İnsanı meslekten soğutuyorlar ! Doktorun burnunu kıran suçlunun serbest bırakılması !

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sırf sinirlenindi diye birine saldırıp, burnunu kıracak potansiyelde biri; bence zaten saygılı davranılmayı haketmeyen, eğitilememiş bir kütüktür. Doktor da bakınca direk çözmüş işte adamı. Kendini gerçekleştiren bir kehanet yaşanmış adeta.

Evet konunuzda haklısınız fakat tek taraflı bakmışsınız. Kimse şiddeti haketmez. Bir takım sağlık sorunlarıyla savaştım iki yıl boyunca. Duacısı olduğum doktorlar da gördüm, şeytan görsün yüzünü dediklerim de oldu. Maalesef hangisi daha fazlaydı derseniz yarı yarıya diyebilirim. Bir kanser hastasının yüzüne "sen yine iyi yaşıyorsun senin gibi hastalarım öldüler" diyene de şahit oldum, "nefes alamıyorum" diyen hamile bir kadına "alırsın alırsın otur şurda bekle" diyene de şahit oldum, bizzat aşırı kanamam olduğu için kanlar içinde ambulansla gittiğim doktorun ters konuşmalarına ve ilgisizliğine maruz kaldım, yine kanser araştırmaları yapılan teyzemin yüzüne pervasızca kansersin diyene de(değilmiş) vs... Bu gibi hatalı davranışlara şahit olan yakınları da o psikolojiyle şiddete başvurabiliyor maalesef! Asla tasvip etmiyorum! Bunun yanı sıra hayatımı kurtaran, beni kızı gibi gören, şahsi numarasını verip sıkıntı olunca ara diyen, kendi payına düşen muayene ücretini bile almayan da nice doktorlar tanıdım. Allah sayılarını arttırsın :dua:

Üzgünüm ama doktora şiddet uygulayan insnaların kendine bir dışardan bakabilmesi için en azından bir süreliğine sağlık hakkından mahrum kalmakla sınanması gerektiği düşüncesindeyiz ben ve çoğu hocalarım.. hatta belki yAkında bakanlık da... Ben de hep bekledim eski yıllarda doktora işim düştüğünde ben de ve diğer doktoralar da yaşamışlardır böyle şeyleri. Öğlen arası yelrere göre bazen 13.00 bazen 13.30 da biter. Ben elimden geldiğince mesai saatimde yerimde olmaya çalışıyorum ama öğle arası acil çıkan vakalar yüzünden ve ya koridorda görüp sonuç göstermeye çalışanlardan dolayı yerine 30 dk geciken arkadaşlarım oldu bizzat gördüğüm ve gelince doktor keyfini bitirip mesai saatinde vaktinde gelmiyor denilen arkasından koridorda? Sizin gödükleirnizn de bunlardan biri olmadığından ne ben ne siz emin olabilirsiniz. Öğlen arası meselesinden çok daha büyük yerlere gitmeye başladı günümüz sorunları. DAha geçen hafta ağır engelli doğan çocuğu yaşatılamadı diye bir hocamı hesaplaşacağız diye tehdit edip hastanenin önüne gelen birine bizzat ben şahit oldum.
kimse kimsenin sağlık hakkını elinden alamaz,orada bir durmalısınız.
şölye bir uygulama olabilir,doktor hastasını seçebilir,şiddete ya da sözlü tacize meyilli hastaların sağlık profiline not düşülebilir. böylece doktorlar hangi hastanın doktorlara nasıl davrandığını görebilir. belki hasta utanır.
fakat bir doktor olarak söylemleriniz hiç güzel değil,insanları küçümsemeye ya da ''uğraştığımız hasta profillerini bir görseniz'' tarzı aşağılayıcı bir cümle kullanmaya hakkınız yok. tıpkı hastaların doktorlara şiddet veya sözlü taciz uygulamaya hakkı olmadığı gibi.

