2 Nisanda kedimiz 5 aylık olacak. Karma,parazit,lösemi aşıları yapıldı. Geçenlerde veterinerimiz lösemi 2 aşısı için seslemiş bizi..Bazı virüslere karşı savunmasız kalabilen kediler, bu tehlikelerden korunmak için belli dönemlerde aşı olmaları gerekir. Bunun için aşı takvimine düzenli olarak uyulması önemlidir. Aşılar sayesinde kediler hastalıklara karşı korunur ve bağışıklık sistemi güçlenir. Her aşının farklı bir özelliği bulunur.
Eki Görüntüle 1752168
Kedilerin aşıya götürülmeden önce son durumlarına dikkat edilmelidir. Hamile kedilerin aşıya götürülmemesi gerekir. Anne sütüne bulaşacak olan bakterilerin önlenmesi için kedilerin çiftleşme dönemlerinden önce aşılarının tamamlanması önemlidir. Kedilerin doğumundan itibaren yapılması gereken aşılar şunlardır:
Kuduz Aşısı: Bu aşı kedi besleyen kişiler için yasal bir zorunluluktur. Bunun nedeni de kedinin bir kişiyi ısırması durumunda, kuduz olduğu tespit edilirse sahibinin ceza almasından kaynaklanır. Kuduz aşısının yılda bir defa yapılması gerekir. Aşı yapıldıktan sonra aşı karnesinin veteriner tarafından onaylanmasına dikkat edilmelidir. Bu aşı karma aşıyla birlikte ayın 27. gününde yapılabilir.
FVRCP Aşısı: İlk seri aşılamalardan birisidir. Yavru kediler için 8, 12, 16 haftalık olduklarında yapılması gerekir. Erişkin kedilerde 2 doz olarak yapılan bu aşı, 3-4 hafta arayla tekrar edilir. Son aşı tarihi de dikkate alınarak 1 yıl geçtikten sonra yeniden yapılır. Daha sonra her yıl tekrar edilir.
Rabies Aşısı: İlk aşılama kedi 16 haftalık olduğunda yapılır. 1. yılında aşı tekrar edilir. Sonra her sene aynı tarihte aşı yapılmaya devam edilir. Bu aşı yurtdışında her 3 yılda bir yapılırken Türkiye'de yasa gereği senede bir defa yapılmak zorundadır.
Yaş Aşı: Bu aşı yavrularda 6-7 haftalıkken karma aşı olarak yapılır. Daha sonra yavru 10. haftasındayken tekrarlanır.
Leukemia Aşısı: Leukemia, kedilerde lösemiye neden olan bir virüstür. Aşının yapılma nedeni kedinin bu virüse karşı bağışıklık kazanmasını sağlamaktır. Ancak bu aşı her kedi için uygun olmayabilir. Aşı öncesinde kedinin leukemia testinden geçmesi gerekir. 16. ve 19. haftalarda ilk kez yapılan aşı sonraki dönemlerde her sene tekrarlanmalıdır.
FELV Aşısı: 8 ve 12 haftalık olan bütün yavrulara uygulanan aşı, dışarı çıkan erişkin kedilerde her yıl tekrar edilir.
Erişkin Kedilerdeki Aşı Tekrarları
nasilkolay.com
- Karma aşı üç kedi hastalığına karşı etkilidir. Feline isimli virüsün üç türü, kediler için ölümcül olabileceği için bu aşı kedilere yapılır. Çok güçlü bir virüs olduğu için aşısının ihmal edilmemesi gerekir. Bu aşıyı her yıl düzenli bir şekilde tekrar etmek önemlidir. Aşının içerisinde felç ve astım gibi virüslere karşı etkili ilaçlar bulunur.
- FELV ve Rabies aşıları da erişkin kedilerde tekrar uygulanır.
- Kedi, aşı yapıldıktan sonra stresli ortamlardan uzak tutulmalıdır. Olabildiğince dinlenilmelidir. Aşı yerinin kontrol edilmesi ve kanama gibi durumlarda pansuman yapılması gerekir. İştah kaybı, aktivitelerde yavaşlama, kusma gibi yan etkiler aşı sonrasında görülebilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kuduz ve lösemi aşısı kediye 3 aylık olmadan önce yapılmalıdır.
Kedinize sağlıklı,afiyetli günler ama ben pek anlamamki nasıl olmalı aşılar vs.Yazı bilgilendirm amaçlı alıntı koydum.2 Nisanda kedimiz 5 aylık olacak. Karma,parazit,lösemi aşıları yapıldı. Geçenlerde veterinerimiz lösemi 2 aşısı için seslemiş bizi..
Götürdüğümüzde muayene etti paşamızı. Ağzında ufak yaralar oldugunu söyledi. Ayrıca kulagında ufak bir tüy dökülmesi olmuş. Mantar olabileceğini söyledi. Bir krem verdi. Baticon yapıp kremi sürüyoruz. Ayrıca o bölgeden tahlil için ufak bir doku aldı. 165 TL ödedik,aşısı yapılmadı. Ağzı içinde bir solüsyon verdi şırınganın içinde. Onu ağzına sıkıyoruz. Ve hergün gelmemizi istedi. Bunun içinde günlük 40 TL alınacağını söyledi. Açıkcası bir anda kendimi soyuluyormuş gibi hissettim ve ne yalan söyliyim biraz sinirlendim... Kedim sürekli veterinere gitmekten rakatsız oldu ve bizdende kaçmaya başladı.
