İş sözleşmesi hakkında soru

tontiton

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
9 Eylül 2015
472
1.005
63
Kızlar merhaba, size kısa bir soru soracağım neden böyle bir şey yaptığımı detaylandırarak yorumda anlatırım ama şöyle bir sorunum var:
Zaruri bir takım nedenlerden dolayı bugün bir belirsiz süreli iş sözleşmesi imzaladım. İmzaladığım sözleşmenin üzerinde maaş vs yazmıyordu ve sözleşmede bazı sayfalar eksikti ayrıca noter imzalı vs değildi. Bu sözleşmeyi imzalamak durumunda kaldım işe başlama tarihime ise 5 ay var. Maddelerden birinde eğer sözleşmeden çekilen taraf olursam 3 maaş tazminat ödeyeceğim yazıyordu. Sizce işe başlamadan ayrılırsam bu tazminatı öder miyim?

Adın yazıyor mu?
Evet.
Imzan var mı?
Evet.
Bulunağın yazıyor mu?
Evet.

Hadi geçmiş olsun. Ne kadar sahte bir sözleşme de olsa, eksik sayfalı, bunun ustası olan her türlü parayı alır. Ama kendi başına işe kalkışma, avukata danış.

Çok kötü bir sözleşme olmuş. Ücret kısmı boştu kendileri doldurmuş deseniz dünyanın en zor işi bunu ispatlamak. Ücret için ne kadar istediniz?? En yakın zamanda arayıp ücret kısmı doldurulmuş şekilde sözleşmenin bir nüshasını imzalamak istediğinizi belirtin

Bu şekilde işçinin aleyhine olan ağır hükümler geçersiz diye biliyorum

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Yüksek lisansa kabulüm henüz belli olmadığı için kendimi sağlama almak istedim aslında.
Ücret kısmı belirsiz çünkü haziran sonunda zam yapılcağını bu yüzden belli olmadığını söylediler. Benimle aynı şekilde soran arkadaşa da imzalamazsak bizim gibi bu işi bekleyen bir sürü insan olduğunu söylemişler. Durum böyle olunca imzaladık.

Nasıl bir yer orası? 5 ay sonrası için imzalar atılıyor hiç öyle bir şey duymadım tabii ki imzaladığınız her şeyden sorumlusnuz

Bu tür tazminatları bankalar talep ediyordu özellikle geçmişte işten ayrılan personel için fakat artık dava açarsa kazanabilir konu sahibi, çünkü konu ile ilgili Yargıtay kararı vardı geçmişte, “Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir” hükmü ile, yani iş veren aleyhine de hüküm yazılmadıysa tazminat talebi hukuksuz addedilebilir. T tontiton

Evet şirket alanında tanınmış bir şirket. Orada çalışan arkadaşımla konuştum, ben hiç ayrılıp tazminat ödeyenini duymadım öylesine yazıyorlar dedi ama ben bu konularda çok şanssız olabiliyorum. Yeni mezun olduğumuz için bilinçsiz hareket etmek zorunda kaldık çünkü biliyorsunuz piyasada iş sıkıntısı var ve biz yüksek lisans için haber bekliyoruz. Öyle olunca belki de son şansımızdır diye düşünüp imzalamak zorunda kaldık.

Sözleşmesi böyle olan bir işin açıkçası maaş ve çalışma şartlarını merak ettim.

Yani daha 5 ay önceden böyle bir sözleşmeye imza atmaya ikna olmam için iş maaş ve şartlarının piyasanın çok çok üzerinde olması lazım. Aslında o da olsa yine atmam da Sayfa eksik, maaş vb. hiç bir şey tanımlı değil. Sen direk keşke boş senetin altına imza atsaydın kafan daha rahat olurdu :)

Şartları yeterince kötü. Hangi okuldan mezun olduğumuzu duysanız inanın tanımamanıza rağmen üzülürsünüz. Büyük şirketlerin çoğu yeni mezun alımlarını nisan mayıs gibi başlattı şu aralar tamamladılar. Çoğu yerden elenince böyle oldu.

Neyse bu size bir tecrübe olsun. Genel bir uygulama ise size de bir şey olmayacaktır herhalde. ama bir daha öyle şeylere imza atmayın.

Neyse bu size bir tecrübe olsun. Genel bir uygulama ise size de bir şey olmayacaktır herhalde. ama bir daha öyle şeylere imza atmayın.
Tazminatı talep ederlerse ve ödemek istemesem ne olur acaba? Peşine düşerler mi paranın?
Evet ders oldu

Tazminatı talep ederlerse ve ödemek istemesem ne olur acaba? Peşine düşerler mi paranın?
Evet ders oldu
Az önce de yazdığım gibi korkmayın hiç, karşı tarafı da bağlayan bir madde olmadığı sürece işverenin bu tür tazminatları talep etmesi hukuksuz diye biliyorum, iş eğer oraya giderse de bir avukatla görüşürsünüz tabi, o da teyit ederse ödemezsiniz.

Çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız :)

Vermediler ben de gizlice fotosunu çektim

İstediğiniz halde mi vermediler. Kurumsal firmalarda bir örneğini veriyor olmaları lazım.

Peki inşallah olmazda 5 ay sonra sizi almaktan vazgeçtik derlerse sizin onlardan tazminat isteme hakkınız doğuyor mu?

Yani sözleşmeyi tek taraflı fesh ederlerse demek istedim.

Fotosunu çektiğiniz evrakların cıktısını alıp bir kenera koyun .

Telefon da lkaybolur falan. Kaç sayfa eksikti.

Evet istediğimiz halde vermediler. İmzalamazsak başka bu işi bekleyen bir sürü insan olduğunu ima etmişler, diğer arkadaşa. Bana da benzer bir cevap verdiler imzalamak zorunda kaldık gibi oldu.
İlk 2 ay deneme süresi olduğu için bizim ilk 2 ay tazminat isteme hakkımız yokmuş.

Sayfaların eksik olduğunu sözleşmenin sonunda 'ek' adı verilen bir bölüm eksik. Maaş da yazmıyor hiçbir yerinde

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…