İlk defa gelecek kaygısı

Lady Mary

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2019
1.616
4.292
133
Kadınlar merhaba, konuyu özetlemek gerekirse;
İyi bir okuldan mezun oldum ama kendi alanında çalışmadım o zamanlar iyi getirisi olan başka bir işte devam ettim. Kendi alanıma yönelmek istedim birkaç ay çalıştım pandemi oldu çıkartıldım. Sonra yine bir girişimim oldu biraz freelance idare ettim eğitimler aldım derken riske girip kendim tamamen yapayım dedim bir yer tuttum borç aldım. Ancak giderler gelirleri çok aştı devam etmemeye karar verdim ve ilk defa gerçekten parasız kaldım, yine ufak borçlandm.
4 yıl oldu mezun olalı. Şimdi kafamda binbir senaryo dönüyor.önceden rahattım bir şekilde kendi ayaklarım üzerinde durup yasadım çok kaygı duymadım. Şimdi ise duyuyorum son fiyatlar ekonomik kriz falan derken umudum azaldı.
Yıllar önce yurtdışında master a niyetlenip yarım bırakmıstm. İngilizcem fena değil biraz çalışıp iyi puan alabilirim TOEFL da
Sorum şu:
Birkaç ay yine gelir olmadan master için uğraşılır mı ? Borç alarak. Veya KPSS mi çalışmalıyım?
En azından birikim yapana kadar sabit maaşım olur öyle yurtdışına çıkarım, ya da geç mi olur ?
Veya hayalperestliği bırakıp iş mi aramalıyım ?
Ki asgarinin bir tık üstü olur genelde maaşlar.
Kafam çok dolu ve hem burada sıkışmış hissediyorum hem de çalışmıyor iken faydasız hissediyorum.
Dipnot: Avrupa'ya gitme şansım var evlilik yoluyla ama bunu bu şekilde yapmak istemiyorum sadece işim görülsün diye teklif edildi

Siz olsanız nasıl bir yol izlersiniz?

İşte ben de onu istiyorum yürekten ama kredi mi çekmeliyim napmalıyım?

İşte ben de onu istiyorum yürekten ama kredi mi çekmeliyim napmalıyım?

iyi de
daha kabul almış değilsiniz
onu geçtim kabul almak için gerekli dil sınavı vs geçmiş değilsiniz
ki okulların kabul dönemleri zaten belli dönemler olur
başvurdunuz da geçtiniz de vizeye geldi sıra...bunlar hep süre... 3 günde olmuyor ki.
burada o sürede ne yapacaksınız? işe girseniz alacağınız paradan birikim yapabilecek misiniz?
sizin master programları ne kadar sürüyor? hangi ülke, ne kadar masraf olur? okul mesela londrada mı yoksa minik bir şehirde mi olacak? o ülkede daha önce deneyiminiz var mı iş bulma imkanı var mı?

yurtdışına evlenerek gitseniz formaliteden mi evleneceksiniz?

hiç bir şeyi yazmamışsınız ki biz nasıl akıl verelim?

iyi de
daha kabul almış değilsiniz
onu geçtim kabul almak için gerekli dil sınavı vs geçmiş değilsiniz
ki okulların kabul dönemleri zaten belli dönemler olur
başvurdunuz da geçtiniz de vizeye geldi sıra...bunlar hep süre... 3 günde olmuyor ki.
burada o sürede ne yapacaksınız? işe girseniz alacağınız paradan birikim yapabilecek misiniz?
sizin master programları ne kadar sürüyor? hangi ülke, ne kadar masraf olur? okul mesela londrada mı yoksa minik bir şehirde mi olacak? o ülkede daha önce deneyiminiz var mı iş bulma imkanı var mı?

yurtdışına evlenerek gitseniz formaliteden mi evleneceksiniz?

hiç bir şeyi yazmamışsınız ki biz nasıl akıl verelim?
Dil sınavına ve programa hazırlanmak için süreye ihtiyacım var. Küçük bir şehirde düşünüyorum. Başvuru Eylül'de oluyor diyelim ama kabul ve başlama 1 yıla kadar uzuyor. Ben de başvurduktan sonra işe girmek istiyorum yani birkaç ay sadece master için uğraşmam gerekiyor ki kazanayım. O yüzden kredi dedim geçinebilmek için.
Oraya gittikten sonra öderim diye düşündüm. Buradaki işte ancak geçinebilirm
O da geçici iş gibi bir şey olur.
Burslu bir program var orası aklımda
Evlilik formalite gibi evet ama şu anki erkek arkadaşım teklif etti o yüzden çekimser kaldım istemedim

2 yıl sürüyor sonrasında orda çalışma imkanım olmadı akademide kalma şansım oluyor

Gelir yokken krediyi nasıl ödeyeceksin?
hatta krediyi nasıl çekeceksin diye başlasak sormaya :)

şu anda zaten borcu var
2-3 ay çalışmayayım kredi çekeyim diyor -herhalde işletmesi üzerine filan mı çekecek?

ama daha gitmesine (giderse) 1 sene var krediyi 1 sene ödemeyecek bir de, gidince ödeyecek....

konu sahibi sayısalcı değilsiniz siz kesin hiç sayısal kafası değil bunlar.

