Kader nedir? İnanır mısınız?

Kadere inanırım..şuda varki insan iki uçlu bir tarafta yapabileceğimiz şeyler elimizdeyken, diğer taraftan elimizde olmayan şeyler yaşarız..çok derin bir konu..

Oncelikle sunu soyliyeyim konu sahibi arkadasim konu dini konu oldugu icin buyuk ihtimal kapanir ne yazikki.Sorunun cevabina ise evet kadere inanirim bir cocugun kaderi ana rahmine dusmeden yazilir derler kiminle evlenecegimiz,hangi iste basari olacagimiz,aklina gelen butun hersey kaderimizde yazilidir

Düşüncelerine dikkat et, çünkü onlar Sözlerin olur..

Sözlerine dikkat et çünkü onlar Davranışın olur.

Davranışlarına dikkat et çünkü onlar Alışkanlıkların olur.

Alışkanlıklarına dikkat et çünkü onlar senin Karakterini oluşturur. Karakterine dikkat et çünkü o senin Kaderini oluşturur.

Kaderine dikkat et çünkü o senin yaşantın olur,
(Alıntıdır)

Son düzenleme:
kadere inanıyorum ama bodoslama değil. a yoluna gitmeyi tercih ederseniz, yaşayacaklarınız önceden bellidir, b yoluna gitmeyi tercih ederseniz yaşayacaklarınız yine önceden bellidir. kısaca gidebileceğiniz ne kadar yol, seçeceğiniz ne kadar çok yol/karar vs varsa, hepsine başınıza gelecekler, olacaklar bellidir. insan sadece hangi yolu seçeceğine karar verir, özgür irade kısmı budur. ondan sonra olacaklar kaderdir.

şu sıralar biraz kafam karışık gerçi. deist olma yolundayım. (deist=allah ile arasına aracı almayan, meleklermiş, hocaymış vs göz ardı eden, allah ile baş başa ibadet yolunu seçen kimse)

Kader konusu hassas bi konudur, sorgulama yeri burası değil bence.
Bu konuda ilim sahibi kişilerin yazdıklarını okumanızı tavsiye ederim.

Elbette inanirim.İmanimizda bunu emreder.

Allah bizlere secenekler sunar ve bizde aklimizla irademizle kendimiz seceriz.Ve yuce Allah bunu sececegimizi buyuk ilmiyle bildigi icin kaderimizi yazar.

kadere inanırım ben. ama şöyle bence, insanın önünde seçenekler vardır seçeneklerine göre yaşantısı şekillenir.

fakat bu demek değil ki herşey insanın elinde. bi yolu seçtiğinde hiç aklına gelmeyecek birşey olur, önceden kestirebileceğin bir şey değildir bu.

yani bi noktadan sonra kaderini kabullenmekten başka bişey gelmez elinden.

kaderimi ben çizerim diyenler sanırım çok şanslılardır ki seçimleriyle sonuçları hep birbiriyle örtüşmüştür.

kader deyip geçme bak ne diyor sırrın sahibi;

biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık---- isra:13

buradan da anlaşılacağı gibi armut piş ağzıma düş yok öyle çalışıp çabalayacaksın bir işinin olması için..

Hayat bir yoldur.
Doğum yolun başlangıcı.
Ölüm yolun sonudur.
Kader yol ayrımlarıdır.
Yolun başı ve sonu arasındaki mesafe bellidir hangi yol ayrımından gidersen git.
Ama bazen çiçekli yollardan, bazen de dikenli yollardan varırız yolun sonuna.

Benim fikrim şu ki kader 2 yönlü biri değişitirebileceğimiz kader biride değiştiremiyeceğimiz kader.. Örnek vermek gerekirse ailemiz, ırkımız, cinsiyetimiz gibi şeyler kaderimizdir ama değiştiremeyiz. İşimiz, eşimiz yaşacağımız şehir gibi şeyler ise elimizde olan aklımızla seçimler yaparak değiştirebileceğimiz kaderimizdir. Bu yüzden kader ne tamamen elimizdedir ne de tamamen önceden yazılmış bişeyi yaşarız.

Aslinda kader hicbir zaman degismez kader ile ilgili bir yazi okumustum kaderimiz degisirmi kader degismez ama dua ile gelecegimiz degistiririz diyordu orn bir ise girmek istiyoruz yada iyi bir okulu fakat bunlari yapmamiz icin elimizde yeterli firsat yok biz ne yapiyoruz cok dua ediyoruz ve bir anda en iyi okula ve en iyi ise sahip oluyoruz bizler bunu kaderimiz degistig diye algiliyoruz fakat degisen kader degil gelecegimizdir cunku dua ile degisen gelecegimiz bile kaderimizde yazilidir

kadere inanmıyorum.

