gibi örnekler..

- İki adet hastahane çıkışı makul. Fazlası olmasın. Süslü bir modelse ikinciyi almayıp diğer günlük tulumlardan giydirin derim. Ben tek alacaktım ikinci hediye gelince yedeklerden onu koydum.

- Park yatak tip olarak beğenmesem de en uygunuymuş. Ben oda yaptım ama 14 ay kendi odamızda başka beşikte yatırdım. Sonra odayı bozdum baza aldım. İkinci çocuk olursa bu hatayı yapmam.

- Ana kucağı iyi bir şey. Bebeğin etrafına hakim olması için. Ama pek uzun süre kullanılmaz..

- Bebek arabası ben en ucuz modelinden almıştım. Hala duruyor. Sanırım şimdi 450-500₺ falandır.
Binlerce liralık travel sistem veya orası çıkıyor, burası yamuluyor, yok çanta gibi tırıvırı şeylere gerek duymadım.
Zaten bir evde en az bir otomobil varsa kimse bebek arabasıyla toplu taşımaya binmiyor orası bir gerçek.
Benim için önemli kriter tek kolumda bebek varken tek elimle katlayabilmemdi.
Benim gibi düşünmüşsünüz hep. Aynı fikirdeyim sizinle

Benim iki hastane çıkışım vardı. İkisini de kullandım. Zıbın önemli. Hazırda 5 adet falan olsun . E bebekte 5 al 4 öde zıbınlar var güzel. Ama çok alma yenidoğan çünkü çok çabuk büyüyecek. Doğumdan sonra alırsın tekrar bebeğin büyümesine göre. Çok da kıyafet doldurmaya gerek yok bence çünkü bazılarını hiç giyemeden büyüyor. Nasıl olsa artık kolay ulaşılabiliyor bu tip şeylere. Müslin bez kurtarıcı 120×120 olanlardan 3 adet falan alabilirsin. Benimki 8 aylık hala müslin bezleri kullanıyoruz. Müslin ya da pamuklu ağız bezlerinden 10-15 adet alabilirsin. İlk zamanlar çok kaka yapıyorlar bir de ilk kakaları çok yapışkan zift gibi bi şey oluyor, ıslak mendil yerine ılık suda ıslattığımız bebek pamuklarını kullandık o dönemlerde. Tavsiye ederim. Bepabthol pişik kremi ve onarıcı bakım kremi kullandım. Çok memnun kaldım. Bulabiliyorsan gerçek kantaron yağı da olsun bir kenarda. Zeytinyağı ile karıştırıp onu da kullandık pişikler için.
Müslin bez nasıl oluyor anlamadım,battaniye tarzımı bez gibi mi🤔

Allah razı olsun. Tam ihtiyaç listesi olmuş. Teşekkür ederim. Fazla bir şey istemiyorum ben de
Sizdende razı olsun.
Ufak tefek alın,lazım oldukça alınır.
İlk bebeğimde alıpta kullanmadığım o kadar çok şey oldu ki,ikincide akıllandım.
Eksik olsun dedim gerekiyorsa,alınır lazım oldukça.
Sonra ihtiyaç listesi yapip yine ufak ufak aldım.
14 aylık oğlum,kışlık alışveriş yapacağım bir ara,onu bile yeteri kadar alacağım,az ama kullanabileceğim tarzda,ihtiyac halinde yine alınıyor ne de olsa.

Müslin bez nasıl oluyor anlamadım,battaniye tarzımı bez gibi mi🤔
Yok ince bir bez tülbent gibi. Üstüne örtebilirsin,emzirirken emzirme önlüğü gibi kullanabilirsin, arabanın üstüne örtebilirsin sinek ya da ışık helmesin diye. Çok yönlü kullanılabiliyor yani. Ayrıca benim bebeğimin en önemli oyuncağı şu an, onu topak yapıyo, sarılıyo, ısırıyo, dişlerini kaşıyo. Mutlaka görmüşsündür bebekli ailelerde ama ben de bilmiyordum hamilelikten önce. İnternetten de araştırabilirsin.

Yok ince bir bez tülbent gibi. Üstüne örtebilirsin,emzirirken emzirme önlüğü gibi kullanabilirsin, arabanın üstüne örtebilirsin sinek ya da ışık helmesin diye. Çok yönlü kullanılabiliyor yani. Ayrıca benim bebeğimin en önemli oyuncağı şu an, onu topak yapıyo, sarılıyo, ısırıyo, dişlerini kaşıyo. Mutlaka görmüşsündür bebekli ailelerde ama ben de bilmiyordum hamilelikten önce. İnternetten de araştırabilirsin.
Anladım şimdi canim.örtü tarzı diyorsunuz.onlardan aldım.muslin bez diyince bende bebek bezi gibi bisey sandim🤗

Az buçuk takıntılı biri olarak ilk bebek bende bir miktar gerilim yarattı.
1. İsim yok. Gerçekten içimize sinen bir isim yok. Haftalardır bütün sanal alemi dolaştım ama yok. Bebek kız bu arada. İçime sinen tek isim var, o da eşimin ablasının adı. Kesinlikle yakın akraba adı koymam. Dolayısıyla bu konuda çok rahatsız hissediyorum.

2.Bebek için ne alınır?Herşey ne kadar pahalıymış ya. İnternette alışveriş sitelerinde dolaşayım dedim ağzım açık kaldı. İnsanlar o kadar çocuğu asgari ücretle nasıl bakıyor?
Ben ne alayım? Herşeyler çok janjanlı. Hep al beni diyor ama gereksiz bir şey almak istemiyorum.
1. İki adet hastane çıkışı
2. park yatak
3. Şu sallanır ana kucaklarından
4. Bebek arabası (bu konu beni çok kararsız bıraktı. 400-4000 TL arasında fiyat aralığı var. Türlü türlü çeşidi var)
5.
6
7
Alış verişi ne zaman yapmalıyım. 15. Haftada bebeğin çeyizini düzen de var, 8. Ayında alan da var.
(Allah başka dert vermesin. Herkesin çoluğu çocuğu sağlıklı olsun. Allah sağlıklı bir şekilde kucağımıza almayı nasip etsin. En önemlisi bu tabii)
Hastane çıkışı 1 taneyeterli, ana kucağı gereksiz bence, beek arabasından ziyade iyilerinde kanguru tavsiye edebilirim.
Gelelim kendi tecrübeme :)
Kıyafet hariç geri kalan her şeyi bebek doğduktan sonra ihtiyaç dahilinde aldım. Çok ta iyi yapmışım. Böylece evde gereksiz, keşke şunu almasaydım ya da şunun yerine şunu alsaydım diyeceğim hiçbir şey yok. Yani aklıma gelen herşeyi araştırıp en iyi olduğunu düşündüğümü bir yere not aldım, ihtiyacım olduğunda hemen gidip almıştım. Tavsiye ederim.
İSim konusunda da ben 9. ay da buldum. Bir gün otururken aniden içime doğdu, güzelde oldu :)
Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin.

Birde yıkanabilir bebek bezlerini araştırın isterseniz. Taksit taksit alırsanız uzun vadede müthiş para kaybını engelliyor.

Müslin bez genelde yaz bebekleri için kullanılır. Soğuk havada pek işine yaramaz.
Benimki yaz bebeğiydi eskiyene kadar kullandım :)

Her şey çok janjanlı ve çoğu şey de insanlara büyük bir ihtiyaç gibi sunuluyor, ama aslında değiller. Mantıklı, sade kararlar verirseniz, gösteriş önemli değilse, gayet ekonomik bir şekilde halledersiniz bu meseleleri. İlk sene çok hızlı büyüyorlar, çok fazla giysi alırsanız, muhtemelen bir çoğunu yeterince çok giyemeden rafa kaldıracaksınız. O yüzden yavaş yavaş, çocuğunuz büyüdükçe takviye yapar gibi alın. Haşatları çıkana kadar kullanın. Ben öyle yaptım.

Neredeyse bütün giysileri üniseks almştım ki, ileride ikinci bebeğimiz olursa, cinsiyeti farklı olursa, falan filan diye... İkinci de kız oldu tabi, orası ayrı konu. =) Bebek arabasına 4000-5000 vermek bana dehşet abes geliyor. Chicco'nun Liteway Travel sistemini almıştık, ikinci kızımı da onunla büyütüyorum. Hem muadillerine göre çok uygun, hem de taş gibi sağlam. Baston puset olduğu için de ileri dönemlerde de çok işlevsel.

Çok kısa süre giyilecek, kullanılacak şeyler eğer çok pahalıysa, ikinci el aldım. Mesela ilk altı ay için mont, dönence filan gibi. Hala ikinci el çok şey alıyorum; kitaplar, oyuncaklar, giysiler... Tutumluanne diye bir site var, tavsiye ederim. 3 gün giyeceği, oynayacağı şeyler için dünya para saçmak büyük israf geliyor bana. Ah, benim yavrııım en güzeline, en kalitelisine layık kafasında hiç değilim. İhtiyaçları gidersin, yeter kafasındayım.

