İlk bebek ve aklımdaki sorular

İnanın ki derdiniz beni gülümsetti. Allah büyük dertler vermesin... Birkaç kıyafet, 1 hastane çıkışı, 1 beşik ya da yatak yanı beşiği gibi birşey alsanız yeterli bence. İleride büyüdüğünde duruma göre bir oda dizaynı yaparsınız. İsim konusunu ise düşüneceğiniz uzun bir hamilelik var önünüzde. Bebeğinizin keyfini çıkarın.

2 çocuk annesi olarak ben de size deneyimlerimi anlatayım. Ilk bebeğim kız. 56 beden kıyafet aldım ona. 50 1 veya 2 adet vardı. 3220 gr 51 cm doğdu 56 çuval gibi geliyordu ona. Eşime dedim git mağazaya beğendiğin 50 beden birkaç tulum body al gel ve onları yanlış hatırlamıyorsam 1 ay boyunca rahat giydi sonra 56 giymeye başladı zaten...
Ikinci hamileliğimde bebek bu ne de olsa ben ne olur ne olmaz 50 beden de alayim dedim 4 5 adet tulum/alt üst takım aldım. Ve sürpriz.. bebeğim erkek ve 4280gr 54 cm doğdu. 50ler olmadı bile. 1 kere giydirdim hatırası olsun diye. Hemen 56 ile başladı. Şu an yaklaşık 2 aylik ama maşallahı var 62-68 oluyor anca. Yani demem o ki çok küçük almayın zaten minnak gelse de bebeğiniz hemen birkaç parça eşya temin edebilirsiniz. Ha bir de kişisel bakım eşyaları tırnak makası,tarak,vücut losyonlari,şampuan vs unutmamak lazım. Emzik ve biberonu yedekte tutmanızı öneririm. Aracınız varsa kesinlikle araç koltuğu almalısınız. Emzirecekseniz pompaya süt saklama poşetlerine falan hiç gerek yok ihtiyacınız oldukça alın böyle şeyleri. Ya hiç kullanmazsanız? Göğüs pedi, göğüs ucu kremi, kullanışlı emzirme atleti veya sütyeni.. emzirme yastığını iki bebeğimde de pek kullanmadım 2 adet olmasına rağmen evdeki diğer yastıklar işimi gördü. Ama isterseniz alın siz de. Alt açma bezleri ve birer adet 1 ve 2 no bez alın evde dursun. Hemen büyüdükleri için 2ye hızlıca gececeksinizdir. Örtü+uyku tulumu alın ha bir de ayaklı montlar var ya tulum gibi onlar da gerekebilir mevsimine göre kalınlığını ayarlarsınız. Bir de aldığınız kıyafetlerin kalınlığını bebisinizin büyüklüğüne göre ayarlayın. Yani 6. Ayı yaza denk geliyorsa kışlık 6 ay büyüklüğünde kiyafetler almaya gerek yok. Ve de çok şey almayın. Gerçekten ilk dönem hemen büyürler bebekler. Zaten küçüldükçe kıyafetleri hemen bir üstü olsa evde yeter. Yani 56 beden alacaksanız 62 de olsun evde😊 ay uzun oldu ama siz sorun ben cevap vereyim😅

Bebek arabasi silver cross spirit aldim birdaha bastonla.ugrasamam bi kac yil kullanmak istiyorum benimki de kiz ama hala ismi yok. Hastane cikisi 1 tane 10 lu aldim bi tanede 8 li aldim sonra ikili takimlar falan

Pompaya neden gerek olsun ki?
Ben de aldım bilmeden ama bir kez bile kullanmadım
Zaten anne Bebek beraberken sağım yapılması önerilmiyor gereksiz fazla süt üretimine neden olduğu için.
Ayrıca biberon ve emzik de meme reddi sebebidir.
Anne memesine yakın diye satılanlar daha da fazla sebep.
Eğer gerekliyse biberon dışı alternatif besleme yöntemleri kullanılabilir.
Biberon ve emzik genel olarak sebep olabilir ama yüzde yüz değil .Biz hepsini birlikte kullandık hala da emiyor ,her biberon emzik kullanan reddetmez.

