işsizlik

O kadar mı umutsuz bi vakkasın

Mezun olunca görüşelim inşallah girmezsin o orduya

bende geldim işsizler ordusuna beni de ekleyin
4 yıl ünv okudum şu an başvurduğum ilanlardan satış danışmanlığına arıyorlar sadece.

malesef çağımızın sorunu ben de çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümden haziranda mezun oldum ve stja dışında hiç bir deneyimim yok hal böyle olunca özel sektörde tecrübesize iş yok. ilanlardn da haber gelmioo hep zor derlerdi öğrenciliğin tadını bil derlerdi gerçekten öyleymiş yaa çok kötü bi dönemmiş bu ,boşuna okuduğunu düşünüyor insan 4senenin gittiğini ayrıca il dışında çektiğin sıkıntılarda cabası Allah yardımcımız olsun!

Merhaba.

Konuyla ilgili bundan sonra yapacaklarınız tabi ki tamamıyla sizin kendi kararlarınız olacaktır ve en doğrusu da bu belki.

Lakin, ikinci bir üniversite olayını düşünürken, böyle bir seçim yapmanızdan ötürü şu andaki durumunuzdan bariz bir şekilde farkınız olup olmayacağını iyice gözden geçirmeniz iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Neden? Çünkü inanın şu anda aynı sizin gibi pek çok üniversite mezunu pırıl pırıl gencimizin durumunun da sizden pek farkı yok gözlemleyebildiğim kadarıyla.

Yani, yeni bir üniversite veya (bölüm demek daha doğru olacak belki,) yeni bir bölüm okumaya karar vermeniz için: o bölümü bitirdiğinizde:

Birincisi, iş kaygınız olmadan hemen işe başlayabileceğiniz bir bölüm olması lazım.

İkincisi, o bölümden mezun olarak başladığınız işin geçerliliğinin sizin çalışma hayatınız boyunca sürekli aynı düzeyde, sizi maddi manevi tatmin edebilecek düzeyde olabileceğinin garantisi olmasa bile, bu anlamda en azından öyle olabileceği yönünde öngörü oluşabilecek bir bölüm olması lazım.

Üçüncüsü, evet her ne kadar artık insanlar günlük yaşantılarını sürdürebilecek, hayatta kalabilecek kadar ve ancak günü geçiştirebilecek kadar bir aylık kazanca razı olmak kaydıyla iş bulabilme kaygısı taşıyor olma sürecine girmiş olsalar da, hiç sevmediğiniz bir işte (ki siz gençler bizlere göre artık emeklilik diye birşeyi hayal bile edemiyor olduğunuz için ve günümüz sosyal güvenlik yasalarına göre neredeyse hayatınızın sonuna kadar çalışmak zorunda kalacağınız için bunun önemi çok daha artıyor) çalışıyor olmanızın, tüm gününüzü bununla geçiriyor olmanızın, sadece bir tek olan hayatınızda aslında ne büyük eziyete dönüşebileceğini de düşünmeniz gerekir.

Hoş, yukarıda sadece üç tanesini yazabildiğim ve devamına az çok hepinizin de tahmin edebileceği bir dolu şeyler daha ekleyebileceğim onca olumsuzluk, ne yazık ki sadece sizin için değil, artık neredeyse tüm gençlerimiz için söz konusu olan bir durum.

Amacım, asla, zaten sizi epey üzmüş bu meseleyle ilgili daha da karamsarlığa itmek değil inanın.

Bilakis, içinde bulunduğunuz durumun sadece sizin değil farklı bölümlerden mezun olan bir dolu insanın da sorunu olduğunu, mühendis gençlerimizin vasıfsız eleman olarak çalışabilecek işlerde ve asgari ücretin biraz üstünde maaşla çalışabilecekleri işler için bir dolu cv doldurup buna rağmen hala gelecek bir haber için bekliyor olduklarını vs. vs. vs. işte tüm bu gerçekleri bir kez daha gözden geçirmenizi ve şu an sizi haklı olarak üzen durumunuzun, pek çok bölüm ve pek çok genç arkadaşınız için, aslında artık ülkemizin en acı gerçeklerinden biri olduğunu vurgulamaktan ibaret.

Tabi ki zor bir durum.

Ama buna hayıflanarak da bir yere varılmayacağına göre, mecburen içinde bulunulan mevcut şartlara göre çözüm odaklı bir şeyler yapmaya çalışmak en doğrusu.

