Kader nedir? İnanır mısınız?

Bize kaderi anlatırken dağın üzerinde duran bir adam örneklenmişti.

Dağın üzerinde bir adam var, ve bu adam dağa doğru gelen 2 uçak görüyor,
tabi uçaklar aralarında dağ olduğu için birbirlerini göremiyorlar.
Şmdi bu adam eline kağıt kalem alsa ve bu uçaklar az sonra çarpışacaklar diye yazsa,
bu çarpışma adam yazdığından mı, yoksa sadece uçakların birbirlerinden habersiz olmalarından mı kaynaklanır.

Bu örnek bana rehber olmuştur. Biz yaratılışımız gereği sınırlıyız, ama Allah'ın iradesi sonsuzdur.
Bizim bilmediğimiz, habersiz oldğumuz durumlardan O bizden önce haberdar olur.
 

bu yazınızdan yola çıkarak bir şey sormak istiyorum.
sorum sadece size değil genel.

kader konusunda irade söz konusu olsa da olmasa da neler yaşanacağını Allah biliyor değil mi?
yani mesela bir hristiyanın hristiyan bir ailede doğacağını, ölene kadar hristiyan kalacağını biliyor.
şayet bu kişi Kuran okuyup müslüman olsa ve Müslüman olarak ölse ya da okuduğu halde dinini değiştirmeyip hristiyan olarak ölse bunu da Allah biliyor.
o zaman 'imtihan dünyası'nın ne anlamı kalıyor ki?
 

AHMED HULUSİ WEB SİTESİ - KADER KONUSUNDA BİLGİLER
 
Canım kaderi tamamen rabbim yazmaz ama bilir.

Diğer türlü bu bir sınav olmazdı zaten.

Kader ikiye ayrılır; elde olan ve olmayan diye..

Elde olmayan kader müdahale edemediğimiz şeylerdir. Doğum,hastalık, ölüm gibi.. ve de bazı insanlara rabbim tarafından verilen sınavlardır sakatlık körlük küçük yaşta tecavüz tarzı şeyler elimizde değildir. sınama şeklimizdir yani.isyan etmeyen, her ne olursa şükür diyebilendir bu sınavı geçen..

Elde olan kader ise; seçtiklerimiz irademiz nefsimizdir.Onlar yönlendirir. Haramı helal i sunar Allah (c.c) sana yolladığı kuran-ı kerim klavuzumuzdur bunun için. ama sen buna rağmen yönlerini kendin belirlersin zorlama yoktur. Ama sonunda mükafatı veya cezası vardır.. Diğer türlüsü zaten dünya da olmamızın bir gayesini oluşturmazdı.
 

Çilek yağmuru : Yaradan bilir. Mesela sana şöyle bir örnek vereyim. Sınava giriyorsun o soruların cevaplarını öğretmenin biliyor. Az çok senin nasıl bir öğrenci olduğunu ve ne kadar düzeyde yapabildiğini yada yapacağını da kestirebiliyor peki sence neden müdahale etmiyor ? Çünkü onun sonucu senin seçimin ve geleceğini yönlendiren şeydir. Kader de budur. Rabbim der ki; size klavuzunuzu yolladım içinde her bilgi mevcuttur, beyin verdim diğer yaradılanlardan sizi üstün kıldım der buna göre seçimini ahiretini sen belirleyeceksindir bunun sonucu. Mesela Yusuf İslam yani Cat stevens rockçı idi sorguladı düşündü beyninin bişeyleri aradığını farketti ve mantığı ile buldu dinimizi yani kendi seçimini yaptı hristiyandı oysa ki ama aradı .. aklına yatmayan olursa tekrar cevaplarım cnm.. Çok bilgili değilim bende cadıyım felan ama dini araştırmayı severim
 
kader diye birşey vardır ewet

ama insan kaderini kendi belirler.aklı var çünkü.allah (c.c.) olaylarda nasıl karar vereceğimizi neler yaşayacağımız önceden biliyor sadece.yaptıklarımız bizim seçimimiz.yoksa kimse kaderinde var diye kendi istemediği için birini öldürmüyor, hırsızlık yapmıyor. kimse kader mahkumu falan değil yani.

evet kader var ama insan kaderini kendisi yazar.
 


