Yöresel Tarif Kastamonu Mutfağından- BANDUMA ( Islama ) / Şenpiliç Tavuk Sponsorluğunda

Yöresel Yemekler

Tutkuuuu

Bir prenss annesi..♡♡♡
Kayıtlı Üye
9 Ekim 2013
3.574
340
163
34
Herkese iyi aksamlar :))) bende kendi memleketiminn meşhurlarndan biriyle katılmakk istedim yarışmaya.
Bu ikinci katılışımm olacak inşallah.
Bismillah diyip başlıyorumm öncelikle yemegimizinn hikayesiyle başlayalımm :))

Bandumanın hikayesi kısaca şöyledir;
Köyün kurucusu İstanbulda Saray çevresinde görevler üstlenen büyük kardeş Odabaşı yaşlılığında İstanbul'dan köye döner ve yaşamının kalan kısmını burada sürdürür.
Kendisi gibi İstanbul'dan memleketine dönen arkadaşının yolu birgün Kastamonu'ya düşer. Aklına Odabaşı köyündeki arkadaşı gelir.
Sora sora köyü bulur.
Köyde büyük kardeş Odabaşı'nın evinde misafir olur. Odabaşı, gelini Şerife'ye misafirinin önemli olduğunu ve özen gösterilmesi söyler.
Ancak kış çok sert geçmektedir.
Misafire yiyecek çıkarmak gerekmektedir ama sadece erişte,bulgur yapılsa bu kadar uzaktan gelen misafire ayıp olur.
Şerife gelin düşünür taşınır uzun yıllar öncesinde babaannesinin anlattıkları aklına gelir.Yüzyıllar öncesinden aktarılanları başlar uygulamaya.
Ak tavuğa bakar baharda gülk olursa kuluçkaya yatıracaktır ama ya misafir...
Çaresiz ak tavuğu büyük oğluna kestirir,tüyünü yolar ,temizler, koyar tencereye.Öte yandan çıkarır yaslağacı başlar yufka açmaya.Bir de biraz ceviz vardır kilerde onuda kırdırır kızına, dövüp hazırlar.
Sıra pişen tavukların parçalanıp yufkaya sarılarak tepsiye dizilmesine gelmiştir.Ardından yağlı tavuk suyuna bandırır kestiği yufka sarımlarını.
Aralarınada ceviz serper.Kalan tavuk etlerini de bir güzel dizer tepsideki sarımların orta yerine.
Siniyi hazırlayıp misafirin önüne koyarlar ve misafiri buyur eder büyük Odabaşı.Misafir yemeğini yer, çok beğenir,bunun adı ne der. "ben de köyüme gitttiğimde yaptırayım " diye de ekler.Büyük Odabaşı gelinine seslenir ve sorar.Şerife gelin utanır sıkılır. "Banduma" deyiverir birden.
He ya "Banduma". Ardından anlatır.Ve tavuk suyuna bandırıldığını "Banduma" adının buradan geldiğini söylemeyi de ihmal etmez.
O günden sonra yüzyıllardır unutulan bir Orta Asya Türk kültürü "Banduma" tekrar ortaya çıkar. Rivayet odur ki gelen misafir Balıkesir'in Bandırma ilçesindendir.
Çok sevdiği bu yemeği memleketine taşımış dükkan açmış ve bugünkü Bandırma'nın ortasındaki bu dükkan ilçeye adını vermiştir (ALINTIDIR)

Aslında biz genelde ölçü ile yapmayızz kendimce ölçü vermeye çalışıcam ufak borcam ile bir borcam dolusu çıkıyor bu ölçü ile

Malzemeleimiz:

• 1 adet tavuk göğsü
  • yarım paket margarin (tereyağ daha iyi olur )
  • 4 adet ev yapımı yufka
  • 1 su bardagı ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 cay kaşığı kara biber

Yapılışı:

Öncelikle tavuk gögsünü tuz ve karabiber ile haşlıyoruz tavukların üstünü geçecek kadar su koyuyoruz tencereye

