Kaybettiğimiz Değer Yargılar

insanlara gore olursun diyorum bende zaten insanlar giyimle yargılamaya devam ettigi surece onlara gore her sey olursun benimde demeye calıstıgım buydu zaten..neyse emo v.s tanımaya calısmak degil olay insanlar hakkında konusmadan once onlar hakkında fikir sahibi olabilmek onemli yoksa tanıyıp tanımamak senin tercihin ama insanları giyim tarzlarıyla yargılayan biri olarak acıkcası senin tanımanda birsey degistirmezdi zaten

İşin özü Amerikayı sevmemin sebeplerinden biri; insanları dış görünüşüne değil, kültürlerine bakmaları.. ama tabi dış görünüşten-dış görünüşe fark var..

anlatmaya çalıştığım ama bir türlü anlatamadığım olaya gelirsek; insanlar Türkiye de bir tarzı benimseyip o grubun içine girmeye çalışıyorsa bilgisizliklerinden kaynaklanıyor.. okumuyorlar, öğrenmeye çalışmıyorlar.. bir yere uyup o şekilde yaşıyorlar..

onlar hakkında fikir sahibi olmaya gelirsek; tek tek sosyolojik araştırma yapmadım, internetten araştırdığım kadarıyla aralarında göz kalemine tapanlar bile olan ilginç gruplar var..
benim tanımamın birşey değiştirip değiştirmeyeceği sizi bağlamaz zaten, o benim problemim.. gayet yumuşak yazdığım halde bu ilginç tavrınız neye onu da anlayamıyorum.. :1closedeyes:

ben siz dıs gorunuse takılı oldugunuz icin tanısanızda gene fikirlerinizin degismeyecegini belirttim cunku siz bastan bir insanı tanımama gerek yok diye kestirip atarsanız tanıyamazsınız tanımazsanızda yanlıs bilgilere sahip olursunuz yanlıs bilgilere sahip oluncada burda soylenmek istenenleri anlamamakda ısrar edersiniz..
neyse ben uzatmıyacagım benim sizin begenmediginiz tarzda insanlar cevremde oldugu icin tanıdıgım icin bu kadar kesin yorum yapıyorum herkes bir degil umarım anlatabilmisimdir

ben siz dıs gorunuse takılı oldugunuz icin tanısanızda gene fikirlerinizin degismeyecegini belirttim cunku siz bastan bir insanı tanımama gerek yok diye kestirip atarsanız tanıyamazsınız tanımazsanızda yanlıs bilgilere sahip olursunuz yanlıs bilgilere sahip oluncada burda soylenmek istenenleri anlamamakda ısrar edersiniz..
neyse ben uzatmıyacagım benim sizin begenmediginiz tarzda insanlar cevremde oldugu icin tanıdıgım icin bu kadar kesin yorum yapıyorum herkes bir degil umarım anlatabilmisimdir

size, tercihlerinize veya çevrenize karşı herhangi bir yorum da bulunmadım.. ama sizinle de fikir uyuşmazlığımız olduğuna göre fikirlerim de çok da haksız olmadığım görülüyor..

dediğim gibi insanların genel dış görünüşlerine takılı değilim.. bu tür insanları dış görünüşlerine göre fikir sahibi olabiliyorum.. ve boşluk içinde olduklarından böyle çakma akımlara kapıldıklarını düşünüyorum... siz düşünmüyorsunuz, ben düşünüyorum.. hepsi bu... :delphin:

giyimlerne göre kimse yadırganmaz,evet ama içleri de ilk bakışta anaşılamayacağına göre belki değer yargılaıyla ilgili bağ kurulabilir.emo ne bilmiorum ya da onun gibi arayışları.ama adı üstünde arayış,bir gruba ait olma çabası bunların hepsi.yalnız kalmamak için özellikle de erken gençlikte oluyor bu akımlar
ben gençlerin giyimine,konuşmasına bakarak
inançlarındaki eksikliği
ailelerindeki kopukluğu
hayatlarındaki boşluğu az çok anlayabilirim