Dışarı çıkmayan bir kedi için bu kadar aşı yapılması normalmi? Hangi aşıların yapılması mecburi,hangileri mecburi degildir... Bu konuda bilgi alabileceğim bir yer varmı?
Belediyenin veteriner hizmetlerinden bu konuda bilgi ve yardım alabilirmiyim acaba?
Kafamda deli sorular
2 Nisanda kedimiz 5 aylık olacak. Karma,parazit,lösemi aşıları yapıldı. Geçenlerde veterinerimiz lösemi 2 aşısı için seslemiş bizi..
Götürdüğümüzde muayene etti paşamızı. Ağzında ufak yaralar oldugunu söyledi. Ayrıca kulagında ufak bir tüy dökülmesi olmuş. Mantar olabileceğini söyledi. Bir krem verdi. Baticon yapıp kremi sürüyoruz. Ayrıca o bölgeden tahlil için ufak bir doku aldı. 165 TL ödedik,aşısı yapılmadı. Ağzı içinde bir solüsyon verdi şırınganın içinde. Onu ağzına sıkıyoruz. Ve hergün gelmemizi istedi. Bunun içinde günlük 40 TL alınacağını söyledi. Açıkcası bir anda kendimi soyuluyormuş gibi hissettim ve ne yalan söyliyim biraz sinirlendim... Kedim sürekli veterinere gitmekten rakatsız oldu ve bizdende kaçmaya başladı.
Dışarı çıkmayan bir kedi için bu kadar aşı yapılması normalmi? Hangi aşıların yapılması mecburi,hangileri mecburi degildir... Bu konuda bilgi alabileceğim bir yer varmı?
Belediyenin veteriner hizmetlerinden bu konuda bilgi ve yardım alabilirmiyim acaba?
Kafamda deli sorular
Evet,özel veterinere götürüyorum .. Açıkcası tepkimi koydum biraz. Belki bundan sonra daha dikkatli davranırlar. :))Olmadı veterineri değiştiririm keyfleri bilirPetarkadas diye bir forum var. Orada konu acıp sorabilirsen yanıtlayacaklardır.
Ben elzem olarak 2 aşı yaptırıyorum. Karma ve kuduz. Diğerlerini isteğe bağlı olarak görenler de var, yapılması şart olarak görenlerde. Her vet farklı bir sey söylüyor. Mantar kazıntısı için cok ödemişsiniz bence biz gecen sene köpeğimiz için kazıntı vermiştik uyuz cıkmıstı kaç lira oldugunu hatırlamıyorum bile demekki pahalı değilmiş gözüme bile görünmemiş. Mantar aşısı yapılmadığı da iyi olmuş daha cok kucuk yetişkinlerde bile böbreklerine cok zararlı mantar aşısı ki yuzdeyuz de gecirmiyor. Her gün neden gidiyorsunuz solüsyon için mi? Bana da soyuluyorsunuz gibi geldi. Özel kliniğe mi gidiyorsunuz?
Mia da yavruyken ciddi mantar geçirdi. 2 tane mantar aşısı oldu ve ilaçlarla geçti şükür.. Ama veterinerimiz kontrollerde para almadı bile..2 Nisanda kedimiz 5 aylık olacak. Karma,parazit,lösemi aşıları yapıldı. Geçenlerde veterinerimiz lösemi 2 aşısı için seslemiş bizi..
Kafamda deli sorular
Hâlen tahlil sonucunu bekliyoruzMia da yavruyken ciddi mantar geçirdi. 2 tane mantar aşısı oldu ve ilaçlarla geçti şükür.. Ama veterinerimiz kontrollerde para almadı bile..
Bizim iki kulak resmen kel kaldı ve burnun da üstü aynı şekilde.. Yavrum hep kremli gezdi o zamanlar..Hâlen tahlil sonucunu bekliyoruz
Sanırım mantar,çünkü kulağındaki dökülme biraz genişledi gibi ama durdu. Verilen kremi kullanıyorum hâlen,pullanma oldu..
Üffff... Can'ım yanıyor onu öyle görünce
Neden oluyorki acaba YaaaBizim iki kulak resmen kel kaldı ve burnun da üstü aynı şekilde.. Yavrum hep kremli gezdi o zamanlar..
He bide kuyruğuna da bulaşmıştı, kuyruğunda tüy kalmamıştı yarısında.. Valla aynen dediğin gibi en iyi mamaları kullanıyoruz, tertemiz evlerde nasıl hastalık kapıyorlar bilmem.Neden oluyorki acaba YaaaEl Bebek Gül Bebek büyüyor evimizde. En pahalı mamalar,vitaminler,kumlar yani mantar neden oluşurki acaba?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?