- 10 Ekim 2014
- 32.620
- 146.714
- 798
Yaaa sanki üniversite mezunları çok mu şey? Kim kendini , ufkunu geliştirmek için okuyor , üniversitede okula gidip gelmek dışında kendini geliştirecek şeyler yapıyor ki?
Çoğu insan laf olsun diye,liseden sonra adet yerini bulsun diye okuyor.
Benim bölümüm konuşmaya - felsefe yapmaya - toplumsal konularda yeni bakis acılari kazanmaya çok müsait bir bölümdü.
Ama sınıf arkadaslarimin büyük çoğunluğu o gün üniye yazıldığında neye inaniyorsa-hangi oluşuma değer veriyorsa 4 yılın sonunda aynı şeye inanıp / diğerini kotuleyip , kendine bir şey katmadan mezun oldu. Kitap oku, sınava gir. Olsun bitsin.
Ben okurken zaten üniversite okurken yapilacak en popüler şey Erasmus değil Nişan yapmakti. Yüzük modası inanılmaz birseydi. Yüzüğü olan ortamın kralı gibiydiÇoğu insan sevgilisi - ciddi ilişkisi var diye okurken ne bir eğlenceye katılmıştır ne yanında sevgilisi olmadan bir tatile çıkmıştır, ne başka şehire bir seminere katilmistir. Lise devamı gibi yaşamışlardır.
Zaten uniden mezun olan çoğu arkadaşımın en büyük hayali evlenmek.
Hatta ODTÜ mezunu , akrabalarına vesikalık fotoğrafını verip uygun anda 'bizim de bir yeğen var' diye birilerine gösterilmeyi umut eden arkadaşım vardı.
Aynı şekilde avukat olup görücüden medet uman o kadar çok iş arkadaşım var ki , şaşarsiniz.
Yani bana boş geliyor , 'üniversite okudum, o adamla kültür farkım olur' cümlesi.
Eğer üniversite okurken okul kulüplerinde aktif olduysan, ne bileyim bir projeye katılıp ya da erasmusla,work and travelle yurt dışına ciktiysan, gönüllü faaliyetlerde boy gosterdiysen, seminerler izlemeye, panellere koşa koşa gittiysen, çeşitli dünya görüşüne sahip insanlarla saatlerce insanca tartistiğin sohbetlere katildiysan , kendini -ufkunu gelistirdiysen, 4 sene öncekinden çok daha dolu bir insansan evet.
Üniversite seni kültür olarak etkilemiştir. Okumayan insanla zorluk yasayabilirsin.
Ama okuldan eve , evden okula, arada kafeye ,avm'ye şeklinde boş bir döngüyle gelip gittiysen böyle abartmaya , kültür farkı kültür farkı diyip isi büyütmeye hiç gerek yok bence
Ben olaya buyuk kultur farki olarak bakmiyorum ama insan bu zamanda aciktan bir lise diplomasi bari alirdi yahu. İlkokul mezunu yok dil biliyormuş, lkokul mezunu kpss sorularini şaaak şakkk biliyormuş. Madem bu kadar harikalar, cok biliyorlar o lise diplomasini gozu kapali alirdi insan, eşim 2. Universitesini calisirken okumuş, icinde olsun yeter ki.
Bikaç uç ornekler disinda kimse ilkokul mezununa "aaaa sen ne cok biliyorsun gel şu pozisyona oturtalim seni" demez, univ mezunlari bile kendini siyirabilmek için ekstra çaba harciyor artik cunku cok fazla mezun var, univ. Bitirmekte yetmiyor.
Adam şuan kendi işini yapiyor olabilir ama dunyanin binbir turlu hali var. Bugun ilkokul diplomasiyla kasiyer bile olamaz. Yani univ. Okumayan herkes aptaldir veya kultursuzdur diyemem ama belli sebeplerden okuyamadiysa bile aciktan devam etmek zor degil isteyene.

Kaldi ki mevzu univ bile degil orta ve lise dahi yok.
Son düzenleme: