İster açık ister kapalı onlara ne yani ?????????????????

o iğrenç insanlar annene bunları dediklerinde cennete gitmemeyi garantilemişler bence.

Allah herkesin günahlarını affetsin.Ancak kul hakkını affetmeyeceğini din bilgisi iyi olanlar bilirler.

Bende kapalıyım,fakat çok büyük bir istek ve bağlılıkla kapandım.Kapanmanın yükümlülüğü daha fazladır bence.Söylenilen sözlere falan daha çok dikkat edilmesi gerekiyor çünkü dinimizde eltinizin yaptığı gibi saygısızlık yok!Ve dediğiniz gibi kapalı olunacaksa vücut hatları görünmeyecek şekilde kapanılmalıdır oras burası belli oluyorsa hiç kapanmasın daha iyi.Sizi yargılamakta öbür dünyada nelerin olacagınada onlar karar veremez bu çok çok çok günah kimin haddine ki ? Bunu eşinizle paylaşın ve kaynananızla konuşmayı deneyin derim ben ..

Ne kadar tahrik edici yorumlarınız var...

Arkadaş maun suresinden bir ayeti paylaşmış...
Bu ülke maun suresinin işaret ettiği insanlarla dolu...

O insanların da Kenan evrenle ya da orduyla alakası yok...

Hakkaten yaa çok tahrik edici ve sert yorumları var sanki özellikle yapıyor gibi.Ciddiye almamak gerek.

Neyi kınarsa onu yaşamadan ölmez insan.
Fikir beyan etmek başkadır rencide etmek kalp kırmak başkadır.
Kayınvalideniz ne çok bilmiş öyle yanacaksınız falan..

Gülün geçin

Ben sizin kayınvalidenize de,annenize baskı yapan ailenize de kızdım.ama en çok annenize kızdım.neden mi? Çünkü anneniz hala çevresine göre karar veriyor. yani tam bir kararlılık göstermiyor.başkalarının düşünceleriyle kapanıp sonra açıldığına göre.annenizin kapanması ne babanızı ne anneannenizi ilgilendirir.tekrar açılması kendi iradesiyle olsaydı anlarım ama öyle olmamışsa da sizin kvalidenize,eltinize laf düşmez.bu karar çok özel babanız bile karışamaz...

insanlar arasında dini sohbet olabilir. Uyarılarda pek tabi olabilir ki olmalıdır. Bu benim günahım sanane değil doğruyu göstermektir.
Yanlız, burada uslup çok önemli anneniz güzel bir adım atmış baskı yüzünden sözünden dönmek zorunda kalmış ve zaten kendini kötü hissediyorken sert uslup ve bakışlarla eleştirmek terbiyesizliktir. Ama annenizde yanlış anlamış olabilir.
Yinede çok yüzgöz olmaktan kaçının bir daha böyle bir şey yaşanırsa net bir tavırla ''lütfen bu konuda konuşmayalım'' yada ''bu konuda konuşmak istemiyorum'' diyebilirsiniz.
------------------------

Tesettür konusunda ise, çok açık ve net bir emirdir. Tesettür sadece kadınlara değil erkeklerede vardır. Lütfen araştırmadan kesin konuşmalar yapıp insanlarıda yanıltmayınız.

Cidden sizi eleştirmek için söylemiyorum bunları ama Necip Fazılda insanların inançlarını yargılamama yeteneğinden pek nasibini almamış bir adam sanki. En azından söz konusu sözünden ben bunu çıkarıyorum, tüm hayat tarzını cennet-cehennem inancı olan bir dine göre şekillendiren insanların cennetin baş köşesine giremeyeceğine karar verdiğine göre.

Kayın valide nasihat edebilir. Çünkü ;

Mümin Müminin Sigortasıdır

Fakat üslubu yanlış olmuş. Daha yumuşak ve nazik olabilirdi. Küçük bir kıssayla nazikçe nasihat edebilirdi :)) Ne yazık ki hiç birimiz her konuda nazik ve hassas değiliz. Kayın valideninde genel karkaterini bilmediğmden bir şey diyemiyorum. eski insanların çoğu öyle görüp yetiştiği için bu tür şeylerde ince olamıyorlar çünkü bilmiyorlar nasıl uyarılması gerektiğni.. çünkü zamnında onlarada öğretmediler.. bilselerdi yapmazlardı :)

