• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İş değişikliği ve baskı

Siz iş başvurusu yapın. İşten ayrılmayın. Eğer daha iyi bir yerden olumlu dönüş alırsanız babanıza teklif aldım diyip çıkarsınız. İşten ayrılıp iş aramak mantıklı değil bu devirde. Hem zaten her yerin bir alışma süreci oluyor mecbur. Okuduğum bölümle çalıştığım sektör arasında dağlar kadar fark var. Biri türkçe biri matematik gibi düşünün. İlk iki üç ay çok zorlandım ağlayarak işe gidip geldim. 2. senemdeyim şu an sektör bilgim müthiş ve yaptığım işten zevk almaya başladım. Şu an şirkette ulaşabileceğim en üst pozisyona geldim ama bu sefer de tatmin olmuyorum. Gerekli eğitimleri aldırıp yılbaşı zammında istediğim tutar olmazsa farklı firmalara yine bu sektörden başvurmayı düşünüyorum. Okuduğum bölüme artık ilgi duymuyorum.
Önünüzde geçmeyi planladığınız bir sınav varken gömlek değiştirir gibi iş değiştirmek anlamlı gelmedi bana. Sadece uluslar arası çalışan firmalar iş tecrübesi olmayan eleman tercih etmez zaten. Yerinizde olsam referans biriktirmek adına çalışırım. Her ay başka bir şirkette çalışmak referans biriktirmek değildir. Maaşa gelince 1 yılını doldurmadan ve kendini ispatlamadan kimse asgari ücret üzeri maaş alamaz özel sektörde, transfer teklifi almadığınız sürece gideceğiniz diğer şirkette de daha yüksek bir ücretle başlayacağınızı sanmıyorum.

Mesele aslında alışmak değil. Bazı kabiliyetler gerekiyor ancak bende o kabiliyetler (dikkat, yüksek farkındalık) yok. Ya da stres yönetimi çok önemli çünkü eski müşteriler arayıp dosyalarıyla ilgili bana hesap soruyorlar. Olumsuz cevap alınca da kızıyorlar. Yani bende müşteri temsilciliği yapacak vasıflar yok. Ben kendimi biliyorum. Çok şükür zeka problemim falan yok, neyi yapıp neyi yapamayacağımı tahmin edebiliyorum.
Benim garibime giden ise babamın bana kaç zamandır "sen başka işlere bak" derken bu konu gündeme gelince laf etmesi.
Bir çevirmen olarak yaynevlerinde çalışmayacaksanız yapacağınız iş bu değil mi zaten. O bunu dedi bu bunu dedi demeyeceksiniz çalışacağınız hiç bir yerde

Bir çevirmen olarak yaynevlerinde çalışmayacaksanız yapacağınız iş bu değil mi zaten. O bunu dedi bu bunu dedi demeyeceksiniz çalışacağınız hiç bir yerde
Aslında burası sigorta şirketi, yani yayınevinde çalışmasam da burada yaptığım işin yabancı dille alakalı olması gerekiyordu.
Ben mesela burada çalışacaksam yabancıların dosyalarına bakmak isterdim, hani bu yeteneğimi de kullanabilmek isterdim. Mesele bu. Mesele para da değil, sadece bana yabancı dosyaları takip edeceğim söylendi ama ben neredeyse hiç yabancılarla konuşmuyorum, yani yabancı dil gerektiren bir yanı yok yaptığım işin. Resmen kandırılmış hissediyorum.

Aslında burası sigorta şirketi, yani yayınevinde çalışmasam da burada yaptığım işin yabancı dille alakalı olması gerekiyordu.
Ben mesela burada çalışacaksam yabancıların dosyalarına bakmak isterdim, hani bu yeteneğimi de kullanabilmek isterdim. Mesele bu. Mesele para da değil, sadece bana yabancı dosyaları takip edeceğim söylendi ama ben neredeyse hiç yabancılarla konuşmuyorum, yani yabancı dil gerektiren bir yanı yok yaptığım işin. Resmen kandırılmış hissediyorum.
Adamların yabancı müsterileri de varsa mecburen yabancı dil de bilen insan arayacaklar ama dediğim gibi uluslar arası büyük bir firma değilse aldığı elemanı sadece yabancılar için tutmaz. Kandırılmış hissetmeniz normal ama ilk defa işe girmiş biri için beklentiniz fazla yüksek, ülkenin etik kurallarla ilişkisi ortada.