Ay bi de eşim gürcü. Onların alfabesi de farklı biraz. O da isimde f, ş, ç, ö, ü, ğ harfleri olmazsa iyi olur dedi.olursa kimse telaffuz edemez çünkü ismi. İyice kısıtlandım isim konusunda. Kıyafet konusunda yıka yıka giysin yapmayı planlıyorum. Az ve öz. Eğer herşey yolunda giderse ben gezerim. Dolayısıyla araba mı kanguru mu arasında kaldım. Gezme işi yürüyüş temposuna ama. Yavaş yavaş değil.
İki hastane çıkışı olmalı. Çiş yapıyor kaka yapıyor kusuyor. Yanında bir iki zıbın da olmalı. Sezeryan olursa iki gün hastanede kalırsa yetmez. Eve gelince de hiç öyle yıka yıka giydir olmuyor evet çabuk büyüyorlar ama yine de bir şeyleri fazla almak gerekiyor sık sık kaka çiş kusmuk oluyor yetişmiyor. Yeri geliyor insanın makineye atacak vakti olmuyor yeri geliyor yıkanmışı çıkarıp asamıyor hemen. Kurutma makinen varsa biraz daha kolay olur ama yoksa özellikle zıbın türünü fazla al. 0 ay olanları fazla giyemiyorlar ama 0-3 ay olanlar yine giyiliyor.

Yorumları okumadım ama aklıma gelenleri yazayım.
öncelikle kendinize 32. haftadan itibaren sürmek için lansinoh veya aynı içeriğe sahip göğüs ucu kremi alın. katı bir kremdir parmak ucunuzda yumuşatıp süreceksiniz.
çatlak için de krem veya yağ kullanın. (çok fazla alternatif var)

yaşam şartlarınız nasıldır mesela. asansörsüz bir apartmanda oturuyorsanız ya da toplu taşıma kullanmanız gerekecekse travel sistem kullanmak zor olur ama daha çok arabayla bir yere gidiyorsanız uygun olur.

ben babynest diktirmiştim anneme. hazır da satılıyor. epey bir süre onda yattı. onunla birlikte park yatağa koyardım.

kıyafet çok abartmamak gerek. .çok çabuk büyüyorlar prematüre bile doğsalar çabucak toparlıyorlar.
fotoğraf için cicili bicili şeyler tamam ama, bebekler onlarda rahat edemez.
ben ilk aylarda tulum tercih ettim kucağa alınca derli toplu duruyor.
kışın içine patikli alt giydiriyordum. yazın sadece body de giyebilir.

elektrikli süt pompasını çok kullandım ben.
hatta ben hastane tipi kiraladım çok memnun kaldım.
emzririyordum sağdığımı da minik ilaç kadehleriyle veriyordum düşük kiloyla doğduğu için.
ya da mastit olmamak için sağmanız gerekebilir.
ama hiç kullanmayan da var :)

alınan her şey evde yer kaplıyor.
evi doldurmayın ihtiyaç duydukça alırsınız.
tinylove ana kucağı benim kurtarıcımdı ama bir başkası çok kullanmamış olabilir.
kimi bebek oyun halısında oyalanır kimi hiç ilgilenmez.
kanguru veya sling sevmeyen bebekler de var bayılan hemen uyuyan bebekler de..

emzirme minderi vs bunlar tüketime yönelik gereksiz şeyler.
20-25 haftadan önce alışveriş gerekli değil.
kesinlikle abartmaya gerek yok.

