- 13 Şubat 2013
- 386
- 153
- 63
- Konu Sahibi lavantakesesi35
-
Eğer herhangi bir tebligat yapılmadı ise, işyeri nişanlınız hakkında tutanak tutup iki gün işe gelmedi diye tutanak tutmuş olabilir. Ya da iş akdini feshetmek için başkaca haklı bir sebep bulmuş olabilir. Burada tüm konuşmalar farazi kalır. Dediğim gibi adli yardıma başvurabilir. Bir de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Bağlı Bölge Çalışma Müdürlüklerine şikayette bulunabilir. Ancak tazminat haricinde işten çıkarılma sebebi haklı veya geçerli bir sebebe dayanmıyorsa, 30 işçiden fazla işçi çalışıyorsa iş yerinde işine iade için dava açabilir bunun sonucunda işe iadesine karar verilirse ve işe başlamasını istemezse işveren onun yerine tazminat öder. İş yerinde var olan bir yönetmelik vs. var mı bilemiyorum. İş akdi hükümlerini bilemiyorum o yüzden buradan yorum yapmak çok doğru değil.
Anladım. Bu çok ince bir çizgi aslında. Yani ne tür bir iş yaptığınızı bilmiyorum ama insanlar bu ek iş olayını tamamen iyi niyeti suistimal de edebilir. Öyle yapıyorsunuz demiyorum ama iş veren böyle düşünür.
Bizim de yıllar önce burada ek iş yapan bir makine mühendisi adam vardı, “yan sanayiye gidiyorum” derdi saatlerce kaybolurdu. Meğer ortak olduğu yere gidip takılıyormuş. Bu ortaya çıktığı an çıkış verildi.
Sizin mesai saatleri dışındaymış ama iş veren bu tür durumlardan rahatsız olur. En azından tazminatı kurtarmaya çalışın. Kaç yıldır oradaydı?
İzin her çalışanın hakkı ki. Bunu koz olarak kullanamazlar.Benim bildiğim 3 gün süre var ama zaten öle bi durum yok. Sadece saatlik olarak izin alma durumu oldu ondada tutanak tutuldu. Oda tüm gün değil dediğim gibi.
15-16 Aydır aynı yerde hemen hemen.Yani dediğim gibi mesai saati dışında ve işi aksatma gibi bi durum kesinlikle yok. Elinden gelenin fazlasını yaptı hep.
Aslında ben aynı yerde devam ettiğim için ve bazı sebeplerden uğraşmak istemiyorduk bizde. Ancak yılbaşından kısa süre önce ve başta verilen bir çok sözden sonra tek bir sözle işten çıkarma hoş olmadı ki nişanlım gece gündüz bazen çok fazla saat çalışarak yeterki iş hallolsun diye çok fazla fedakarlık gösterdi. Mobbing uygulandı. Poziyon değişikliği tarafına bilgilendirilmeden yapılıp maaşı düşürüldü. Hesaplarımıza göre 3,900 civarı para alması lazım.Bende uğraşmaktan yana değildim fakat yapılanlar göz önüne alınınca insanın uğraşası geliyor.İzin her çalışanın hakkı ki. Bunu koz olarak kullanamazlar.
Benim bir arkadaşım vardı. Kıza bir nedenden dolayı çıkış verdiler onun da gönül ilişkisiydi aslında. Orada olan biriyle çıkıyordu ama gayri ahlaki bir şey yoktu. Evlendiler zaten. Buna çıkış verdiler, çıkıştan sonra da tüm maillerini sildiler. “giderken mailleri silmiş gitmiş” diye verileri yok etmekten tazminattan men ettiler.
Buna benzer şeylerden bahsetmiştim. Çok uzun zamandır orada değilse bence fazla kasmayın bırakın ucunu. Uğraştığınıza değmez.
İş kanunu 2 iş günü ardarda veya bir ay içerisinde üç işgünü mazeretsiz işe gelmemeyi işveren açısından haklı feshi sebepleri içerisinde saymıştır. Günümüzde pek çok işveren senin iş akdini feshettik diyor tebligat yapmıyor ve işçi işe gitmiyor o gitmediği günlerde tutanak tutup mazeretsiz işe gelmedi diyor ve bir mazeretin var mı diye ihtar çekiyor ve mazeret delillendiremeyen işçiyi haklı sebeple işten çıkarmış oluyor o yüzden sordum.Benim bildiğim 3 gün süre var ama zaten öle bi durum yok. Sadece saatlik olarak izin alma durumu oldu ondada tutanak tutuldu. Oda tüm gün değil dediğim gibi.
15-16 Aydır aynı yerde hemen hemen.Yani dediğim gibi mesai saati dışında ve işi aksatma gibi bi durum kesinlikle yok. Elinden gelenin fazlasını yaptı hep.