belli amacı,fikri,inancı,bi şeye sevgisi saygısı olmayan,hayattan tek beklentisi arkadaşlarının kendisini kabul etmesi
aa çok hoşsun çok tarzsın demesi olan insanların da değer yargılarımızı taşıması beklenemez
ama bu da ailede başlayıp biten bir durum neticede

kimse kusura bakmasın arkadaşlar, ben avrupa, amerika, vs. hayranı arkadaşları gerçekten anlayamıyorum.. En büyük ahlak çöküntülerinin yaşandığı ülkeleri, türkiyeden daha yukarıda tutmalarına şaşırıyorum.. evet türkiye bozuluyor, ama bu bozulmanın en büyük sebebi de özenti değil mi? bu durum devam ettiği sürece düzelebilmek tabi ki mümkün değil.. bu özenti birazda bilgi ve düşünce eksikliğinden kaynaklanmakta...

yine kusura bakmayın ama, bir ülkenin kendi değerlerine sahip çıkamadan diğer ülkelere özenmesi, yozlaşmanın başlıca örneklerinden biridir..

Kimse değer yargıların dış görünüşüyle alakalı olduğunu savunmuyor.
Ama emo denilen akım duygusal boşlukta ve kişilikleri oturmamış insanlarmış ve kollarında genelde jilet izleri olurmuş "Hayata ısyan" anlamında. Mutsuzluk, depresiflik olarak adlandırılırmış emo. ıçinde hissettikleri acıyı dışa vurmakmış. Emoların giydikleri eskimiş yırtık conversler, kızlarda kendilerinin kestiği ve boyadığı kısa saçlar renkli de olabilir, siyah oje ama yıpranmış olacak.
Tipik Emo özellikleri: Türkçe bilmezler, kendi aralarında kullandıkları tuhaf bir dil vardır. Genellikle intihara meyillidirler.
Böyle bir durumda olan bir genç tabiki değer yargılarını kaybetmiştir, belki de değer yargılardan bihaber.
Emo olan insanların bu özellikleri eleştirildi, yoksa kimse siyah giyinenler böyledir yada saçını öne tarayanlar şöyledir demedi.
Bunun kıyafetle bir ilgisi yok.

Son düzenleme:
Kimse değer yargıların dış görünüşüyle alakalı olduğunu savunmuyor.
Ama emo denilen akım duygusal boşlukta ve kişilikleri oturmamış insanlarmış ve kollarında genelde jilet izleri olurmuş "Hayata İsyan" anlamında. Mutsuzluk, depresiflik olarak adlandırılırmış emo. İçinde hissettikleri acıyı dışa vurmakmış. Emoların giydikleri eskimiş yırtık conversler, kızlarda kendilerinin kestiği ve boyadığı kısa saçlar renkli de olabilir, siyah oje ama yıpranmış olacak.
Tipik Emo özellikleri: Türkçe bilmezler, kendi aralarında kullandıkları tuhaf bir dil vardır. Genellikle intihara meyillidirler.
Böyle bir durumda olan bir genç tabiki değer yargılarını kaybetmiştir, belki de değer yargılardan bihaber.
Emo olan insanların bu özellikleri eleştirildi, yoksa kimse siyah giyinenler böyledir yada saçını öne tarayanlar şöyledir demedi.
Bunun kıyafetle bir ilgisi yok.

anlatmak istediğim buydu işte.. dış görünüşe yansıdığı için de ne olduğu, ne düşündüğü hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz.. bunun insanları kıyafetine göre değerlendirmekle ilgisi yok... :delphin:

cok dogru bu yazdıkların emoymus gothicmis bunların ne gibi zararı olacak anlamıs degilim insanlar kafayı emoyla bozmus sana bir zararımı var sadece farklı bir tarzı var diye insanları yadırgayamaz..bende bir ara gothic tarza merak sarmısdım okadar cok satanist diyen cahil insanların laflarına maruz kaldımki..kendileri hicbir konuda fikir sahibi degildir halbuki ama iste anlatamazsın..kimseyle konusmadan gercekten tanıyamazsın zaten..

