Kendimi bilgisiz ve aptal gibi hissediyorum...

İşe çocuk gelişimi ve çocuk psikolojisi alanında bilgi edinerek başlayabilirsiniz .

Bir an önce mesleğinize başlayın yoksa iyice köreleceksiniz .

Herşeyi papağan gibi ezberlemenize gerek yok ki . Bilgi dediğimiz şey bize faydası dokunandır .

Mesela müzeleri gezebilirsiniz . Sanat filmleri izleyebilirsiniz . Ted konuşmaları izleyebilirsiniz . Bienalleri sempozyumları gezebilirsiniz .

Bilgi öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirirseniz bu sizin için korkunç bir yükümlülük olmaktan çıkar . Hem sosyalleşmiş olursunuz .

Ben de aynı durumdayım. Tam olarak bilgisizlikle alakası yok sanırım, çok kitap okurum ama aklım okuyamadiklarimda kalır. Hep bir şeyleri eksik yapmışım, birbyerlere yetisememisim gibi his var. Okuldan bir çok şeyi unuttum, şu anda mesleğim dışında bir iş yapıyorum, kendimi meslegimde çok yetersiz hissediyorum. Uzmanlar öncelikle her şeyi bilmenizin ,her şeyi okumanızın imkanı olmadığını kabul etmeyi öneriyor. Çağ bilgi çağ,her şeyi bilmemizin imkanı yok.

Genel kültür ne ola ki? 89 olimpiyatlarında uzun atlamada altın madalya alan atletin adını bilmek gibi mi? Bu bilgiyle beynimde yer kaplamamayı tercih ederim.

Herkesin ilgi alanı farklıdır. İlgi alanlarınız konusunda kendinize güvenseniz yeter. Bi de gündemi az buçuk takip ediyor, ülkede dünyada olan bitenden haberdarsanız daha ne olsun?

Ben misal balinalar hakkında gereksiz bilgi sahibiyim. Çünkü deniz biyoloğu olmak istiyordum. Veya toplama kamplarını hem gördüm gezdim, hem de haklarında yazılmış tarihi veya kurgusal birçok kitap okudum. Bunun sebebi de önceki yaşantımda yahudi olduğuma dair gördüğüm saçma sapan bir rüyaydı (reankarnasyona inanmıyorum, konu sapmasın). Sanatın tarihini, terminolojisini, mimariyi de iyi biliyorum çünkü mesleğim bu. Bunlar haricinde popüler kültürde de fena değilim. Müzik dinlerim, edebiyatla ilgilenirim. Ama bilmem nereye akan ırmağın adını sorsanız bilmem. Akdeniz bölgesindeki sıra dağlar mı onlar da ne? :KK53: Everest’in en büyük dağ olması haricinde coğrafya bilgim neredeyse yok gibi. Coğrafya ilgimi çekmiyor dolayısıyla bilmiyorum. Veya fizik, kimya, matematik.. Bunlar zayıf olduğum konular. Edindiğim bilgiler ezberden öteye gitmiyor çünkü düşünce tarzım bu alanlara uygun değil. Ama bunları bilmediğim için kendimi aptal hissetmedim hiç. Benim bildiklerim, ilgi alanlarım bana yetiyor..

İlginizin olduğu konulara yönelip o konularda kendinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz konu sahibi, bu sayede kişisel tatmin de yaşarsınız.

Yalnız size tavsiyem önce eğitimini gördüğünüz alanla ilgili çalışmalardan başlayın, hem bilgileriniz tazelenir hem de kendine güveniniz yerine gelir. Bu arada kişisel olumlamalar yapmayı da ihmal etmeyin.

Herkes herşeyi bilmek zorunda değil ama bilmek zorunda olduğu şeyleri en iyi şekilde bilmesi gerek diye düşünüyorum.

