Davranış Bozuklukları Kardeşimde otizmden şüpheleniyorum

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

April wind

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2013
14.673
32.591
598
Şuan 16 aylık mayıs 5inde 17 aylık olacak.. Öncelikle bu kanıya nasıl vardığımdan bahsedeyim. Otizm konularına denk geldim birkaç kez okudum ama hiç kardeşimle alakalandırmamıştım. Sonra hala yürümemesi benim kafama takılmıştı. Ki hala yürümüyor.. Sonra adını söylediğimizde bakmadığını farkettim. 3-4 kere söylüyorum oralı olmuyor. Yüksek sesle adını söyleyince belki bakıyor. Aklıma otizm geldi.
Belirli söylediği bir kelime yok. Digil digil falan diyor.
Telefona ve kablolara çok meraklı. Şu sıralar mandallarla oynuyor. Mandal sepetinin yanına mandalları diziyor.
Bir telefon sürekli bulduğunda kulağına götürüp alo alo yapıyor.
Sevilmekten, sarılmaktan hiç hiç hoşlanmıyor.
Çamaşır makinasına meraklı dönüşünü falan izliyor.
Süreklli işte kollarını kanat çırpar gibi yapıyor özellikle tv izlerken.
Ayaklarının ikisini birden sürekli döndürüyor.
Göz kontağı kuruyor.
He gürültülerden acayip korkuyor. Düğün ortamına asla giremiyoruz.
Evde kardeşim varken ev süpürmek, saç kurutmak diye bir olay olmuyor. ağlıyor.

Daha aklıma gelmeyen iyi/kötü anlamda birşeyler illa vardır. Şuan aklıma gelenleri yazdım. Bu konuyu bir tek babama açtım. O da yoktur öyle birşey dedi. Hatta akşam otururken benimle şakalı konuştu kardeşine otizm diyor falan diye.. Aklım çok karışık yardım istiyorum ne yapabilirim. Ailemle nasıl paylaşabilirim bunları. Şüphelenmekte haklı mıyım yoksa ben mi abartıyorum..

Benim tam bir bilgim yok ama benim kardeşim de geç yürütmüştü. Yani otizmle alakalı olmayabilir :)

Benim tam bir bilgim yok ama benim kardeşim de geç yürütmüştü. Yani otizmle alakalı olmayabilir :)
Sadece yürümemesi değil ki. Zaten okuduğum araştırdığım kadarıyla geç yürümekle ilgili pek bir bağlantı kurulmamış. Ben buradan yola çıkarak ilerlediğimi belirttim sadece. :) Teşekkür ediyorum.

Otizm teşhis edilmesi zor bir durum çünkü her çocuk çok farklı bunula ilgili mutlaka bir uzmanla görüşün. Ne kadar erken eğitime başlarsanız kardeşiniz için o kadar

Her ne kadar otizmin genel özelliklerini bilsek de bu durumun her çocukta çok farklı belirtileri olabiliyor. Bu konuyla ilgili lütfen en yakın zamanda bir uzmanla görüşün. Eğer öyle bir durum varsa erken yaşta başlanan eğitim otizmin etkilerini hafifletebiliyor. Umarım durum korktuğunuz gibi değildir.

Teşekkür ediyorum inşallah değildir ama aileme kabul ettiremiyorum çünkü böyle bir hastalıktan haberleri olduğunu sanmıyorum. Yani varsa da bilgi sahibi değiller. 3 yaşından önce erken teşhis çok önemliymiş.

Malesef ailelerin genel tavrı bu oluyo durumu kabullenmek istemiyorlar. Kaç yaşındasınız? Aileniz gerek duymuyorsa bile siz bir uzmanla görüşebilirsiniz.

Malesef ailelerin genel tavrı bu oluyo durumu kabullenmek istemiyorlar. Kaç yaşındasınız? Aileniz gerek duymuyorsa bile siz bir uzmanla görüşebilirsiniz.
20 yaşındayım. En mantıklısı benim ilgilenmem ama ailemin tepkisinden çekiniyorum. Bu işi ciddiye almıyorlar çünkü. Kestiremiyorum ne diyeceklerini. Bu akşam oturup güzelce anlatmaya çalışcam. Eğer kabullenmezlerse böyle birşey olabileceğini, kendim halletmeye çalışcam..

Kolay gelsin.

Yazdıkların çoğu çocukta olabilecek şeyler çok dikkat etmen incelemen güzel ama çok kötü birdurum göremedim.

