Yazdiklarin bu sekilde islami bakis acisindan dogru degil. Senin fikrin olabilir tabi..
kader Allahin (cc) bizim icin belirledigi seylerdir. Bunun disinda bize irade vermistir..
Bazi seyler Kader dir, ecel gibi.. Veya herhangi bir konuda irademizle elimizden geleni yaptiktan sonra, o sey irademizin disinda gelisiyorsa bu kaderdir..
Allahin (cc) bazi insanlara haksizlik yapiyor olmasi diye bir sey yok. Bu meSeleyi tam anlamiyla anlamak icin Baska konulari da anlamak lazim. Oda dünyanin bir imtihan dünyasi oldugu ve Allah (cc) bazi seyleride kaderimize imtihan icin yazmis oldugudur... Eger bu imtihani kazanirsak, zaten fazlasiyla mukafatinida görecegiz. Yani haksizlik söz konusu olamaz..
bu yazınızdan yola çıkarak bir şey sormak istiyorum.
sorum sadece size değil genel.
kader konusunda irade söz konusu olsa da olmasa da neler yaşanacağını Allah biliyor değil mi?
yani mesela bir hristiyanın hristiyan bir ailede doğacağını, ölene kadar hristiyan kalacağını biliyor.
şayet bu kişi Kuran okuyup müslüman olsa ve Müslüman olarak ölse ya da okuduğu halde dinini değiştirmeyip hristiyan olarak ölse bunu da Allah biliyor.
o zaman 'imtihan dünyası'nın ne anlamı kalıyor ki?
bu yazınızdan yola çıkarak bir şey sormak istiyorum.
sorum sadece size değil genel.
kader konusunda irade söz konusu olsa da olmasa da neler yaşanacağını Allah biliyor değil mi?
yani mesela bir hristiyanın hristiyan bir ailede doğacağını, ölene kadar hristiyan kalacağını biliyor.
şayet bu kişi Kuran okuyup müslüman olsa ve Müslüman olarak ölse ya da okuduğu halde dinini değiştirmeyip hristiyan olarak ölse bunu da Allah biliyor.
o zaman 'imtihan dünyası'nın ne anlamı kalıyor ki?
Canım kaderi tamamen rabbim yazmaz ama bilir.
Diğer türlü bu bir sınav olmazdı zaten.
Kader ikiye ayrılır; elde olan ve olmayan diye..
Elde olmayan kader müdahale edemediğimiz şeylerdir. Doğum,hastalık, ölüm gibi.. ve de bazı insanlara rabbim tarafından verilen sınavlardır sakatlık körlük küçük yaşta tecavüz tarzı şeyler elimizde değildir. sınama şeklimizdir yani.isyan etmeyen, her ne olursa şükür diyebilendir bu sınavı geçen..
Elde olan kader ise; seçtiklerimiz irademiz nefsimizdir.Onlar yönlendirir. Haramı helal i sunar Allah (c.c) sana yolladığı kuran-ı kerim klavuzumuzdur bunun için. ama sen buna rağmen yönlerini kendin belirlersin zorlama yoktur. Ama sonunda mükafatı veya cezası vardır.. Diğer türlüsü zaten dünya da olmamızın bir gayesini oluşturmazdı.
Çilek yağmuru : Yaradan bilir. Mesela sana şöyle bir örnek vereyim. Sınava giriyorsun o soruların cevaplarını öğretmenin biliyor. Az çok senin nasıl bir öğrenci olduğunu ve ne kadar düzeyde yapabildiğini yada yapacağını da kestirebiliyor peki sence neden müdahale etmiyor ? Çünkü onun sonucu senin seçimin ve geleceğini yönlendiren şeydir. Kader de budur. Rabbim der ki; size klavuzunuzu yolladım içinde her bilgi mevcuttur, beyin verdim diğer yaradılanlardan sizi üstün kıldım der buna göre seçimini ahiretini sen belirleyeceksindir bunun sonucu. Mesela Yusuf İslam yani Cat stevens rockçı idi sorguladı düşündü beyninin bişeyleri aradığını farketti ve mantığı ile buldu dinimizi yani kendi seçimini yaptı hristiyandı oysa ki ama aradı .. aklına yatmayan olursa tekrar cevaplarım cnm.. Çok bilgili değilim bende cadıyım felan ama dini araştırmayı severim
bu söylediğiniz örnekten yola çıkarsak Allah yaşayacaklarımızı sadece kestirebiliyor yani öyle mi?
dünyada müslümandan daha çok hristiyan var.
müslüman olup kendi kutsal kitabını bir kez açıp okumamış insanlar da var. onlar bile diğer dinlere mensup ailelerde doğanlara göre 1-0 önde başlamış olmuyor mu?
çünkü kimse kolay kolay yetiştiği kültürü, benimsediği inancı bırakıp ''aa bu din çok güzelmiş'' diyip inancını değiştirmez.
hoca bir sınavda soru sorduğu zaman herkese aynı soruyu soruyor.
ama siz kendi hayat şartlarınızla afrikada yaşayıp açlıktan ölmeye mahkum bırakılan bir insanın hayat şartlarının adil olduğunu söyleyip sınavın adaletli olduğunu iddia edebilir misiniz?
üstelik dünyada türlü acılar yaşayan insanlar var.
doğum, ölüm vs şeyler dışında her şeyi biz yönlendirebiliyorsak ve her şeyi bilen bir yaratıcıya inanıyorsak bizim sonucumuzu zaten biliyor.
sonucu aşağı yukarı kestirmekle bilmek farklı şeylerdir.
bilmek çok nettir. o zaman sonucun ne olduğu bilindiği halde neden bazı insanlar en kötü şeylerle sınanıyor.
sadece anlamaya çalışıyorum.
cevabınız için de teşekkür ederim :)
Benim düşüncem biraz farklı herhalde. Ben bazı olaylarda kadere bazı olaylarda kendi çabama inanırım. Evlilik bence kader çünkü seçimi sen de yapsan senin karşına doğru insanın çıkması kader. Ama okumak, meslek sahibi olmak ve meslekte ilerlemek biraz çabalamayla oluyor. Eşimi seçerken çabalamadım ama kariyerim için çabaladım. Belki de yanlış düşünüyorum bilmiyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?