canım benim ne çilen varmış senin
ama sevinmelisin biliyor musun altın kalpli bir eşin var!!
peygamber efendimizin bir sözü var, "ne anneniz için hanımınızı, ne de hanımınız için annenizi darıltın, ikisinin de gönlünü hoş tutun" diye. eşin bunu yapmaya çalışıyor ne güzel. çünkü çoğu erkek direk olarak anneci babacı oluyor kör bir gözle ve gelin bir anda kocasını ve onun ailesini karşısında buluveriyor.. :26: bebeğim eşinle aranı bozmalarına izin verme.. ama naçizane bir tavsiye olarak,annesi ve babasına saygıda kusur etme, hatta onların suyuna git onların bu kötülüklerine karşılık.. şaşıracaklar ve kendilerinden utanmaya başlayacaklardır bence bir süre sonra. peygamberimizin hadislerini hatırla. bu dünya çok kısa, sen elinden geleni yap ve onları allah'a havale et ve içini ferah tut, eşinle aranı bozmak isteyenlere hiç kulak asma, eşinle sık sık paylaş herşeyini, uzak durma.
bak bir hikaye anlatayım bilirsin belki; ama hikayedeki kızın kaynanasını öldürme durumunu sakın üstüne alınma, çünkü vurgulamya çalıştığım başka bir nokta var:
bir zamanlar eski çin'de, lili diye bir genç kız yaşarmış.. lili bir gün evlenmiş. kocasıyla çok mutluymuş ancak; kaynanasıyla sürekli çatışırlarmış. kocası ise onların bu durumuna çok üzülürmüş, yapmayın etmeyin dese de dinletemezmiş.
günün birinde lili yine çok bunalmış. kaynanamı öldürsem belki kurtulurum kocam da bana kalır rahat ederim diye düşünmüş ve ilaçlar hazırlayan bir adama gitmiş. derdini anlatmış. adam bir düşünmüş, sonra lili'ye rafta duran bir şişeyi vermiş ve eklemiş; "bu şişenin içinde bir zehir var. bunu her gün kaynananın yemeğine azar azar dökeceksin. ama bu ilacı yemeğine kattığın süre içerisinde kaynanana çok iyi davranacaksın saygıda kusur etmeyeceksin. zaman geçtikçe kaynanan bu zehir yüzünden hastalanıp ölecek, sen ona iyi davrandığın için de kimse senden şüphelenmeyecek".
lili şişeyi alıp çıkmış. adamın dediğine uyarak her gün yemeğinin içine bu zehirden katmaya başlamış, adamın dediği gibi saygıda kusur etmemiş hiç. ama gün geçtikçe içini bir üzüntü kaplamaya başlamış. çünkü kaynanası da artık ona kendi kızı gibi davranıyormuş!! ve lili onu kendi elleriyle öldürmek üzereymiş! hemen ilaç yapan adama koşmuş ve durumu ağlayarak anlatmış "kaynanam dünyanın en iyi insanı, ben ise onu öldürüyorum şimdi, nolur izin vermeyin bir panzehir yapın onu iyileştirin!!" diye. adam gülmüş ve "merak etme" demiş, "o şişenin içerisinde zehir yoktu. aksine onun ömrüne ömür katacak bir şifalı karışım vardı, git şimdi evine ve mutlu yaşayın bundan sonra" demiş.
şimdi canım sen kaynananı öldürmek istemiyosun tabiiki de sakın yanlış anlama. benim vurgulamak istediğim, belki de bir ilk adım atabileceğin. çok nefret ediyor olsan dahi. çok içinden gelmese bile böyle bir davran bakalım tavırları ne olacak. zamanla senin bu iyi davranışlarının karşısında duramazlar ki bebeğim.
bence bir dene zarar gelmez diyorum ben
ama sakın kızma düşüncelerimden ötürü olur mu :26: