• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kardeşimden NEFRET ediyorum

Beni kast ettin sanırım. Ama ben içlerinde çok vakit geçirdiğim için öyle dedim. Kuzenim yatarak tedavi olunca ona da bir takım teşhisler konuldu. Bipolar dendi , manik depresif dendi. Elinde olmadan yaptığını biliyorduk ama en son madde kullanmaya başlayınca dayım dayanamadı. Hem madden hem manen çok zarar verdi. Kardeşi de maalesef bu durumlardan çok etkilendi 😔 Bilmiyorum hataları neydi ama ben yaşadığımı yazdım.
Kaç sefer de ona sordum neden bu şekilde davranıyorsun diye, kendisi bana benim mizaç ve hayata bakışım bu diyordu.

Denk gele okudum, nickine bakmamıştım.
Koşulsuz sevginin iyileştirici bir gücü var bu hastalar üzerinde. Evet, aileye de sabır payı olarak çok iş düşüyor. İstediğin kadar vakit geçir, onların birbirlerine temasları onlara nasıl hissettiriyorsa, onların gerçeği o.
Ha elbette tüm çevre şartlarını salt anne babadan ibaret de sayamayız, okul hayatı, arkadaş ilişkileri, kötü bir öğretmen bile travmatiktir çocuk için. Ancak aile iletişimde kalmanın bir yolunu bulacak, ancak o zaman oluyor.

Ben de anti bi örnek yazayım, bire bir yaşadım. Herkes maşallah çok emin; bi de böyle okusunlar:

Ben annemde ve babamda iki ucu gördüm mesela Kudra; ergenliğim o kadar travmatik geçti ki, her bir dakikasına kadar hala hafızamda kayıtlı diyebilirim, o kadar derin, kazılı ve sarsıcı şeyler yaşandı. Dışarıdan bakıldığında o kadar mükemmel bir aileydik ki, annemin çocuk yetiştirmesini parmakla gösterirlerdi. Ailemiz örnek alınırdı.

Bizim ailemizde fiziksel şiddet asla yaşanmadı ancak psikolojik şiddet vardı ve bunu annem, farkında olmadan yapıyordu. Korktuğu, başıma bir şey geleceği için sürekli bir men etme, yasaklama, takip etme, dikte hali vardı ve beni bana bırakmayacak kadar her şeyime, saygısızca ve güvensizce müdahildi. Bu çok uç bir davranış.
Aynı şekilde tersine, babamın da "Hayır"ı yoktu. Biliyor musun ben hastalandığımda dayım da tıpkı buradaki bazı tipler gibi "Şımarttınız tepenize çıkardınız" dediler benden için ve üstelik beni dayakla terbiye etmeye çalıştı bir de "Siz çok yüz verdiniz, biraz sıkıyı görsün!" diye.

Sonrasında hastanede başımda özür dileyip ağlıyordu dayım. :)
Çünkü benim elimde değildi davranışlarım, küçük yaşlarda bazı travmalar sonucu tetiklenmiştim, ailem bu işaretleri anlamadı. 13 yaşında yeme bozukluğu, 15 yaşında çeşitli alkol ve uyuşturucu maddelere merak salma... Hepsi. Hepsine annem ve dayım "Şımarıklık" dediler. Annem "Neyin eksik, neyin ha?" diye çok bağırdı. Özgürlüğüm eksikti. :)

Olanı söyleyeyim; 21 yaşında bir krizle beraber hastaneye kaldırıldım ve bipolar olduğumu öğrendiler.
Bunu hala daha doktorumla konuşuruz, nitekim ailedeki ilk ve tek bipolar hastası benim ve bu zemini hazırlayan, annem ve babamın iki farklı uçta, sürekli birbirleri ile çelişen kararlar verip bana uygulatmaya çalışmaları mıydı ki diye. :)

Şimdi bir çocuk yetiştiriyorum biliyorsun, bana da benziyor bazı huyları ve hemen kendimi onda gördüğüm anda annem ve babam ne yapıyorlarsa, onlar gözümün önüne geliyor. O kadar içgüdüsel oluyor ki, annemden de babamdan da törpülüyor ve çocuğuma dengeli bir şeyler sunmaya çalışıyorum ve o kadar uyumlu bir çocuk şekilleniyor ki dilimi ısırayım; annemin bende vakti zamanında şikayet ettiği hiçbir şeyi oğlumda görmedim. Çünkü ona annemin bana davrandığı gibi katı bir diktatör gibi davranmıyorum ve babam kadar da sınırsız bırakmıyorum.

Şansım şudur ki, ben hastalandığımda annem kendini sorgulamaya başladı ve "Sen, bana beni öğrettin kızım" diyebildi. Biz annemle bir hastane bahçesinde, ben deli gömleği giyerken sarıldık ve ilk kez o gün gerçekten anne-kız gibi hissettim, annemin oyuncak bebeği olmadığımı ilk kez o gün hissettim.

Kardeşim, kardeşim gerçekten mükemmel bir çocuk; başka bir yerde anlatmıştım; benim hastalığımı görüp psikiyatri acil hemşiresi oldu, bipolar üzerine bol bol okudu ve sahada deneyimli bir hemşire. Onunla gurur duyuyorum. Annem bende anneliği öğrendi, kardeşimde, bende yaptığı hataları yapmadı. Ayrıca her zaman arada tampon bir ablası oldu onun. İletişimde kalan, aile olan.

Bizim gibi mükemmel(!), yavrularına bir fiske vurmamış ebevenylerin elinden bir şımarık(!) çıktı. :)
Ama onlar sokaklara atmak yerine, sevgiyle sarıp kendilerini sorgulayarak değiştirmeyi başardılar. Onlar "Biz hata yaptık" diyebildiler, "Biz fark edemedik" diyebildiler, annem "Çok sıktım, kendi korkularım yüzünden senin hayatından çaldım" diyebildi. Babam "Her şeyine evet deyip üzerimden sorumluluğu attığım ve sana -hayır-ı öğretmediğim için özür dilerim" diyebildi. Ve benim iyileşmem gerçek manada işte o zaman başladı.

Kardeşim sağlam çıktı, annem ve babam değişti, ben iyileştim ve şimdi hep beraber benim oğlanı büyütüyoruz.
Şunun üzerine tek söz söylenmez kuzum.

Denk gele okudum, nickine bakmamıştım.
Koşulsuz sevginin iyileştirici bir gücü var bu hastalar üzerinde. Evet, aileye de sabır payı olarak çok iş düşüyor. İstediğin kadar vakit geçir, onların birbirlerine temasları onlara nasıl hissettiriyorsa, onların gerçeği o.
Ha elbette tüm çevre şartlarını salt anne babadan ibaret de sayamayız, okul hayatı, arkadaş ilişkileri, kötü bir öğretmen bile travmatiktir çocuk için. Ancak aile iletişimde kalmanın bir yolunu bulacak, ancak o zaman oluyor.
Bebeğim olduktan sonra cidden çok daha fazla endişelenmeye başladım. Ben bilmediğim için soruyorum bu rahatsızlığınız kalıtsal olabilir mi ? Yani yatkınlığınız? Ona böyle bir şey söylemişti doktor. Yengemin kendisinde ve tarafında var çünkü.

Nefret etmeyin, anlamaya çalışın. Daha çok küçük, benim de kardeşlerim var, 15-17 yaşlarında empati yapmaya çalıştım

