Manipulasyon ustasıydı pis arkadaşlarına beni tercih etti
Eski eşinizin manipülasyon ustası olmasına şaşırmadım. Böyle egoist, megaloman (kendini çok beğenmiş) kişiler zaten karşındakini manipülasyonla yönetirler, karşındakilere kendilerini değersiz, yetersiz hissettirmeyi severler. Karşındakine sürekli eleştiri kisvesi altında hakaret ederler, sonra tepki gösterirseniz de ben bir şey demedim, gerçekleri söylüyorum derler. Halbuki gerçekler tektir, onların size dedikleri kendi algılarına göre şekillenen görüşleridir. Buna bir daha düşmemeniz için manipülasyondan korunma kitapları var. Onları okumanız lazım. Veya YouTube'da manipülasyondan korunma videoları var. Onları izleyin..
Mesela benim eski eşim, sürekli bana manipülasyon yapmış, bunu sonradan evliliğime dışarıdan bir göz olarak bakmaya başlayınca fark ettim. Evliliğimde onu çok sevdiğim için göremiyormuşum, haliyle ona olan tüm duygularım, ona olan tüm sevgim bitince gerçekleri görmeye başladım. Bu bende şok etkisi yaşattı. Babası bir kere ona benim hakkımda ''eşin sana ileride maddi yük oluşturur, evliliğin boyunca eşine mi bakacaksın'' demiş. Bunu bana söylemişti, ki ben yıllardır çalışıyorum. Onunla tanıştığımızdan beri bir kere onun parasını harcamadım, hep evlilikte elimi taşın altına koydum, yardımcım haftada bir gelirdi parası 1-2 sefer dışında 3 yıl boyunca hep benden çıktı. Evin gıdası, dışarı yeme içme, ailesine hediyeler, kendine hediyeler vs hep bendeydi. Buna rağmen yük, külfet olarak görüldüm.
Bunun ne kadar yanlış bir bakış açısı olduğunu şimdi görüyorum. İnsan babasına, ''baba eşim evin çoğu ihtiyacına katılıyor, maddi külfet olmaz, tanıştığımızdan beri elini taşın altına koyuyor, kredi kartımı bile kabul etmedi, paramı hiç harcamadı' diye savunmaz mı, savunmadı. Ayrıca aileden maddi destek istenmiyorsa, belki kadın bir süre çalışmaz, belki çocuk olur ona 1-2 sene bakar, belki rahatsızlanır vs. Sanki evliliğin tek amacı maaş kartı imiş gibi maddi bakılması normal mi? Tabi ki normal değil, babasının bakış açısının ne kadar yanlış olduğunu çok sonra fark ettim. Hatta babasının düşüncesi, algısı sanki doğru imiş gibi bana davrandı. İşte bu manipülasyondur. Bunu evlilikten çıktıktan sonra fark ettim.
Yıllardır özel sektörde çok stresli işlerde çalışıyorum, ona rağmen; ''sen hiçbir işte dikiş tutturamazsın, tüm işlerinden ayrılmasaydın kesin kovulurdun'' dedi. Bunların hepsi ciddi psikolojik manipülasyon. Gerçek dışı söylem. İlişkide iken anlayamadım. Resmin dışına çıkınca görebildim.
Manipülasyonla ilgili videolar izledim, hala izlerim. Şunu fark ettim ki birine karşı eğer duygun var ise manipülasyona uğrayabilirsin, çünkü duygular bizi körleştirir. Duygular, karşımızdaki insanı idealize etmemize, karşımızdaki kişiyi sanki o daha iyiymiş, o daha anlayışlı, o daha sevgi dolu biriymiş gibi görmemize neden olur. Gerçek kişiliğini değil, kendi algımıza göre idealize ettiğimiz kişiliği görürüz. O yüzden birini tam olarak tanımadan duygu oluşturmamak lazım. Sonrası çok zor. Duygu oluştuktan sonra manipülasyondan korunmak çok zorlaşıyor. Yani bundan sonra ya ilişkilerinizde duygu oluşturmamaya çalışacaksınız ya da bir ilişkide duygu oluşturmadan karşıdaki kişiyi iyice tanıyacaksınız.
İşte hayattaki en riskli şey, ikili ilişkilerdir. Karşıdaki iyi de çıkabilir kötü de. Biri seni hayatında istiyorsa kişiliğini tamamen saklayabilir. Anca iş işten geçtikten sonra anlayabilirsin. Yıllardır bu forumda konu okurum ve yıllardır yorum yazarım. Tüm konularda her kadının yazdığı şey şuydu:
Evlenmeden önce asla böyle biri değildi, yoksa asla evlenmezdim. Kendini farklı gösterdi. '' Sizin hikayenizde de böyle olmuştur, benim hikayemde de böyle oldu. Evlendikten sonra çok farklı biriyle tanıştım. Siz de çok farklı biriyle tanışmışsınız. İşte karşındakini çok iyi analiz etmek gerekiyor.