İsim konusuna gelirsek, doğadan isimleri severim ama kızlarıma neredeyse dünyanın her yanında, her millette bir anlamı olan isimler koyduk. Aslında tek sebebi kulağımıza güzel gelmeleriydi. İnsanlar pek anlamıyorlar, tekrar ettiriyorlar ama çok da fifi. Anlamayan az daha kitap okusun, bağa ne. :ukala: Sağlıkla gelsin, uzun, huzurlu, mutlu bir ömrü olsun miniğinizin.

İsim konusunda kızlar için seçenek daha çok aslında, marjinal olucam diye saçma sapan bir isim seçmeyin yeter, benim erkek ve sezaryen sırasında bile sorduklarında hala kesin değil diyordum. Alışverişe 8. ayda başladım. Ben de 2 hastane çıkışı almıştım ve o kadar boş ki anlatamam, özellikle 10lular, zıbın vs parçalarını kesinlikle giymedi. Hangi hastanede doğum yapacaksınız bilmiyorum ama, iyi hastaneler veriyor zaten hastane çıkışını, ilk gün onu giydi, çıkarken de normal bir tulum giydirdik. İlk acil kullanacağı parçalar dışında her şeyi lazım oldukça almak çok daha mantıklı, kolik biberonu aldım mesela çocuk 8 aylık oldu, ağzına sürmedi, ilk bir kaç aydan sonra da normal bir biberon da yeterdi zaten, boşa fazladan para vermiş oluyorsunuz çoğu şeye yani.

Bence alisveris yapacağınız yerin kalıpları ve bebeginizin boyu kilosuna bagli bunlar. Benim hamileligim boyunca doktor iri bi bebek, uzun bi bebek dedi durdu. Cok almadik yenidogan takimi. Ama aldigimiz takimlar buyuk gelmisti ilk etapta. Epey giydi onlari. Şimdi de gayet minyon bi yapısı var. Cok fazla kiyafet almayin bence. Zıbın alabilirsiniz bolca.

Kiyafet konusunda cok kalin parcalar secmeyin. İnce veya penye kat kat giydirilebilecek daha kullanisli oluyor bana gore. Bir de alt ust ayri parçalar daha islevsel oluyor. Bebeginiz belki kusan bi bebek olacak belki her tarafini kaka edecek. Kusunca üstü çıkarırsınız, bezi tasarsa alti cikarirsiniz. Yenisini giydirirsiniz.

Hediye getirenler genelde buyuk yaslar icin getiriyor hediyeyi.

Kasım ayında black friday indirimi oluyor, o zaman çoğu sey indirime girer. Fiyati fazla olan ihtiyaclariniza o zaman bakabilirsiniz.

Benim kızım bebek arabasında doğru düzgün hic oturmadi. Arabayi da cok fazla fiyata almak mantikli mi bilmiyorum bu sebepten.

Eger ozel araciniz varsa oto koltuğu alin bence. Biz ilk zamanlar almamistik. Yenidogan bebek oto koltugunda duramaz nasilsa diye. Simdi hic oturmuyor oto koltuguna. En bastan nasil alistiysa oyle gidiyor bazi seyler :KK51:

Kıyafet olarak en çok tulum almanızı öneririm. Reflü yatağı çok kullanışlı, yatakta araya almak gerekirse çocuğun üstüne dönmeyi engelliyor, beşiğine de onu koyuyordum kusup boğulmayı engelliyor diye. Araba mevzusuna gelince ben travel sistem seviyorum bazı kişiler önermese de. Ben 2li değil de 3lü olanlardan aldım, portbebesi neredeyse beşik gibi, gittiğimiz otellerde odayı daraltmasın diye beşik koydurmayıp onda yatırdım ilk 6 ay, o derece rahat yani. Ama söylendiği gibi kullanımı çok kolay değil travel sistemlerin o da aklınızda bulunsun.

Bir de göğüs ucuna surmek icin bir krem mutlaka alin bence. Lansinoh tavsiye ederim. Yikamaniz gerekmiyor emzirme oncesi. Kendinize de ya emzirme atleti ya emzirme sutyeni. Bir de göğüs pedi.