Annene gelince; İnsanlar neden açılıp kapandığını elbet merak edicektir. Nedenini sormalrı doğal.ama burda işte yine üslup hatası var :)) bunun nedenini yukarıda anlattım zaten. Burda annenin tamamen susmasını çok yanlış buldum. nazikçe cevap vermeliydi... çünkü karşıdaki insan eğer gercekten ıyı nıyetlıyse siz ona nazikçe cevap verdiğniz zaman ve üslubundan rahatsız oldugunu dile getirdiginiz vakit otomatık olarak karsıdaki üslubunu değiştirir. :) ve ortam yumuşar. Insanlar bırıbırlerıne kırılmamış olur. eğer hala karsıdaki asabiyse o zaman susarsın ve oratmı bırakırsın olgunsanız.
Eltinin yaşı 21 daha çok cahil. :) Oda bence gençlik heyacanıyla kayınvalıdenden güven kazanmış. Bir kaç cümle söylemek istemiş olabilir. ama cehennemde sen yanıcaksın diye direk birden böyle bişey söylemeleri garibime gitti. anneniz o ortamın ve konuşamamanın hararetiyle cümleleri kısaltmış olmasın?:) bence uyarmışlarsa bile direk böyle uyarmamışlardır.
eger gercekten öyleyse eltiniz yasının vermıs oldugu heyecanla cevap vermiş. akıllı bir kadın asla karışmaz o ortamda. eger dedıgınız gıbı kayınvalıdenız dırek sen yanıcaksın dıye bır tabir kullanmışsa.. cunku ortam direk gerilir cok müsbet olmaz. böyle bir durumda konusmak akıllılık değil saflıktır:))

Evet son olarakta; asla karışılmaması gerektiği düşüncesine karşıyım. Eğer karşıda o kapasite varsa bir şekilde iletişim kurar nazikçe anlatırsın. :) Kuranı kerimde her şey çok net ve açıktır zaten. namaz kılmyan bir insan günahkardır. Oruç tutmayan bir insan günahkardır. Tesettüründen taviz veren bir mümin günahkardır. hadiste şöyle der ateşe dayanabilceğiniz kadar günah işleyin. tesettürden kasıt sadece başörtü değildir . Benm sana sen yanıcaksın başın açık demem asla doğru olmaz. bunu ancak Allah c.c bilir o senin Allah la aranda olan bir şeydir Rabbimin merhameti çok geniş Rabbimden sen afdiler ve tövbe edersen Rabbim afeder ve tüm günahların silinebilir. kul hakkı hariç.

ben sadece kuran-ı kerimin bana tuttugu ışıkla bilirimki orucumu tutmazsam bunun ahirette elbet karşılığını alacağım. günahkar olacağım. cehennemde günahkar Allaha başkaldırmış insanlar için yaratılmıştır. bunu bilirim. ona göre hareket ederim.

Bi kulun cehennemde yanıp yanmayacağını söylemek diğer kullara düşmez.

Allah bilir sadece, onlar ne bilecekmiş.

Haşa onlar nereden bilecekmiş?

Böyle söyleyerek aslında ne büyük bir günaha girdiklerinin farkındalar mı acaba?

Allah bilir, biz bilemeyiz, bize düşmez sen yanacaksın ya da yanmayacaksın demek.

Şuan cok üzülürek cevap veriyorum. Gerçkten üzüldüm. keşke şu yukarıdaki cümleyi kurmasaydınız. Yanlış bir şeyde söylemek istemiyorum . Eğer Allaha inancınız varsa, yani müslümanım kuran-ı kerime inanıyorum diyorsanız söylediklerimi üzerinize alının. Değilseniz zaten açıklamama gerek yok. başka dine inanıyorsunuzdur. Saygı duyarım ve böyle düşünmenizi doğal karşılarım.

BU TÜR KONULAR ÇOK HASSAS KONULARDIR HANIMLAR. Ağzımızdan çıkan cümleleri tartıp düşünüp konuşalım. Lafımızın Nereye gittiğini bilip konuşalım. Çünkü bazen öyle cümleler kurarız ki farkında olmadan bu bizim Allah muhafaza dinden cıkmamıza sebebiyet verir ( farkında olmadan.. Bunu söylemek zorundayım. Bence bir tövbe istiğfar çekelim. Eğer o konu hakkında yeterli bir bilgiye sahip değilsek illa yorum yapmamız gerekmiyor bılmıyorum diyebilmeliyiz. Çünkü kuran-ı kerimde olmayan bir ayeti olur gibi söylemek yada tam aksine kuran-ı kerımde olan bir ayeti kerimeyi inkar etmek insanı imansızlıga götürür Dinden çıkarır. İspat isteyen varsa ayeti kerimeyi verebiliri. Açın kuranları okuyun. O yuzden herkes 10 kere düşünüp bir kere yazsın. Bu yaptığımız eleştiri değildir. Konustugumuz konu YÜCE KURAN-I KERİM. basit bir şey değil. Eğer burda kuran-ı kerimin hükümleri hakkında yanlış bir şey söyleniyorsa ve bu düzeltiliyorsa bu eleştiri değil dogruyu söylemektir. ve söylemekte zorundayız. uygun bir üslupla. kulaktan dolma bilgilerle konuşma lüksümüzde yok.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. tesettür sadece başörtü değildir. tesettür hatları belli etmemektir. Tesettür dikkat çekmemektir. Tesettür basının kapalı olup gerdanın acık olması değildir.