Merhaba, öncelikle kendinizi aptal gibi görmemekle işe başlayabilirsiniz. Ayrıca hangimiz yeteri kadar bilgiye sahibiz ki? Yani kimse: "Tamam ben şimdi oldum, her şeyi biliyorum" diyemez herhalde.

Anayasamızı 1 (bir) kere bile okumamış o kadar fazla kişi var ki... Hadi her yasayı ayrı ayrı okuyamayabilirsin de Anayasa bu...

Ben herkesin asgari bir bilgi düzeyine sahip olması gerektiğini düşünüyorum, özellikle hukuki konularda. İfade özgürlüğü de en hassas noktam sanırım.

Bir ülkede bir referandum gerçekleşeceğini düşünün. Hayal edin sadece. :) Açıp "Acaba biz neye oy vereceğiz, neler değişecek?" diye araştırmayan kişiye "vatandaş" diyebilir miyiz? Asgari bilgi düzeyinden kastım bu. Kimse saatlerce siyaset programları izlemek vs zorunda değil. Ama ben bir partiye körü körüne bağlanıp ona oy verenlere tahammül edemiyorum. Hangi parti olursa olsun, sorgulamalı herkes, araştırmalı, düşünmeli.. Kendini siyasetten soyutlamamalı. Sadece siyasetle de ilgili değil bu körü körüne bağlanmak, hiçbir konuda bağnaz olmamalıyız. Ders çalışmak üzere olduğum için bu açıdan yaklaştım sanırım, biraz uzun biraz karışık olmuş olabilir. :)

Elbette her konuda her şeyi bilemeyiz, bilmek "zorunda" da değiliz. Ama öyle can alıcı konular var ki kendimizi soyutlamamamız gereken...
+1

Herkes bildiğinden konuşmuyor emin olun. Her şeyi çok biliyormus, en doğrusunu kendisi yaparmış gibi davranan o kadar çok insan var ki etrafta. Bence bu daha kötü. Her şeyi bilmek zorunda değiliz. "Bilmiyorum." Ne kadar yüce bir cümle. Ukalalik yapmaktansa dürüst olmak en güzeli.
Bence mesleğinizle ilgili konularda olabildiğince bilgi sahibi olmalı ve size bir konuda danisildiginda kendinizden emin cevaplamasiniz. Hitabet çok önemli. İnsanların sizi ciddiye aldigini gördüğünüzde kendinize güveniniz yerine gelecektir.
Diğer alanlarda ise kör sağır olmamak lazım. Genel kültür demissiniz. Birçok genel kültür programları var ya da kitaplardan bilgiler edinebilirsiniz. İnternet kocaman bir derya. Güvenilir kaynakları takip edebilirsiniz. Ya da illa siz konuşacak değilsiniz bir sohbette. Dinleyin ve yorum yapın. Kimse sizi küçümsemez emin olun. Böyle böyle insanlarla birşeyler paylaşmanın, sadece sohbet etmenin bile ne kadar zevkli olduğunu görur ve kendinize güvenirsiniz.

merhaba arkadaslar,

Evet cevremde bir konuda konudulsa kendimi aptal gibi hissediyorum. Sanki cok ögrenmem gereken seyler varmis gibi, ama yelpaze o kadar grnis ki. 31 yasindayim ingilizce konusmayi dahi unuttum. Konusmayi bile bilemiyorum sanki. Iki cümleyibiraraya getiremiyotum sanki. Sürekli icimde sorgulayan biri var. Genel kültür sorusu sorsalar cevaplayamam galiba. Ortamda sohbetlere katilamiyorum. Eksik hissediyorum krndimi. Sizde böyle durumlar yasiyormusjnuz?
Boyle hissediyorsaniz ne kadar ogrenirsem mutlaka bilmedigim seyler d eolucak deyin ve bol bol kitap okuyun okuyabildiginiz kadar

Cevaplariniz icin tsk ederim arkAdaslar. Ben biraz asosyalbiriyim ve özgüvensizim. Sanirim böyle düsünmemin sebebide en basta babamve kardesimin benimle cok dalga gecmesi. Benbirsey. Söylemek istedigimde hic dinlenilmememden kaynakli sanirim.