Oraya gittikten sonra öderim diye düşündüm.
oraya gittikten sonra nasıl ödeyeceksiniz?
orada hem master yapıp hem de hemen iş mi bulacaksınız?

orada gider gitmez bu kadar canavar olabiliyorsanız burada olun. girin bir işe. zaten burada da hemen iş bulma garantiniz yok ki. sizin bunları bir arada götürmeniz lazım. hem hazırlık hem de bulabileceğiniz kadar iyi iş. gerekirse 2 ay çalışır çıkar başka yere bakarsınız.

bir yandan da başvuru şeması hazırlayın kendinize
hangi okul ne zaman ne şart istiyorlar, burslu olanlardan başlayın, şartları sağlayın, başvuruları yapın

sadece TOEFL sınavına girmek bile 100 dolardan fazlaydı bizi zamanımızda, bazı okulların başvurusu bile ücretliydi.
size dünya kadar para lazım...daha kabul alana kadar bile. kabul alınca vizesi bileti kalacak yer için depozitosu, üzerinizde bulunacak parası ayrı bunun. şimdiden kredi düşünürseniz bunu sonu gelmez ki üstelik borcunuz var bir de...

ama erkek arkadaş evllilik filan mavzuları ayrı. benim hiç öyle durumum olmadı o konu özel hayat, onun ayrıntılarını bilmediğimiz için yokmuş gibi düşünerek yazdım.

Aslında aklımda su var, Kpss 3 ay sonra. Tarih coğrafya vs calısıcam GKGY sınavına tabiyim sadece. Türkçe ve matematiğim iyi , netlerim iyi, sonrasında iş bakıcam , aynı zamanda master kovalayacağım.atanırsam ne ala, master olmazsa da işim olmuş olur. master olursa da parayı bulabilirm borç alabileceğim yerler var. ama master için hazırlanamdan olur mu ki işte aklımı kurcalayan o.. bir sürü şeyle uğraşırken ne kadar olabilir.*

Yerinde olsam yurtdışina giderdim burda öyle bir zaman gelecek ki yiyecek ekmek bulamayacağız pazara gittim yemin ederim sana heralde yanlış okuyorum fiyatları sıcaktan başım döndü diye düşündüm bugün bana biri gelse emekli yaşlı amca var yurtdışında evlenir misin dese ben koşa koşa giderim burada bizlere hayat yok artık iş var diyorlar iş falan yok en Temel gıdalari alamıyoruz bugün bir Orkid olmuş 50 lira en zaruri ihtiyaç yahu bu yani demem o ki bence git evlilik teklifi ile git bari sen kendini kurtar orada güzel bir hayatın olsun istediğin gıdaları al ye iç yasa

anlatmak isted,ğim tam da buydu... hiç umudum beklentim inancım kalmadı.. yani ailemden yüklü borç alıp orda garsonluk yapıp da öderim bunu bile düşündüm.. çünkü asgari değil, 3 katı asgarinin bile artık para etmiyor. ne birikim ne tatil ne de bir şey yapılır. kpss desen 6-7 bandında maaş. özel sektör de öyle. napacğımı şaşırdm. bekarım yaşarım aama geleek kuramam. veya aile kurmak istesem hiç cesaret edemem buralarda gibi geliyo.

erkek arkadaşımla 7 aydur beraaberz kendi teklfi etti ben master diyince ama ailelre haber vermeden dedi, ben de teşeükkür edip reddettim, avrupa vatandaşı o. reddedince de bozuldu, kendi imkalarımla gitmek istiroem dedim, orada da lazım olabilir hemen reddetme minvalinde bir şeyler dedi.kafam allak bullak.

erkek arkadaşımla 7 aydur beraaberz kendi teklfi etti ben master diyince ama ailelre haber vermeden dedi, ben de teşeükkür edip reddettim, avrupa vatandaşı o. reddedince de bozuldu, kendi imkalarımla gitmek istiroem dedim, orada da lazım olabilir hemen reddetme minvalinde bir şeyler dedi.kafam allak bullak.
Cok riskli . Diyelim anlaşamadınız ve ayrıldınız ozaman da size iyilik olsun diye yardım edeceğini hiç sanmıyorum. Tüm emekleriniz bir anda çöpe gidecek. Erkek arkadaşın ipiyle kuyuya inmeyin bence.

Yurtdisinda masteri nasil finanse etmeyi dusunuyorsunuz? Master burslarinda rekabet cok yuksek. Bir cok ulke de cok yuksek harc var -Ingiltere, ABD vs-. Ben yurtdisinda doktora yapiyorum, bu yolu deneyen cok arkadasim var ama kabul almak yetmeyecek, eger burs cikmazsa ogrenci vizesiyle yurtdisina cikabilmeniz icin bir cok ulke banka hesabinda dondurulmus para gormek istiyor. Bu kisimlari da dusunmenizi tavsiye ederim.

Back
X