Dolayısıyla araba mı kanguru mu arasında kaldım. Gezme işi yürüyüş temposuna ama. Yavaş yavaş değil.
Kanguru ve bebek arabası birbirine alternatif olamıyor. Hele ki bebek ağırlaşınca. İlk aylar kanguru kullandım sezeryan olduğum halde ama ağırlaşınca sadece kısa mesafede kullanıyorum. Taksiyle filan giderken kullanmaya başladım. Zaten gezintiye çıkarken bebek de arabada daha rahat ediyor. Alışverişte vs bebek arabası daha rahat. Kanguruyla anahtarın yere düşse eğilip geri kalkmak zor oluyor. Benim için kangurusuz da olmazdı arabasız da

Pompaya neden gerek olsun ki?
Ben de aldım bilmeden ama bir kez bile kullanmadım
Zaten anne Bebek beraberken sağım yapılması önerilmiyor gereksiz fazla süt üretimine neden olduğu için.
Ayrıca biberon ve emzik de meme reddi sebebidir.
Anne memesine yakın diye satılanlar daha da fazla sebep.
Eğer gerekliyse biberon dışı alternatif besleme yöntemleri kullanılabilir.
Her şeyin zararları olduğu gibi faydaları da var.
Pompa sütü az olan ya da tam yeterli insanlarda hiçbir işe yaramaz. Sütü çok gelen Kadınlar için mecburi ihtiyaç. Meme sağlığınız için mecbur.
Ayrıca kesinlikle yanlış biliyorsunuz. Meme reddi olmasın diye anne mememesine yakın satılanlar kullanılıyor aksine. Onlardan geçiş daha kolay. Anneden biberona , biberondan anneye gün içinde geçiş çok daha kolay oluyor. . Büyük firmalar o yüzden anne memesine en benzer ürünleri üretmek için birbirine girmişler.
Emzik yine tartışmalı bir konu. Ama emzik çocuğun pidikolojisine iyi geliyor. Sakinleştiriyor.eğlendiriyor. Bebek emmek ister ( sadece beslenmek için değil genelde emmek ister öyle bir içgüdüsü var ) bu da bebeğin bir ihtiyacı ya sizi emzik yerine kullanacak ya da hazır emzik alacak ağzına. Emzik kesinlikle bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Tabi farklı düşünenler olur. Saygı duyuyorum.
Emzirme hemşireleri oluyor. Emzirme eğitimleri veriyor. Böyle sorunlar yaşayanlar En iyisi onlara danışın. Onların size meme reddi konusunda yardımı olacaktır. Ya da emzik şaşkınlığı.
Çocuktan çocuğa fark oluyor. Her çocuğum DNA’sı farklı. Yapısı istekleri farklı.

Ay ben lansinoh,garmastan hepsini sürdüm .hiçbir işe yaramadı .herkese iyi gelen şey farklı oluyor işte .bana kalkan çok iyi gelmişti .
Lansinoh hamileliğin 6 ayından sonra sürmeye başlamıştım çok şükür aşırı acılı çatlaklarım olmadı. Kremi sürüp kalkanı takıyordum.

Biberon ve emzik genel olarak sebep olabilir ama yüzde yüz değil .Biz hepsini birlikte kullandık hala da emiyor ,her biberon emzik kullanan reddetmez.
Pompa sütü az olan ya da tam yeterli insanlarda hiçbir işe yaramaz. Sütü çok gelen Kadınlar için mecburi ihtiyaç. Meme sağlığınız için mecbur.
Ayrıca kesinlikle yanlış biliyorsunuz. Meme reddi olmasın diye anne mememesine yakın satılanlar kullanılıyor aksine. Onlardan geçiş daha kolay. Anneden biberona , biberondan anneye gün içinde geçiş çok daha kolay oluyor. . Büyük firmalar o yüzden anne memesine en benzer ürünleri üretmek için birbirine girmişler.
Emzik yine tartışmalı bir konu. Ama emzik çocuğun pidikolojisine iyi geliyor. Sakinleştiriyor.eğlendiriyor. Bebek emmek ister ( sadece beslenmek için değil genelde emmek ister öyle bir içgüdüsü var ) bu da bebeğin bir ihtiyacı ya sizi emzik yerine kullanacak ya da hazır emzik alacak ağzına. Emzik kesinlikle bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Tabi farklı düşünenler olur. Saygı duyuyorum.
Emzirme hemşireleri oluyor. Emzirme eğitimleri veriyor. Böyle sorunlar yaşayanlar En iyisi onlara danışın. Onların size meme reddi konusunda yardımı olacaktır. Ya da emzik şaşkınlığı.
Çocuktan çocuğa fark oluyor. Her çocuğum DNA’sı farklı. Yapısı istekleri farklı.