Bu tarz sorunlar meslekle değil karşıdaki insanın kendi yapısıyla kişiliğiyle ilgili sorunlar. Mesleğe mâl edilmemeli ve doktor antipatisi oluşturulmamalı
bu tarz sorunlar bütün hastalarla alakalı değil o hastanın kendi yapısı ve kişiliğiyle ilgili sorunlar. bütün hastalara mal edilmemeli ve doktorlarda hasta antipatisi oluşturulmamalı o zaman. her hasta aynı değil. 2 tür doktorda tanıdım,çocuk için uzun süre tedavi görmelisin ama hiç çocuğun olmayabilir diyip beni yıkan doktor da oldu,gayet sağlıklısın,ilk döngünde hamilelik elde edebilirsin diyen de oldu.

Aynen öyle... Biryerin ağrısa hemen serum yada iğne. Bir bak bakalım neden agrıyo bi film çektir bir tahlil yaptır. yooook vur iğneyi serumu gönder.
Serum veya iğne poliklinikte yapılmaz genellikle acilde yapılır. 20 gündür kıçım ağrıyo diye hastaneye giden adama acil doktoru tutup tahlil yapmaz. Koskoca 20 günde polikliniğe gitmesi gerekirdi. Ben sağlık problemlerimden dolayı çok kez devlet hastanelerine doktora gittim, hiç buradaki yorumlar gibi bir tavırla karşılaşmadım. Über güleryüzlüler mi? Genellikle hayır. Günde bilmem kaç yüz hasta bakan insan nasıl mutlu olsun iş ortamında? İki ucu boklu değnek. Tek taraflı değerlendirmemek lazım

Sen-siz ayrımına çok dikkat ederim konuşmalarımda.Gittigim tüm doktorlara olması gerektiği üzere "siz" diye hitap ederim ama henüz bunun karşılığında "sen"diye cevap vermeyen doktora denk gelmedim(özel hastaneler hariç).Bu bile bir küstahlık göstergesi benim gözümde.Dayak mevzusundan bağımsız olarak yazayım istedim.Bunu okuyan doktor arkadaşlar,lütfen size "siz" diyen hastalarınıza "sen" demeyin.

Şiddet çözüm değil ''ama''larla başlayan yine bir sürü yorum dizilmiş.
Şu doktorlar ve öğretmenler ne çekiyor elinizden ya,bir rahat bırakın insanları.Anladık hepinizin geçmişinde kötü doktor olmuş,neden bu kadar nefret dolusunuz yine de ?

dr lara saygım büyük tıp kazanması okuması çalışması kolay değil ama garantili ve getirisi iyi meslek olduğu için iyi puan yapan seven sevmeyen tıp okuyor sevmeden yaparsa insan işini bitde karakteri kötüyse hastalara kötü davrananlar çok sonra bazı insanlar herkese şiddet uyguladığı gibi doktorlara da uyguluyor ha ben ne yapıyorum kötü dr gelince ses etmiyorum evet deyip geçiyorum söz dalaşına bile girmem :). sizede kolaylıklar dilerim doktor olmak zor iyi doktor olmak çok zor. ha ülkemizde adalet pek iyi değil sabıkalı insan dolu sokaklarda suç işliyorlar ama salınıveriyorlar.

Bu tür şeylerin çözümü şikayettir. Şiddet olan şeyleri çözüyor ve ya düzeltiyor mu?
Şikayet edince ne oluyor sanıyorsunuz ? Daha geçen gün sebepsiz anneme hakaret eden, öleceğini yüzüne söyleyip tedaviyi yarım bırakan doktoru cimere şikayet ettim. Cevap ne dersiniz? Doktor bey olayı yalanlayıp konuyu kapatmış. Bize kim inanır? Kimse.
Doktora neden saygı duyacağım ? Bir çoğu maddi getirisi ve halkın egosunu sömürdüğü için bu mesleği yapıyor.
Kimse kimseyi yok yere azarlayıp aşağılama lüksüne sahip değil.
Her mesleğe eşit miktarda saygım var. Bu kadar yüceltmeyi beklenen bir meslek grubu daha var mı acaba sizin dışınızda?
İnsana, hayvana olan şiddetin hiçbir zaman yanında olmadım. Fakar doktorların da hastalara olan psikolojik şiddeti artık bitsin!