FAKAT;
şu demek değildir ki benim başım açık o zaman ben darda giyinebilirim bana herşey mübah... yani açık bir bayan her şeyi giynebilceği anlamına gelmez. Bu ayet sadece başörtülülere inmedi. hatlarımızın belli olup olmamasına dikkat edip etmemek sadece başörtülülere mahsus bir şey değildir..
Başını kaptmayabilirsin. o senin Allah c.c ile aranda olan bir şey. ama bize kuran-ı kerımde farzlara uymadığımız zaman günahkar oldugumuz yazıyor . Ozaman günahkar oluyoruz farz olan bir şeyi yapmadıgımız zaman. Günahkarların cezasıın ne oldugu kuranda yazıyor. fakat Kimsenın kesın bu cehennemde yanacak dıye bır ıddaa atması dogru degıl. Cunku o günah Allahla kul arasında. Allah dilerse affeder merhamet eder. Bunu biz bilemeyiz.

Mesle sadece başörtüsümüdür hayır. Günahkar olmamıza sebeb olacak bir sürü nedenler var. zinadır. dedikodudur. Peki başı kapalı bir bayana '' aa şuna bak birde kapalı dedikodu yapıypr ''diye bir eleştiri yapmak dogrumudur yanlıştır. sonucta o ayet sadece kapalıya inmemiştir. başı açık olan bir insanın dedikodu yapma serbestliği yoktur. O bayan günahkar sayılır. Fakat biz diyemeyizki o başını hiç kapatmasın..!! haşa biz kimiz ki???

Toplumumuzda başı açık bayanların sanki herşeyi yapmaları mübahmış gibi bir izlenimi olmuş ne kadar ayıp yanlış ve o bayanlarımız alçaltıcı bir durumdur. :s Eğer senin başın açıksa o insanı eleştiremezsin başın açıktır diye. önce kendin uygulamalısın. Eğer sen dar gyiniyorsan karşındakini eleştiremezsin önce kendini düzeltmeli kıyafetlerini bollaştırmalısın. İşte o zaman gercek mümin oluruz. Şunu diyebilrsin kapanmam gerektıgını bılıyorum. ama nefsime ağır geliyor yapmıyorum. Yapamıyorum. nefsini yenmek yada yenmek istememek senin elınde. ha ben senn yakın arkadaşın olsam sana yardımcı olurum nefisine agır gelen o şeyi hafifleştirmek için çabalarım urasırım ama güzellikle!! Fakat alıcıların kapalıysa seni zorlamaya ne haddim var. sen zaten her şeyi biliyorsun. değil mi,?? :))

Güneş balçıkla sıvanmaz. Hakikat tektir bitanedir. İnkar etmekle yok olmaz. Kendini kandırmak olur. Kimse aklından bunu uydurmuyor haşa ne haddimize.. Kuran söylüyor kuran konuşuyor. Kuran-ı kerimin Allah c.c kelamı olduguna inanıyorsanız, tesettürede inanırsınız. Benim sözüm inananlara. Benim dinim bana senin dinin sana. inanmıyorsanız sizin bileceğinİz bir şey.. Kuran-ı kerimin tüm ayetlerine inanıp tek bir ayetini inkar etseniz kafir olursunuz. Kabul edip uygulamazsak günahkar oluruz. Kurann konusyor biz konusmuyoruz. nisa suresini acın okuyun.

Son düzenleme:

Mavera bu nasıl guzel bır anlatım Allah askına.Sen konus ben sabaha kadar dinleyeyim.Senin yazını okumak bana nasıl huzur verdi anlatamam.
Allah razı olsun:)

Konu sahibi arkadaşım biz millet olarak geleneksel müslümanlık yaşadığımız için en ufak hata da dahi Allah yakacak seni diyip sıyrılıyoruz.
Nerede üslup,nerede hosgorü nerede irşad düsturu desen kimse cevap veremez.
Aslında ben kayınvalidenize de kızmadım.Kadın yaşlı alışılagelmiş cümleleri kurmus.Ya eltin onun haddine mi böyle konuşmak.
Aralarında ki samimiyet nasıl bilmiyorum ama herseyin bir üslubu var.
Seni Allah yakacak,sen şöyle olacan böyle ölecen vs. Bunlar nedir Allah aşkına tesettür,namaz vb. İbadetler kişinin şahsıyla alakalı mevzuulardır.Başkası karışabilir mi evet ama saygı cercevesınde öneri ve misal yoluyla.
Bence kayınvalidenizle ufak bir konuşma yaparak bu mevzuyu halledebilirsiniz inşAllah.
Ama eltinizle ciddi bir konuşma yapabilirsiniz.
Anlattıklarınıza göre bu yorumları yaptım kendinizi üzmeyin.
Herşey yolunu bulur.
Zamanlar düzelir inşAllah..