Konuyu bölmüş gibi olacagim ama su anne memesine cok benzeyen biberonun ismini verebilir misiniz bana? Yakinda emmeyi biraktiracagim. 20 aylik. Bu zamana kadar birkac biberon (avent, nuk, chicco) denedim. Hicbirini kabul etmedi benim kız. Kara kara düşünüyorum nasıl olacak diye. Biberona alisirsa memeyi daha kolay birakir gibi geliyor.

Konuyu bölmüş gibi olacagim ama su anne memesine cok benzeyen biberonun ismini verebilir misiniz bana? Yakinda emmeyi biraktiracagim. 20 aylik. Bu zamana kadar birkac biberon (avent, nuk, chicco) denedim. Hicbirini kabul etmedi benim kız. Kara kara düşünüyorum nasıl olacak diye. Biberona alisirsa memeyi daha kolay birakir gibi geliyor.
Avent natural canım

Hayır pompa sütü az olanlarda işe yaramaz diye bir şey yok. Asıl düzenli olarak sağım yapılırsa süt artar. Ama sütü çok olanlarda daha da artırır ve gereksiz tazyiğe sebep olur, kısır döngüye giriyor kişi.

Asıl siz yanlış biliyorsunuz. Anne memesine yakın denenler satış taktiği. Ne kadar memeye benzemezse o kadar red yapmıyor. Alıştırma bardağından red yok mesela. Sertifikalı emzirme danışmanlarını ve lll.org okuyarak öğrenebilirsiniz.

Emzik de kesinlikle bir ihtiyaç değil. Siz de yazmışsınız emme sadece beslenme değil. Emme güdüsü anneyi emsin diye var emziği emsin diye değil. Adı üstünde yalancı meme. Emziği anne yerine kullanıyor asıl. Sonra bebe neden anneyi emmiyor neden süt azalıyor. Çünkü anneyi emip sütü artırması gerekirken boş plastiği emiyor da ondan.

20 aylık bebeğe biberon vermeyin. Hatta aslında daha küçüklere de verilmemesi lazım. Bardak, pipetli bardak kullanın.

Az buçuk takıntılı biri olarak ilk bebek bende bir miktar gerilim yarattı.
1. İsim yok. Gerçekten içimize sinen bir isim yok. Haftalardır bütün sanal alemi dolaştım ama yok. Bebek kız bu arada. İçime sinen tek isim var, o da eşimin ablasının adı. Kesinlikle yakın akraba adı koymam. Dolayısıyla bu konuda çok rahatsız hissediyorum.