Sen-siz ayrımına çok dikkat ederim konuşmalarımda.Gittigim tüm doktorlara olması gerektiği üzere "siz" diye hitap ederim ama henüz bunun karşılığında "sen"diye cevap vermeyen doktora denk gelmedim(özel hastaneler hariç).Bu bile bir küstahlık göstergesi benim gözümde.Dayak mevzusundan bağımsız olarak yazayım istedim.Bunu okuyan doktor arkadaşlar,lütfen size "siz" diyen hastalarınıza "sen" demeyin.
Buna normalde ben de dikkat ederim siz diye hitap ederim ama bizzat kendi gördüğüm kadarıyla yaşlı hastalar siz’ diye hitap edince kendilerini rahat hissetmediklerini samimiyet kuramadıklarını söylüyorlar ve tam olarak şikayetlerini bile ifade etmeye çekiniyorlar, ‘sen’ denince kendilerini daha yakın hissedip onlar da bize ‘sen’ ‘oglım’ ‘Kızım’ ‘evladım’ deyip daha rahat ifade ediyorlsr kendilerini. Buna kendim çok defa şahit oldum bizzat kendileri de öyle diyorlar ‘siz’den ‘sen’e çevirince haa şöyle evladım diyorlar. Yani bu hastadan hastaya değişiyor ve çoğunluk böyle olunca öyle bi kalıp oluşmuş. Yani nedeni bu şekilde oluşagelmiş bir şey

Birçok yorumda maddi getiriden bahsedilmiş ama aşırı maddi getirisi olmuyor her yerde. 8 bin TL alan pratisyen hekim arkadasım da var . 9 bin TL alan 11 yıllık uzman pediatrist tanıdığım da var. Çoğu arkadasım da asistan ve 4.5-5 arası zor alıyor zaten... aldığı maaşın karşılığı değil yaptıkları mesaii

Bende sağlıkçıyım doktor degılım paramedıgım gercekten cok sınır bozucu hastalar oldugu gıbı cok sınır bozucu saglıkcılarda var bunu kabul edelim bizzat staj yaparken hemsırelerın ve bazı doktorların hastaları nasıl azarladıklarına sahit oldum kimse kusura bakmasın bu meslegı bedava yapmıyoruz Bızım hastaları terslemeye hastalarında bizleri dövmeye hakkı yok

Maalesef cok fazla tek tarafli bakiyorsunuz. Burada doktor rapor yazmadi diye kapiyi kiran, asil hasta olmadigi icin recete yazmayi reddeden, gereksiz serum takmayan doktorlarin gordugu siddeti konusmaya gerek yok cunku bunlar zaten tartismaya gerek olmayan, herkesin yanlista hemfikir oldugu konulardir. Ama bu tip konularin genel siddet veya anlasmazliklarin cogunlugunu olusturdugunu dusunmuyorum.

Gecen gun hastaneye yolum dustu. Bir doktor icin zor bir hasta oldugumu dusunmuyorum. Sikayetlerimi duzgunce ve kibarca aktardim. (Iletisim kurmakta ve derdimi anlatmakta zorlansaydim yine kendimde kabahat arayacaktim doktoru bunalttim diye) Uzun suredir bu sikayetleri yasadigimi soyledigimde karsilik olarak “anca mi aklina geldi doktora gitmek” seklinde azarlayici bi dile maruz kaldim. Dusunun iste en hafifi buysa ilerisi ne olur. En kolay hastaya boyle davranan doktor digerlerine nasil davranir. 1000 kisiye ters yapinca da icinden 1 deli cikar elbet doktorla kavga edecek yada siddete basvuracak. Uzulerek soyluyorum ama doktorlarin payi az degil. Sinirlerini streslerini gerginliklerini hastalardan cikardiklarini dusunuyorum.

