Aslında buradaki cevaplar sizin bir şehirden ne beklediğinize bağlı olarak değişir.
Artvin’de yaşayan biri olarak seviyorum bu şehri. Özellikle sahil ilçelerini.
Negatif yönleri fazlaca var. Sosyal hayat azdır, sinema, konser , tiyatro, kişisel gelişim ile alakalı kurslar nadirdir ; avm ve mağazalar , büyük ve ışıltılı şehir merkezleri seviyorsanız zorlanacaksınız. Merkezi olabildiğince yokuştur. Hatta Evliya Çelebi’nin Artvin hakkında “ kahve ikram ettiler, fincanı koyacak düz yer bulamadık” dediği söylenir. Pahalıdır, ev bulma sıkıntısı fazlacadır.
Bunların dışında sosyalleşmek sizin elinizde diyebilirim. Örneğin; sınır ülkesi olan Gürcistan şehirlerine sadece kimliğiniz ile geçebilir, farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Borçka da kano , Yusufeli de rafting , Artvin yolunda Çoruh üzerinde zipline, kayak merkezinde kayak yapabilirsiniz. Her ilçede farklı doğal güzelliklerle karşılaşırsınız. Kamp severseniz, bunun için önünüzde çok seçenek olacaktır. Yürüyüş klübüne üye olup her yerini karış karış gezebilirsiniz.
Sahil ilçeleri merkeze nazaran daha düzdür, sıkıldığınızda sahilde yürüyüş yapabilirsiniz.
İnsanları candır diyebilirim. Ya da ben hiç kötüsüyle denk gelmedim. Saygılıdırlar. Sadece size biraz sert ve agrasif gelebilir. Güvenli bir şehirdir. Kapın açık yatsan giren olmaz , suç oranı düşük, okuma oranı Türkiye listelerinde ilk sıralarda yer alır.
5 senedir burada yaşıyorum, ağaçlara ve doğaya bakınca huzur bulan, bu dinginliğe alışmış biri olarak mutluyum.
(Dipnot: Üzülerek ve özür dileyerek söylüyorum Rize’yi tavsiye etmem.)