sevgili nagehan ve eylül, ben pco olduğumdan diyetisyen ve endokrinolog eşliğinde kilo verdim, hala da veriyorum. 84 ile başladım, şu an 69'um. pco olunca yüksek ihtimalle insülin direnci de oluyor, bunun için doktor glukophage veriyor, bu ilaç hem bu direnci yok ediyor hem de yumurta kalitesini artırıyor. Ayrıca glisemik indeksi düşük gıdalarla besleniyorsunuz, mesela beyaz pirinç, ekmek, un, patates, havuç, kereviz yok, kepekli veya çavdarlı vs. ekmek yiyorsunuz, esmer pirinç, kepekli makarna tüketiyorsunuz, günde 3 ana 3 ara öğün yiyorsunuz. Örnek bir günü yazayım mesela:
Sabah: 1 dilim çavdar ekmeği, 2 kk light dil peyniri, 5 yeşil zeytin, domates ve salatalık
Ara: 1 bardak ayran
Öğle: 1 kase çorba (posalı), 8 yk susuz etsiz sebze yemeği (1 yk zeytinyağı ile pişecek)
Ara: 4 kuru kayısı veya 1 avuç leblebi veya 1 br süt veya 2 grisini
Akşam: 6 köfte büyüklüğünde et, tavuk ya da köfte, ya da 8yk tahıl (genelde mercimek veriyor) ve bol salata
Ara: 1 br. süt veya 1 porsiyon meyve
Bu diyetisyen bana her gün en az 2 lt su ve 2 fincan yeşil çay da verdi.
Spor olarak da haftada en az 3 gün 1 saat tempolu yürüyüş. Yalnız kızlar ben süt ürünlerini sevdiğim için benim listem böyle, siz farklı şeyleri seviyorsanız ona göre ara öğün veriyor, yani çeşitlilik çok.
Umarım yardımcı olmuşumdur.