Hayır arkadaşlar mesele şu, ben zaten arayıştayım. Sadece iki ay sonra yurt dışına gitmek için bir sınava gireceğim, babam o sınava kadar sabretmemi bekliyor.
Ama arkadaşlar gerçekten alışamıyorum :KK43: hani zaten alanım değil, ben çevirmenim ve şu an burada tek yaptığım Türk müşterilerle görüşmek. Asla küçük görmüyorum yanlış anlamayın ama yabancı dili asla kullanamıyorum :KK43:
bencede haklı babanız 2 aylık yeni iş mi bakacaksınız sınava kadar sabredin ona göre rota çizersiniz

Adamların yabancı müsterileri de varsa mecburen yabancı dil de bilen insan arayacaklar ama dediğim gibi uluslar arası büyük bir firma değilse aldığı elemanı sadece yabancılar için tutmaz. Kandırılmış hissetmeniz normal ama ilk defa işe girmiş biri için beklentiniz fazla yüksek, ülkenin etik kurallarla ilişkisi ortada.
İlk işim değil bu, 2021'den beri çalışıyorum. Yabancılara saç ekimi satışı da yaptım mesela. Öyle çok büyük bir yer değildi ama yabancılarla ilgilendim sadece. Burada sorun şu ki yabancılarla iletişimde değilim, yani Türklerle ilgileneceksem neden yabancı dil istendi, kandırılmış hissetme nedenim bu sadece.

Önünüzde geçmeyi planladığınız bir sınav varken gömlek değiştirir gibi iş değiştirmek anlamlı gelmedi bana. Sadece uluslar arası çalışan firmalar iş tecrübesi olmayan eleman tercih etmez zaten. Yerinizde olsam referans biriktirmek adına çalışırım. Her ay başka bir şirkette çalışmak referans biriktirmek değildir. Maaşa gelince 1 yılını doldurmadan ve kendini ispatlamadan kimse asgari ücret üzeri maaş alamaz özel sektörde, transfer teklifi almadığınız sürece gideceğiniz diğer şirkette de daha yüksek bir ücretle başlayacağınızı sanmıyorum.
Otomotiv sektöründe çalışıyorum ve kalite belgeleri adına eğitimler alıyorum sertifika olarak yani bir sınava girmeyeceğim. Özel sektörde çalışıyorum. Hiçbir zaman asgari ücret almadım yönetici pozisyonunda çalışıyorum, daha yüksek bir ücretle teklif aldım ama düğün dönemime denk geldiği için izinlerimi yakmak istemediğimden ve yeni bir değişikliğe hazır hissetmediğimden kabul etmedim.

Otomotiv sektöründe çalışıyorum ve kalite belgeleri adına eğitimler alıyorum sertifika olarak yani bir sınava girmeyeceğim. Özel sektörde çalışıyorum. Hiçbir zaman asgari ücret almadım yönetici pozisyonunda çalışıyorum, daha yüksek bir ücretle teklif aldım ama düğün dönemime denk geldiği için izinlerimi yakmak istemediğimden ve yeni bir değişikliğe hazır hissetmediğimden kabul etmedim.
Belki siz istisnasınızdır belki benim tanıdığım insanlar, bilemem ama benim etrafımdaki yeni mezun mühendisler bile ilk 3 6 ay arası asgari ücretle çalışıp sonrasında daha yüksek rakamlara çıktılar.

Aslında konu çalışmamak değil, babam iş değiştirme isteğine bile laf ediyor. Dün mesela bir yere başvuracaktım, babam o sektörde diye ona sordum sakın dedi. Akşam bana hesap sordu niye iş baktığımı sorguladı, sonra da işimi kaybetmememi söyledi :KK43:

Ne mezunusunuz?
Her şeyi babanızla paylaşmak zorunda mısınız?
İyi bir teklif alana kadar bir şey anlatmayabilirsiniz.

Belki siz istisnasınızdır belki benim tanıdığım insanlar, bilemem ama benim etrafımdaki yeni mezun mühendisler bile ilk 3 6 ay arası asgari ücretle çalışıp sonrasında daha yüksek rakamlara çıktılar.

Mühendisim hiçbir zaman asgari ücretle çalışmadım. Arkadaşlarım da öyle.
Ama konu sahibi biraz sebat etmeli bence. Eski konuları da okuduğum kadarıyla.

Ne mezunusunuz?
Her şeyi babanızla paylaşmak zorunda mısınız?
İyi bir teklif alana kadar bir şey anlatmayabilirsiniz.
Mütercim tercümanlık mezunuyum, üç noterden de yeminim var.
Ya babam şöyle bir insan, bir şeyi anlatmasanız mesela sizi yalancılıkla suçlar, onun arkasından iş çevirmekle suçlar. Gözünde kötü niyetli olursunuz.
Sormadan başvursam bu sefer kötü niyetli olacaktım.
Dün akşam konuşurken bile "sen bugün az kalsın bir felakete imza atacaktın" dedi. O yere başvurmadığımı söylediğimde bile inandıramadım :(

Mütercim tercümanlık mezunuyum, üç noterden de yeminim var.
Ya babam şöyle bir insan, bir şeyi anlatmasanız mesela sizi yalancılıkla suçlar, onun arkasından iş çevirmekle suçlar. Gözünde kötü niyetli olursunuz.
Sormadan başvursam bu sefer kötü niyetli olacaktım.
Dün akşam konuşurken bile "sen bugün az kalsın bir felakete imza atacaktın" dedi. O yere başvurmadığımı söylediğimde bile inandıramadım :KK43:

Onun ne düşündüğünün bir önemi yok. Ayaklarınız biraz yere bassın. Kararlı olun. Ama çocuk gibi de işe girip yapamıyorum diye ağlamayın.

Back
X