Yok 2 gün üstüste gelmemezlik tutanakta saatte yazıyor şahidi de var zaten. Ama kendini çok akıllı zannettikleri için karşı dava vs. olursa die tutanak almış olabilirler haklısınız.İş kanunu 2 iş günü ardarda veya bir ay içerisinde üç işgünü mazeretsiz işe gelmemeyi işveren açısından haklı feshi sebepleri içerisinde saymıştır. Günümüzde pek çok işveren senin iş akdini feshettik diyor tebligat yapmıyor ve işçi işe gitmiyor o gitmediği günlerde tutanak tutup mazeretsiz işe gelmedi diyor ve bir mazeretin var mı diye ihtar çekiyor ve mazeret delillendiremeyen işçiyi haklı sebeple işten çıkarmış oluyor o yüzden sordum.
Nişanlını gözden çıkarmışlar. Kendince nedenleri vardır. Maalesef bir çok yerde var senin anlattıkların. Zaten dediğin koşullarda çalışması onu yıpratırdı. Tazminat için uğraşın bundan sonra.Aslında ben aynı yerde devam ettiğim için ve bazı sebeplerden uğraşmak istemiyorduk bizde. Ancak yılbaşından kısa süre önce ve başta verilen bir çok sözden sonra tek bir sözle işten çıkarma hoş olmadı ki nişanlım gece gündüz bazen çok fazla saat çalışarak yeterki iş hallolsun diye çok fazla fedakarlık gösterdi. Mobbing uygulandı. Poziyon değişikliği tarafına bilgilendirilmeden yapılıp maaşı düşürüldü. Hesaplarımıza göre 3,900 civarı para alması lazım.Bende uğraşmaktan yana değildim fakat yapılanlar göz önüne alınınca insanın uğraşası geliyor.
Haklısınız teşekkürler yorumlarınız için bundan sonrası için uğraşıcaz bakalım bu mübarek günde Allah herkesin gönlüne göre versin.Nişanlını gözden çıkarmışlar. Kendince nedenleri vardır. Maalesef bir çok yerde var senin anlattıkların. Zaten dediğin koşullarda çalışması onu yıpratırdı. Tazminat için uğraşın bundan sonra.
İş belli bir noktadan sonra bence; aramızdaki duygusal bağdan öte maddiyatla bağlantılı oluyor.
Yani yıllar içinde, zaman geçtikçe işine aşık olmak deyimi bayatlıyor, iş senin için maddi kazanç sağlayan bir olgu haline dönüşüyor. O yüzden çok fazla neden? Diye irdelemeyin. Ama yapılacak bir şey varsa da yapın tabi.
Neden Sgk'ya uğrayacak ki?
Kusura bakmayın bu durumun Sgk'ya şikayet kısmını çözemedim benim mi kaçırdığım bir yer var?
ÇIKIŞI VERİLİRKEN BİR ŞEY imzalamış mı önemli olan bu genelde istifa dilekçesi imzalatıyorlar .bir evrak imzalatılmadıysa hakkı 1 yıl için bildiğim kadarıyla 1kıdem 2 hafta ihtar ve kullanmadıysa yıllık izin ücreti alabilir iş yeri çıkışını berdiği için.15-16 ay oldu daha önce uyarı almadı. Herşey normaldi aslında.
Yok herhangi bişi imzalamadı.ÇIKIŞI VERİLİRKEN BİR ŞEY imzalamış mı önemli olan bu genelde istifa dilekçesi imzalatıyorlar .bir evrak imzalatılmadıysa hakkı 1 yıl için bildiğim kadarıyla 1kıdem 2 hafta ihtar ve kullanmadıysa yıllık izin ücreti alabilir iş yeri çıkışını berdiği için.
Merhaba arkadaşlar,
Bir kaç gündür konu açmakta kararsızdım. Sonunda karar verdim. Öncelikli herkesin Mevlid Kandili Mübarek olsun.
Çok güvendiğimiz ve nişanlımla beraber aynı yerde çalıştığımız bir işimiz vardı 3-4 gün öncesine kadar. Nişanlımı çok saçma bir sebepten, ihbar vermeden mesai saati bitiminde işten çıkardılar.İlk sorum bu konuda yasal olarak tazminat hakkını, ihbar tazminatı izin ücreti vb. vermezlerse neler yapabilir iş mahkemesine başvuru için bir süre varmış sanırım.
Ayrıca ben kendimi çok huzursuz hissediyorum. Aynı yerde ben devam ediyorum.İçin sıkılıyor bulunduğum yer dar geliyor. Her an bende tehlikedeyim farkındayım özel sektör malum. Hak yeniyor oda açık. Üniversite mezunuyuz fakat iş bulmak bu Ülkede zor onuda biliyoruz.Bir yandan bende iş bakıyorum.Çok rahatsızım sürekli bir kalp çarpıntısı haksızlığa gelemiyorum.