Son düzenleme:
Serum veya iğne poliklinikte yapılmaz genellikle acilde yapılır. 20 gündür kıçım ağrıyo diye hastaneye giden adama acil doktoru tutup tahlil yapmaz. Koskoca 20 günde polikliniğe gitmesi gerekirdi. Ben sağlık problemlerimden dolayı çok kez devlet hastanelerine doktora gittim, hiç buradaki yorumlar gibi bir tavırla karşılaşmadım. Über güleryüzlüler mi? Genellikle hayır. Günde bilmem kaç yüz hasta bakan insan nasıl mutlu olsun iş ortamında? İki ucu boklu değnek. Tek taraflı değerlendirmemek lazım

Konu sahibi zorla kendine serum taktıranlardan bahsetmiş. Eeee poliklınıkte serum takılmadıgına göre ? Demekki acilden bahsediyoruz bu1.
2. si kıçı ağrıyan acile gitmesin zaten daha önemli hastalıklar var mesela adamın apandisi agrıyo iğneyi vurup gönderiyorlar.
3. de Günde bilmem kaç yüz hasta bakacagını bilerek doktor olan kimse 5 karış suratla hasta bakacaksa olmasaymış bi zahmet.
Her meslek insanlarla ilgili. Özellerde hiç bu muameleyi görmüyoruz parayı basınca. Gayet güleryüzlüler. Oda aynı doktor günde bilmem kaç yüz hastaya bakıyor...

Bugün Gördüğüm son haberle beraber artık iyice sinirlerim altüst oldu. Eskiden en azından saygı vardı. Herhangi bir yaptırımı olmadığı için mi? Yoksa toplum mu ahlaksızlaşmaya başladığı için hergünümüz bir olay bin kıyamet. Ayda 13-14 nöbet tutuyoruz 36şar saatten ertesi gün yine sevdiğimiz mesleği yapıyor olmanın verdiği enerji ile hasta bakmaya yatırmaya devam etmeye çalışırken mutlaka saygısız ve ahlaksız insan toplulukları gelip tüm enerjinizi alabiliyor. Doktorun ne yapacağına karışanlar mı yok yoksa hakaret vs şiddet mi yok? Kimse kimsenin kahrını çekmek zorunda değil tedavi olmaya geldiysen adam gibi tedavini al orada diğer hastaları da doktoru da mutsuz etmeye hakkın yok! Doktorun istemlerine reçete etmek istendiklerine de müdahale edenleri söylemiyorum bile! O kadar biliyorsan neden hastaneye geliriyorsun be kardeşim! O kadar yıl eğitimi bi zahmet kendi kararımızı verebilelim diye aldık değil mi! Zorla kendine serum taktıranlsr ısrarla antibiyotik isteyenler ve ya aşı reddedenler, çok severk yaptığım işimden bile soğutuyorlar insanı... hele hakaret ve şiddet durumunda bizce o insanın sağlık sigortası bile iptal olmalı muaayene olamamalı bakın bakalım o zaman kalıyor mu bu şiddet haberleri! sadece içimi dökmek istedim sizin de etrafınızda böyle insanlar varsa lütfen görmezden gelmeyin ve uyarın lütfen..

Arkadaşlarımın çoğu hemşire ve doktor hiç birinden böyle birşey duymadım. Sizin sabrınız bu meslek için yeterli mi önce onu sorgulayın. Çünkü hasta ve yakınına empati yapmak durumundasınız. Mesleğinizin gerekliliği bunlar. Ha demiyorum ki doktorlar, hemşireler şiddet görsün. Tabiki hiçbir şekilde şiddet hiçbir insana gösterilemez. Nasıl eşlere kızıyoruz. Böyle insanlarada kızarız. Ama sizin yazdıklarınız nedense bana biraz egolu, sürekli surat asan, gelen gideni azarlayan, herşeyden bezmiş hemşire-doktor profili çizdirdi. Haberiniz olsun.

