İlk Gebelikte Kürtaj Olmak Kısırlığa Neden Olur mu?

Kürtaj, gebeliğin kasıtlı olarak ya da düşük gerçekleşmesi sonucu sona erdirilmesi demek olsa da kürtaj denildiği zaman akla ilk olarak genelde bebeği isteyerek aldırmak gelir. Daha önce kürtaj olduysanız, bunun gelecekteki gebeliklerinizi ve doğurganlığınızı etkileyip etkilemeyeceği konusunda endişeleriniz olabilir. Kürtaj olmak genellikle ilerde hamile kalmak istediğinizde bunu etkilemeyeceği için ilk gebelikte yapılan kürtaj bu anlamda tehlikeli olmamaktadır. Kürtajın ne gibi tehlikeleri olabileceğine, doğurganlığınızı etkileyip etkilemeyeceğine ve kürtaj sonrası hamile kalmakta zorlanıyorsanız neler yapabileceğinize bu yazıda göz atacağız.

Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır?​

Kürtaj, gebeliği sona erdirmek ya da gebelikten kalan maddeleri ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen bir işlemdir. Kürtajda izlenecek yaklaşım, gebeliğin hangi döneminde olunduğuna göre değişiklik gösterecektir.

kurtaj_nedir_nasil_yapilir_resimli.jpg

  1. haftaya kadar olan gebeliklerde vakumlu kürtaj uygulanmaktadır. Bu yöntemde fetüsü ve plasentayı rahimden almak için özel bir ekipman kullanılır.
  2. haftadan sonradan sonra dilatasyon ve küretaj uygulanabilir. Bu işlemde kadının düşük yapması durumunda rahminde gebeliğe ait kalmış olan maddeler alınır.

Yukarıda verilen süreler Türkiye’de kürtajın yasal olduğu süreleri yansıtmıyor olup kürtajın türüne göre uygulanabildiği süreleri gösternektedir. Ülkemizde isteğe bağlı düşük gebeliğin 10. haftasına kadar gerçekleştirilebilmektedir.

Kürtaj olmak, gelecekte hamile kalma şansınızı ya da gebeliğinizin normal geçme ihtimalini etkilemeyecektir.

Kürtajdan hemen sonra kadının hamile kalma ihtimali olabildiği için tekrar hamile kalmak istemiyorsanız, bir an önce doğum kontrol yöntemleri kullanmaya başlamanız gerekir. Kürtaj olduğunuz merkezde hangi doğum kontrol yöntemlerini kullanabileceğiniz hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.

Kürtajın doğurganlığınızı ya da gelecekteki gebelikleri etkileyebilme ihtimali çok düşük bir risktir. Bu risk, kürtaj sonrası rahimde enfeksiyon gelişmesi ve bir an önce tedavi edilmemesiyle ortaya çıkabilir. Enfeksiyon fallop tüpleri ile yumurtalıklara sıçrayabilir. Bu durum, pelvik inflamatuar hastalık olarak bilinmektedir.

Pelvik inflamatuar hastalık, kısırlığa ya da yumurtanın rahim dışında bir yere tutunmasıyla meydana gelen dış gebeliğe neden olabilmektedir.

Bununla birlikte enfeksiyonların çoğu pelvik inflamatuar hastalık seviyesine gelmeden tedavi edilmektedir.

Kürtajla ilgili riskler hakkında endişeleriniz varsa bunlar ameliyat öncesi bunlar hakkında doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

Kürtajın Riskleri

Kürtaj, düşük riskli bir operasyondur. Bununla birlikte kürtaj ile ilişkili olarak görülebilecek olası komplikasyonlar şu şekildedir:

Kanama: Kürtaj sonrası kanama görülebilir. Kürtaj sonrası görülen kanamanın çok fazla olmaması gerekir. Kanama çok fazlaysa tıbbi yardım almak gerekir.

Kürtajın tamamlanmaması: Kürtajın tamamlanmaması durumunda rahimde gebeliğe dair dokular kalmış olabilir ve kalan dokuları çıkarmak için dilatasyon ve küretaj yapılması gerekebilir.

Enfeksiyon: Enfeksiyon riskini önlemek için genelde kürtajdan önce antibiyotik verilir.

Çevre organlarda yaralanma: Bazı durumlarda kürtaj sırasında kazara diğer organlara zarar verilebilmektedir. Kürtaj sırasında rahme ya da mesane gibi çevre organlara zarar verilmesi risk, gebeliğin ilerlemesiyle doğru orantılı olarak artmaktadır.

