Karar veremiyorum

yok kuzenleri birbiriyle değilde akrabalarıyla evlenmişler. yanlış anlattım sanırım

madem arkadaşsınız kendin sorsana laf arasında...
mesela herhangi bir konuda konuşurken "çerkez kızları çok güzel, çok marifetli oluyomuş ama çerkezler kendi içlerinde evleniyorlarmış diye duymuştum var mı öyle birşey" diyebilirsin...
tabi bunları öylesine muhabbet ediyomuş gibi sorman iyi olur.

evet bencede kendin sorabilir ve en iyi cevabı alırsın..

benim ananemde çerkez..( hemde safkan, türkçe bile bilmezmiş.. dedem filan öğretmişler) ama dedem değil..

aman cnmmm mezhep diil öyle çok takılcaklarını sanmıyorum

Çok yakın bir arkadaşım da çerkez tatlım ...Yakından bilirim adetlerini , usullerini...Kendi içlerinden evlenme diye bir şey varmış ama çooook eskilerde ... Şimdi adet madet kalmadı zaten ... Küreselleşen dünyada adetler de yuvarlandı gittikaydirigubbakcemile3 Sen hiiç kafanı böyle şeylere yorma , önce bir başlayın hele , sevginizden emin olun , gerisi hikaye...

canım ben seni anladım ... eğer aileler uymayacaksa ya da sonradan sorun yaşayacaksam hiç başlamayayım diyorsun... temkinli olmak seninkisi ... aslında ben de olsam aynı şeyi yapardım sanırım... sonunda üzüleceksem neden başlayayım... çok da aşık değilsin ama hoşlanıyorsun belli... sorun olacaksa baştan vazgeçerim diyorsun...

benim halamın eşi çerkez ... ama halam değil :) yani ben de duymadım kendi içlerinden birileriyle evlendiklerini ... ama eski adetlerinde varmış demek ki ... adetlere bağlı bir aile mi değil mi onu öğrenmen lazım ... yalnız çerkezler hep çok neşeli oluyor ; sürekli bir kargaşa :) en azından benim tanıdıklarım öyle ...

neyse bence de çaktırmadan arkadaşının ve ailesinin buna bakışını öğrenebilirsin...

hatta ayak üstü sana hikaye yazayım ben :)

konuştuğunuzda biraz üsgün takılırsın ... neden diye sorarsa ;
ilkokul yakın arkadaşlarımdan biriyle karşılaştım dün... kızın ilişkisi vardı 3-4 senedir... çok güzel bir çiftti ama kız çerkez ; çocuk değil diye ailesi vermemiş çok üzüldüm ... o da kaçıcam diyordu ne yapacağımı şaşırdım ... akıl da veremedim adetlerini de yeni duydum gibi bişiler söylesen... belki o da yok biz de böyle birşey der belki :))

kendi içlerinden evlenmeleri gibi bi olay olsa sana teklif etmez değil mi? ne bu daha hiç birşey yokken ortada "ay sorun olur mu?" havaları. teklif ederse o zaman sorarsın o kişiye ,böyle bir durum var mı yk mu

kendi içlerinden evlenmeleri gibi bi olay olsa sana teklif etmez değil mi? ne bu daha hiç birşey yokken ortada "ay sorun olur mu?" havaları. teklif ederse o zaman sorarsın o kişiye ,böyle bir durum var mı yk mu

ama aile arası sorunlar ; mezhep farklılıkları ; adetler nedeniyle bitmek zorunda kalan o kadar çok ilişki var ki ... severek ayrılmak hiç de kolay değil ... anıları unutmak ; acıları azaltmak ... ben hak veriyorum derine ... sevgim ; anılarım ; paylaştıklarım çoğalmadan frenleyeyim kendimi diyor ...

teşekkür ederim sağol. tek çocuk maalesef. ama amcasının kızları akrabalarıyla evli. offff sanırım ilerisi sorunlu olcak gibime geliyo.

Canım ben çerkezim. Evet Çerkezler genelde gene çerkezlerle evlenirler, ama mesela annem bir arnavutla evli(babala), ben de çerkes olmayan biriyle evlendim... Eskiden bu kural varmış ama artık pek uygulanmıyor.
Ayrıca daha da önemlisi Çerkezlerde dışardan evlenmek hoş karşılanmaz ama akraba ile evlenmek kesinlikle ama kesinlikle yasaktır....
Amcasının kızları akraba ile evlenebildi ise sizink hiiç sorun olmaz....