Teşekkürler canım bilgilerin için Hukuk bölümüne açtım tekrar konu. Elimizde çıkardıkları güne ait ses kaydı ve tüm konuşmanın. İşe gelmedi diyemezler imzalatmamaları kendi sorunları die düşünüyorum. Nişanlım zaten çıkarılcağını yapılan mobbingden anlamıştı o yüzden aradıkları konuşmaları kaydediyordu. Tüm konuşma net elimizde.Canim ayni sey basimiza geldi. Benim eski konularima bir bak derim. Bir de burda hukuk bolumu var. Sagolsunlar gercekten cok yardimci oluyorlar. Esim birinci mahkemesini kazandi . Kesinlikle simdi bisey imzalamasin. Ona isten kendi istegi ile ciktigina dair kagit getirirler imzalamasin sonra isetn cikardilar ama resmi islerini yapmadilarsa ozursuz ise gelmedi diye bile bahane gosterirler. Imzalamadigi surece gitmemezlik etmesin. Noterden ihtar ceksin beni sebepsiz uyarisiz isten cikardilar diye. Ise iade davasi icin bir ay sureniz var. Bu zaman icin sizi oyalayabilirler. Once kidemini almaya calissin sonra bir ayi gecirmeden ise iade davasi acsin. Maaslarinizi filan sigortaya eksik gosteriyorlarsa sigortaya sikayet edin. Tabi bu durumda siz de topun ucuna gelirsiniz. Ise iade davasini %100 kazanirsiniz o zaman en az dort maas vermek zorindalar o da en az. Geri alsalar bile bunu veriyorlar geri alincada mobing uygularlar. Mobing icin de ayrica dava acarsiniz. Mutlaka konuyu hukuk bolumune acin ve lutfen o ş..sizlere karsi sessiz kalmayin
Dilekce Çsgb is kuruluna verilir sgk ya degil. Burda sgk lik bi durum yok.Şikayet dilekcesi vericek.Ordaki uzmanl
Rica ederim Şöyle anlatayım.
Sgk -Çalışma ve sosyal güvenlik makamına bağlı bir kurumdur.İşverenden kaynaklı olumsuz durumlarda dilekcenizle işverene karşı hemen inceleme başlatır ve gerekli makamlara iletir.
Bu durumu zaten biliyorlardı. Takıldığımız nokta o . Ayrıca bu konu il ilgili detaylı bilgiyi ÇSGB 'den mi alabiliriz.Dilekce Çsgb is kuruluna verilir sgk ya degil. Burda sgk lik bi durum yok.
Arti standart is sozlesmelerinin hepsinde, "isci calistigi sure zarfinda baska bir yerde calismamayi, ek is yapmamayi taahhut eder" gibi bir ifade var. Sizin is ve sektor nedir bilemitoruz ama nisanlinizin is disinda bu isini surdurmesi, sirkete zarar veriyor olabilir. Bu da isveren icin hakli fesih sebebidir.
Evet. 170 i arayin ordan bilgi alin. Zaten biliyorlardi demissiniz, belki o zaman ses etmediler ama sonra cikarlari ters dusunce bunu kullandilar. Dedigim gibi yaptiginiz isi ve sektoru bilemedigim icin daha detayli bilgi veremiyorum. Ama bu hakli fesih sebebidir.Bu durumu zaten biliyorlardı. Takıldığımız nokta o . Ayrıca bu konu il ilgili detaylı bilgiyi ÇSGB 'den mi alabiliriz.
yalniz o delilsayilmayabilirTeşekkürler canım bilgilerin için Hukuk bölümüne açtım tekrar konu. Elimizde çıkardıkları güne ait ses kaydı ve tüm konuşmanın. İşe gelmedi diyemezler imzalatmamaları kendi sorunları die düşünüyorum. Nişanlım zaten çıkarılcağını yapılan mobbingden anlamıştı o yüzden aradıkları konuşmaları kaydediyordu. Tüm konuşma net elimizde.
Bilemiyorum sayılıp sayılamayacağını da herşeyi detaylı şekilde konuşmuş telefonda tek taraflı fesh ediyoruz falan diye. Bizim elimizde dursun gene yarın öbür gün aksi bi durumda aklımıza gelmeyen şeyleri delil yapacaklarını biliyorum çünkü.yalniz o delilsayilmayabilir
orasi oyle. Esim anlatiyor da agzim acik kaliyor. Dedim ya esimin arkadasina da hem isten cikardilar gelme dediler. Hem de 3. Gun ust uste mazeretsiz ise gelmedi diye ihtar cektiler ama Allahtan arkadasi saat farkiyla once davrandi. Noterden ihtar cektiBilemiyorum sayılıp sayılamayacağını da herşeyi detaylı şekilde konuşmuş telefonda tek taraflı fesh ediyoruz falan diye. Bizim elimizde dursun gene yarın öbür gün aksi bi durumda aklımıza gelmeyen şeyleri delil yapacaklarını biliyorum çünkü.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?