Kabızlık için Bitkisel Öneriler

Suziko 38

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Ocak 2009
110
1
96
Tüp bebek tedavisi sırasında kabızlık hepimizin derdi malum
ben de buraya internette yaptığım araştırmalardan derlediğim bazı önerileri yazdım



  1. -Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir.
  2. - Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir.
  3. - Erik’in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur.
  4. - Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay kabızlığa iyi gelir.
  5. - Gül yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılırsa kabızlığa iyi gelir.
  6. - Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.
  7. - Keten, bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta herhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler.
  8. - Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır.





:87:
 
Son düzenleme:
  1. Yeterli sıvı tüketmelisiniz. (Günde 1,5 - 2 lt) Sıvı ihtiyacınızı su (günde en az 6-8 bardak), çorba, ayran, komposto, bitki/meyve çayları, meyve suyu ile karşılayabilirsiniz. Bu arada kahve ve kolanın kabızlık şikayetlerini artırabileceğini unutmayın.
  2. Kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, yeşil mercimek,
  3. barbunya gibi) hem posa hemde iyi birer protein kaynağı olduğundan, beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz.
  4. Bitki ve meyve çaylarının (ıhlamur, limon, elma, nane gibi) sindirim sisteminiz üzerinde olumlu etkileri vardır, bu yüzden tüketmenizi öneriyoruz
  5. Posa içeriği yüksek olan (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi) tam tahıllı besinleri tercih etmelisiniz.
  6. Sindirim sisteminizin genel sağlığı için öğün atlamamalı ve yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek tüketmelisiniz. Özellikle kahvaltı, sindirim sisteminizin çalışmaya başlaması için en ideal öğündür.
  7. Probiyotik ürünlerin (yoğurt, süt, kefir gibi) hamileliğinizde ve sonrasında kullanımı, sindirimi ve bağırsak hareketlerinizi kolaylaştırır, kabızlığı önler, bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  8. Dışkılama ihtiyacınızı ertelememelisiniz.
  9. Egzersizlerinizde haftada en az 3 gün, yarım saat yürümeniz ya da yüzmeniz kabızlık şikayetleriniz azaltır. Hamileliğinizde yaşadığınız kabızlık sorununuz yukarıda belirttiğimiz önerileri uygulayarak geçecektir.
  10. Buna rağmen kabızlığınız devam ederse, vakit geçirmeden doktorunuza başvurmalısınız. Unutmamalısınız ki tedavi edilmeyen kabızlık probleminiz, anal fissür, hemoroid, rektal prolapsus gibi bir takım sindirim sistemi hastalıklarınıza neden olabilir.
  11. Hamilelik sırasında konstipasyon yakınmasını en aza indirmek için bazı önlemler alınabilir. Bunlardan en önemlisi, bol miktarda lif yani fiber tüketmektir. Bol miktarda meyve ve sebze yemek soruna yardımcı olacaktır.
  12. Tüm bu önlemler işe yaramadığı taktirde doktorunuz dışkıyı yumuşatacak ve gebelik sırasında kullanımı güvenli olan ilaçlar önerebilir.

    Hamilelikte Kabızlık Tedavisi
  13. Laksatif ile pürgatif grubu ilaçların bir çoğunu hamileliğinizde kullanabilirsiniz. Etki mekanizmalarına göre, kitle oluşturanlar, stimüle ediciler, osmotikler, dışkı yumuşatıcılar, kayganlaştırıcılar ve salin içerenler olarak sınıflandırılır.

    Gebelikte Kabızlık İlaçları Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar
  14. Reçetesiz satılan psyllium lifleri dahil, hiç bir ilacı doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Erken doğum tehdidi olan hastalarda, ilaçların kontrolsüz kullanımı uterus kasılmalarını uyarabilir. Salin içeren ilaçlar ödeme yol açar. Polyethylene glycol içeren ilaçlar ve stimulan olan caster yağını, hamilelik döneminizdeki kabızlık şikayetleriniz için kullanmamalısınız. Lubrikan içeren ilaçları sık kullandığınızda, besin ve mineral emiliminizi azaltabilirler.


Alıntı
 
  1. Muz, Patates, Pirinç Lapası, bazı bünyelerde kabızlık yapan besinlerdir.

  2. Kepek ekmeği ve zeytinyağı bağırsaklarınızın hareketini çok kolaylaştıracaktır.
  3. Kayısı hoşafı, sinameki, rezene vb. doğal yöntemlerden sonuç alınamazsa ilaçlar denenmelidir.
  4. Öncelikle beslenme tarzınızı bol lifli ve posa bırakan gıdalardan seçmelisiniz.
  5. Lifli gıdalar dışkının yakıtı gibi kabul edilmelidir. Nasıl ki bir araç yakıt olmadan hareket edemezse, bağırsaklarda aynı şekilde hareket edemez ve kabızlık ile yanıt verirler.
    Bağırsakların bu itici gücü: suda eriyen besinler, suda erimeyen besinler ve su alımı ile sağlanabilir.
  6. Suda erimeyen gıdalar : Baklagiller suda erimezler ve lif oranları yüksektir, yani posa bırakırlar. Bunlar arasında bakla, nohut, mercimek, kuru fasulye ve bezelye sayılabilir.
  7. Suda eriyen gıdalar : Suda eriyen gıdalara yeşil sebzeler güzel bir örnektir. Bu tür besinlerin her ne kadar kabızlık için yararlı olduğu inanışı söz konusu ise de aslında suda erimeyen, yani posa bırakan gıdalar daha yararlıdır. Ancak, bunların dengeli bir şekilde yeşil sebzeler ile birlikte tüketilmesi en ideal sonucu verir.

Alıntı​
 
Back
X