O zamanın şartlarıyla bu zamanın şartlarını karşılaştırmayı da gerektiriyor aslında. Mesela şu an çözemediğimi hissediyorsam vakit kaybetmeden düşündüğüm teşhise uygun hocaya yönlendiriyorum böyle bir imkanım var. Ama o zamanlar böyle birşey yok. Ne kadar ölüm görürse o kadar şey öğrenmiştir diye düşünülmesi normal. Çünkü fakülteler yok.Munchausen by proxy sendromu kolay tespit edilemiyor ve sürekli doktor değiştirdikleri, ilaçları da iyi bildikleri (Yan etkilerini kullandıkları) ve manipülatif yönleri iyi olduğu vb. için, doktorların aklı ve ilgisine oynamaya odak, bu sendromu tespitte daha zor kılıyor. Vekalet halinde daha da zor oluyor tespiti ondan direkt vekaleten örneğini verdim.
Peki bu zorluk art arda aynı annenin 4 bebeğinin ölümünü izleyip "Yeni bir şey buluyorum, ünüme ün katıyorum" diyen bir doktorun ağacındaki ölü bebek sayısını tecrübe olarak gösterir mi? Yoksa unvan altında bir körlük olarak da yorumlanabilir mi?
Bir hemşire ortaya çıkarıyordu sanırım takibiyle. Doktor ise hala tutturduğunu savunuyordu. (Merak edenler direkt sendromu aratarak olayları inceleyebilir, anlattığım olayı da bulursunuz hemen)
Çok uç bir örnek verdim farkındayım ama bence bu kadar düz bir mantıkta olmuyor.
Hele ki bizim ülkenin imkansızlıkları da devreye girince, daha bir karman çorman.
Hocanızın verdiği tavsiye de sizi yıldırmamak ve ümitten koparmamak ve "Başarısızlığa" odaklı kalmamanız adına verilmiş bir tavsiye. Ben bir hoca olsaydım, aynı şekilde tavsiye verirdim öğrencilerime bunu da ilave edeyim, çünkü bunu duymaları gerek.
Konudan daha bağımsız yazdım bu arada, sözün çağrıştırdığı bir aksi örneği paylaşmak istedim.
Benim başıma gelen olaylarda genelde bir sürü yere gitmiş, çözüm bulamamış ya da uyutalım bunu denilen vakalar ya da aklındaki teşhise çok güveniyosun ve birden kötüleşip elinde ölüyo hayvan. O zaman ben doğru yaptım öleceği varmış demek kendine bir şey katmamaktır benim gözümde. Açarım bakarım, parça gönderirim patolojiye. Ha ben doğruyu yapmışsam ve ölmüşse tamam bir sonraki hastaya doğruyu yapsam bile bu şekilde hasta kaybettim bunu bilmeniz gerekir diye söylerim. Ben yanlışı yaptıysam tecrübeme eklerim.
Bir de devlet desteği sigorta yok veteriner hekimlikte. Elimizdeki tüm imkan hasta sahibinin maddi gücü kadar. Bende isterdim tüm testleri yapayım hepsini eleyeyim ama olmuyor. Diğer vakada hangi teste öncelik vermem gerektiğini alıyorum gibi gibi..
Semptomlar birbirine çok benzer olabiliyor, çok zorluk var tıp işinde. O yüzden de hatalı teşhis yoktur, o doktorun gördüğü odur gibi bir anlayış hakim zaten. Hatalı tedavinin sonuçları olur.