Amerikada magazin programları oldukça yaygın. TV'yi bilmiyorum ama özellikle video paylaşım platformlarında çokça karşılaşıyorum. Üstelik kadına özgürlük sadece cinsel özgürlük anlamında mı oluyor? Orada da dünyanın her yerinde olduğu gibi kadına zorbalık maalesef var. Özellikle güzellik algısı üzerinden bu yapılıyor. Avrupa'ya has bir durum değil. Ancak Avrupa da bu durumdan arınmış değil. Belçika'da üniversitelerde başörtüsü yasağı gelmek üzere. Avrupa'da halen aynı işi yapsalar dahi kadınlar daha az maaş alıyor vs... Bende Avrupa da büyüdüm. Onlarda mankenlik kültürü yok demişsin ancak Hollandalılar bu konuda oldukça popüler. Sadeve Victoria's Secret'e bile baksak bir sürü hollandalı manken görürüz. Hadid kardeşlerin annesi de manken ve Hollandalı. Dolayısıyla, bu derece göz önünde olmasa da kadının çilesi bitmedi, bitmiyor.
Evet mankenler var fakat dünya markalarinda mankenlik yapiyorlar, hakiki mesleklerini yani. Türkiyedeki mankenler, mankenlikmi yapiyor da? Yoo, çogu hep magazin malzeme verme pesinde, zengin biri ile evlenme pesinde,.. Hangi Türk mankeni yurtdisinda, milanda new yorkta mankenlik yapti da allasen?
Kadin bedenin ve ruhun üzerine oynanmasi sadece batiya ait birsey degil ki. Yüzyillardir her yerde böyle. En azindan batida kadinlar özgürler, yani bedenlerini istedigi sekilde kullanbilirler. Ahlak bekçileri yoktur. Dedigim gibi, kimse evli yada degil diye yaftalamiyor. Ve son 2-3 senedede artik bir "aydinlanma" var. Bodsy positive, no make-up, plus size olaylari çikti.
Oysa Türkiyede hem bu güzellik standartlari var (en basit biri ile tanistildiginda bu aileye dile getirildiginde ilk soru "boyu posu nasil"). Hem ayni zamanda kadin zerre kadar özgür degil. Kadinin çalismasi zor oluyor, is görüsmülerinde bile evli mi degil mi, çocugu var mi yok mi diye bakiliyor. Cocugu oluncada mecburen is birakiliyor çünkü kaliteli kresler azdir.
Bunun yani sira halen kültürel baski vardir, hem güzel ve alimli olmalilar erkekler için, hem mutfakta temizlikte iyi ev kadini olmalilar, hem muhtesem annelik,..
Yani yok avrupa, yok amerika diye baslamadan önce, Türkiyeden bir baslanilmasi lazim. Batida en azindan bir bakan "bir kadin börek yapmayi bilmezse, evliligi dagilir" tarzi laflar etmedi en azindan...