Hanımefendi ben İran'da evlenip İran'da kalmayacağım nikahı orada kıyıp geri Türkiye döneceğiz . Yani kalıcı değilim orada. Sadece nikah kıyılacak orada. Ben Türk vatandaşıyım dememdeki sorun nedir? Ilk İranlı erkekle Evlenecek olan Türk kadını da ben değilim. Düzgün yorum yapacaksınız yapın. Kimse sizi zorlamıyor.
iranda evlenip iranda kalmamak ayri iranin seriatla yonetildigini, basortusunu dogru takmadigi icin ahlak polisleri tarafindan hapislerde yargilanmayacagini bilmek baska bir konu.
hani amerikali olsaniz, yenizelandali olsaniz falan normal, nereden bilsin derim ama bizim kapi komsumuz.
o isler gercekten "ben gitmeyeceğim ki ne alaka" diyecek kadar basit degil.
bu size bir kısmını attigim hikayedeki kadininki gercek bir hikaye. ve ülke hala ayni rejimle yonetiliyor. yani bunca cahillikle aynisi sizin de basiniza gelebilir. "sadece cenazeye" diye gelip ulkede mahsur kalabilirsiniz en basiti.
kocanizin imzası olmadan cikis yapamayacaginiz bir ulkeden bahsediyoruz.
bak senin icin yasal dayanagini ogrendim, filmden forumdan duyup ciddiye almazsin diye.

İran'da Eş İzni Kuralı
1. Yasal Dayanak
İran Pasaport Yasası (Madde 18), evli kadınların pasaport alabilmesi ve yenilemesi için kocalarının yazılı iznini şart koşuyor .
Kadın pasaport yenilemek veya ilk kez almak istediğinde, eşten onay formu ya da noter tasdikli izin belgesi gerekiyor .
Bu izin her yenilemede yeni başvuruda tekrar istenebilir.
2. Çıkış İzni (Exit Permit)
Kadınlar, çıkış izni almadan İran’dan ayrılamıyor; bu izin kocası tarafından verilmediğinde, yerel prokurör veya mahkemeden alınabilir ama bu oldukça zordur .
İnsan hakları raporları, bu kuralın sıkı uygulandığını vurguluyor; bazı özel durumlar (akademisyen, sporcu, acil durum vb.) yazılmış olsa da hâlâ eşin izni zorunlu .

Türk Vatandaşı Eşi ve İzin Durumu
1. Türk Vatandaşı Kadın – İranlı Erkek EŞ
Soru: Türk vatandaşı kadın, İran’a girip çıkarken izinli olacak mı?
Cevap: Evet, İranlı eşle resmi evlilik kaydı varsa,
kadının çıkışta kocası izni olmadan çıkması hukuken mümkün değil.
Gerçek uygulamada bazen denetim esnetilebilir ama resmî evrak (izin belgesi) olmadan risk oluşur.
yani evet seviyorsun ediyorsun ama arastir bu saflikla, bu bilmemezlikle vallahi basina hersey gelir. gidersin ulkeden cikamazsin. bak bdvde insanlar asik olup ailesini karsilarina aldiklari kocalarla bile nasil dusman olabiliyor, ne kötülükler görüyor. aranizin kötü oldugu bir dönem bosanir cocugunu ona gostermezsin diye korkup seni ketenpereye getirebilir "babam ölüm doseginde, torununu dunya gozuyle görsün" falan diye, gitmisken orada oyle kalabilirsin.
yani yine evlen, evlenme demiyorum. iranlilari da severim. ama bunca kör gözle evlenme yani, arastir, riskleri bil de ona göre onlemini al
mesela yapiliyorsa daha cikmadan kocandan onayli ulkeden ayrilabilir vekaleti al, onu maile yedekle, evrakla git aklinda soru isareti kalmasin mesela.
dunyanin binbir türlü hali var