İş yerinde hediye dayatması

TeslaninOsilatoru

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
10 Mayıs 2015
1.527
3.487
133
Herkese merhaba oldukça kısa yazacağım iş yerlerinde çocuk doğumu, evlilik, ev alma gibi sebeplerle toplanan paralara itiraz edip aykırı olmak mı yoksa boş verip herkese uyum sağlamak mı? Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum veya sizlerin çalıştığı yerlerde durum nasıl işliyor. Bizde hediye parası ortak bir miktar belirlenip gruba yazılıp hesap nosu paylaşılıyor herkes oraya gönderiyor. Paranın içinde iş yerinde içilen meşrubat vs. parası da var. Samimiyetim olmayan insanlara da dayatma ile hediye almak istemiyorum. Bu arada bu işyerinde çalışmaya başladıktan sonra benim de hediyeye dahil olacak bir durumum oldu ama kimse baba bir şey almadı. Siz ne yapardınız
 
Bence bu guzel bir sey, calisanlari motive eder AMA dogru durust yonetilemeyen sosyal komiteler yuzunden sacma sapan bir hal aliyor cogu kurumda. Mesela bizim sosyal komite baskanimiz kafasina gore hareket ediyordu. Yakin oldugu kisilere hediyeler, uzak oldugu kisileri gormezden gelmeler. Bir hizmetli icin (ki o kisi yuz kizartici suctan uzaklastirildi sonra) ay onun yeri baska ona daha cok yapalim demeler, ya da arkadasi olan gorece daha yeni bir calisan icin kutlama yapip yillardir orada calisan kisiyi yok saymak gibi durumlar olunca ben sogudum. Bu tarz seyler seffaf olmali ve her calisan icin yapilmali. Ahbap cavus iliskisi olunca insanlari motive etmek yerine isyerinden sogutuyor. Sizinki de biraz oyle galiba.
 
İş yerinde değil ama pandemi öncesi gittiğim kursta vardı. prensip olarak yeni tanıştığım insanların doğum gününü kutlamayı sevmem, doğal olarak benimkinin kutlanmasını da beklemem demiştim. İlk mırın kırın ettiler sonra kendi aralarında yaptılar, bi süre sonra o bana şunu aldı, ben daha pahalı bi hediye almıştım keşke senin yapsaydım diyenler olmuştu. Aile bağı dışındakilerindekilerin doğum günlerini kutlamıyorum de çık işin içinden, millete instagram görseli lazım diye kendini yorma
 
İş ortamıma göre değişiyor bu durum bende.. Bu güne kadar olduğum kurumlar da insanları samimi bulurdum ve hep katıldım bu hediyelere, içimden gelerek.. Fakat şu an bulunduğum kurumda insanlar çok samimiyetsiz, dedikodu peşinde ve çoğuyla sohbetim yok.. O yüzden hiç birine katılmıyorum, açık açık söyledim.Zaten bir yılım kaldı burda gidince kimseyi hatırlamayacağım bile, neden katılayım ki.
 
Ben herseye katılmaktan yanaydım
Yıllarca herseye katıldım gitmediğim düğünlere altın hediye ettim sonrasında. Calışırken pasta dediler doğum günü dediler katıldım. Nişan söz düğün Allah ne verdiyse. Bazen sebepsiz, hediye aldım.
Benim çocugum olunca hediyeyi gec, aramayı gec, işe baslayınca güle güle büyütün bile demediler.
30 kişiden 5 i tebrik etti. 3 ü aradı
2 si evime geldi.

Şimdi artık çalışırsam prensip olarak yapmamayı düşünüyorum


İstemediğiniz seyi yapmayın zaten size yapılmamış
 
Ben ayni is yerinde 10 yildir calisiyorum. 4.5 yil bekardim sonra evlilik telasina girdim ilk gunden beri elimden geldigince herkese kostum dugun cenaze hastahane dogum gidebildigim kdr gittim. Evlilik zamanimda ne yaptiysam fazla fazla geldi sen annenle ugrastin destegimiz olsun dediler. O donem tayin alacagim diye samimi oldugum sadece 3 kisi hayirli olsun bile demedi sonra bir tanesi davetiyeye bile yanlis yazmis sakayla karisik bosuna verme demistim.
Biz dogumgunude kutlariz 10 yildir kime hangi sene denk geldi bilemem ama o an olanlarla bir pasta biraz icecek alinir 2 kisiysek ufak bir hediye aliriz o samimiyet var
Dugunlere tek tek veririz ama genelde esdeger hediye yapariz
Bilmiyorum ben bana gelmez diye hic dusunmedim kat kat fazlasi geldi ama ortam bozulsa kimse kimseye gitmez onu bilemedim
 
Ya bazen okadar sacmaliyorlardıki hiç muhabbetim olmayan insanlar için bile yok doğum günü yok düğünü için gün aşırı gelirlerdi toplamak için. İlk zamanlar hadi ortamdan sivrilmeyeyim diyordum ama çok geçmeden beni bu tür organize durumlarına katmayın benim içinde birşey yapmayın diye açıkça belirttim.

Çok çok yakın dost arkadaş olsak neyse de aynı operasyonda çalışıyorum diye hiç tanımadığım bir insanın doğum gününe ne diye katkım olsun. Saçma.
 
Offf en sinir olduğum şey. Bizim sirkette de resmen haraç keser gibi her evlenene para toplanır. Para da para yani, 150-200-250
Ben ta en başından "yaaa prensip olarak kendi düğünüme çağırmayacagim kimseye altın takmıyorum" dedim. Az uyuz oldular ama kurtuldum (tam kurtulamadim aslında yine de bir kere yarım gram aldım,birkac kere de 100 TL katıldım)
Doğumgünü için de 10-15 verip pasta aliyoruz,herkes gönlünden geçen bir hediye alıyor. Benim hoşuma gidiyor açıkçası bu. Çok şikayetçi degilim. Cunku hem doğumgünü olan mutlu oluyor, hem de kafede yiyeceğin pasta parasını oduyorsun zaten . Öyle rahatsız edecek bir miktar ödemiyorsun.
Bence sen de katılmaya son verin.ya direkt hayır deyin, ya da Borcum var bu ay, kredi çektim falan diyin,gecistirin gitsin:))
 
Kaç tl toplayacaklar ki altı üstü? Böyle çıkıntılıklar tuhaf duruyor. Ha ama saçma sapan her şeye para toplayıp kendilerine eğlence arıyorlarsa o ayrı. 100-200 çok bence o kadarı gereksiz.
 
Ev aldım. Ev alanlara da gram altın alınıyor iş yerimde ortak paradan
Ev alanlara alınıp size alinmadiysa açıkça dile getirin katilmayin tabi.
Bizde düğün sünnet tayin bebek dogumu doğumgünü dışında hediye alınmıyordu onda bile sorun çıktığı oluyordu. Meblağ da 50tl gibi birşeydi. Sonunda iptal ettiler para toplanmıyor artık.
Aslında bu hediyelesmektir...yani karşılık beklememek lazım. Mesela bizde sorun şuradan cıktı...evli çocuklu yaşi büyük kişiler dedi biz karşılığını alamayız.
Sizin durum farklı ama. Ev alan birine hediye verip diğerine vermemek bu organizasyona katilmamak için mükemmel bir neden.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…