Genel kültür ne ola ki? 89 olimpiyatlarında uzun atlamada altın madalya alan atletin adını bilmek gibi mi? Bu bilgiyle beynimde yer kaplamamayı tercih ederim.

Herkesin ilgi alanı farklıdır. İlgi alanlarınız konusunda kendinize güvenseniz yeter. Bi de gündemi az buçuk takip ediyor, ülkede dünyada olan bitenden haberdarsanız daha ne olsun?

Ben misal balinalar hakkında gereksiz bilgi sahibiyim. Çünkü deniz biyoloğu olmak istiyordum. Veya toplama kamplarını hem gördüm gezdim, hem de haklarında yazılmış tarihi veya kurgusal birçok kitap okudum. Bunun sebebi de önceki yaşantımda yahudi olduğuma dair gördüğüm saçma sapan bir rüyaydı (reankarnasyona inanmıyorum, konu sapmasın). Sanatın tarihini, terminolojisini, mimariyi de iyi biliyorum çünkü mesleğim bu. Bunlar haricinde popüler kültürde de fena değilim. Müzik dinlerim, edebiyatla ilgilenirim. Ama bilmem nereye akan ırmağın adını sorsanız bilmem. Akdeniz bölgesindeki sıra dağlar mı onlar da ne? :KK53: Everest’in en büyük dağ olması haricinde coğrafya bilgim neredeyse yok gibi. Coğrafya ilgimi çekmiyor dolayısıyla bilmiyorum. Veya fizik, kimya, matematik.. Bunlar zayıf olduğum konular. Edindiğim bilgiler ezberden öteye gitmiyor çünkü düşünce tarzım bu alanlara uygun değil. Ama bunları bilmediğim için kendimi aptal hissetmedim hiç. Benim bildiklerim, ilgi alanlarım bana yetiyor..
Anlatmaya gerek işte görüyorsunuz mökemmellll bir yorum mökemmel:KK31:

Duruma göre değişir.
Şimdi maç muhabbetinin ortasına atın beni, cahilliğimle bayrak açar otururum.
Ama alın 2 yaşa kadar çocuk bakım-psikolojisi üzerine bir konuşmanın içine bırakın, bilgimle parmak ısırtırım.
Biyoloji, bitkiler, ziraat üzerine bir konuşmaya dahil edin, kekelerim.
Ama alın oradan kimya-fizik konuşulan bir yere iteleyin, oturun izleyin.
Sorun birkaç edebi eser, hatırlamam; sor psikolojik hastalıkları sayayım kategori kategori.
Motor marka modellerinden anlamam, arabaları sor sene sene anlatayım.
Güzellik ürünlerinden anlamam, şu makyaj süper olur bilmem, ama tabloya nasıl resim yapılır boyaları ile komple sor, coşayım.
Türkçe şarkıları sorun, mal gibi kalayım; yabancı şarkıları sorun 70ler ile gireyim, poptan dalıp elektrodan çıkayım, oradan dönüp metal, o da yetmez power metal, black metal, gothic metal tür tür irdeleyeyim.
Ve çok iyi bilinen şeylere uzak olabildiğim kadar, gündelik hayatta pek çok kişinin konuşmadığı ama bir anda akla gelebilip sorulabilecek soruları cevaplayan kişilerden de biriyim. Gereksiz bilgiler ansiklopedisiyim çünkü.
Yabancı dillere de ekstra yeteneksizim :KK70:(Hani o anlıyorum ama konuşamıyorum aga diyenler var ya, onlardan biriyim)

Kime göre kültürsüzüm?
Olay bu. İlgi alanları farkı, sizinki de böyledir. :KK66:

Back
X