Son düzenleme:
Sizi kendine yakın görmüyor. Para verin kendiniz defolun tarzi lafindan bunu dibine kadar hissediorum. Muhtemelen hepinizin tam zıttı bi hayati var onun. Siz inancliysaniz o inancsiz. Siz dar gorusluyseniz o alabildigine genis fln. Niye böylesin demekten bi vazgeçin önce. Birine 40 defa deli dersen deli olur hesabi tam. Ben kardesime kizdigimda asla yedigi b.ku anlatmaz o yuzden hemfikir gibi yaparim hep ogrenebilmek adina. Yerinizde olsam looser rolu oynarim. Artik hayat zevk vermiyoru o bir diyosa siz iki deyin. Biraz da o düşünsün. Evde olmadiginiz yillarda belli ki çok farkli iki karakter olmussunuz. Bi parca anlamak istiosaniz biraz rol yapin bence.
Aynen ben de kardeşime asla kızmam, yaptığı şeyin kötü olduğunu bilsem bile anlamaya çalışıyorum önce. Anneme de sürekli yargılamadan dinlemeyi tercih et diyorum. Çünkü kendine yakın gördüğünde derdini sıkıntısını anlatıyor.

Bebeğim olduktan sonra cidden çok daha fazla endişelenmeye başladım. Ben bilmediğim için soruyorum bu rahatsızlığınız kalıtsal olabilir mi ? Yani yatkınlığınız? Ona böyle bir şey söylemişti doktor. Yengemin kendisinde ve tarafında var çünkü.

Evet olabilir; atipik ve klasik bipolar tanımları var ve atipik bipolar kalıtımsal. Ailede şizofreni, okb, panik atak vb psikolojik rahatsızlıklar varsa, çocuğun çevre şartlarıyla beraber bir bipolar hastası olması gayet mümkün. Ama o kadar korkulası bir şey değil, şöyle söyleyeyim ailede kalp hastalıkları çok vardır, biri sigara içer ve ortaya çıkması daha mümkündür, diğeri dengeli ve güzel beslenir, zararlı alışkanlıklar edinmez ve kalp üzerine herhangi bir rahatsızlık görmeden yaşamını sürdürür. Yani bu, dış tetikleyicilere de bakar. Ucuz atlatılmış bir trafik kazası bile tetikleyici olabilir illa birilerinin bir şeyler yapmasına gerek yok.

Ben sülalemizdeki ilk ve tek teşhisli bipolar hastasıyım ve ailemizde şizofreni, bipolar, okb, panik atak vb hiçbir ruhsal rahatsızlık yok. :) Bu tabloda çevre şartları daha etkin olmuştur diyebilir miyiz? Çevre şartlarına bakıyorum, evet oldukça travmatik bir ortamda büyüdüm. İlla birilerinin gelip sırtınızda oklava kırarak size sövmesi gerekmiyor, çok çeşitli yollarla travmatize olunabiliyor ve herkes aynı yaşanandan aynı hasarı almıyor. Mizaç, zeka vb çok etken var.

Mesela ben tedavide oldukça iyi yol aldım, bu ailemin desteğiyle olduğu kadar benim mizacım, düşünce yapım ve zekamla da ilintili. Tıpkı hastalığa yakalanırken olduğu gibi.

Wing Wing yaşadıklarınızı okudum, çok üzüldüm. Kendi çocukluğum geldi aklıma. Annem çok iyi bir kadındı hala öyle, babam çok ilgisizdi. Çevrenin ettiği hiç bir şeye tepki vermez kızmazdı. Amcam eşşek sudan gelinceye kadar döverdi beni. Henüz ortaokul 7.sınıfta iken, okula gitmek için yürürken sokakta beni gördüğünde hem engel olur eve yollardı hem de döverdi. 14-15 yaşlarımda dar tayt giydiğim için bağırır, çağırır döverdi. Sonra kendi isteğimle tesettüre girdim, onun için de neler neler dedi örtümü beğenmedi.
Kendi çocuklarına asla böyle değildi bu arada. Babam amcandır diyip bir şey demezdi.
Köyde yaşıyorduk, annem de bir şey diyemiyodu öyle yetişmişler, üzülür sinirlenir susar.

Diğer yandan anneannem, onun kıyaslamaları hakaretleri. Öz teyzem ile yaşıtız.
Sürekli bir kıyas, her ortamda benim kızım böyle iyi böyle güzel, black böyle kötü, böyle pis, böyle çirkin derdi.