Rahimde inflamasyona yol açan her şey teknik olarak kadının gelecekteki doğurganlığını etkilemektedir. Bununla birlikte bunun gerçekleşme ihtimali oldukça düşüktür.

Asherman Sendromu Nedir?

asherman_sendromu_nedir.jpg
Kürtaj temiz ve güvenli bir sağlık kuruluşunda yapıldığı müddetçe kadının doğurganlığı etkilenmeyecektir. Bununla birlikte kafanızda soru işaretleri olması durumunda bunları doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

İlk Gebelikte Kürtaj Olmak Kısırlığa Neden Olur mu?


Asherman sendromu, dilatasyon ve küretaj gibi cerrahi prosedürler sonrası ortaya çıkabilen nadir bir komplikasyon olmakla birlikte rahim içi tabakaya zarar verebilmektedir.

Asherman sendromu, rahim boşluğunda skar doku gelişmesine neden olan bir sağlık sorunudur. Bu durum ilerleyen zamanlarda kadının düşük yapmasına ya da hamile kalmada zorluklar yaşamasına neden olabilir.
ilk_gebelik_kurtaj_kisirlik.jpg


Bu sendrom sıkça gerçekleşen bir durum değildir. Ancak rahim içinde skar dokunun bulunduğu yerler alındığında Ashermen sendromu tedavi edilebilmektedir.

Skar doku cerrahi yöntemle alındıktan sonra doktorunuz rahmin içinde bir balon bırakacaktır. Bu balon rahmin açık kalmasını ve böylece iyileşmesini sağlayacaktır. Rahim iyileştikten sonra doktorunuz balonu çıkaracaktır.

Kürtaj Sonrası Gebelik


Kürtaj gelecekte hamile kalma olasılığınızı genellikle etkilememektedir. Ayrıca tekrar hamile kalmayı seçtiğinizde yaşayabileceğiniz gebelik komplikasyonları riskini de arttırmamaktadır.

kurtaj_sonrasi_gebelik.jpg


Kürtaj sonrası tekrar hemen hamile kalabilmek mümkün olduğu için doktorunuz gebelikten korunmanızı önerecektir. Çünkü yumurtlamaya başlamanızla birlikte tekrar hamile kalmanız mümkün olacaktır.

Kürtaj sonrası cinsel ilişkiden bir süreliğine kaçınmanız gerekir. Doktorunuz tarafından belirlenecek olan bu süre, vücudunuzun iyileşmesine zaman tanımak açısından oldukça önemlidir.

Kürtaj sonrası hamile kalmakta zorluk yaşıyorsanız, doğurganlığınızı etkileyebilecek başka faktörler olup olmadığını düşünmeniz gerekir. Doğurganlığınızı etkileyen faktörler arasında şunlar yer alabilir:

Yaş: Yaşınız ilerledikçe doğurganlığınız azalır. Doğurganlığın azalması özellikle de 35 yaşın üzerindeki kadınlar için geçerlidir.

Yaşam tarzı: Sigara ve madde kullanımı gibi alışkanlıklar hem kadının hem de erkeğin doğurganlığını etkileyebilmektedir.

Sağlık geçmişi: Geçmişinizde cinsel yolla bulaşan hastalıklar varsa bunlar doğurganlığınızı etkilemiş olabilir. Aynı şekilde diyabet, otoimmün hastalıklar ve hormon bozuklukları da doğurganlığı etkileyebilmektedir.

Eşin doğurganlığı: Meni kalitesi, kadının hamile kalabilmesini etkilemektedir. Geçmişte eşinizle çocuğunuz olmuş bile olsa yaşam tarzı alışkanlıkları ve yaşlanma eşinizin doğurganlığını etkilemiş olabilir.

Hamile kalmakta zorluk yaşıyorsanız, öncelikle bir kadın doğum uzmanı ile konuşmalısınız. Bu sayede hamile kalamamanıza neden olan sebepler ve uygulanabilecek tedaviler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlk Gebelikte Kürtaj Zararlı mıdır?


İlk kez kürtaj olacak olan kadınlar bu durumun ileride bir zararı olup olmayacağından korkmaktadır. Ancak kürtaj olmanın ilerde tekrar hamile kalmayı güçleştireceği ya da gelecekteki gebeliklerde komplikasyonlara neden olabileceği düşünülmemektedir. Ayrıca yapılan araştırmalarda kürtaj ve meme kanseri arasında bir ilişki olmadığı görülmüştür.

Önceden planlanmamış gebelik sonrası depresyon ve diğer zihinsel hastalıklar yaşama riski incelendiğinde ise kürtaj olan ve bebeği doğurmaya karar veren kadınlar arasında bir fark olmadığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
 
X