bu söylediğiniz örnekten yola çıkarsak Allah yaşayacaklarımızı sadece kestirebiliyor yani öyle mi?
dünyada müslümandan daha çok hristiyan var.
müslüman olup kendi kutsal kitabını bir kez açıp okumamış insanlar da var. onlar bile diğer dinlere mensup ailelerde doğanlara göre 1-0 önde başlamış olmuyor mu?
çünkü kimse kolay kolay yetiştiği kültürü, benimsediği inancı bırakıp ''aa bu din çok güzelmiş'' diyip inancını değiştirmez.
hoca bir sınavda soru sorduğu zaman herkese aynı soruyu soruyor.
ama siz kendi hayat şartlarınızla afrikada yaşayıp açlıktan ölmeye mahkum bırakılan bir insanın hayat şartlarının adil olduğunu söyleyip sınavın adaletli olduğunu iddia edebilir misiniz?
üstelik dünyada türlü acılar yaşayan insanlar var.
doğum, ölüm vs şeyler dışında her şeyi biz yönlendirebiliyorsak ve her şeyi bilen bir yaratıcıya inanıyorsak bizim sonucumuzu zaten biliyor.
sonucu aşağı yukarı kestirmekle bilmek farklı şeylerdir.
bilmek çok nettir. o zaman sonucun ne olduğu bilindiği halde neden bazı insanlar en kötü şeylerle sınanıyor.
sadece anlamaya çalışıyorum.
cevabınız için de teşekkür ederim :)
1-0 önde başlamayız aslında seçim senin diyor çünkü müslüman olupta diğer dinlere geçenlerde var bir de her müslüman direk cennete gidicek diye birşey yok ki Hem de nice hristiyan ve yahudiler de kendileri de buldu dediğim örnek gibi sami yusuf ve yusuf islam gibi hatta müslümanım deyip onların bildiği kadar bilmeyen insanlar var..
ben başka bir din mantığıma uysaydı sorularıma tamam budur dediğim cevapları verebilseydi ailemin isteği önemli değil değiştirirdim. Bişey söyliyeyim ben kısa bir süre bu konuda bayağı boşluğa düştüm zaten ateistlik gibi inan çok sorularım vardı artık din hakkında bişey anlatıldığında yuh arapların uydurması diyordum.Taki bir sabah sabah ezanında vücudumu yatakta oturmuş buluncaya kadar o an sadece dinledim ezana itaat eden ben değil vücudumdu... Neyse sonuç itibari ile cevaplarım mantığıma uydu,ruhum doydu...
Hayır hoca herzaman aynı soruyu sormaz çoğu sınav dört grupta olur bilirsiniz. Aslında yaradanda aynı soruyu sorar demişsiniz ya afrika da ki açlar diye onlar öyle sınanırken, 7 yaşında tecavüze uğramış çocuk, hastalıktan kıvranan bir insanın acı dereceleri aynıdır farkettiniz mi sınavlar farklı acılar aynı siz bunların çektiklerinin bir birinden farklı olduğunu iddaa edebilir misiniz hatta şöyle afrikalılar kurtulabilir gibi sanki değil mi diğerlerinin yanında ? ..Bazı insanları görürüz bolluk içinde dert tasa yoktur güllik gülistanlık herşey sonra deriz ya bu adalet mi ama o insanın ayrı bir sınavı muhakkak ki vardır.
Allah (c.c) kestirmiyor biliyor. ama müdahale etmiyor. Sen seçiyorsun sana ama şöyle bir güzellik yapmış ki kuran-ı kerim var o sana anlatıyor.
Aslında bütün insanlar acı çekiyor kimi bunu net gösteriyor kimini medya yayıyor,kimi ise susuyor gerek çevreden korkuyor gerek çare bulamıyor imkan bulamıyor.
mesela benm derdim büyük bir hastalıkla uğraşmak ben ama şükrümü bırakmıyorum belki o şekilde öleceğim ama sınavımı kazanmış o derdin Allah tan gelmiş olduğunu bilicem.
başka bir insan farklı şekilde çekicek maddi olanak olarak belki,
Biri zorla evlendirilerek evlilikle sınanacak ki örneği çok.
Kimi hayırsız bir evlat ile..
Bak bunlar elimizde değil ama acılar aynı. Ama diyorum ya geliş gayemiz bu. Böyle şeylere sabırla yaklaşıp ondan uzaklaşmadığın sürece mükafatını hem bu dünya da hem diğerinde alacağından şüphen olmasın.
Ben ki bu dünya da aldım bu konuda saydıklarımdan birini yaşadım ama mükafatımı aldım ondan fırsat bilmedim derdin ondan geldiğine inandım ve bana hiç olmadık şekilde çıkarttı karşıma... Şükür ki... Bak sana Kuran-ı kerimden bir kaç ayet:
Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz. (ENBİYA/35)
Biz yeryüzündeki şeyleri kendisine süs olsun diye yarattık ki, insanların hangisinin daha güzel amel edeceğini deneyelim. (KEHF/7)
Yoksa siz, kendinizden önce gelip geçenlerin hali (uğradıkları sıkıntılar) başınıza gelmeden cennete girivereceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluklar, öyle sıkıntılar dokundu ve öyle sarsıldılar ki, hatta peygamber ve beraberinde iman edenler: "Allah'ın yardımı ne zaman?" derlerdi. Bak işte! Gerçekten Allah'ın yardımı yakındır. (BAKARA/214)