Ben çocukluğumdan beri kendimi çirkin ve kötü biri sanırdım ta ki aklım başıma gelene kadar.
Yolda yürürken bile insanların benimle dalga geçtiğini düşünürdüm. Her konuda sürekli kendimi suçlardım.
Suçluluk psikolojisini hala yaşarım, basit konularda kendimi suçlar, günlerce takıntı haline getiririm, sağlam bir terapi almadan geçeceğini de düşünmüyorum zaten.

Çocukluk o kadar önemli ki karakter gelişimi için, 23 yaşındayım 5,10,15 yaşında yaşadığım şeylerin etkisinden kurtulamıyorum.

Evet olabilir; atipik ve klasik bipolar tanımları var ve atipik bipolar kalıtımsal. Ailede şizofreni, okb, panik atak vb psikolojik rahatsızlıklar varsa, çocuğun çevre şartlarıyla beraber bir bipolar hastası olması gayet mümkün. Ama o kadar korkulası bir şey değil, şöyle söyleyeyim ailede kalp hastalıkları çok vardır, biri sigara içer ve ortaya çıkması daha mümkündür, diğeri dengeli ve güzel beslenir, zararlı alışkanlıklar edinmez ve kalp üzerine herhangi bir rahatsızlık görmeden yaşamını sürdürür. Yani bu, dış tetikleyicilere de bakar. Ucuz atlatılmış bir trafik kazası bile tetikleyici olabilir illa birilerinin bir şeyler yapmasına gerek yok.

Ben sülalemizdeki ilk ve tek teşhisli bipolar hastasıyım ve ailemizde şizofreni, bipolar, okb, panik atak vb hiçbir ruhsal rahatsızlık yok. :) Bu tabloda çevre şartları daha etkin olmuştur diyebilir miyiz? Çevre şartlarına bakıyorum, evet oldukça travmatik bir ortamda büyüdüm. İlla birilerinin gelip sırtınızda oklava kırarak size sövmesi gerekmiyor, çok çeşitli yollarla travmatize olunabiliyor ve herkes aynı yaşanandan aynı hasarı almıyor. Mizaç, zeka vb çok etken var.

Mesela ben tedavide oldukça iyi yol aldım, bu ailemin desteğiyle olduğu kadar benim mizacım, düşünce yapım ve zekamla da ilintili. Tıpkı hastalığa yakalanırken olduğu gibi.
Bana göre psikolojik şiddet çok daha kötü. Hani klasik olacak ama bıçak yarası geçer ama dil yarası geçmez.
Umarım bundan sonrası için çok çok daha iyi olursun.

Aynen baya “tuafım”.

Ay mesajlara baktım da tam böyle duvara çarpmalık gerizekalı bir ergen olmuş. Sizin ailecek hatanız bence aşırı ciddiye alıp anlamaya çalışmak kendisini. Fazla muhattap olmayın, anlamaya çalışmayın yemekhaneye yazdırıp harçlığını kesin. Psikiyatrist konusunu yeniden düşünürdüm ben olsam. Bu yaşlarda ilaç almaya başlamayı, psikolojik sıkıntıların olmasını havalı birşey zannediyorlar. Çok ciddiye almayın böyle salak salak konuşmalarını. Çizim, müzik aleti ya da spor bir tane kurs seçsin ona gönderin psikiyatrist yerine. Seçmem diyorsa siz onun yerine seçin. Böyle boş boş emo gibi takılacağına birşeyler öğrenerek bitirmiş olsun en azından ergenliğin.

Bana göre psikolojik şiddet çok daha kötü. Hani klasik olacak ama bıçak yarası geçer ama dil yarası geçmez.
Umarım bundan sonrası için çok çok daha iyi olursun.

Teşekkür ederim.

Bak sana bir olay daha anlatayım eşim tarafında yaşanıyor maalesef ve o kadar büyük cahillik yapıyor ki aile, müdahale etmeye çalışıyoruz çocuklarını yakmasınlar diye. Ama yaklaştırmıyorlar yanlarına, söylenilenler bir kulaklarından giriyor diğerinden çıkıyor.

