Kıdem Tazminatı

eceezgi

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2010
9.066
5.690
398
Arkadaşlar merhaba,
Bir konuda yardımınızı isteyeceğim.
Nişanlım eski işyerinden ayrılıp, yeni bir işe başlayacak.
Bugün iş görüşmesi vardı ve işe kabul edildi. Ancak eski işyerinde kesinlikle ayrılma sonunda tazminatını vermiyorlar.
10 yıllık bir geçmişi var , bu hakkını oradan nasıl alabiliriz.
Fikirlerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler

kendi isteğiyle ayrıldığı sürece hiçbir hak talep edemez.kıdem tazminatı hakkı yok.
eğer yanlışım varsa bilen arkadaşlar zaten düzeltecektir.

ancak işçi, işveren usulsüz bir iş yaptırıyorsa ve işçinin buna itirazı varsa işten ayrılır.mahkeme yoluyla hakkını arar.
işverenin usulsüz iş yaptığını ve bu yüzden ayrıldığını kanıtlarsa tazminat hakkı doğar.

ama sizde öyle bir durum söz konusu değil.

tekrar söylüyorum yanıltmak istemem.eğer yanlış bir şey söylüyorsam bilen arkadaşlarımız düzeltme yapacaktır.

Son düzenleme:
kendi isteğiyle ayrıldığı sürece hiçbir hak talep edemez.kıdem tazminatı hakkı yok.
eğer yanlışım varsa bilen arkadaşlar zaten düzeltecektir.

Kendi isteği ile işten ayrıldığında alamayacağını ben de biliyorum.

Bazı firmalar kendi isteği ile ayrılmış olsa dahi verebiliyorlar , ya da bazı çalışanlar , bazı koşullarda bu haklarını firma istese de istemese de alabiliyor.

Teşekkürler

Tam emin olmamakla birlikte 15 yıllık sigortalılık ve 3600 gün prim ödenmesi halinde minimum 10 yıllık işyerinden ayrılması sonucunda kıdem tazminatını hak eder diye biliyorum. .Bunlarla ilgili iş mahkemelerine başvurması gerekiyor

Teşekkür ederim.
Heniz sadece 10 yıllık bir geçmişi var.

ilk mesajıma eklemeler yapmıştım.
işverenin usulsüz bir iş yapması ve bunu işçinin kanıtlaması gerekli mahkeme yoluyla.
o zaman alınabilir.ama dediğim gibi sizde öyle bir şey söz konusu değil.

bir de nasıl alır;işverenin niyeti çok önemli.bazıları evet veriyor.işçiyi kendi çıkarmış gibi gösteriyor.ama bu kezde ihbar tazminatıda devreye girmeli ki çoğu işveren kendi isteğiyle çıkan işçiye bunu yapmak istemiyor.

benim bildiğim bu.ama bu konuda kanunlar çok değişken.yeni bir uygulama var mı ben bilmiyorum.

kendi isteği ile ayrılıyorsa kıdem ve ihbar alamaz. ancak iş yeri belli sebeplerle çıkarırsa alabilir. yada 10 yıllık geçmişi varsa oturup anlaşacak ancak öyle alabilir.

işi biraz yokuşa süren kişi ise şu şekilde alabilir. vaad edilen mesai ücreti almadığı ,
eksik sigorta yatırdığı,
fazla mesai yaptırıldığı,
yıllık izinlerini verilemediği,
iş yerinde sözlü tacize uğradığı( amirinden hakaret vs )

gibi nedenlerle delil göstererek istifa ettiği gün işyerine noter çekerek hangi nedenden istifa ettiği belirtip dava yolunu açabilir. ama bütün hepsi gerçek deliller sayesinde olacaktır. bu dava duruma göre uzayabilir1+ yıl gibi yada iş yeri anlaşmaya çalışır( tabi işyerinde gerçekten eksik durum var ise işveren geri adım atar)

evet bende aynen böyle biliyorum.ilk mesajımı düzeltme sebebimde bu yüzdendi.
delil olmalı elinizde mahkemeye sunacak.
sizin anlattığınız durumda alamaz.

evet bende aynen böyle biliyorum.ilk mesajımı düzeltme sebebimde bu yüzdendi.
delil olmalı elinizde mahkemeye sunacak.
sizin anlattığınız durumda alamaz.

evet ben yazarken siz yazmışşsınız pardon

ayrıca 3600gün 10 yıl var ise mahkemeye gerek yok direk alabilir tazminatını.

10 yıl aynı şirkette değil malesef, kafam biraz karısıktı aynı şirket gibi yazmısım

:))

ben o şekilde de alınmadığını biliyorum.hatta üşenmedim araştırdım:))

Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği, iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.

alıntıdır.

Arkadaslar okuyanlar yanilmasin.. 08.09.1999 dan once ise girenler, 15 yillik sigortalilik suresi ve toplamda 3600 gunluk prim odemesi ve en az 1 yillik kidem varsa son isyerinde calistigi kadar kidem alir..

Konu sahibi kidem tazminati almak icin suni sebepler yaratmayin derim, yok mesaimi alamadim, ucretim gec odendi vs. İsveren yarin bigun benden ayrildiktan hemen sonra ise girdi, aslinda istifa etti diye dava acarsa aldiginiz kidemin ustune ihbar tazminati bide isverenii ugrattigi zarari verirsiniz..

Kendi isteğiyle işinden ayrılıp, yeni bir işe girecek işçinin kıdem tazminatı alma hakkı yoktur ve hatta işten ayrılacağını yazılı olarak bildirdikten sonra da ihbar süresince eski işyerinde çalışmaya devam etmesi gerekir. Etmezse de eski işveren dava ile kendisinden ihbar tazminatı talep edebilir ve davayı da kazanır.

Arkadaşlardan anlatan olmuş, iş yerinden ayrılmasını haklı gösterecek sebepleri varsa noterden ihtarname çekerek bu şekilde istifa ederse, dava açarak sonunda tazminatını alabilir ancak bunların gerçeğe dayanması ve kanıtlanabilir olması gerekir ki, yeni bir işe girdiğini mahkemeler direk araştırıp SGK hizmet döküm cetvelinden görüyorlar, dolayısıyla bu sebeple işten ayrıldığı anlaşılırsa kendisi zarar eder.

Uzun süredir çalışıyorsa, kıdem tazminatı vermek işverenin insafına kalmış ama kanunen vermek zorunda değil.

Yalnız şu anda İş Mahkemesinde çalışan bir zabıt katibi olarak söylemeden geçemeyeceğim, işçilerin çoğu haklarını pek bilmiyor ve peşine düşmüyor.
Mesela sizin normal mesai saatiniz 09.00-18.00 arası olsun ve haftada 3 gün 18.30 da çıkmak zorunda kalıyorsunuz diyelim işte bu yarım saat te olsa fazla mesaidir ve bunun karşılığını talep etme hakkınız vardır, talep ettiğinizde bu ödenmezse istifa hakkına da sahipsiniz ve sonucunda dava açarak bu alacaklarınızı tahsil de edersiniz.

Sizin konunuzda da bu tarz haklı sebepler olabilir mi bunu değerlendirin ve ona göre davranın ama gene de asıl işten çıkma sebebiniz yeni bir iş olduğu için riskli ve benim vicdanıma sığmazdı. İyi akşamlar.

Herkese teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…