Aslında bu kadar çok şey yazmış olmama rağmen, belki de hiçbirşey yazmamış olduğumun farkındayım.

İnsan eğer birkonuyla ilgili pek de bir alternatif göremiyorsa, mevcut vaziyeti çok da sindiremiyorsa ve buna da çok üzülüyorsa, karşısındakine ne gibi bir tavsiyesi, önerisi veya katkısı olabilir ki? İşte benim yazdıklarım da böyle birşey oldu galiba.

Sadece Allah yardımcınız olsun diyorum, hem sizin hem de sizin gibi tüm gençlerin. Ve devlet büyüklerimizin önemli bir kaç konu daha başta olmak üzere, bu eğitim ve öğrenim sistemimizi, ülke şartları-nüfusu-gelişme ve kalkınma planı içinde yer alması gereken branşlaşma konuları gibi önemli hususları da gözönüne alarak, en azından kısa-orta ve uzun vade olmak üzere bir an evvel iyi, sağlam, faydalı ve uygulanabilir bir planlama yapmasını canı gönülden diliyorum.

Belki o zaman, hiç olmazsa bu gençlerin ve ailelerin bunca zahmetlerden sonra ellerine geçen diploma adındaki bu belgelerle yepyeni ve çözümü zor bir başka sorunlar zincirinden kurtarılması sağlanmış olacaktır diye düşünüyorum.

Ve, tüm bunlara rağmen, yine de kendinizi böylesine bir umutsuzluk ve çıkmazdaymış moduna sokmanızın hiç doğru olmayacağını düşünüyorum.
O zaman olabilecek iyi gelişmeleri de daha baştan kaybetmiş olursunuz zaten.

Mutluluk yaşamaktır aslında. Yaşamak ise, nefes alıp verebilmekten ibarettir.

O zaman demek oluyor ki; hepimizin neredeyse hatta uykuda bile, her saniye mutlu olmamız için geçerli bir sebebimizin varolduğu ortaya çıkıyor bu durumda öyle değil mi?

İnşallah bir an evvel bir işe başlayıp, ideallerinizdeki gibi üst seviye eğitiminize devam edebilirsiniz veya her neye karar verirseniz onun için, kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Allah herkesin gönlüne göre ve hakkında hayırlısını versin inşallah.

Gün doğmadan neler doğar, umut ve inancınızı yitirmeyin lütfen.

İşsizlik travmalarının çoğu üniversitelerin "iş bulma garantisi" olarak görülmesinden kaynaklanıyor. üniversite kendini yetiştirme yeridir, üniversite okumadan paraya para demeyen yüzlerce insan olduğu gibi 2-3 üniversite okuyup işsiz kalınması da normaldir.
bölümünüzün haricinde iş olanaklarına bakıyor musunuz? eğer nasıl bir yol çizeceğinize karar vermediyseniz girebileceğiniz tüm sınavlara da girin bence kpss, ales, tus mus imkanınız varsa yabancı dil ve bilgisayar sertifikaları almaya çalışın siz bunları yaparken hem kendinizi boşilukta hissetmezsiniz hem de iş bulma süreciniz devam eder ve daha kolaylaşabilir.

Üniversite okumaya ''iş bulma garantisi'' olarak bakıyor olmamız çok normal, çünkü lisede
yönlendirmeler sırasında 'Şu bölümden mezun olanlar, şuralarda şuralarda istihdam edilir.'
diye bilgiler veriliyor bölümler hakkında. 'Şunları okursunuz, şu alanlarda ufkunuz genişler,
kendinizi şöyle yetiştirebilirsiniz.' demiyor ki kimse. Biz de o yönlendirmelerle hayal kuruyoruz.
E sonrasının da hayal kırıklığı olması en muhtemel sonuç zaten...

Ben de biyoloji mezunuyum canım, tam 3 sene oldu... Başvurmadığım hiçbir yer yok. Ben
idealist davranmayayım, memurluk olmasa da olur, özel bir hastanede az bir ücrete de
çalışırım diye düşünürken, özel hastanelerin bile bizi istihdam etmediğine tanığım 3 senedir...
Yüksek lisans yapsan kadro alamayacaksın, 2 yıl daha cepten okuyacaksın. Hadi ailesinin
durumu iyi olanlar için sorun yok ama benim o derece iyi durumda değil ailem. Allah razı olsun,
ellerinden geleni yaptılar ama ben daha fazlasını kabul edemem.