2.Bebek için ne alınır?Herşey ne kadar pahalıymış ya. İnternette alışveriş sitelerinde dolaşayım dedim ağzım açık kaldı. İnsanlar o kadar çocuğu asgari ücretle nasıl bakıyor?
Ben ne alayım? Herşeyler çok janjanlı. Hep al beni diyor ama gereksiz bir şey almak istemiyorum.
1. İki adet hastane çıkışı
2. park yatak
3. Şu sallanır ana kucaklarından
4. Bebek arabası (bu konu beni çok kararsız bıraktı. 400-4000 TL arasında fiyat aralığı var. Türlü türlü çeşidi var)
5.
6
7
Alış verişi ne zaman yapmalıyım. 15. Haftada bebeğin çeyizini düzen de var, 8. Ayında alan da var.
(Allah başka dert vermesin. Herkesin çoluğu çocuğu sağlıklı olsun. Allah sağlıklı bir şekilde kucağımıza almayı nasip etsin. En önemlisi bu tabii)
1. 2 hastane çıkışı gereksiz. Biri ful setse diğeri en azından battaniyesiz falan olsun.
2. Park yatak bizde var seyahat için almıştık. Bi kere bile uyumadı içinde. Ama beşiğinde de pek uyumadı. Bizimle uyuyor hala. Emzirdiğim için kolayıma geldi böylesi ama yataklara yazık oldu.
3. Bizim travel sistemdeki ana kucağı sallanıyordu. Çok fazla kullanamadım o şekilde. Belki tecrübesizlikten bilmiyorum. Zaten 4 aylık falan olunca dönmeye falan başlıyorlar, sonra emekleme falan derken çok uzun ömürlü değil. Yine de işe yarayabilir ilk aylar.
4. Şimdiki aklım olsa maclaren alırdım yanına da yenidoğandan itibaren kullanılacak araba koltuğu. O kocaman bebek arabaları çok ağır oluyor. Satıcının en hafifi bu demesine aldanıp 9-10 kg travel setlerden almamak lazım. Özellikle apartmanda merdiven varsa. Bi kolda 10 kg bebek bi kolda 10 kg araba imkansız. Tabi kapının önünde sürekli araba varsa ve bagajında saklayabilecekseniz başka.
5. Biberon ben kesin lazım olur diye aldım. İlk haftalar sütüm de yetmedi pek. Doktor mama vereceksiniz dedi, ama kaşıkla... dolayısıyla biberon en saçma yatırımlardan biri oldu. Emzik de verdirmedi, zaten kızım da tutamadı.
6. Herkes çabuk büyür bebek dedi. Benimki o kadar çabuk büyümedi. Kıyafet yettirememeye başladım. Eşim bir koşu gidip bir iki parça kıyafet aldı. Yıkadık giydirdik. Eksik kıyafet o kadar dert değil yani.
7. Herkes müslin bez aldı, çok lazım olur dediler. Kimse de nedenini söylemedi. Arada bir kusmuk ve salya silmek dışında kullanmadım. Neden 50 parça mini müslin bezlerle doldurduk evi hala bilmiyorum.
8. Yine herkes hırka ördü, aldı... kışın merkezi ısıtmadan ev çok sıcaktı giydiremedim çoğunu. Üstelik çoğu akrilik iplikten sanırım. Yine de emeklere minnettarım.

Az buçuk takıntılı biri olarak ilk bebek bende bir miktar gerilim yarattı.
1. İsim yok. Gerçekten içimize sinen bir isim yok. Haftalardır bütün sanal alemi dolaştım ama yok. Bebek kız bu arada. İçime sinen tek isim var, o da eşimin ablasının adı. Kesinlikle yakın akraba adı koymam. Dolayısıyla bu konuda çok rahatsız hissediyorum.

2.Bebek için ne alınır?Herşey ne kadar pahalıymış ya. İnternette alışveriş sitelerinde dolaşayım dedim ağzım açık kaldı. İnsanlar o kadar çocuğu asgari ücretle nasıl bakıyor?
Ben ne alayım? Herşeyler çok janjanlı. Hep al beni diyor ama gereksiz bir şey almak istemiyorum.
1. İki adet hastane çıkışı
2. park yatak
3. Şu sallanır ana kucaklarından
4. Bebek arabası (bu konu beni çok kararsız bıraktı. 400-4000 TL arasında fiyat aralığı var. Türlü türlü çeşidi var)
5.
6
7
Alış verişi ne zaman yapmalıyım. 15. Haftada bebeğin çeyizini düzen de var, 8. Ayında alan da var.
(Allah başka dert vermesin. Herkesin çoluğu çocuğu sağlıklı olsun. Allah sağlıklı bir şekilde kucağımıza almayı nasip etsin. En önemlisi bu tabii)
Kanguru ya da sling alın muhakkak. İlk aylar bebek sizden ayrılmsk istemeyecek siz duruma adapte olmakta zorlanacaksiniz. O zaman kurtarıcıniz olacaktır. Ama ergonomik kanguru alin. Bu arada bebeğin fiziki ihtiyaclari illaki hazırlanır. Siz doğumdan sonra sizi ne bekliyor. Emzirme, sutun yetmesi, bebek ağlaması bunlara da hazırlanin. Zira yeni doğum yapmış annelerin ilk açtığı konu sütum yok, beebgim sürekli ağlıyor gibi konular oluyor. Ve malasef toplumda yanlış bilinen çok şey var. Eğer siz hazır olursanız doğumdan sonra çevrenin sizi olumsuz etkilemesine izin vermezsiniz.
Facebook'ta emzirme sanatı isimli grup var tavsiye ederim katılmanızı.
Instagram'da izmiremzirmedanismani, attachment pareting, bidunyacocuk, nihanka7,eskisehirpozitifdogum,gizemerbirer, serapreyhaniogluarikan onerebilecegim hesaplar

