insan emeği üzerinden sömürü yap sonra gel birine işi öğret öyle miiÇalıştığım işyerine stajjer olarak başladım 400 lira maaşla 2012 yılında..
4 yıldır çalışıyorum.. 1000 lira maaş.. Müdürle konuştum. Maaşıma zam yapılmasını istedim. Bana verdiği rakam çok komik... anca 1100 yapabilirim, şirketin durumu kötü, piyasa kötü .. hazirana kadar bekle dedi.. neyse... İşyerinin tüm mutfak işleri kızların üzerine yıkılmış durumda... son zamanlarda mutfak işlerini yapmamaya başladık. İşyerinin müdürü Yapmayanlar işten çıksın kimse burda özel değil gibi şeyler söylemiş.. Yine kızlar arasında temizlik günlerini sıraya koyduk..
Ve maaşım az olduğu için akşamları evde kapak ve kitap dizgisi yapıyordum.. İşyerinde çalışan editör amca da yeni bir iş yeri acacağını soyledi..Yeni olan işyeri evime daha yakın.. Maaşı, yemeği, sigortası, yol parası var.. iş teklif etti bende kabul ettim.. Senin söylemene gerek yok ben müdüre söylerim dedi... sonra müdür benle konuşmak istedi.. Yaptıgım bir kitapta ismimi görmüş. adamın bana dedikleri:
Bu yaptığın çok ayıp, Neden başka yayınevlerinin kitaplarını yapıyorsun iş ahlakına aykırı birşey bu.. Çok üzüldüm, ben size hertürlü imkan sağlıyorum vb şeyler... ( imkan sağladığı şey ise: işyerine yarım saat gec girmem ve 10 dk erken çıkmam.. yolun çok uzak oldugundan dolayı) bana iş ahlakına aykırı diyor. ama mutfak için bir eleman alamıyor bütün işleri kızların üzerine yüklüyor ve benden sonra gelen adamlara sırf tanıdığı diye daha fazla maaş veriyor.. İşyerinde en düşük maaşı kadın personeller alıyor..günlük verdiği yemek parası 8 lira.. yol parası 120 lira..(yolum 2 vesait) (Diğer elemanlar özel arabayla evlerinin kapılarının önünden alınıp götürülüyor.. bizim yollar trafik diye bizi almıyorlar)
Bende işten ayrılmak istediğimi söyledim.. O da işler yarım kaldı ay sonuna kadar gel dedi.. sonradan da arkamdan zaten gdragon iyi yapamıyordu xxx daha iyi yapar demiş...
bende Dün işe gitmedim.. Kardeşimde aynı işyerinde.. kardeşime söylemiş.. Bu iş ahlakına aykırı, habersiz işten ayrılılmaz.. İstesek dava acarız. bizi zor duruma soktu... işler yarım kaldı pazartesi gelsin demiş. işleri birine göstersin..
Şimdi bayanlar.. Yeni işyerindeki patron.. hiç gitme hiç birşey yapamaz diyor.. benim maaşım içeride.. Maaşını vermezse ben onlardan alırım dedi..
Yarın gitmelimiyim.. yoksa dosyaların oldugu yerleri.. işleri bir kağıda yazıp istifa dilekçesiyle kardeşime mi vermeliyim.. Hiç gitmek istemiyorum.. Çünkü biliyorum.. İşlerimiz yarım kald.. işleri hallet diyecek.. yeni eleman bulanan kadar da diğer işi kaybedeceğim.. Bana dava açamaz çünkü beni asgari maaş altında çalıştırdı ve maaşları bankaya yatırmadı.. ama vicdan yaptım.. birden bire işten çıkınca üzüldüm.. Ben öyle çok fazla tartışmaya girebilen bir insan değilim.. kardeşimde muhasebeye ablam gelinc maaşını verirsiniz çıkar demiş.. muhasebecide.. işten habersiz çıktığı için maaşını veremem demiş..
evet erkeklerin işleri değilmiş.. Onlar kitap taşıyormuş vb..Konunun devamını okumadım takıldığım yer, neden mutfak işleri sadece kadınların üzerine yıkılmış orada ki erkekler paşamıymış.
Sigortam var.. sigorta asgari ücret ten yatırılıyor.. ama paramız makbuz karşılığında 1000 lira olarak veriliyor. elden.. bankaya yatırılmıyor.Asgari uceet zaten 1300 degil mi neden 1000 veriyor? Yoksa sigortasiz misiniz?
evet erkeklerin işleri değilmiş.. Onlar kitap taşıyormuş vb..
onu hazırladım. Detalı bir şekilde.. Yarın yollayacagım.. Çıkmadan son gün. bütün dosyaları detyalı bir şekilde klasörledim..isleri birine gostermen gerek normal sartlarda..
eger illa gitmeyecegim diyorsan detayli bi metin hazirla,dosyalar nerdedir,neye hangi program kullanilir vs.
maasin icinde madem yeni patronun alirim diyor,alsin senin adina.
Özel sektörde, asgari ücret uygulansın diye, devlet vergi indirimi yapar, çalışan sayısına göre teşviklerden bazı işçilerin sigortaları bedavaya gelir vs.
İş ahlakından bahsedecek adam, devletin tanıdığı hakkı kullandırır önce, kasasına sizin hakkınızdan doldurmak yerine. Buna hırsızlık denir canım, patronun sizden çalıyor. Sigortasız işçi çalıştırdığını ispat edersen, asgari ücretten az aldığını ve çalışma saatlerinin bunu karşıladığını da ispatlayabilecek durumdaysan (ki her şartta ispatlanır), geriye dönük hakların da dahil olmak üzere hepsini hukuki olarak arayabilir, iş konusunda tehdit edildiğini de ekleyerek tazminatına kadar dava açabilirsin.
Hatta dava bile değil, direkt git şikayet et ilgili merciye, onlar asgari ödemek zo-run-da, sigorta yapmak zo-run-da
Evrakta sahtecilikten alıverirler.
Biter o iş yeri biter, anlatabiliyor muyum?
Sigortam var.. sigorta asgari ücret ten yatırılıyor.. ama paramız makbuz karşılığında 1000 lira olarak veriliyor. elden.. bankaya yatırılmıyor.
evet suç.. kardeşim muhasebeciye istersek biz sizi şikayet ederiz ama acıdığımızdan yapmıyoruz demişBu yaptiklari suc. Bilsinler de...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?