Bırde gereksız emzırme yastıgı, emzırme önlüğü gıbı. Hastane bezi de aldım hıc kullanmadm hastane verdı acaba sezaryen oldum dıyemı anlayamadım halen duruyor koca paket :) Lasınoh gogus ucu kremler falan hıc işe yaramadı, has zeytınyagı surup pamuga ucuna koymustum gogsumun resmen ıyılesmıstı, o kreme o kadar para vermeyın.
Sanırım kişiye göre çok değişiyor, emzirme yastıksız ben emziremiyorum😆 örtü de 2 tane var eve misafir gelince yada dışarı çıkınca hep kullanıyorum. Külotlu hasta Pedi de çok işime yaradı. 😊

Biraz önce yazdığım herkesin kullanım gereksinimi farklı konulu yorum olmuş. :KK48:

Ben de yara olduğu dönem her emzirme sonrası memeyi yıkayıp sürünce çok faydasını gördüm.
Ay ben lansinoh,garmastan hepsini sürdüm .hiçbir işe yaramadı .herkese iyi gelen şey farklı oluyor işte .bana kalkan çok iyi gelmişti .

Sanırım kişiye göre çok değişiyor, emzirme yastıksız ben emziremiyorum😆 örtü de 2 tane var eve misafir gelince yada dışarı çıkınca hep kullanıyorum. Külotlu hasta Pedi de çok işime yaradı. 😊
Bana da hastanede yastık verdiler ,hiç rahat edemedim fırlatıp attım 😀

Kız ismi olarak masal, deniz, müge, bilgi, cansu, kumsal isimleri olabilir.
Sanırım Eskişehirliydiniz. Tatarlık varda giray ismi de olabilir.
Bebek için ilk aylarda en çok kullandığım şeyler, göğüs pompası, meme kalkanı, meme ucu çatlak kremi, müslin örtü, bol bol çıtçıtlı zıbın, tulum alt üst takım oldu. Çok kaka bulaşır çok kusarlar bol atlet, takım almakta yarar var. Üç altı ay arasını özellijle çok alın çabuk büyüyecek yenidoğan takımlar hemen küçülüyor. Yenifoğan bedeninden çok almayın.
Kış bebeği olacaksa astronot mont önemli.
Beşik ve bebek arabası en önemli kalemler ucuza kaçmayın ama en pahalılara değil de kullanımı kolaylara yönelin. Tek elle kapanıp açılıyor mu, güvenli mi, hafif mi. Bunlar en önemlileri.

Bilge çok güzel isim. Anlamı da güzel.
Alışveriş konusunda çok haklısınız. Herşey pahalı. İndirim takip etmeye çalışın.
Bütçenizi bilemediğim için önerebileceğim markalar var ama fiyatları çok gelebilir.
Emzirmeyi düşünüyorsanız. (büyük ihtimalle düşünüyorsunuzdur ama yine de bazı durumlarda emzirmeyi düşünmüyorlar. Saygı duyuyorum tabiki herkesin kendi kararı )
1Emzirme sütyeni( bedeninize göre büyük alın göğüsleriniz büyüyecek , dantelli almayın göğüs ucunuz hassas olacak ya da yaralarınız olabilir. Yumuşak olsun )
2Emzirme yastığı
3 Göğüs süt pompası
4 Göğüs Kalkanı ( yaraların oluşmasını engellemek için )
5 göğüs pedi ( kesinlikle öneririm ablam çok rahat etti )
6 göğüs ucu kremi ( yaralar için )
7 süt saklama torbası ( kutu yerine torba alın. Dolapta daha az yer kaplıyor )
8 emzirme örtüsü
9 sağdığınız süt için biberon ( ağız kısmı anne göğsüne benzeyen modellerden alın öyle modeller var ürün araştırırken görürsünüz ) biberonu en yavaş akışlı olandan alın. 1. derece
10 sterilizasyon makinası ( pek kullAnışlı olmuyor. ) eğer almazsanız tencerede de suyun içinde biberonu emziği kaynatabilirsiniz.
Ve sırf bu emzirme 🤱 bile ne kadar masraflı oluyor.göğüs pompasını Göğüslerinizin rahatı sağlığı için pahalı bir Marka tercih etmenizi öneririm. Tabi imkanınız varsa.

Benim çocuğum yok ablama alışverişte yardım etmiştim. Zaten birçok bebek ürününü ben ve annem almıştık. İsterseniz tam liste yazarım size. Bu sadece işin emzirme kısmı.
Pompaya neden gerek olsun ki?
Ben de aldım bilmeden ama bir kez bile kullanmadım
Zaten anne Bebek beraberken sağım yapılması önerilmiyor gereksiz fazla süt üretimine neden olduğu için.
Ayrıca biberon ve emzik de meme reddi sebebidir.
Anne memesine yakın diye satılanlar daha da fazla sebep.
Eğer gerekliyse biberon dışı alternatif besleme yöntemleri kullanılabilir.

Back
X