Kalabalik ailede cocuk nasil yetisir

Birpapatyagolgesi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2017
2.052
2.589
133
Kizlar merhaba

Bir arkadasin konusuna yorum yaparken kendimi aslinda suan dusunmek istemedigim erteledigim dusunceler arasinda buldum. Konu su ;

Rabbim izin verirse bir cocugum olacak , annemi yanima cagirdim calistigim icin, babam da dolayisi ile geliyor beraber yasayacagiz yani. Kayinvalidem de ust katta oturuyor. Oyle kaynanalik yapan bir kadin degil asla ancak iki siradan insan arasinda uyumsuzluklar nasil olabiliyorsa donem donem bizim de oluyor.
Ben cok sikintili bir cocukluk ve genc kizlik gecirdim. Annem hep calisiyordu. Ananemin 6 cocugu vardi ve evlenmisler de dahil butun torun torba o evde oldugu icin ( sık sık geliyorlar anlaminda ) onda kalamiyordum yani duzensiz ve kalabalik bir aileydi. Babanemden hic babanelik hatta ogluna da analik yaptigini gormedim. Amcam halam teyzem zaten bu duygulardan uzakti. Annem calistigi icin ben hep dukkanlarda buyudum , pislik icinde kaldim durumumuz olmadigi icin cantasiz eski ayakabilarla gittigimi bilirim okula. En guzel okulda en fakir hayati yasadim. Evlerine gittigim arkadaslarimin evinde annesi bizi karsilayip onumuze pogaca vs biseyler koyunca cok ozenirdim. Benim annemde evde dursun bana baksin isterdim. Herseyi icime atarak buyudum ancak Rabbime sukur kendi ayaklari uzerinde duran bir kadin oldum evlendim durumum fena sayilmaz cok sukur. Yukseklerde asla gozum yok sadece huzurum olsun istiyorum. Ancak bunlari yasadigim icin cocugumun boyle kalabalik bir ailede buyuyecek olmasi beni once mutlu ediyordu. Biraz disliyim kendi dogrumun yanlis olduguna beni ikna ederlerse yumusarim ancak edemezlerse gozum gormez tripleri kaprisleri vs. O yuzden cocugumu yonlendirebilecegimi dusunuyorum esimde bana destek ve birbirimizden bagimsiz cocugu yonlendirmeyecegimiz ben birseye hayir diyince esimin de hayir veya tamtersi durumlarda hem fikir olacagimizi konustuk ve anlastik ayni fikirdeyiz. ancak yine de tabiki baskalarinin da etkileri olacaktir. Kalabalik ailede cocuk buyuten ya da buyumus olan var mi?
Olumsuz ve olumlu yanlari nelerdir. ?
Guzel fikirlerinizi bekliyorum hepinize sevgiler :))

2 yaşında kızımı yazın 1 aylığına kalabalık bi aile ortamına soktum. Döner dönmez pedagoga gittik :)

Bence kalabalık ailede çocuk büyümez. Her kafadan başka bir ses, herkesten ayrı bir eleştiri geliyor. Çocuk hangisini dinleyeceğini şaşırıyor. Siz evde olmadığınız için olaya hakimde olamayacaksınız üstelik.

Hiç tavsiye etmiyorum. Çocuk ana hatlarıyla doğru ve yanlışı ayırt edene kadar tek bir otorite olmalı bence.

Bakicilara guvenemem. En iyi bakici anne , anne yoksa annane ya da babane. O konuda suphem yok ancak kalabalik ailede cocuga ayari nasil veroyolar bunlari merak ediyorun. Yine de fikir icin tesekkurler:)
Bende tam tersi annane babannedense bakıcıyı tercih ederim her zaman.

Öncelikle kendi annem olsa bile yatılı kalacaksa ben olsam bakıcı seçeneğini düşünürdüm, annem son çarem olurdu.
Bahsettiğiniz şeyler kalabalık aileden ziyade çocuğun bakımının birkaç kişi tarafından yapıldığı bütün ailelerde yaşanabilecek sorunlar.

Annem babam çocuk yetiştirme tarzıma saygılılar diyorsanız sorun yaşamazsınız.
Biri diğerine uymak zorunda.
Mesela geçen arkadaş anlatıyor, bana ne dedilerse onu yaptım hiç sorun yaşamadık diyor, bu da diğer seçenek ama ne kadar içe siner.

En basiti annen evde çoçuğa bakarken içerisi serinledi diye yeleğini giydirecek

Kv dışarıdan girince içerisi sıcak

Gelecek ayyyy çocuk pişer deyip yeleği çıkaracak

Kimin dediğine üstünlük tanıyacağız

O arada da kapıdan sen ve eşin girdi

Eşin diyecek ki evet sıcak bunaldım siz diyeceksiniz ki biz dışarıdan geldik ev duyunca serin oluyor

Her kafadan bir ses

Kendi annem babam diye demiyorum gercekten yetistirme konusunda iyiler. Beni dinlerler kesinlikle. Elbette farkli fikirlerimiz olcak ama uyarlar yani bir kayinvalideye soylemekten daha kolay olacaktir. Birde annem babam cok saygililar . Babam odasinda oturur(ayri odasi var )annem kendi halinde ne karisir ne gorusur. Aksine kayinvalidemlerde farkli fikirler mevcut mesela , esinin hayir dedigine o evet der, uyusamazlar cocuklara da yansir.
Son tv de haberlerde gorduklerimden o kadar etkilendim ki tecavuz siddet taciz vs o yuzden bakici konusunda tereddutluyum . Bir seyma subasi degilim ki en iyisini bulayim. Kendi butceme gore gelecek bakici biri bile tavsiye etse guvenemem. Ben cocukken yengemin laflarina alinirdim bakisindan uzulurdum. Cunku anne basinda olmayan cocuk baskasinin yaninda kendini siginti fazlalik gibi goruyor. O psikolojiyi yasadim

Her kafana bir ses çıkcak hazırmısın ?