arkadaşım güzel anlatmışsın saol çok doğru söyledin
 
Kaza ve kader konusu çok ince mesele olduğu için, birçok âlimin ayağı kaymış ve çeşitli bid'at fırkaları meydana çıkmıştır. Âlimlerin bile dalalete düştüğü bu konularda, kaderden bahsetmek uygun olmaz. Sadece nakil yapılır. Peygamber efendimiz de, (Kaderden bahsedilince susunuz) buyuruyor. (Taberani)
 

bu söylediğiniz örnekten yola çıkarsak Allah yaşayacaklarımızı sadece kestirebiliyor yani öyle mi?
dünyada müslümandan daha çok hristiyan var.
müslüman olup kendi kutsal kitabını bir kez açıp okumamış insanlar da var. onlar bile diğer dinlere mensup ailelerde doğanlara göre 1-0 önde başlamış olmuyor mu?
çünkü kimse kolay kolay yetiştiği kültürü, benimsediği inancı bırakıp ''aa bu din çok güzelmiş'' diyip inancını değiştirmez.
hoca bir sınavda soru sorduğu zaman herkese aynı soruyu soruyor.
ama siz kendi hayat şartlarınızla afrikada yaşayıp açlıktan ölmeye mahkum bırakılan bir insanın hayat şartlarının adil olduğunu söyleyip sınavın adaletli olduğunu iddia edebilir misiniz?
üstelik dünyada türlü acılar yaşayan insanlar var.
doğum, ölüm vs şeyler dışında her şeyi biz yönlendirebiliyorsak ve her şeyi bilen bir yaratıcıya inanıyorsak bizim sonucumuzu zaten biliyor.
sonucu aşağı yukarı kestirmekle bilmek farklı şeylerdir.
bilmek çok nettir. o zaman sonucun ne olduğu bilindiği halde neden bazı insanlar en kötü şeylerle sınanıyor.
sadece anlamaya çalışıyorum.
cevabınız için de teşekkür ederim :)
 
bayanlar, dini konularda GERÇEKTEN bilgisi olanlar lütfen bana mesaj atabilir mi? ama gerçek bilgiden bahsediyorum, sormak istediğim bir kaç sorum var, sırf cevap vermiş olmak için "hayırlısı, kader, kısmet" demeyecek birileri lazım bana.
 


1-0 önde başlamayız aslında seçim senin diyor çünkü müslüman olupta diğer dinlere geçenlerde var bir de her müslüman direk cennete gidicek diye birşey yok ki Hem de nice hristiyan ve yahudiler de kendileri de buldu dediğim örnek gibi sami yusuf ve yusuf islam gibi hatta müslümanım deyip onların bildiği kadar bilmeyen insanlar var..

ben başka bir din mantığıma uysaydı sorularıma tamam budur dediğim cevapları verebilseydi ailemin isteği önemli değil değiştirirdim. Bişey söyliyeyim ben kısa bir süre bu konuda bayağı boşluğa düştüm zaten ateistlik gibi inan çok sorularım vardı artık din hakkında bişey anlatıldığında yuh arapların uydurması diyordum.Taki bir sabah sabah ezanında vücudumu yatakta oturmuş buluncaya kadar o an sadece dinledim ezana itaat eden ben değil vücudumdu... Neyse sonuç itibari ile cevaplarım mantığıma uydu,ruhum doydu...

Hayır hoca herzaman aynı soruyu sormaz çoğu sınav dört grupta olur bilirsiniz. Aslında yaradanda aynı soruyu sorar demişsiniz ya afrika da ki açlar diye onlar öyle sınanırken, 7 yaşında tecavüze uğramış çocuk, hastalıktan kıvranan bir insanın acı dereceleri aynıdır farkettiniz mi sınavlar farklı acılar aynı siz bunların çektiklerinin bir birinden farklı olduğunu iddaa edebilir misiniz hatta şöyle afrikalılar kurtulabilir gibi sanki değil mi diğerlerinin yanında ? ..Bazı insanları görürüz bolluk içinde dert tasa yoktur güllik gülistanlık herşey sonra deriz ya bu adalet mi ama o insanın ayrı bir sınavı muhakkak ki vardır.

Allah (c.c) kestirmiyor biliyor. ama müdahale etmiyor. Sen seçiyorsun sana ama şöyle bir güzellik yapmış ki kuran-ı kerim var o sana anlatıyor.