İki çocukları var bu ailenin, biri büyük oğlan evli, bir de henüz 20 yaşındaki kızları. Kızları ufak yaşlardan itibaren hastalık içinde büyüyor ve aile o kadar hassaslaşıyor ki kızlarının bir dediğini iki etmez hale geliyorlar. Ancak çocuğa sundukları bir şey de yok görünürde. Kız telefon, internet bağımlısı oluyor ki, bu çocuğun elindeki telefondan başka bir eğlencesi, hobisi, hiçbir şeyi yok. Elbette enerjisini akıtacağı tek yer elindeki telefon. Bir çocuğa çeşitli hobilerle zenginleştirilmiş üretken ve enerjisini doğru yollarla akıtabileceği bir dünya gösterilmez ve öğretilmezse, "Aman başına bir şey gelmesin" diye eve oturtulup hiçbir şey yaptırılmazsa, haliyle girdiği ergenlikle birlikte aklı alt taraflarını kurcalamaya kayar. Çünkü zihnini dolduracak ve bedenden enerjisini atacak hiçbir şey vermiyorlar.

Okul hayatı düzgün gitmiyor çocuğun, sık sık hastalandığı ve ailesi de evham yaptığı için çocuğu okula adam akıllı göndermiyorlar ve evde okuma-araştırma, bir hedefe ulaşma üzerine hiçbir yol, yöntem gösterilmiyor. Aile bir süre sonra "Telefon bağımlısı oldun" diye kıza yüklenmeye başlıyor. E ama kızın telefon ve internetten başka tutunacak neyi var ev içinde? :) Başka hiçbir şey yok, anne baba cahil. Ve kavgalar başlıyor.

Çocuk ne yapmış biliyor musun? İnternetten önüne gelene çıplak fotoğraflarını yollamış ve sexting yapmış ki tanımadığı denk gele, tehlikeli tiplerle. Başına bela saracağı tonlarca deliğe girmiş internette ve evden kaçar olmuş. Ne bekliyorlardı? Ergenlikte ve enerjisini akıtabileceği ne var? Hiçbir şey yok ve elbette dürtüsel olarak buna kayacak aklı. Sonrasında cıngar çıkıyor evde. "Bu kız sapıttı, biz her şeyi yaptık ettik" oluyor. Ve kız ailesinde öyle bir delik keşfetmiş ki, "Kendimi öldürürüm!" deyip iki jilet atıyor koluna, anne baba ne yapacağını şaşırıyor ve bu kez kız kendini öldürecek diye üzerine varamıyorlar. Adı çıkmasın diye hastaneye yatırmıyorlar, neymiş işte kızın adı deliye bir çıkarsa bitermiş hayatı, evlenemezmiş vs vs.

Eşimin kuzeni bu. Yardım etmeye çalışan birkaç kuzen müdahil olmak istedik olacak gibi değil, anne-baba dokundurmuyor ve anlamıyor. Kızın abisiyle konuştuk, bir araştıralım vasi olarak alabiliyorsan kardeşinin vasisi ol, bir hastaneye yatış yaptırın ve sonrasında hobiler, iş güç ne gerekiyorsa ayarlayın çocuk zihnini şu bataktan kurtarsın, ona beslenecek bir şeyler sunun dedik. O da "Babam kalpten gidecek" diye korkusuna hiçbir şey yapmıyor ve sessizce izliyor.

Bakarsan anne-baba kötü insanlar değil ama hiçbir başka yol bırakmamışlar bu kıza telefonunda hayat yaşamaktan başka. Şimdi bu kıza nasıl şımarık denebilir de aile elinden geleni yapıyor kızları için iddiasında bulunabilir? Cahillikten mahvettiler kızı. Şimdi eşim konuşuverecek bir daha abisiyle, bi denk getirirse. Yani bakarsanız sorunsuz kendi başına bir aileydi. Ama öyle olmuyor işte.