Kendı annem dahi olsa aynı evde yaşamak istemem .. Kavga çıkar çünkü ..
Anneme gittiğimde sadece 1 2 hafta kalıyorum fazlası iyi gelmiyor .

Eşiniz ne diyor bu duruma ?

Ama onun bunun lafından alınırsın zira ortam kalabalık

Bakıcı tek kişi

Evde ya sen veya eşin ya da bakıcı var

Çocuk onu yengen gibi görmeyecek başka Zaman ilişkisi olmayacak

Ona da güvenli bağlanacak

Evde anneanne dede yukarıda babaanne varsa dede amca hala vs işte o ortamda büyüdükçe aradaki farklılıklar

Herkesin kendi yanına çekme çabası tavan yapacak

ailem yeni gitti,
cocuklari fabrika ayarlarina dondurmem tahminim bir ayimi alacak.

hayir hangi taraf cocuk insan bazen sasiriyor,
cocuklar hasta diyorum ertesi gun cocuklar cok istiyormus diye dondurma alinip yeniliyor ben evde yokken, koskaca adama da bir yere kadar kizabiliyorum yani. Aciklamasi ne? torun sevgisi baskaymis, he tabi ben de yedim.

Valla acikcasi anane babanne olunca olan su, sevmeye hazir cocuk var, e cocukta bir sorun olursa saglik veya psikolojik acidan, ilgilenecek anne baba da var, biz anca kendimizin torun sevme ihtiyacimizi giderelim oluyor. Cocuk bi sacmalasin, babam hemen ya nasil cocuk yetistiriyorsunuz diye bize saydiriyor, kizar misin guler misin...

ben de olmaz diyorum kisaca.

bu arada ben kendim de sizin gibi bir sekilde buyudum ve bence bende de kaldi bazi dengesizlikler.
gerrek yok cocugun kafasini corba etmeye.

Kalabalık ailede büyüdüm harika bir çocukluk geçirdim . Babam kaptandı . Baaannem ile daha çok kaldım .Büyükbabam ve babaannem benim için annem ve babamdan farksızdır . Tek sorun onların bei aşırı şımartmış olmasıydı ama bu bana ileri ki yaşlarda özgüven olarak ger döndü .
Çocuklarım da kalabalık ailede büyüdü . Dayıları evlendi yeni . Maltepeden Salacak'a taşındılar diye söylenip duruyorlar.Sanki Kars'a gitti adam .Nasıl yani artık her gün dayımı göremeyecek miyiz ? diyorlar.
Yalnız benim annem çocuklarıma bakarken ( Kreş ve bakıcı desteği ile ) onları asla ama asla şımartmadı .Bizim hayır dediğimiz asla evet olmadı mesela .Tabi onlar çok genç bizim gibi düşünmeye daha yatkın .
Ben de dişliyimdir taviz vermem kimseye .eğer siz de bu ortamı sağlarsanız tabi ki kalp kırmadan çok mutlu , özgüvenli ve sağlıklı bir çocuk yetiştirebilirsiniz diye düşünüyorum .
Hayırlı olsun şimdiden sağlıkla alın kucağınıza .
Ve asla bırakmayın işinizi :)

Kalabalık ailede buyudum ve bence sikinti. Bir izin alinacagi zaman anne babadan once babaanneme gidiyodum istemsizce. Boyle bir ortamda anne baba otoriteyi saglayamadigi icin cocukla kopmalar oluyo. Kendi iclerinde bir suru dertleri oluyor. Ister istemez cocuga yansir. Yukarda biri demis. Biri gelir yelek giydirir biri gelir cikarir. Her kafadan ses cikar. Cocuk da o anda kim isine geliyosa onun yanina gider. Herkesi kullanmaya baslar bir sure sonra.

kalabalık ailede çocuk büyütmek demek çocuğun bir sürü farklı otorite figürü ve farklı yetiştirme tarzıyla büyümesi demek ve hayatta en son isteyeceğim durum bile değil

Burada sizin tavrınız önemli. Siz yokken olanlara müdahale etmek zor olabilir ama siz varken en başından kimsenin kararlar konusunda müdahale hakkının olmadığını göstermelisiniz. Çocuk karşısında son karar verici otorite olmalısınız. Yoksa o kırılmasın onun dedigine tamam diyim bu üzülür bi şey demeyimle çocuk kuralsız büyür. Örneğin bir çikolata var. Çocuk yemek istiyor. Siz izin vermiyorsunuz ama kv veya anneniz ye çocuğum sen derse ben yemesini istemiyorum yemeyecek lütfen müdahale etmeyin. Tavrınız net olsun

bir de bunun cocuktan bagimsiz aile ile birlikte yasama durumu var ki bu tamamen esinizin ve sizin kisiliginize bagli bir durum.

Ben kendi anne babamla yasamak istemem bu yastan sonra.
esim benden daha iyi anlasir bizimkilerle mesela.
Ki anne babamin da oyle karismasi falan yoktur.
Ama ayrilmisin 18 yasinda evden, su noktada iki haftadan fazla birlikte yasamak bana zor geliyor. Ki benim evim olayi degil, ben aileme de sik sik giderim uzun sure kalirim, ekmek elden su golden yasarim, ama yine de huzurlu olmuyor kimse acisindan.
Herkes evinde rahat diyorum ben.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…