Bunu okuyunca üniversitenin ilk yılında deontoloji dersinden bir hikaye geldi aklıma. O zamanlar veteriner hekimlerin tedavi yaptığı evin önünde bir ağaç olurmuş ve hekim tedavi edemediği her hasta için ağaca çaput bağlarmış. Hoca hangi hekime gidersiniz diye sorduğunda ağaç ne kadar boşsa ona demiştik. Ama onlar tam tersini düşünürlermiş. Her ölüm hekim için bir tecrübeymiş. Ya koyduğu teşhis ya da yaptığı tedavi yanlış demekmiş ve bunu artık biliyor olurmuş. Aynı semptomlarla başka bir hasta gittiğinde ona önceki yaptığı hatayı yapmaz ve iyileştirme şansı daha fazla olurmuş.
Bazen çözülemeyen vakalar olabiliyor ve nekropsi yapmak istiyorum. Hasta sahibi hayvan öldü artık daha fazla uğraşmanızı istemiyorum dediğinde aklıma hep bu hikaye geliyor. Evet belki senin hastan için yetersizdim, hatalıydım, kurtaramadım ama nerede hata yaptığımı öğrenmeme izin verirsen diğerlerini kurtarabilirim diyorum. O acıyla bile beni anlayabiliyorlar.
Tıp biraz da böyle birşeydir çünkü. Yeni cerrah olmuş birine mi ameliyat olursunuz yoksa 20 yıllık tecrübesi olan cerraha mı? O adam ne kadar ölüm görmüştür, kaç kişi masada kalmıştır ama artık sizin için iyidir.
Kimsenin başına kötü birşey gelmesin isterim, ama doktor hatası şiddetle cezalandırılacak bir şey değil.
Bazi yeni doktorlar 50 yillik tecrubesi olandan bin kat iyi ola bilir.
Doktorun hasta öldurme, yanlis tedavi yaparak tecrube kazanma luksu yok.
Ne kadar ölum gordu degil ne kadar adam öldurdu diye dusunseniz yanlis dusuncede oldugunuzu anlarsiniz.
Doktor dedigin hasta öldurerek ve ya yanlis tedavilerle hayat karartarak tecrube kazanmiyor, dogru teshis ve tedavilerle tecrube kazaniyor.
Cok merak ediyorum, o tecrube topluyor dediginiz doktorlar ailenizden ve ya yakinlarinizdan birinin hayatini mahv etse olsun tecrube kazandi, bir daha ayni hatayi yapmayacak mi diyeceksiniz?

Sikayetvarda bu konuyla ilgili o kadar cok sikayet var ki, okudukca uzuluyorum.

Bazi yeni doktorlar 50 yillik tecrubesi olandan bin kat iyi ola bilir.
Doktorun hasta öldurme, yanlis tedavi yaparak tecrube kazanma luksu yok.
Ne kadar ölum gordu degil ne kadar adam öldurdu diye dusunseniz yanlis dusuncede oldugunuzu anlarsiniz.
Doktor dedigin hasta öldurerek ve ya yanlis tedavilerle hayat karartarak tecrube kazanmiyor, dogru teshis ve tedavilerle tecrube kazaniyor.
Cok merak ediyorum, o tecrube topluyor dediginiz doktorlar ailenizden ve ya yakinlarinizdan birinin hayatini mahv etse olsun tecrube kazandi, bir daha ayni hatayi yapmayacak mi diyeceksiniz?

Sikayetvarda bu konuyla ilgili o kadar cok sikayet var ki, okudukca uzuluyorum.
Deontoloji dersi demişim. Hikaye bu eski zamanlardan. Bırak şikayetvar'ı, daha üniversite yok.
Siz verilmek istenen mesajı tam anlamamışsınız ayrıca.

Tıp biraz da böyle birşeydir çünkü. Yeni cerrah olmuş birine mi ameliyat olursunuz yoksa 20 yıllık tecrübesi olan cerraha mı? O adam ne kadar ölüm görmüştür, kaç kişi masada kalmıştır ama artık sizin için iyidir.
Kimsenin başına kötü birşey gelmesin isterim, ama doktor hatası şiddetle cezalandırılacak bir şey değil.

Bir daha okudum, bence dogru anlamisim.
Doktor hatasi diye bir şey olmamali.
Doktor hastasini ölduruyor tecrube digelim gecelim, yanlis tedavi yapiyor hastanin eli ve ya ayagi kesiliyor, felc geciriyor, yatalak oluyor, gözü kör oluyor ve s.tecrube digelim gecelim.

Doktor hatasi siddetle cezalandirilacak bir sey degil dediginizde ne demek istediniz onu anlamadim malesef.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X