Haşlandıkdan sonra sogutup tavukları didiyoruz büyük parçalar halinde

Yufkaları masaya serip katlayıp resimdeki gibi ufak parçalarda kesiyoruz

üst tarafından düz olması için katlıyoruz

iki yan tarafından da katlayıp iki ucunu ortada birleştiriyoruz

sonra tekrar ikiye katlıyoruz :))

yufkalar tamamdır.

bi kenarda yagı tavaada eritiyoruz

borcamı en küçük ocağa koyuyoruz ve erittigimiz yağdan içine biraz gezdiriyoruz katladığımız yufkaları dizmeye baslıyoruz

tepsinin tabanına yufkaları tavuk suyuna bir kez daldırıp çıkarıyoruz 1 sıra diziyoruz üzerine erittigimiz yağdan gezdirip tavuk serpiştiriyoruz
dilerseniz cevizde serpiştirebilirsiniz ben çok cevizli sevmedigim için her katına koymadımm

ikinci kat olarak işlemi tekrarluyoruz yufkaları tavuk suyuna batırıp diziyoruz yag gezdiriyoruz tavuk ve ceviz serpiştiriyoruz.

son katınada işlemi tekrarlıyoruz yufka + yağ + tavuz + ceviz

ve yemeğimiz tamam :)))

Son düzenleyen: Moderatör:
Ellerinize sağlıkYarışmada bol şans diliyorum
Hikayesi çok güzelSayenizde öğrenmiş olduk

Çok güzel bir hikayesi varmış ben çok beğendim hem hikayesini hem tarifini elinize sağlık diyorum

Immmm çok güzel gorunuyor ellerine sağlık, yarışmada başarılar dilerim canım

Oyyy o minnak elleri yirim yirim müjtesem olmus canım ellerine saglık yarısmada başarılar

Oyyy o minnak elleri yirim yirim müjtesem olmus canım ellerine saglık yarısmada başarılar
Bende ye yee doyamiyorumm o minnak ellere tam resim cekerken elini uzatti bende o guzel görüntüyü bozmak istemedimm =)) tesekkurler canimm

son fotoğraf cok anlamlı canım ellerine sağlık

Birkaç ay önce Kastamonu'ya gitmiştik. Her lokantanın menüsünde vardı, biz de yedik tabi. :) çok güzel gözüküyor. Elinize sağlık, başarılar. :)

Ellerinize sağlık.ne güzel bir hikayesi varmış.. hikayasiyle birlikte mutfağımıza katılan ne güzel bir yemekmiş.. Başarılarrr...

Ellerinize sağlık harika olmuş başarılar dilerim yarışmada,o minicik elide keyifle ısırırım annesi

Ayy ben de Kastamonu'luyum Yapan çıkar mı diye düşündüm siz yaptınız ellerinize sağlık. Hikayesini paylaştığınız için de çok teşekkürler. Bizim köyde Islama derler bu arada :)

Ellerinize sağlık, eşim Kastamonulu.
Bende öğrendiğim kadarıyla eşime zaman zaman yapmaya çalışırım.
Biz sunumu biraz daha farklı yapıyoruz anlatmadan geçemeyeceğim, inşallah saygısızlık olarak adlandırmazsınız.
yufkayı bütün haldeyken silindir şeklinde sarıp yarım parmak uzunluğunda kesiyoruz.
tepsinin ortasına bir bardağı ters çevirip ıslattığımız yufkaları bardağa paralel olarak dik şekilde diziyoruz.
Her sıra dizmede azıcık yağ döküp, tavuk ve ceviz serpiştiriyoruz.
Böyle böyle tüm tepsini tamamlıyoruz, en üst sırda tavuk ve ceviz oluyor.
İşlem bitince tepsinin ortasında ki bardağı çıkartıyoruz, yufkalar dağılmıyor aynı dizdiğimiz gibi dik olarak kalıyor.
Bardağı çıkartığımız boş kısma tavuk doldurup üzerine yine ceviz serperek servis ediyoruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…