issizlik de parasizlik da yalanmis

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sana cevap yazacaktım ama konularına bakınca vazgeçtim. Kimsenin damarına basıp can sıkma ama hepimizin derdi endişesi var bizim de bu işte. Türkiyeye gel diye yalvaran da yok zaten uzaktan bilmiş bilmiş çok konuşma yeter. Her ne olursa olsun ülkemize ülkem diyememen çok kötü bu arada bi tek ona üzüldüm. Başarılar sana hayatında.
Amacım kimseyi kötülemek değil. Üzdüysem kusura bakma. Ben kendi yaşadıklarımı anlatıyorum. Ve biliyorum ki TR nin ekonomisi kötüye gidiyor.
Ama ben artık Turkiye yi maalesef ülkem olarak göremiyorum. Gittiğimde kendimi Tr de değil de suriye de hisediyorum. Çok ciddiyim

İş diplomada bitiyorsa üniversitede ek dersler alıp denklikle diplomanızı geçerli hale getirebiliyorsunuz. Yeterki gönlünüz olsun.
Sorun şu ki okuduğum tam olarak üniversite değil. DUT diye bir şey Tr de bundan yok, okuduğum ülkeye özgün bir şey.

Vallaha gurbetçi kardeşim. Bu Türkiye de yaşayanlar çoğu iphonelarla, sorsan açlar. Biz zengininiz et yoyoruz:)
Iş beğenmezler, her şeyin markalısını alırlar, suyu elektiriği bedavaymış gibi harcarlar sonra da açız diye ağlarlar.
Biz burda yabancıların tualetlerini temizliyoruz. Acaba onlar yaparlar mı bunu. Yapmazlar.
Sonra da bize o zaman gelip Türkiye de çalışın derler. Sanki çok kolay ülke değiştirmek
ulke degistirmek cok kolay, parasi olana daha kolay hatta. canim dunyanin neresinde isterse orada yasarim. turkiyede bile seve seve yasarim. niye cunku maddi kaygim yok, olsa yasamazdim. ama siz turkiyeye geldiginizde ac kalacaginizi bildiginiz icin gelmiyorsunuz. yoksa gelirdiniz. cunku biliyorsunuz ki turkiyede muhendis olmak almanyada/fransada tuvalet temizlemekten daha iyi degil. kimseyi kandirmaya calismayin. yurt disinda yasayan tek siz degilsiniz. herkes her seyi biliyor ve isteseniz kolayca da gelebilirsiniz, gecin yani o “bizim de duzenimiz var yegenim” ayaklarini.

Ay şu klasik avam gurbetçi repliği nerde diyorduk o da geldi. Arkadaşım iş tuvalet temizlemek değil, iş tuvaleti temizlediğinde aldığın bedel. Sen orada o tuvaleti temizlediğinde aldığın karşılık; sen orada o tuvaleti temizlediğinde aylık 2000 euro kazanıyorsun, çocuğunla korkmadan markete gidiyorsun, ikinci el bile olsa araba alıp korkmadan biniyorsun, et alırken iki kere düşünmüyorsun, iki senede bir bile olsa ülkene gelip dört dörtlük tatilini yapabiliyorsun. Burada da millet tuvalet temizliyor, eğer milliyet çok fark ediyorsa senin yaşadığın ülke vatandaşlarının ve senin gibi gurbetçilerin gidebildiği tatil bölgelerindeki otellerin temizlikçileri asgari ücret alıyor. Bırak araba almayı, başka ülkeye tatile gitmeyi, ülkesinde bile tatil yapmayı ayda yarım kilo kıyma, bir kilo tavuk alsa kendini şanslı sayıyor. Sende öyle olduğunı bildiğin için çekip gitmişsin ülkeden zaten. Ülkenin şartları iyi olsa neden insan başka ülkeye göçsün. Biz burada Avrupada yaşayan adamla buradaki aynı parayı alsın demiyoruz zaten, ama o ülkelerde yaşayan ve bu işi yapan adamla aynı refah seviyesi imkanları olsun diyoruz. Sen kendine hak gördüğün şu yaşamı ,kendi ülke vatandaşına hak görmüyorsun, Türkiye de yaşıyorsa ekmek alsa, karnı doysa daha ne; ne haddine insanca yaşamak diyorsun ve en acısıda zerre cefasını çekmeyip , sadece tatillerde sefasını sürdüğün şu ülkenin geleceği için oy kullanıyorsun.
Canım 2000 euroyu nerden çıkardın. Tuvalet temizlemek 1200 euro yani asgari ücret. Ve kimse demedi ki TR de hayat çok kolay diye. Bizde biliyoruz inflasyonun tavan yaptığını. Ama lütfen bizi artık ayaklı euro olarak görmeyi bırakın yeter.
Biz zengin değiliz. Tabiki avrupada ki şartlar TR den daha düzgün. Ama herkes maalesef zengin değil. Biz kıt kanaat geçiniyoruz. Babam 1200 euro kazanıyor. Ha aç değiliz açıkta değiliz elHamdüllah. Ama sizde muhtemelen aç değilsiniz.