Bu bölümü seçerken benim de en büyük emelim TUS'a girmekti ama biyolojinin tıbbi bilim olmadığına
karar verdi birileri ve biz men edildik bu sınava girmekten... Ne protesto yürüyüşlerimiz ses buldu
ne açtığımız davalar çözüm oldu... Biyolojinin tüm tıbbi bilimlerin ana başlığı olduğu literatürde
kocaman yazarken maruz kaldığımız tutum malesef bu.

Özel hastaneler,laboratuvarlar ve polikliniklerle ilgili yasal düzenleme de değişti. Çalıştırmak zorunda
oldukları minimum personel kadrosunda 'biyolog'lar yok artık. Onun yerine sağlık meslek lisesi laboratuvar
mezunları çalıştırılıyor. Kafi geliyor yani. ( Bu mesleği küçümsemiyorum kesinlikle, sonuçta tercih
edilmelerinin nedeni staj zorunluluğu vb. nedenlerle kazanmış oldukları deneyim. ) Üniversite okurken
staj yapmak istedik ama zorunlu staj programı olmadan devlet kurumları bizi çalıştırmadı. Bir sürü evrak
gerekliymiş. Bizim de sadece 1 dönem stajımız var,o da hem seçmeli hem de kredisi yok bu yolla
güç bela 30 iş günü staj yaptım ama o da veteriner kontrol enstitüsü olduğu için hastaneler pek kaale
almıyor. Ayrıca bu enstitülerde de biyolog kadrosu yok... Oysa ki öyle gerekli ki. Tüm klinik şefleri
aynı görüşteydi bu konuda ama üst makamlar vermiyor bu kadroyu. Geriye sadece merkezi atamalarda
yapılan biyolog kadroları kalıyor. Geçen sene bir atamada en çok tercih rakamına ulaştık. Tam 55 kadro
verildi. Uzun zamandır 15-20leri zor görüyorken bize derya deniz gibi geldi bu kadrolar. Son atama olduğu
halde puanlar 90 seviyelerinde kaldı...

O yüzden sana bir tavsiye benden. Sakın 4 yıllık emeğini, çektiğin sıkıntıları falan düşünüp ruh sağlığına
yazık etme. 3 yıldan fazladır bunları yapan biri olarak sana öğüdüm bu. Yeteneklerini sorgula kendine göre.
Bir kaç kariyer planı yap. A planı B planı gibi düşün bunları. Amacın olsun yani... Ben bütün amaçlarımı
kaybettim şu 3 yılda ve bu çok kötü. Bir işim var ama ( Allah'ın gücüne gitmesin ama ) şükür diyemiyorum.
Yapmak zorunda olduğum için yapıyorum, 2 yıl aldığım öğrenim kredim bittiği anda bitecek bir iş.
Mümkünse daha 2 yıl var demeden oturup KPSS'yi çalışmaya başla. İnşallah ataman olur, çok güzel bir yerde
yaparsın bu mesleği ve sevincini paylaşmak için yazarsın bize 2 sene sonra.

hepinize tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

bir yandan sınavlara çalışıp bir yandan iş başvurularına devam ediyorum derken çok umutsuz bi hal almıştı durumum kendi gözümde.
o yüzden derdimi paylaşıp rahatlamak istemiştim. ilgilendiğiniz ve yorum yaptığınız için teşekkür ederim.

Bende 1 yıllık işsizim. Yapmadığım başvuruda kalmadı ama geri dönüş tek tük sürekliliği garanti olmayan işlerdi.
Şimdi de bir sürü başvuru yaptım ama dönen yok iş ayırt etmiyorum ama kendi çabamla girmek istiyorum
Torpilim de yok halimiz ne olacak bilmiyorum
Hastanelere o kadar başvuru yapıyorum ama dönen hiç olmadı
Benimle aynı sene mezun olan tekstil mezunu arkadaşım marmara hastanesinde patolojide.
Benim başvuruma dönmediler bile.
Nasıl girdin dedim cevap vermedi
Düşünün artık gerisini

Canım kader arkadaşım bende aynı durumdayım.Biyoloji mezunuyum.Devamlı iş arıyorum.Ama aramak boşun mesele çevre edinmek ..torpili olan arkadaşlar çoktan işe girdi.Hem de ite kaka bitirenler.Ben çalışırken derslere onlar yatıyordu.AMA yattılar ama okul bitince çalışan onlar oldu.Adaletsiz dunya.
Formasyon aldım.Bir ayakta tutan bu şua.Kpss çalışacağım sıkıca...
Çok staj yaptım hastanelerde tecrübemde var ama ama ...
Artık biyoloji dışında da işler bakıyorum cebim iki üç kuruş görsün.