Neden gothic tarza merak sarmıştın çok merak ettim.. Öyle yaşamadığın halde farklı görünmek adına mı? Yada yaşadığın hayatı ifade eden şeyleri mi yapmak istemiyorsun?

anlatmak istediğim buydu işte.. dış görünüşe yansıdığı için de ne olduğu, ne düşündüğü hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz.. bunun insanları kıyafetine göre değerlendirmekle ilgisi yok... :delphin:

Evet yansıyor dışına. Mutlaka.

Zaten bizler kişiliklerini eleştirdik kıyafetlerini değil. Acı çekiyor bu insanlar ve hissettikleri acıyı dışa vuruyorlar. Demin saydığım özelliklerle. Ha bu insanların amaçlarını ve düşüncelerini bilmeden taklit eden yok mudur? Vardır mutlaka. İçinde farklı bir insan olan ama sadece arkadaşlarına uymak istediği için yada başka bir sebepten emo tarzı giyinen.
Zaten siyah giyinip,saçını gözünün önüne atan herhangi birini kimse burada eleştirmiyor.

emo ne arkaaşlar ya
aklıma gelen sadece anne ben emo oldum diye bi espiri vardı o:)))))
o yaşlarda ne acıları oluyormuş olsa olsa ergenlik bunalımıdır onu da bence konuşarak anlatabilirler.
değer yargılarının kaybından emo gibi bişeye ulaşmak çok yaratıcı:)))

Son düzenleme:
emo ne arkaaşlar ya
aklıma gelen sadece anne ben emo oldum diye bi espiri vardı o:)))))
o yaşlarda ne acıları oluyormuş olsa olsa ergenlik bunalımıdır onu da bence konuşarak anlatabilirler.
değer yargılarının kaybından emo gibi bişeye ulaşmak çok yaratıcı:)))

Canım bende ne olduğunu bilmiyordum, sonra arkadaş hem resimlerini koymuş hemde google'a emo yazarsan bulursun dedi. Bende öyle yaptım emo yazdım ve araştırdım. Okudum düşüncelerini falan. ıstersen sende öyle yap.
Daha fazla bilgi bulursun.
Hatta arkadaş resimleri koydu diye de epey bir yazışma oldu bu konuda. Yanlış anlaşıldı çünkü. ınsanları dış görünüşüne göre yadırgadığımızı düşündü arkadaşlar. Ama asıl yadırganan şey Emo akımı ve gerçek Emo'lar. Bir yerden alıntı yapacağım emolar hakkında şöyle diyordu:"kimlik oluşturmak yerine kimlik şablonlarına yatırım yapmayı tercih eden insanlardan oluşan bir gruptur bunlar."
Ama dediğim gibi bizim ülkemizde emo kavramını tam anlamıyla yaşayan insan sayısı azdır. Çoğu ne olduğunu bilmeden belki ilgi çekmek için, belki farklı olmak için öyle olmaya çalışıyordur.

Son düzenleme:
farzedelimki hosuna gittigi icin emo tarzına burundu bunun deger yargısıyla falan alakasını kuramadımki ben..

Emo akımı hoşuna gitti için mi yoksa giyim tarzı mı (ama emo'nun ne demek olduğundan bihaber)? Tam olarak anlayamadım. :uhm:
Sadece emo'dan bahsedilmedi ki, akımlardan bahsedildi. Emo bir örnekti. Akımları da bilirsiniz herhalde.
Bazıları aileye, diğer insanlara başkaldırı ile ortaya çıkıyor. Saygı ortadan kalkmaya başlıyor. Sınırlar aşılıyor, değer yargılar ortadan kalkmaya başlıyor.
Kimse emo gibi giyinmiş diye kimseyi yargılamadı.
Bence bu emo üzerinde fazla duruldu. Emo'ya takılmayın lütfen.

bunlar bana saçma geliyor
aile yetersiz kalınca gençler böyle akımlarla uğraşarak hem bir gruba dahil olma ihtiyacını gidermeye,hem ilgi çekmeye hem de oyalanmaya çalıışyor
ergenlikteki kimlik arayışının sonucu yani mühim değil bence büyüyünce düzelirler:))
önemli olan ailenin çocuğuna karşı görevinin sadece para verip ,okutmak ya da barındırmak olmadığını anlayamaması ve onları her yönden doyuramamasıdır
geri kalan boşluk da böyle emoyla fln doldurulmaya çalışılıyor demek ki
o zaman her geçen gün değer yargılarının kaybolmasının suçlusu da gençler deil aileler oluyor

ayrıca ben 15ile 20 yaşlarında fln olsam emo fln olmaya çalışacağıma,onların tarzını benimseyeceğime
kendi tarzımı oluştururum
tek tip olmanın hoş bi yanı yok ki insanlar özenti gülüyor