ulke degistirmek cok kolay, parasi olana daha kolay hatta. canim dunyanin neresinde isterse orada yasarim. turkiyede bile seve seve yasarim. niye cunku maddi kaygim yok, olsa yasamazdim. ama siz turkiyeye geldiginizde ac kalacaginizi bildiginiz icin gelmiyorsunuz. yoksa gelirdiniz. cunku biliyorsunuz ki turkiyede muhendis olmak almanyada/fransada tuvalet temizlemekten daha iyi degil. kimseyi kandirmaya calismayin. yurt disinda yasayan tek siz degilsiniz. herkes her seyi biliyor ve isteseniz kolayca da gelebilirsiniz, gecin yani o “bizim de duzenimiz var yegenim” ayaklarini.

Neredeyse özür dilememizi isticeksiniz avrupa da yaşıyoruz diye. O kadar okudum neden diplomamın geçersiz olduğu bir ülkeye taşınayım ki? Üstelik dediğim gibi artık Türkiye yi maalesef ülkem olarak görmüyorum. Türkten çok suriyeli olan bir ülke benim olamaz. Eskiden derdim hep kesin dönüş yaparım bir gün diye. Ama maalesef artık Türkiye Türkiye değil.

Neredeyse özür dilememizi isticeksiniz avrupa da yaşıyoruz diye. O kadar okudum neden diplomamın geçersiz olduğu bir ülkeye taşınayım ki? Üstelik dediğim gibi artık Türkiye yi maalesef ülkem olarak görmüyorum. Türkten çok suriyeli olan bir ülke benim olamaz. Eskiden derdim hep kesin dönüş yaparım bir gün diye. Ama maalesef artık Türkiye Türkiye değil.
yoo benden ozur dilemenize gerek yok umrumda da degil acikcasi dunyanin neresinde yasadiginiz. ama sey yapabilirsiniz, “ben yanlis dusunuyormusum, turkiyede ekonomi benim zannettigim gibi degilmis, burada yazilanlardan anladim” diyebilirsiniz. elinde iphone var zuhahaha diye dalga gecmeye calistiginiz insanlardan da ozur dileyebilirsiniz. benden degil yani o net.

Yaşlı bakımı zor ve konu sahibinin eksik anlattıkları var muhtemelen. Annesi ona göre sohbet muhabbet etmeyi seven samimi bir kadın olabilir ama hiç tanımadığı biri için yorucu biri olabilir mesela. 3 gün yaşlı bakacağıma tarla işi temizlik işi tercihim olurdu benimde. 2000 lira para için yaşlı yada bebek bakılmaz çünkü kafa rahat gider paspasını yaparsın kivini toplarsın. Tanımadığın birinin sırtını ovalayıp çişe taşınmazsın.

Neden bu az faveranları demişsiniz e az çünkü :) Biz zavallı tl ile çalışıp kazananlar zorlanıyoruz geçinmekte malum. Şu an dört kişilik bi ailenin yoksulluk sınırı 8000 lira. Neyin normali yani normal mi kaldı.Siz buna tepki vermeniz gerekirken avukat 2500 alıyor bakıcıya noluyor da fazla istiyor diyorsunuz kibarca. Bakıcının hakkettiği de 2000 değil avukatın hak ettiği de 2500 değil. En azından emeğin karşılığını ödeyebilen hakkıyla ödesin diyorum bunun nesi zor bu kadar?

3000 liraya çalışan nasıl versin 5000 demişsiniz de siz dediniz 3000 lirayı zaten benim dediğim gibi 1500 2000 lira bu bakım olayları. Bakan da öyle göz ucuyla evinden çıkmadan bakıyor. İnsanlar aynı maaşa daha rahat şartları olan işlerde çalışabilecekken neden gelip bakıcılık yapsın çünkü anlatabiliyo muyum? Daha tatmin edici şartları olsun ki gelip baksınlar.
siz beni şu açıdan yanlış anladınız
ben "avukat 2500 alıyor bakıcıya noluyor da fazla istiyor" demiyorum "avukat 2500 alıyor bakıcıya 2-3 bin nasıl versin?" diyorum :) bunlar çok farklı şeyler birbirinden. yoksa ben neden mühendisin avukat veya temizlikçinin, yardımcının parasının az olmasını isteyeyim. hatta ben utanıyorum Euro/Dolar kazanıyorum demeye. "emeğin karşılığını ödeyebilen hakkıyla ödesin" tabii ki ödesin, de soru 1) ödeyebilecek kaç kişi var? 2) bu işi hakkıyla yapan kaç kişi var?

yoksa ben başka mesajlarımda da belirttim, benim kendi teyzem gidiyor tarla işine. bakın kendi teyzem diyorum! ki gitme bu yaşında diyoruz para ihtiyacın varsa verelim diyoruz. ama o diyor ki " gidip milletin b.klu tuvaletini temizlemiyorum ki, tarlada gırgır şamata, hem spor yapıyoruz hem dedikodu, iyi geliyor bana, para da bana harçlık oluyor, evde dursam sıkılırım" gerçekten de sıkılır, uyumaz, yatamaz evde dursa da örgü vs. yapacak zaten boş duramaz. ben burada şu dediklerinize de katılıyorum: elbette yaşlı/bebek vs. sorumluk almaktansa tarla işine gider, inşaat temizliğine gider (500 liradan aşağı yapmıyorlarmış)...ama her türlü hasta/yaşlı bakmak bizde "incitici" bakılan bir durum. aşağılama var biraz. birinin "tuvaletini temizlemek" bildiğiniz onur kırıcı davranış bizim kültürümüzde. kültür faktörünün üstüne bir de yukarıda sorduğum iki sorunun cevapları da eklenince (bence yani, bu soruların ikisinin de cevabı toplumun ancak %10'una filan karşılık gelir) bu işler de bu kafayla profesyonelleşemiyor.

Diplomanızı burada saydırabilirsiniz diyeceğim ama "orası benim ülkem değil" diyerek tüm yolları tıkadınız. Tüh :(
Ee buradaki insanların nesini eleştiriyorsunuz o zaman? Sizin olmayan bir ülkedeki insanların hiçbir fikriniz olmayan geçimleri hakkında konuşmak size mi düştü?

Bulunduğunuz ülkedeki yerli vatandaşlar da "X'ten çok Türk olan bir ülke benim ülkem değil" diyor mu acaba?
Orada, buradaki Suriyeli'den farkınız ne ki ;)

Olay şu ki sizde bilmeden bizi ayaklı euro olarak görüyorsunuz. Avrupa da yaşayan herkesi zengin olarak görüyorsunuz. Mesela avrupada tuvalet temizlemek 2000 euro diyen kişi gibi. 3 yıl DUT (universite) okuyup 1500 euro kazanacağım.

Ben avrupa da yaşayıp ülkenin dilini öğrendim, kültürüne saygı duydum. Tr ye gittiğimde maalesef suriyelilerin ne türklere ne türkçeye saygısının olduğunu gördüm. En son bir suriyeli Istanbulda yaşayan yengeme çok bozuk türkçeyle çocuklar dövüştükleri için "burda türkten çok suriyeli var gebertiriz sizi" demesi mesela miğdemi bulandırdı

yoo benden ozur dilemenize gerek yok umrumda da degil acikcasi dunyanin neresinde yasadiginiz. ama sey yapabilirsiniz, “ben yanlis dusunuyormusum, turkiyede ekonomi benim zannettigim gibi degilmis, burada yazilanlardan anladim” diyebilirsiniz. elinde iphone var zuhahaha diye dalga gecmeye calistiginiz insanlardan da ozur dileyebilirsiniz. benden degil yani o net.
Yazdıklarımın arkasındayım. Benim çevremde yani Tr de kuzenlerimin çoğunun elonde en son model iphone var. Ve sözde açlar...
Ben hiç bir zaman demedim ki TR de fakir yok diye ben kendi yaşadığımı anlattım

Okuyorum. Diplomam TR de geçerli değil. O kadar sene boş boşuna okumak istemiyorum. Ayrıca Türkten çok suriyeli olan bir ülke artık benim ülkem değil.
Okulu uzatmissin belli ki sana gore degil Turkiye'ye gelip yeni bir universite oku. Mezun olunca hemen ise baslarsin, is bulmak cok kolaymis ya, diploma denkligini bahane etme

Yazdıklarımın arkasındayım. Benim çevremde yani Tr de kuzenlerimin çoğunun elonde en son model iphone var. Ve sözde açlar...
Ben hiç bir zaman demedim ki TR de fakir yok diye ben kendi yaşadığımı anlattım
bakın ben de uzun yıllar kalıp döndüm
ve evet Türkiye'de avrupada (avrupada derken, başat avrupalı milletlerin genelinde) geçerli olmayan şeyler var (1 araplar 2 türkler/kürtler 3 arnavutlar 4 italyanlar diye sıralarım ben) bizde ve (bu milletlerde) öyle bir kesim var ki gösterişi seviyor, kıyafeti, arabayı, telefonu, kadınlar süsü seviyor.

hayatında 1 kere kültürel bir etkinliğe para verip gitmemiştir, eğitim onun için angaryadır, "entel" der okumuş insana güya dalga geçer bu lafla ama asgari ücretli olmasına rağmen evkurdan başkalarının kredi kartını kullanarak (bakiye yetmez çünkü ya da taksit sayısı yetmez!) borç alarak öyle böyle illa o telefon alınır! bu insanlar avrupada'da aynı ki...sanki farklı mı? orada da aynılar burada da!

ben bu dediklerinize katılıyorum

ama

bu bizim toplumumuzda belirli bir kitle.
hangi kitle olduğunu da herkes biliyor.

o kitle yüzünden başka insanlar da yanıyor! sinirlendiriyorsunuz o yüzden insanları. yapmayın.

Çocuk bakan hangi kadın 3000 lira maaş +sigorta alıyor Türkiyede? Burada bile bi sürü konu var 1000 1500 lira bu işin piyasası. Siz başka bi dünyadan bahsediyorsunuz sanırım.

Ayrıca bu ülkede 2500 liraya çalışan avukat var evet. Bu size başka iş kollarında ucuza iş yaptırma hakkı vermez. Bu ülkede insan hakkı yeniyor zaten bi de ben yiyeyim dediğiniz anlamına gelir sadece. Yurtdışında kazanıp burda harcayınca bu ülke insanını tam anlayamıyosunuz sanırım.

Ha bu arada dünyanın her yerinde oldugu gibi profesyonel olarak bu işi yapanlara bu ülkede 2500e avukat çalışıyor deyip emeklerinin karşılığını vermezseniz mahalle arasında geleneksel çocuk bakanlara ucuza iş yaptırırsanız günde yaparlar tvde izlerler.

Nerede o 1000-1500 bakıcı ben hiç şahit olmadım kreşler en uygunu o bile 2000 tl başlıyor daha da üstü eğitime göre kreşe göre

Vallaha gurbetçi kardeşim. Bu Türkiye de yaşayanlar çoğu iphonelarla, sorsan açlar. Biz zengininiz et yoyoruz:)
Iş beğenmezler, her şeyin markalısını alırlar, suyu elektiriği bedavaymış gibi harcarlar sonra da açız diye ağlarlar.
Biz burda yabancıların tualetlerini temizliyoruz. Acaba onlar yaparlar mı bunu. Yapmazlar.
Sonra da bize o zaman gelip Türkiye de çalışın derler. Sanki çok kolay ülke değiştirmek

O işleri yapan birileri de var tuvaletler hep temiz olduğuna göre birileri yapıyor demek ki. Türkiye’de kalsanız doktor mu olacaktınız? Eğitimi olan, mesleği olan elbette kendi işini yapmak ister. Genel “iş beğenmezler” tanımı genele uygun değil. Bir çok kesim var iş ayırmayan ne iş olursa yapan, vasıfsız personel ilanlarına bakın başvuru sayılarına bakın bir de.

Neden iş beğenmiyorsunuz diplomanız varsa var olsun gelin temizlik işi yapın.
Şu sözünüzle önceki yazılarınız uyuşmuyor kendiniz yazıp eleştirip sonra da aynı şeyleri yazmışsınız :) yani muhalefet olmak için, konuşmak için konuşmak sizin ki...

Neden iş beğenmiyorsunuz diplomanız varsa var olsun gelin temizlik işi yapın.
Şu sözünüzle önceki yazılarınız uyuşmuyor kendiniz yazıp eleştirip sonra da aynı şeyleri yazmışsınız :) yani muhalefet olmak için, konuşmak için konuşmak sizin ki...
Iş bulamazsam elbet ku tuvalet de temizlerim. Bunda hiç bir sorun yok. Tuvalet temizlemek de bir iş. Burada doktor olup tuvalet temizlemek istemeyenlerden bahsetmiyoruz.

Temizlemeyin o zaman, kim size başkasının ülkesine gidin orda tuvalet temizleyin dedi? Tuvalet temizlemek istemiyorsanız dönün ülkenize, burda ayrımcılığa uğramadan eşit şartlarda meslek seçin.

Ben mühendisim, 200Euroya çalışacak olsaydım burda yaşamazdım kendi ülkemde yaşardım. neden başka bir yere gidip orda dargelirli olarak yaşayayım deli miyim?

Valla bana kalırsa dönemezsiniz çünküüüüüüüüü

1. Türkiye'de okusanız da iş yok
2. 1200euroyla zengin olmazısnız ama geçinirsiniz iyi kötü. Almanya'da hayat pahalı değil. Ben marketten 60Euroyla kıyma, balık, tavuk meyve, sebze çıkıyorum tek kişi için 1 hafta gidiyor.
3. Türkiye'de 5000tl kazansanız da geçinemiyorsunuz hayat çok pahalı çünkü enflasyon delice
4. Bu sebeplerden dolayı orda horlanıp 1200euro karşılığı tuvalet temizlemeyi Türkiye'ye tercih ediyorsunuz.

Gördüğünüz gibi tuvalet temizlemekten enflasyondan korktuğunuz kadar korkmuyorsunuz bizi yemeyin :bicak:

Ülke değiştirmek gayet kolay ben yaptım. Eşyalarını bavuluna koyuyorsun, geliyorsun. sadece emeklilik belgeni Türkiye'ye taşıyorsun, onu da SGK 1 günde hallediyor. O zaman tatlı Alman pasaportun ölüveriyor orası sıkıntı olabilir tabi :KK45:

Okuyorum. Diplomam TR de geçerli değil. O kadar sene boş boşuna okumak istemiyorum. Ayrıca Türkten çok suriyeli olan bir ülke artık benim ülkem değil.
Yasadiginiz ulkedeki Turk sayisi yabanci sayisindan daha mi fazla? Bence siz de buradaki suriyeliler kategorisinde gocmenlerdensiniz.

Olay şu ki sizde bilmeden bizi ayaklı euro olarak görüyorsunuz. Avrupa da yaşayan herkesi zengin olarak görüyorsunuz. Mesela avrupada tuvalet temizlemek 2000 euro diyen kişi gibi. 3 yıl DUT (universite) okuyup 1500 euro kazanacağım.

Ben avrupa da yaşayıp ülkenin dilini öğrendim, kültürüne saygı duydum. Tr ye gittiğimde maalesef suriyelilerin ne türklere ne türkçeye saygısının olduğunu gördüm. En son bir suriyeli Istanbulda yaşayan yengeme çok bozuk türkçeyle çocuklar dövüştükleri için "burda türkten çok suriyeli var gebertiriz sizi" demesi mesela miğdemi bulandırdı

Ben size zenginsiniz ya da ayaklı eurosunuz demedim ki. Sizin paranızdan bana ne ayrıca? Söylemediğim şeyler üzerinden kendi kendinize cevap yazıyorsunuz.

Babanız 1200 euro kazanıyormuş, evde minimum 3 kişi olduğunuzu varsayıyorum, aç değilmişsiniz ne güzel.
Türkiye'de yaşayıp 1200 TL kazansaydınız sokaktan hallice bir barakada yatar, çöpten bulduğunuz ekmekleri kemirirdiniz. Sizin anlamadığınız konu bu.

Kimse aç haliyle iphone falan almıyor yani. Iphone kaç para haberiniz var mı ki gelip burada dalga geçer gibi "ay bunlar hep böyle gurbetçi kardeşlerim" diyorsunuz?

Kaç tane Suriyeli gördünüz, tanıdınız o da muamma. Şurada Suriyeli duyarı kasmayı hiç istemiyorum ama Avrupa'da 30 sene yaşadıktan sonra bile mağaradan 5 dakika önce çıkmış gibi davranan Türk hiç yok sanki.

Iş bulamazsam elbet ku tuvalet de temizlerim. Bunda hiç bir sorun yok. Tuvalet temizlemek de bir iş. Burada doktor olup tuvalet temizlemek istemeyenlerden bahsetmiyoruz.

Sende diplomanı boşver o zaman yap bu işi, neden doktor kendi alanında çalışmayıp başka işte çalışsın? Ayrıca bunu söyleyip sonra da diplomam geçersiz neden geleyim diye söylenen de aynı kişi :) neden okuyalım o zaman, o kişi kolay mı doktor oluyor. Ya da meslek sahibi oluyor? Bazıları avukat 2500 alıyor demiş evet ama bu yeni mesleğe başlayan peki uzmanlığını kazanmış bi avukat ne kadar kazanıyor? 2500 avukatlık yapacağıma 3000 tl bakıcılık yapsaydı yıllar sonra da aynı yerde sayacaktı. Mantığınızı bi kenara koyup konuşmayın lütfen polemik yaratmak tek amacınız

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X