Son düzenleme:
İsyan etsinler hepimiz edelim de sahte içki ile ölmelere kalkıp sevenlerimizi mahvetmeyelim :KK43:
içilen şeyi boğma rakı anladım ve evlerde yapılan, geleneksel güvenilir bir içki diye biliyordum değilse haklısın tabii. ama allahsız bir vergi var. nasıl olacak bu? belki de hepimiz içkimizi evimizde yapmanın doğru yöntemlerini öğrenip içki üzerinden alınan vergiye isyan etmeliyiz. zırnık vergi alınırsa düşmez mi ki?

içilen şeyi boğma rakı anladım ve evlerde yapılan, geleneksel güvenilir bir içki diye biliyordum değilse haklısın tabii. ama allahsız bir vergi var. nasıl olacak bu? belki de hepimiz içkimizi evimizde yapmanın doğru yöntemlerini öğrenip içki üzerinden alınan vergiye isyan etmeliyiz. zırnık vergi alınırsa düşmez mi ki?
Boğma rakıdan görme kaybı çok duymuştum %100 emin olmamakla beraber aynı rakı mı bilmiyorum ama şarap daha güvenli/lezzetli bence. Vergi konusuna girmeyeyim hiç. Bugün bi çılgınlık yapıp patates kızarttım zaten. Sabaha kadar bim vip kahve içip yağ fiyatlarını unutmaya çalışacağım :D
Şaka bir yana 16 epey küçük yaş tr’de alkol için ya. Türkiye’de kısmını özellikle belirtmek istiyorum ama. Ayıkken bu yaşta güvende değiliz bu ülkede:/

Daha önce de burada konu açmıştım ergen kardeşimin şımarıklıkları ile alakalı.

O günden sonra psikayatra götürdük psikolog eşliğinde. Babam bu sıkışık döneminde bile, psikiyatr fiyatlarından haberiniz vardır, dünya para döktü sırf biraz iyileşme olsun diye.
Bugün eve sarhoş geldi, boğma alıp içmişler. Daha 16 yaşında olmasını geçiyorum açık içki almak nedir kör olursun ölürsün diyoruz gülerek ölüm umrumda değil diyor. Onun hayatıymış, karışamazmışız.
Babam kalp hastası, adam bu aptal çocuğa bağırırken bir şey olacak düşüp yığılacak diye o kadar korktum ki…
İntihar düşüncesi, ölüm düşüncesi asla kurtaramıyoruz bu düşüncelerden. O kadar antidepresan hiçbir halta yaramadı demek ki.
Keşke doğmasaydı diyorum içimden müthiş bir öfkeyle, sonra ona dönüyorum yumuşak bir ses tonuyla konuşuyorum tedavi sürecinde zaten psikolojisi bozulmasın diye. Böyle diye diye bizim psikolojimiz bozuldu.
Buda sızın sınavınız.Arkadaslar alimden zalimde dogabılıyor.Aılesı ıyı olanlarında cocuklarında sıkımtı olabiliyor.Hem ergen hemde sacma arkadasları var gıbıme geldı .Napsın kızcagaz kardesım bole yapıyor ama çok sevıyorummu desın .Kendı nefsınıze de vurun.Annene babana rabbım yardım etsın .Umarım en kısa zamanda akıllanır .Kac kişi vefat ettı sahte ıckıden .Nerden buluyor bıde buda onemlı .Cevresı kötü .Para verın ne ya .Allahım yardım etsın .Hastaneye yatırın .Yatarak tedavı alsın .

buna bir ekleme yapayim,
ben normalde yurt disindayim ya kardesimle pek gorusemiyoruz. 13 yasinda o da. simdi turkiyedeyim birlikteyiz. gozlemledigim tek sey bu cocuk cok degismis. eve bir arkadasi geliyor mesela o kiz tayt-crop giydiyse kardesim de ayni giyiniyor. baska bir arkadasiyla kursa gidiyorlar “esofman giyeyim, arkadasim genelde esofman giyiyor” diyor.