Siz de yapmamış ama çoğunda yapıyor. Büyük bir risk yani. Ben çevreme bakıyorum 4 ay emdi sonra bir anda süt bitti diyorlar oysa süt bitmiyor emzik ya da biberon kullanımından kaynakli meme reddi yaşanıyor. Kaldı ki ben de bizzat bir arkadaşım da deneyimledim. Emzik meme reddi sebebi dediğim halde devam etti ve 4. Ay civarı bebek annesinin memesini görünce kendini yay gibi germeye başladı

1. 2 hastane çıkışı gereksiz. Biri ful setse diğeri en azından battaniyesiz falan olsun.
2. Park yatak bizde var seyahat için almıştık. Bi kere bile uyumadı içinde. Ama beşiğinde de pek uyumadı. Bizimle uyuyor hala. Emzirdiğim için kolayıma geldi böylesi ama yataklara yazık oldu.
3. Bizim travel sistemdeki ana kucağı sallanıyordu. Çok fazla kullanamadım o şekilde. Belki tecrübesizlikten bilmiyorum. Zaten 4 aylık falan olunca dönmeye falan başlıyorlar, sonra emekleme falan derken çok uzun ömürlü değil. Yine de işe yarayabilir ilk aylar.
4. Şimdiki aklım olsa maclaren alırdım yanına da yenidoğandan itibaren kullanılacak araba koltuğu. O kocaman bebek arabaları çok ağır oluyor. Satıcının en hafifi bu demesine aldanıp 9-10 kg travel setlerden almamak lazım. Özellikle apartmanda merdiven varsa. Bi kolda 10 kg bebek bi kolda 10 kg araba imkansız. Tabi kapının önünde sürekli araba varsa ve bagajında saklayabilecekseniz başka.
5. Biberon ben kesin lazım olur diye aldım. İlk haftalar sütüm de yetmedi pek. Doktor mama vereceksiniz dedi, ama kaşıkla... dolayısıyla biberon en saçma yatırımlardan biri oldu. Emzik de verdirmedi, zaten kızım da tutamadı.
6. Herkes çabuk büyür bebek dedi. Benimki o kadar çabuk büyümedi. Kıyafet yettirememeye başladım. Eşim bir koşu gidip bir iki parça kıyafet aldı. Yıkadık giydirdik. Eksik kıyafet o kadar dert değil yani.
7. Herkes müslin bez aldı, çok lazım olur dediler. Kimse de nedenini söylemedi. Arada bir kusmuk ve salya silmek dışında kullanmadım. Neden 50 parça mini müslin bezlerle doldurduk evi hala bilmiyorum.
8. Yine herkes hırka ördü, aldı... kışın merkezi ısıtmadan ev çok sıcaktı giydiremedim çoğunu. Üstelik çoğu akrilik iplikten sanırım. Yine de emeklere minnettarım.
Valla o kalın kalın yelekleri hırkaları ne ara giydiriyorlar?
Penye yelek arada bir giydirdim de örmeleri de sırf yazık olmasın diye 3-5 kez giydirdim.
Ama sorsan olmazsa olmaz.

Back
X