Çerkezler akrabaları ile hatta aynı köylüleri ile bile evlenmezlerdi, ama tabii bu Kafkasyadaykendi, ve Osmanlı döneminde küçük gruplar halinde yaşadıkları zamanlarda.... Köylerde hala bu adetler mümkün olduğu kadar uygulanmaya çalışılıyor. Hatta Adapazarnda bazı akrablarımız var genç çocuklar diyorlar, akraba ile evlenmek yasak, köylümüzle evlenmek yasak, çerkez olmayanla elenmek yasak biz kimi nerede görüp de evlenicez diye dert yanıyorlar...
Ama büyükşehirlerde bu adetler de iğer tüm değerler gibi kaybolup gitmiş...
Arkadaşının bu konudaki firini ancak sorarak öğrenebilirsin..
Ortada daha hiçbişey yokken bunu dert etme bence... Eğer çıkma teklif ederse bu konuyu rhatlıkla sorabilirsin....

o zaman baştan bu işi göğüsleyebileceklerse girsinler. her ilişki sonuna kadar gitmiyoor hem. belki o boyuta gelmeden ayrılrlar.

canım sen iyisi mi teklifi bekle açık açık sor sorularnı şimdiden dert etme yok yere. belki teklif bile etmeyecek senin yanılman

cogunlugun dedıgı gıbı kendı ıclerınde evlenmelerı eskıdenmıs canım .bızım akrabalarda var cerkez gelın.
ama sen bunları dusunmeye erken baslamısın,bosuna stres yapma bunları dusunupte
once bır ılıskı yasamaya baslayın bakalım
arkadaslık farklı sevglı olmak farklı
bakarsın arkadas olarak ıyı gordugun huyları,sevglı olunca senı rahatsız edebılır
onun ıcın herseyın hayırlısı canımm
a.s.

canim eskisahirli cerkez arkadasim vardi cerkez olmayan arkadasi vardi
hatta cerkez olmayanlar istemisti ailesi istemisti ama kiz istemisti

bence alakasi yok evet cerkezler genelikle cerkezlerle evlenirler ve akraba evlikleride olmaz nerden mi biliyorm annem cerkez ama babam cerkez degil yani artik o seylerde cok kalmadi...
cerkez biriyle evlenmesinin nedenleride cerkezler bizlere göre degisik mesela gelin kayinbabayla ayni sofrada yemek yemez en basiti bu yani bu tür kargasalar olmasin diye ama olmaz diye birsy yok sorun olacagini sanmiyorm

teşekkür ediyorum arkadaşlar hepinize. bugün arkadaşımdan mesaj geldi, bana olan aşkını itiraf etti sonunda :)
bu hafta içi görüşüp konuşcaz, bende açık açık sorarım artık, evirip çevirmeye gerek kalmadı. ona göre de kararımı veririm.
tekrar teşekkür ediyorum kızlar a.s.

Çerkeslerin çerkes olmayanlarla evlenmediği durumunu genellememek lazım.
Zaten görüştüğünde onun ailesinin tutumunu sorar öğrenirsin.
Ben çerkesim,ailemde herkes çerkes.Akrabalarımızda öyle.Bir kız yada erkek çerkes olmayan biriyle evlenmek isterse karşı çıkmazlar.
Ama alkışlamazlarda.Neden mi?Aile içi adetler daha farklıdır.Aileye katılacak olan kişiden de bunlar beklenir.
Saygı çok önemlidir mesela.Herkeste önemlidir elbette.bir örnek vereyim.bir odadan çıkarken arkanı dönerek çıkamazsın, geri geri gelerek çıkacaksın.ve buna benzer çok şey.
Her çerkes ailesi için geçerli mi derseniz değildir mutlaka.
Bir de şu var ki.Çerkeslerde akraba evliliği kesinlikle yoktur.Bunu talep edenede ben hiç denk gelmedim.Biz hep birlikte kardeş gibi büyüdük,başka türlü düşünmemiz mümkün değil.

Bunları genel bilgi anlamında yazdım.

Bir çok aile var ki sadece biz çerkesiz der ama ne dil kalmıştır ne kültür ne adet.Bu söylediklerim, çerkes kültürünü dilini korumaya çalışan çerkesler için geçerli.

Her şey gönlünce olur umarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…