babama sesini yukseltiyor. babam gecen gun “ablan senin yasindayken bana hic bagirmazdi, simdi bile farkli dusundugumuzde ikimiz de duzgunce konusabiliyoruz, sen konusmaktan cok bagiriyorsun” dedi buna. cevap: ablamin zamaninda boyle degilse ben ne yapayim, herkes ailesiyle tartisip bagiriyor, benim sucum degil :KK70: birbirlerinden etkilenme sekillerine bak giyim kusamdan davranisa kadar.

ailenin etkisi buyuktur, asla kucumsemiyorum. ama sanki bu cocugun maruz kaldigi en/tek kotu ortam aileymis gibi tek sucu onlara atmayi insancil bulmadim. evet anne baba hatali, cocugun kucuklugunden gelen problemleri var, ama bunun asilmasi icin gec de olsa onlar caba gosteriyorlarsa cocuk da gosterse keske. eminim yakin arkadaslarinin cogu evde boyledir ailesiyle. cok uzucu her seyin birleserek bu cocugu bu hale getirmesi.
Ya geçenlerde bir makale çalışıyordum alt kültür ile ilgili. Bu yaş grubunu barındıran kısaca z kuşağı dediğimiz kuşakta öyle bir k-pop alt kültürü var ki, cidden aklını yitirirsin. Onlar gibi giyinmek, konuşmak, tartışırken onların ifadelerini kullanmak, onların beslenme düzeninde beslenmek, onların tepkilerini vermek. Bunlar üzeri kapalı anlattıklarım he. K-pop alt kültürü gibi tonla farklı alt kültür oluşmuş, bahsettiğim sosyal medya etkisi sayesinde. Hele ki pandemiden sonra daha da yoğunlaştı evde eğitim vs. yüzünden. Şundan bi 15-20 sene önce evet aile en büyük faktördü belki ama gerçekten şu an böyle olduğuna asla inanmıyorum, aileden apayrı bir dünyada yaşıyor çoğu çocuk

Benim de ergenligim zordu ama ablaminkisi kolaydi. Ablam beni cok yargilardi ve sanki ben tahammul edilmesi zor, sorunlu birisiymisim gibi lanse ederdi, beni dislamaya calisirdi. Simdi severim kendisini ama o donemler cok nefret ederdim. Cozum su: ani cikislari oldugunda laf ebeligi yaptiginda bundan hoslanmadiysaniz ortamdan uzaklasin tartismayin. Tepkisizlik de bir tepkidir. Olumlu davranislarina guzel tepkiler verin. Eglenceli bir seyler oldugunda dahil edin, hatta ailecek bir seyler yapin, sevgi ve ilgi gosterin, onu her zaman normal kabul edin. Keske olsem vb seyler soylediginde duymazliktan gelin, arada "ben sana guveniyorum sen cok ozelsin sen cok guzelsin su konuda istersen cok basarili olursun" gibi gaz verin (alti dolu iltifatlar edin ama). Bir de biraz kendi haline birakin, ustune gitmeyin. Biz seni cok seviyoruz deyin bunu bilsin.

Daha önce de burada konu açmıştım ergen kardeşimin şımarıklıkları ile alakalı.