1- asla tv izletmeyin otizmli olsada olmasada 0-2 yaşta aslaaaaa yv izletmeyin

2- bol bol karşılıklı konuşun oyun oynayın anlamıyor sanmayın anlar, renklerden bahsedin havadansudan bahsedin ama mutlaka gözkontağıkurararkkonuşun

3- yürümesi için cesaretlendirin elinden tutup hergun 10-15 dakka yürümeçalışması yaptırın asla zorlamayın ama cesaretlendirin

4- mandalla, vs oynaması gayet normal hatta oynamasa anormalbir durum olurdu, güvenlik önlemlerini alın veherşeyle oynamasınaizin verin oynadıkça öğrenicekçünkü

5- çamaşır makinasına bakmak yineçok normal hareket eden bir makina çooook ilginç

Parmagiyla isaret ediyor mu?
Isaret ettigin yere bakiyor mu?
Bunlar onemli belirtilerdir otizmde. Ama 16 aylik henuz. Tvden tamamen uzaklastirip gozlemle. Aileler kondurana kadar egitim cok gec kaliyor.
Onemli olan konusmamasi yurumemesi degil, ama diger bahsettiklerin biraz supheli.

En belirgin özellik Sismaniye nin dediği gibi parmağı ile işaret ediyor mu? Oğlum özel eğitim alana kadar hiç bir şekilde işaret parmağını kullanmıyordu.Ne istiyorsa elimizden tutup götürüyor istediği şeyin başında bekliyordu.Birde konuşma yoktu sadece anlamsız heceler çıkarıyordu.Göz teması hep oldu.Birde oyuncak arabalar ile tuhaf oynuyordu.Ya tekerleklerini söküyor yada yan Yatıp ileri geri sürüyordu.2,5 yaşına doğru özel eğitime başladık.Yaklaşık iki senedir özel eğitim alıyor ve çok faydasını gördük.Şu an cümle kurabiliyor.Ancak süpürge, çamaşır makinesi, Matkap gibi seslere aşırı takıntılı çok tepki veriyor, birde yemek konusunda çok seçici.İki yaşına geldiğinde Anlamlı kelime yoksa çocuk psikiyatristine götürün derim.İnşallah düşündüğünüz gibi birşey yoktur.

bence psikoloğa göturun. benim oğlum bu yaşta şuphelendık. atipik otistik çıktı. şimdı daha ıyı. geçmiş olsun

hemen bir cocuk pskiyatri servisine gidin hareketler bana normal geldi bi sıkıntı yok ama yürümemesinden yola cıkarak bir bera testi yapılır hemen otizimden şüphelenmek yerine başka sıkıntısıda olabilir bunu en net pskiyatri değerlendirir geç kalmadan hemen.

bence de kardeşım psıkıyatra gıdın

Günaydın oncelikle.

benimde kizim ayni yasta. bende supheleniyorum ara ara. hatta konu actim. ben ozellikle camasir makinesinin onune oturtip bakiyorum. 1 dakka kadar bakıp sıkılıp birakiyor. arabanin tekerini donduruyorum dondurecek mi diye dondurmuyor. Evin icinde yurumeye basladi. kelime yok baba aba gibi babildiyor. kardesin ce e oyunu oynuyor mu? bu cok onemliymis. oynamasi olumluymus. benimki cok seviyor. alkis yapmiyor bay bay yapmiyor diye cok korkuyordum tam yas gununde yapti. arabayi suruyor legolari takip cikariyor kitap sayfalarini cevirip bakiyor. kuvakta durmayi cok seviyor. makine seseleeinden korkardi artik alıştı.
Bazen kesin otizm diyorum bazen yok diyorum cok zor

kızınızde bence bi şey yok. otizzm belirtılerı çok yoğun oluyor. kafanıze takme yarıne çok çok onunle oynayın.her ınsan sıkıldı zaman bı şey tekrarlıyor. buyuklere de geçerlı. demek otıstık değıl. onun ıçın sık sık oynayın

Konudan bildirim gelmediği için cevap yazamadım, alıntı yapılınca fark ettim cevap geldiğini kusura bakmayın.
Bir haftadır adım atmaya başladık yani artık yürüyoruz
İşaret ile gösteriyor, şu sıralar suya "fü" diyor. Bazen susadığında fü diyip suyun yerini gösteriyor parmağıyla eliyle.
Mesela harika kanatlarda ki uçağın oyuncağı var evde, ben onun pervanesini döndürünce o da döndürüyor, çok hoşuna gidiyor kahkahalar atıyor. Normal gibi geliyor ama özellikle birkaç hareketi çelişkiye sokuyor beni..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…