Aslında bütün insanlar acı çekiyor kimi bunu net gösteriyor kimini medya yayıyor,kimi ise susuyor gerek çevreden korkuyor gerek çare bulamıyor imkan bulamıyor.
mesela benm derdim büyük bir hastalıkla uğraşmak ben ama şükrümü bırakmıyorum belki o şekilde öleceğim ama sınavımı kazanmış o derdin Allah tan gelmiş olduğunu bilicem.
başka bir insan farklı şekilde çekicek maddi olanak olarak belki,
Biri zorla evlendirilerek evlilikle sınanacak ki örneği çok.
Kimi hayırsız bir evlat ile..
Bak bunlar elimizde değil ama acılar aynı. Ama diyorum ya geliş gayemiz bu. Böyle şeylere sabırla yaklaşıp ondan uzaklaşmadığın sürece mükafatını hem bu dünya da hem diğerinde alacağından şüphen olmasın.

Ben ki bu dünya da aldım bu konuda saydıklarımdan birini yaşadım ama mükafatımı aldım ondan fırsat bilmedim derdin ondan geldiğine inandım ve bana hiç olmadık şekilde çıkarttı karşıma... Şükür ki... Bak sana Kuran-ı kerimden bir kaç ayet:

Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz. (ENBİYA/35)

Biz yeryüzündeki şeyleri kendisine süs olsun diye yarattık ki, insanların hangisinin daha güzel amel edeceğini deneyelim. (KEHF/7)

Yoksa siz, kendinizden önce gelip geçenlerin hali (uğradıkları sıkıntılar) başınıza gelmeden cennete girivereceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluklar, öyle sıkıntılar dokundu ve öyle sarsıldılar ki, hatta peygamber ve beraberinde iman edenler: "Allah'ın yardımı ne zaman?" derlerdi. Bak işte! Gerçekten Allah'ın yardımı yakındır. (BAKARA/214)
 

Kaderin esas anlamı Allah'ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi demektir. Dikkat edersek insan iradesini yok saymıyor. Bilmek ayrı yapmak ayrıdır. Bilen Allah'tır, yapan kuldur. Bu konuya bir misal verelim;

Peygamberimiz İstanbulun fethini ve komutanını yüz yıllar önce müjdelemiş ve haber vermiştir. Zamanı gelince de dediği gibi çıkmış. Şimdi, İstanbul Peygamberimiz dediği için mi fethedildi, yoksa fethedileceğini bildiği için mi söyledi. O zaman Fatih Sultan yatsaydı, çalışmasaydı, ordular hazırlatıp savaşmasaydı yine olacak mıydı. Demek ki Allah Fatihin çalışıp İstanbul'u fethedeceğini biliyordu ve bunu elçisi Hz. Peygambere bildirdi.

Buradaki ince nokta: Allah bildiği için yapmıyoruz. Biz yapacağımız için Allah biliyor. Zaten Allah'ın geleceği bilmemesi düşünülemez. Bilmese veya bilemese yaratıcı olamaz.

Buna bir örnek verelim; Allah dostu evliyadan bir öğretmen düşünelim. Öğrencilerinden birisine "yarın seni şu kitaptan imtihan edeceğim." diyor. Fakat öğretmen Allah'ın izniyle onun filim, maç, oyun, eğlence, derken sabah okula çalışmadan geleceğini bilerek, akşamdan karnesine "0" yazıyor. Ertesi sabah öğrenci sorulan sorulara cevap veremiyor ve sıfırı hak ettiğini bildiği anda, öğretmen cebinden not defterini çıkarıp "senin çalışmayıp sıfır alacağını bildiğim için önceden deftere sıfır yazmıştım" diyor. Buna karşı öğrenci "Hocam sen sıfır yazdığın için ben sıfır aldım. Yoksa geçer puan yazsaydın geçerdim." diyebilir mi?

Demek ki Allah yazdığı için biz yapmıyoruz, bizim yapacağımız şeyleri bilerek Allah yazıyor. İşte buna kader diyoruz.

Alıntı.
 
evet inanıyorum, ama herşeyin kader olduğuna inanmıyorum, hayatta tercihte yapar insan, doğmak ölmek kesinlikle kaderinde ama arada olanlar hakkında tasarrufa sahipsin, cinayette işleyebilirsin alim de olabilirsin
 
dogru dusunuorsun.. evllıılik de bı kader bencede.. cunku karsina kımın cıkacagı kimi sevecegın bellı olmaz ve sen iradenlede bişi yapamazsn evlencegn kişinin karsiına cıkması kaderdr bence..

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…