Kek nasıl kabarır

birde karışımı kaba döktükten sonra 20 dk beklemekte keki kabartırmış
birde aynı yönde karıştırmak

kabarmamasının tek sebebi: keki aynı yönde karıştırmak gerek ve karışım beyazlaşıncaya kadar çırpmak -çok çırpmak gerek çookkkk .. kol kası yapana dek çırpmaya devam :)

Ben de haftasonu yaptım cevizli kek ,pişene kadar süper kabarıktı piştikten sonra çıkardım hala kabarıktı..Mutfak biraz dağınık diye fırının içinde beklettim keki ilk haline döndü (((

Siz siz olun sıcak fırının içinde keki bekletmeyin yoksa benimk, gibi hüsranla sonuçlanabilir emekleriniz

ilk 20 dk kesinlikle kapağını açma
çok sıcak fırına koyma,dışı kızarıp seni yanıltabilir
175 derece idealdir
kekin kalıba yapışmaması için önce margarinle yağla sonra çok hafifte un dök kalıba ve unu her yere yaydır
kek asla yapışmaz o zaman

bu güne kadar kabarmayan tek bi kekim bile olmadı sütlede yaparım yoğurtlada ama çok karıştırmam meşhurdur hatta benim keklerim ailede birincisi kesinlikle sıcak fırına atarım derecesi 170 ikincisi 2 kabartmatozu kullanırım üçünsüzü ilk 25 dk. kapağı hiç açmam dördüncüsü de piştikten son ra fırında bırakmam soğumadan da kalıbından çıkarmam ve kesmem

yumurta ve sekeri ne kadar cok cirparsan o kadar güzel kabarir.kapartma tozunuda katinca mikserle degilde kasikla karistir.firin önceden isinmis olcak.ve en fazla yarim saat öncesi acma firini yok sa kaparsada yine cöker.

Bütün sorun ununu ayarlamakta bence, ununu az koyduğumuzda önce çok güzel kabarıyor sonra çöküyor.
Unu çok koyduğumuzda kek hiç kabarmıyor ve kaskatı oluyor.
Birde tabiki maharet istiyor bazı şeyler, olmadımı olmuyor.

Merhaba Sevdalım42422 ,
Bir şey soracağım 2 yemek kaşığı yağ yeterli oluyor mu??Ben yarım su bardağı koyuyorum da çok mu fazla kullanıyorum ben yoksa :uhm:

evet yaa 2 yemek kaşığı çok az

ben 3 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı şeker
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilin
2,5 su bardağı un

benim klasik tarifim budur ve süper olur,harika kabarır
içinede ceviz tarçın koyunca dahada bi süper oluyor cokacimcoook

kekin içinezkuru üzüm, fındık, ceviz vs. şeyler katıncada kabarmıyor aklınızda olsun bide kabartma tozunu unla beraber eleyin inşallah kabarır :)

ben şunu düşünüyorum el lezetinden çok fark ediyo..

kimisinin elinde kabarıyo.. benımkındede çok kabarırı...

tabi fırın un kalıtesi..malzeme ayarıda önemli..

kızlar ben kekin malzemesini brz fazla koyuyorum bide yarım şişeden brz fazla soda ekliyorum içine.harika oluyo çok gzl kabarıyo deneyin pişman olmuycaksınız :)

Fırını ısıtmadan koyun fırına keki,sonra yakın fırını...
Bende de böyle yapınca kabarıyor...
cokacimcoook

KEK NASIL KABARIR? PÜF NOKTALARI:

1) Yumurtalar muhakkak oda sıcaklığında olmalı
2) Her yumurta için şeker ölçüsü genellikle yarım su bardağıdır..
3) Yumurta ve şeker çırpılırken içine bir fiske tuz atılması daha fazla kabarmasını sağlar
4) Kar gibi olana kadar en az 7-8 dakika mixerin en yüksek devriyle çırpılmalıdır
5) Yağını az koyarsanız kalıbınızdan zor çıkarabilirsiniz.Bu riski göze almamak için yağladığınız kalıba biraz da şeker serpiştirin.
6) Eğer tuzlu kek yaptıysanız yağladığınız kalıba bu kez un serpiştirin..
7)Kabartma tozunun üzerine bir kaç damla limon sıkarsanız kekiniz daha da güzel kabaracaktır..
8) Ununuzu kabartma tozu ve vanilya ile elemenizi tavsiye ederim.Kekun formunu yakalayabilirsiniz
9) Sodalı kekler daha güzel kabarır
10) Yumurta ve şekerinizi çırptıktan sonra eklediğiniz diğer malzemeleri kaşık ya da mixerin en düşük devrinde karıştırmanız yumurtaların sönmesini engelleyecektir(Yumurta proteini havayı içine hapseder ve çırpma süresince hava girerek kabarmayı temin eder)
11) Ekleyeceğiniz malzemeler ıslak meyve türü ise mısır ununa bulamanızı, kuru meyve ise bir iki dakika haşladıktan sonra iyice kurulayıp ,una bulayıp eklemenizi tavsiye ederim..Dibine çökmemesi için..
12) Un yerine birazını (bir kaç kaşık) nişasta kullanırsanız kum gibi ağızda dağılan kekleriniz olur...
13) Keklerinizi önceden bir kaç dakika ısıtılmış fırına koyarsanız kabarması daha iyi olacaktır...Soğuk fırın kabarmayı engeller.
14) Kekinizi kalıbınıza döktükten sonra üzerine bıçakla bir çizik atarsanız çatlak kekiniz olur
15) Mermer kek yapacağınız zaman hamurunuzu ikiye bölmeden önce iki kaşık eksik unlu yapın .Böldükten sonra birine bir kaşık un diğerine bir kaşık kakao ekleyin..
16) Tuzlu peynirli kek yaparken içine bolca maydonoz veya dereotu koymanız onun çökmesini ve hamur olmasını engelleyecektir...
17) Kek hamurunu hazırlarken alüminyum kaullanmamak gerekir, kararmaya sebep olur.
18) Fırına konulduktan sonra kapak açmamak gerekir..Açılırsa soğuk hava içeri girer ve basınç yaparak çökmeye sebep olur
19) Kontrol yapmadan da kek fırından çıkarılmamalıdır.Bunun için ince uçlu kuru bir bıçak veya kürdan kullanılabilir.Batırınca hamur yapışmamışsa pişmiş demektir
20) Fırından çıkan kek havayla biraz küçülür, soğuduktan sonra fırından çıkrtmek gerekir

yada canım hiç zorlama oluyosa olmuyodur benimde kekin keke benzemiyo nazının geçtiğibi arkadaşına eşine s-doktuna sipariş ver
benim sağsolun arkadaşım yapıyo hep .
şaka bi yana fırın çok önemli turbo olması en güzeli.
küçük fırınlarda pek olmuyo
gerçi ben ikisinde denedim olmuyo ya beni boşvermek lazımhihoyyyt

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…