Kizlar ben 4 aylık evliyim. Pcolu olduğumu 2 sene önce öğrendim. 1 yıl doğum kontrol hapı kullandım.
Evlendikten sonra yine jinekologa gittim doğum kontrol hapina devam etmen lazim dedi. Ki hemen çocuk sahibi olmak istediğimi söylemiştim.
Sonra araştırma hastanesine gittim ama pek memnun kalmadım onlarda Pcolu olduğumu söyledi.
En sonunda annemin zoruyla diane 35 bıraktım. Ayrıca bende hiç Pco belirtisi yoktu. Kilo Tüylenme yok. Adetlerim çok düzenliydi.
Neyse Bakırköy incirlide acıbadem Fulya HST. Çalışan bir docent doktora gittim.
O da muayene etti ve senin hiç bir şeyin yok sakin doğum kontrol kullanma büyük ihtimalle Hazirana kadar gebe kalırsın dedi. Nasıl mutlu oldum anlatamam
Ama Facebookta bir Pco grubu var orda yazdım kafamı karıştırdilar illa ki belirti olması gerekmiyor belki de bu doktor yanilmistir diye.
Şimdi ilacı falan bıraktım ama yine de sogan kurunu denesem mi diyorum.
Siz ne dersiniz?
canım bak ben bir yazı buldum. doktorumdan hatırladığım pcos un evreleri varmış.
aşağıdaki yazıya bir göz at istersen.. kıllanma vs belirtileri de olmayabiliyormuş.. ben şimdi bir şey diyemedim sana
Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?
Polikistik Over Sendromu (PCOS) ilk kez 1935 yılında Stein ve Leventhal tarafından adet düzensizliği, şişmanlık ve erkek tipi tüylenme olarak tanımlanmıştır. Stein ve Leventhal adet düzensizliği olan kadınlardan birkaçına teşhis amacıyla yumurtalıklardan parçalar aldıktan sonra bu kadınların adet olduklarını görmüşlerdir. Polikistik overli 7 kadının yumurtalıklarının %50 veya %75 ‘ini çıkardıktan sonra bu kadınların adetlerinin düzeldiğini, ikisinin de
gebe kaldığını görmüşlerdir.
Poli= Latincede çok sayıda
Kistik= Kist içeren
Over= Yumurtalık dokusu
Polikistik Over= Çok sayıda kist içeren yumurtalık dokusu anlamına gelmektedir.
Polikistik Over Sendromu, Sclerokistik over sendromu, fonksiyonel yumurtalık hiperandrojenizm ve Stein-Leventhal sendromu gibi çeşitli isimler verilmiştir.
Polikistik over (PCO) ve Polikistik over sendromu (PCOS) farklı kavramlardır.
PCO (Polikistik over)da kadının ultrasonografik olarak yumurtalıklarda inci kolyesi gibi dizili 2-8 mm çapında 10-15 in üzerinde küçük yumurta keselerinin olmasıdır.
PCOS (Polikistik Over Sendromu)'da ise PCO (Polikistik over) ile birlikte adet düzensizliği, şişmanlık, tüylenme ve
kısırlık gibi belirtileri de kapsayan hormonal bir bozukluktur.
PCOS belirtileri kadınlarda farklılık göstermektedir. Doktora başvuran kadınlarda tüylenme, şişmanlık ve adet düzensizliği gibi belirtileri bulunurken sadece PCO bulunan kadınlarda vardır. Tüylenme olmayan ve adetleri düzenli kadınlarda da PCO (Polikistik over) bulunabilmektedir.
PCOS’u olan kadınlarda testesteron (erkeklik hormonun) yüksekliği, insülin yüksekliği, prolaktin (süt hormonu) yüksekliği ve LH (luteinizan hormon) yüksekliği gibi hormonal bozukluklar görülmektedir. Bu hormon bozuklukları uzun dönemde kadınların sağlığında olumsuz etkileri olmaktadır.
PCOS ‘u olan kadının ailesinde de aynı risklere sahip olduğu ve bazı genlerin sorumlu olduğu sanılmaktadır. Polikistik over sendromunun kadının hayatının hangi döneminde başladığı bilinmemektedir. Bazı araştırmalar anne karnında bazı araştırmalarda ergenlik döneminde başladığı yolundadır.