BİYOLOJİDEN BAL GİBİ İŞ VAR AMA.BİR EL TUTMADAN YOK İŞTE.İSTEDİKLERİNDE İHTİYAÇ OLMASA BİLE ALIYORLAR.

nasıl yani tekstil mezunu patoloji de.Biz ölelim biyoloji mezunu olarak.Çok ilginç ve üzücü.

nasıl yani tekstil mezunu patoloji de.Biz ölelim biyoloji mezunu olarak.Çok ilginç ve üzücü.

Vallahi orda ne iş yaptığını bende pek bilmiyorum ama o departmanda.
Ne bilim bilgisayarla ilgili bir işi bile olsa öncelik ilgili bölümlerin olmalıydı.
Adaletsiz dünya işte tanıdığın varsa rahatsın yoksa değilsin.
Babamız hastane de temizlik görevlisi olsada girerdik gerçi var öyle bir sürü.
Benim kızım var he getir çalışsın olay bu şahit olmadığım bir şey değil
Bunalıma giren yine bizleriz

Evet canım aynen dediğin gibi.
Hastaneler bildiğin soyağacı var cidden.
Bizde canımız çıkar kendijzi gösterelim ,çalışkan olalım ama nafile malesef..
Allah yolumuzu açık etsin.

Evet canım aynen dediğin gibi.
Hastaneler bildiğin soyağacı var cidden.
Bizde canımız çıkar kendijzi gösterelim ,çalışkan olalım ama nafile malesef..
Allah yolumuzu açık etsin.

Aynen öyle.
Lise arkadaşım lise bittiğinden beri aynı hastanede.
Ben ara verdim okudum iş arıyorum aynı yerdeyim 5 sene oldu
Şaka gibi gerçekten diyecek bir şey de yok

size kendimi söyleyim de benden beteri varmış diye sevinin :)
ben 2 yıldır işsizim.üstelik iyi bir üni.de mühendislik okudum.öyle ıvır zıvır bir müh. bölümü de değil ama anlayamıyorum bütün bu durum nasıl başıma geldi.eğitim hayatımda hep başarılı oldum.ama şu an bulunduğum nokta içler acısı.okul hayatında bir hiç olan,dersleri zor geçen tipler benden önce işe başlayıp çoluk çocuga karışmak üzereler.bana yıllar önce şimdi ki hayatımı anlatsalar inanamazdım.ot gibiyim.yuvarlanan kaya misali.o kadar üzülüyorum ki harcadığım emeklere.keşke aklım kıt olsaydı da ya da hevesim olmasaydı da hiç üni. kazanmasaydım.her günüm diğerinin fotokobisi.insanların artık eee iş durumun nasıl diye sormasından bıktım.ulan öküz sen beni gündüz vakti evde ya da dışarıda alelade kıyafetle görüyorsan sonucu tahmin edersin herhalde.
her neyse bu konuda inanılmaz doluyum kızlar.içimde neler neler birikti ama halimi anlayan yok.bu süreçte yaşadıklarımı bir ben bir Allah biliyor.çok dua ettim ama maalesef hiç biri kabul olmuyor.hiç bir zaman kalbime kötülük sürmedim ama neden her şey beni buluyor anlamıyorum.bu kadar lanetlenicek derecede kötü ne günah işledim anlayamıyorum.eminim en kısa sürede iş bulursun,canını sıkma.

arkadaşım nasıl işlere başvurdunuz bilmiyorum ama yeni bir trend var belki duydunuz yada başvurdunuz ben yinede söylemek istedim. aritmetik eğitim merkezleri açılıyor ha bire. küçük çocuklara antermanlarla matematik öğretilen kurslar oralara başvurdunuz mu hiç çünkü o alanda iş ilanı çok görüyorum.

ayrıca bu herkesin problemi ülkemizin kanayan yaralarından biri. ama birde şöyle düşün ilginç bir örnek olacak belki ama biliyorsun ki hiç kimse doğduğu yeri seçemiyor şans meselesi bu,somalide doğmuş da olabilirdin ozaman ben işsizim diyemi düşünürdün yoksa sabah ne yiyeceğim diyemi düşünürdün.. orada yaşadığını bir hayal et açlıktan ölenleri görmek ne acıdır kimbilir... yani birazda daha kötü durumda olanları düşünerek şükretmek lazım, sabah kalktığında karnını doyurabiliyorsan sen şanslı bir insansın demektir...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…