O günden sonra psikayatra götürdük psikolog eşliğinde. Babam bu sıkışık döneminde bile, psikiyatr fiyatlarından haberiniz vardır, dünya para döktü sırf biraz iyileşme olsun diye.
Bugün eve sarhoş geldi, boğma alıp içmişler. Daha 16 yaşında olmasını geçiyorum açık içki almak nedir kör olursun ölürsün diyoruz gülerek ölüm umrumda değil diyor. Onun hayatıymış, karışamazmışız.
Babam kalp hastası, adam bu aptal çocuğa bağırırken bir şey olacak düşüp yığılacak diye o kadar korktum ki…
İntihar düşüncesi, ölüm düşüncesi asla kurtaramıyoruz bu düşüncelerden. O kadar antidepresan hiçbir halta yaramadı demek ki.
Keşke doğmasaydı diyorum içimden müthiş bir öfkeyle, sonra ona dönüyorum yumuşak bir ses tonuyla konuşuyorum tedavi sürecinde zaten psikolojisi bozulmasın diye. Böyle diye diye bizim psikolojimiz bozuldu.
Bazı insanlar doğuştan bencil ruh hastası doğuyorlar illaki bir şey yaşamaları gerekmiyor . Bunu çocukken farkedip daha küçükken ona göre davranılması gerekiyor . Benim de kaynın sizin kardeşiniz bin beteri ordan biliyorum ne kadar anlayış gösterilirse saçmalıkları okadar artacak. Sizin gibi ailesi olduğu için çok şanslı. Allah kolaylık versin .

Geçen bir arkadaşım kardeşinden yakınıyordu. Şöyle kötü oldu böyle değişti vs diye. Ailesinin ona yoktan var edip para verdiği, gerekirse kışın doğalgazı açmayıp, haftada bir yıkanıp ona sigara aldıklarını falan söyledi. Aile açısı dan bakarsan aile her fedakarlığı yapıyorum der. Abla ise ailesine kızıyor çok vericiler diye. Ablaya bile kardeşin için yaşa diyorlarmış. Kim Bu kardeş? İlah mı? Niye herkes taparcasına onun için yaşıyor? Hata sadece çocukta değil, anne babada da var. Siz ailenizin çok verici olmasını (maddi-manevi) suistimal etmemişsiniz. Ama kardeşiniz etmiş. Karakteri ve edindiği çevre de onu bu hale getirmeye müsaitmiş. Öyle şekillenmiş. Çocuk hep almış, vermek nedir, zorluk nedir, bir şeyi elde etmek nedir öğrenmemiş.

Bırakın biraz zorluk görsün. Yataklı tedavi isteyin. Para vermeyi azaltın. Destek alın ama sakın kaybetmeyin. O çocuğun hayatta bir amacı yok. Tabi yaşamak istemez. Mutsuz olur. Dünya, yaşamak çok mu güzel? Hayır. Ama hiç mi güzel yanı yok? Elbette var. Bir şekilde bunu görmesi lazım. 16 yaş böyle bunalmak için o attığınız mesajlara göre çok erken bir yaş. Ellerini bırakmak için de çok erken bir yaş. Siz bunları çekmek zorunda değilsiniz evet ama bu sorunun önünü almazsanız, sarhoş geldiği bir gün size yA da ailenize daha büyük zararlar verebilir. Haberlerde görüyoruz içki ve uyuşturucu parası için ailesini katleden çocukları. Allah yardımcınız olsun.

Yıllardır kendimiz yapıyoruz zaten. Az kaldı kimyager olacam ben 😂

Burda herkes bilirkişi olmadığı gibi herkes boş beleş de değil çok şükür...Az bilen biri bile psikiyatrik yatılı tedavinin ancak ebeveyn onayı ile mümkün olduğunu, yasal vasi hayattayken kardeşin söz hakkı olmadığını bilirdi mesela :işsiz:
Baya boş beleş insan kaynıyor burası ama ülkenin linç kültürü o kadar gelişmiş ki eleştiri yapmak kolayınıza geliyor sizin gibilerde çözüm üretmek gibi bir kavram yok. Kaos kültürüyle yetişen bireylere sadece acıyorum başka ne yapılabilir ki zaten 🤷🏻‍♀️ Ayrıca bilgi seviyenizi bilemem ama anlama sorunu olmuş sanırım hadi abla götürüp hastaneye yatırsın yazmadım ailesiyle paylaşması için öneride bulundum zaten kitap okuyun lütfen ihtiyacınız var sanırım. Bir de ordan buradan duyduğunuz bir kaç bilgi ile yorum yapmayın komik duruyor.

Back
X