Mavera bu nasıl guzel bır anlatım Allah askına.Sen konus ben sabaha kadar dinleyeyim.Senin yazını okumak bana nasıl huzur verdi anlatamam.
Allah razı olsun:)

Allah razı olsun :) Canım haşa ben konuşmuyorum. Ben kimimkii.. Rabbim nasip etmese ben nasıl iki kelimeyi bir araya getirip cümle kurayım. Konu yüce kuran-ı kerim olunca Benlik davası ortadan cıkıyor Aslında ben mavera49 olarak konuşmadım Kuran-ı kerimde dogru olanı anlatmaya çalıştım. yanlış olan hassas bir durumu nazikçe düzletmeye vesile etti Allah :)) yinede teşekkür ederim yorumun için utandım.

Son düzenleme:
Kayınvalideniz kitabın ,mesajların ruhunu , kat kat anlamını az kısmetlenmekten ya da kötü/yetersiz karmadan dolayı bir türlü anlayamayınca ona daha basit gelene, şekle takmış, obsesyon haline getirmiş.Obsesyon olan yerde melek frekansı yoktur öbürü vardır.Nefret diliyle ve kesin olduğuna inandığı yüzeysel yorumlarla muhtemelen işaret parmağını 'o budur, bu da şudur,işte o kadar' diye sallayarak kırıp geçirmiş ortalığı.Obsesyon girdap misali güçlü ve kirli bir enerjidir,onun tartşma şehvetine yetşemezsiniz.Serinkanlı olup polemiğe bulaşmamak ,asla ona laf yetiştiştirip aynı frekansa girmemek gerek.Bu kadar yaralayıcı ve sert yargılanirken çok zor ama imkansız da değil.Bu arada eşinizi çok takdir ettim.Onun sağduyusu en büyük şansınız,tadınızı bozmayın boşuna .Kayınvalidenize de nefret duymamaya çalışın yoksa sizin ondan ne farkınız kalır?İçinize öfke geldiğinde İyi özelliklerini hatırlatın kendinize.Ben olsam (tabii sempatiniz varsa ,o da müsait biriyse ,dokunmatik biriyse)bunu her dediğinde ona sarılıp öperdim.Düşük frekanslar barıştan,sevgiden,hoşgörüden,serinkanlılıktan hoşlanmazlar.Belki ona sarılarak, öperek azar azar kovardım ona yapışan o şeyleri

Son düzenleme:
Mavere49 yazdıklarınıza gönülden katılıyorum.. birkaç sayfa önce bende belirttim Rabbim; siz nasihat edin, hidayeti yalnız ben veririm diyor.. bunu anlamak neden bu kadar zor bilmiyor
Ben konu sahibi içinde üzüldüm şuan burda bu konuya saptıranlara izin verdi vebal alacak diye korkuyorum..

Canım ya cok tatlısın.Senı utandırmak ıstemedım aslında yuzune karsı ovmemem gerekırdı ama okadar guzel,akıcı ve tatlı bır üslupla yazmıssın ki sonunda hemen duygularımı belırttım.
Birşey sorsam konu dışına çıkmış olur muyum.Özel mesaj atamadıgım ıcın burada sormak zorunda kaldım.
Bu bilgilere kitap okuyarak mı yoksa bizzat meslek olarak bu yönde olduğun için mi vakıfsın.
Cevap vermek istemezsen anlarım:)

Konu sahibide konuyu açarken konunun böylesi hassas konulara varacağını bilemedi belliki. Bilseydi eminim oda istemezdi. kimse istemez veBAL ALMAK. bence bu konuyu fazla uzatmayalım. insanlar ayetleri inkar ettiği için manevi halleri tehlikeye düşüyor. Sözün en güzeli kısa ve öz olandır. bence bu konu fazla uzatılmadan kapansın.

Yazdıklarınıza hemen hemen katılmakla beraber tek birşey beni yazmaya itti;
Kayınvalidesi belki de kastettiğiniz şiddetle söylemedi.
Kesinlikle haklısınız hosgoru,merhamet,saygı tüm bu vasıflar yüksek frekanslılara hastır.

Teşekkür ederim ama bunları kalbinize sevdiren Cenab-ı Haktır benden değil :) Kimden geldiğini bilin istedim. Aslında sıradan herkesin bildiği sözler..

Ama tesir ettiyse Allah istediği içindir. Sizin kalbizinizin güzelliğidir. :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…