Son düzenleme:
bunlar bana saçma geliyor
aile yetersiz kalınca gençler böyle akımlarla uğraşarak hem bir gruba dahil olma ihtiyacını gidermeye,hem ilgi çekmeye hem de oyalanmaya çalıışyor
ergenlikteki kimlik arayışının sonucu yani mühim değil bence büyüyünce düzelirler:))
önemli olan ailenin çocuğuna karşı görevinin sadece para verip ,okutmak ya da barındırmak olmadığını anlayamaması ve onları her yönden doyuramamasıdır
geri kalan boşluk da böyle emoyla fln doldurulmaya çalışılıyor demek ki
o zaman her geçen gün değer yargılarının kaybolmasının suçlusu da gençler deil aileler oluyor

ayrıca ben 15ile 20 yaşlarında fln olsam emo fln olmaya çalışacağıma,onların tarzını benimseyeceğime
kendi tarzımı oluştururum
tek tip olmanın hoş bi yanı yok ki insanlar özenti gülüyor

15 yaşında kendi tarzınıı oluşturmanız zordur zira henüz kimliğiniz oturmamış ve arayış içindesinizdir ki bu da gelişimin doğal bir parçasıdır. 15 yaşında kendine rol model arayan, ergenlik bunalımındaki çocukların giyim tarzını eleştirerek kaybedilen değerlerden söz edilmesi de çok mantıklı gelmiyor açıkçası; evet değerlerimizi kaybediyoruz ama bu kaybedişte tek sorumlu 15 yaşında renkli ve tuhaf taranmış saçları olan çocuklar değil birbirimize tahammülsüzlüğümüz, saygı eksikliğimiz, benmerkezci düşüncemiz ve aşırı bireyciliğimizdir.

15 yaşında sizin istediğiniz doğrultuda giyinen bir çocuk da kendi tarzını oluşturduğu için değil çevresindeki rol model o yönde olduğu için o giyim tarzını seçmiştir fakat -olması gereken- gençlerin okuyup bilinçlenerek sağduyulu olmaları, hayat görüşüne sahip olup düşünceleri ile birlikte kılık kıyafet ve dış görünüşlerine de özgünlüğü yansıtlamalarıdır ki bu gelişim de kimi zaman 20'li yaşların ortalarına kadar sürebilir. Nihayetinde evrensel kriterlere göre 18 yaşına kadar çocuk sayılır herkes.

Kendi dünya görüşümüz üzerinden "normalliği" tanımlayıp herkesten bizim gibi düşünmelerini beklemek değil karşımızdakin " insan" olduğunu hatırlayıp ona bu şekilde yaklaşmanın eksikliği bana daha tehlikeli geliyor açıkçası kaybedilen değer açısından.

Tek tip olmak tabi ki tahammül edilir gibi değil fakat görünüşte değil düşüncede tek tipleşmek toplumsal açıdan da daha tehlikelidir. Biz tabularımızla, düşünce yapımızla, beğenilerimiz ve eleştirilerimizle tek tipleşiyoruz ne yazık ki. Bu arada eğer görünüşle sınırlayacaksak da hadi 15 yaşındaki çocuğun tek tipleşmesi ve arkadaşlarına öykünmesi konumu gereği hoş görülebilir de erginlerde tek tipleşme gerçekten sevimsiz duruyor. eleştireceksek burdan da başlayabiliriz...

Sahip olunduğu bir dönemde yaşamadığım için varlığından şüphe duyduğum fakat bir yerlerde yine de olduğuna inandığım( inanmak istediğim) farklılıklara tahammül,dayanışma ve hoşgörü ileriye dönük umut ettiğim değerler arasındadır.

Back
X