çünkü kaderimizi değiştirmek elimizde olsa da olmasa da, yaşadıklarımız ve yaşayacaklarımız, kaderimizde seçtiğimiz ve seçmeyeceğimiz yol yaratıcı tarafından önceden biliniyorsa zaten hayatın sınav olması konusunda inançta bir çelişki ortaya çıkmış oluyor. :ssz:

Kader derken toplumun ezberlediği türde ki,takdir-i İlahi düşüncesine katılmıyorum.. :ssz:

Kader dediğimiz,boş bir tual gibidir.sınırları bellidir ama içine yapacakların senin yeteneğin,becerinle ilgilidir..yani tamamen senin iradendedir..

Yaratıcının bunu bilmesi bizden bağımsız bir durumdur.müdahale değil.. Çok güzel bir örnek vardır,bilen bilir:
x ve y satranç oynuyor,oradan geçen çok iyi bir satranç ustası şöyle bir bakıp x kazanır diyor.. Şimdi o kişi x ve y nin kaderini çizmiyor ki sadece daha fazla bilgiye sahip olduğu için doğru yorum yapabiliyor..

Allah'ta yarattığı insanı en iyi en doğru bilen olduğu için bizim hamlemizi zaten biliyor ama o hamlenin kararı bize kalmış.. Bu nedenle irade sahibiyiz..

Yani kadermiş deyip avunmak saçma..... :ssz:

Son düzenleme:
kaderi mana olarak düşünürsek Allahın yaptıgımız yapacagımız herseyden haberdar olması elbet kabul, cogu insan herseyi Allahın yazıp bizlerin yasadıgını da dusunuyor ben bilemiyorum, sevdiğimden ayrıldım ve buyuk bocalamalar gecirdim bu yuzden, bunları dusunmekten ama eger herseyi Allah yazıyor olsa ozaman bizi neyle sorgulayacak ki, adaletsizlik olurdu.

Kadere cok ama cok ınanıorum..2 ay once eskı sevgılımle 8 yıl aradan sonra (suan ıkımızde 26yasındayız) bı alısverıs merkezınde karsılastık.. bu kader deılde nedır.. sankı randevulasmıs gıbıydık.. ben ıcerı gırdım o otoparktan cıkıyordu merdıvenlerde karsılastık.. 1-2 sn once olsaydı onu goremıcektım yada alısverıs merkezının kapısını beklemeseydım hemen ıcerı dalsaydm onu goremıcektım...

allahım ınss kaderım onunla olur dıe dua edıorum ama hayırlısı ıse olsun :(((

Asla sahip olamadığın şeyler için üzülme..Kısmetinde var ise,onlar seni bulur,zamanı gelince. Hz Ali

Son düzenleme:
insanın nezaman doğacağı, kimin evladı olacağı, ne zman öleceği, kiminle evleneceği sabittir önceden bellidir allahın takdir ettiği şekilde olur.
diğer yaşadığımz şeyleri de bir elektrik devresi olarak düşünelim devreler hazır ama hangi anahtara basıp ampulu yakacağımz bzm irademizde. mesela allah günahı sa sevabıda yarattı. ama hangisini seçeceğimz bzm irademizde.

ve bir film düşünün zman mefhumundan münezzeh olan; o film i bizm gbi zmana tabi olana göre daha önce izlemiş ve biliyor olacak. mesela bz filmin 15. dk snı seyrederken o zamandan münezzeh olduğu için filmin sonunu biliyor olacak.hatta 2. filmi 3. filmi biz daha hiç bakmadan biliyor olacak. o yüzden yaptığınızı ve yapacağınızı bilir.

iki cesit kader vardir,

birisi irademiz disinda,digeride bunun dahilinde olan kaderdir..

dogumumuz,ölümümüz,anne-babamizi secmemiz bunlar irademiz disinda olan seylerdir taiki bunu genistletebiliriz

ama birde iki yol vardir bunlardan hangisine gidecegimizi kendi irademizle seceriz...

Katılıyorum bana göre de kaderin tanımı bu şekildedir. Karşımıza 2 seçenek çıkar hangisini seçeceğimize kendimiz Allah'ın verdiği akılla karar veririz. Bazı olaylarda körü körüne kaderimde bu varmış diyip bir kenara çekilmek Allah'ın verdiği akla hakaret olur. Ama doğum, ölüm bunlar irade dışı olan olaylardır.

hazır kader demsken sıze guzel kaderle ılgılı fılm onerım ..serendipity mutlaka ızletyın arkadaslarrr :))

$Serendipity-movies-44843_1024_768.webp

İnanip inanmama konusunda yorum yapmayacagim ancak sunu soyleyeyim iyisiyle kotusuyle olum den baska benim iradem disinda bir olay yasamadim. Karsilastigim durm kotu de olsa benim secimlerim sonucuydu. Buna kader mi denir bilinmez engelleyemedigim bir durum olmadi hic. Belki engellemem gerekmedi bilemiyorum.

Back
X