Kilo Vermenin Bilimsel Gerçeği; Grelin ve Leptin Hormonları

E

EU2

Ziyaretçi
Dr. Mehmet Öz ve Dr. Michael Roizen’O kilo verme konusunda temel bir biyolojik gerçeğin olduğu ve kişinin biyoloji ile bir yere kadar savaşabileceğini söylüyorlar.
Atabileceğiniz en önemli adım açlık duygularınızı kontrol altına almanızdır. Aç veya tok olduğunuzu size hissettiren iki çeşit hormon bulunmaktadır. Bunlar GRELıN ve LEPTıN hormonlarıdır.
Grelin hormonu iştahınızı devamlı açık tutarak beyninize çok açık ve net bir mesaj gönderir; ‘’Yemek yemelisin!’’.
Diğer hormon leptin ise beyne karnınızın dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır. Dr. Öz ve Dr. Roizen bu hormonların çalışma mantığını anladığınızda daha az yemek yiyerek kilo verebileceğinizi belirtiyorlar.
Gerçekten çok acıkmış olduğunuzda grelin hormonu her 20 ila 30 dakikada bir beyine mesaj yollar. Bu mesajların her birinin 30 dakika etki süresi vardır bu 30 dakikalık sürede ihtiyacınız olandan fazlasını yemenize neden olurlar.
Eğer biraz yemek yiyip 20 dakika kadar beklerseniz leptin hormonu beyne tokluk mesajı yollar ve sizi çok yemek yemekten kurtartır. O yüzden karnınızın tam dolmasını beklemeden yemeyi yarıda kesin ve 20 dakika bekleyin, gerçekten ihtiyacınız olan kadarını yemiş olduğunuzu anlayacaksınız.

KARNINIZIN GURULDAMASINI NASIL DURDURACAKSINIZ ?


Kahvaltı: Kahvaltıda gıda lifi açısından yüksek oranlı yiyecekler ve şekersiz (az şekerli de olabilir) besinler tüketmeniz gerekiyor. Sebzeli ve yağsız bir omlet bu konuda size yardımcı olabilir.

Ara Öğün: Öğle yemeğinden önce acıkırsanız bir elma veya bir adet havuç yiyin. Hatta öğle yemeğinden yarım saat önce yemek çok faydalı olacaktır.

Öğle Yemeği: ışleri akışına bırakın, eğer ki çok fazla yiyecek hakkında düşünürseniz grelin beyne anında mesajları yollamaya başlayacaktır. ıyi veya kötü kararları kendiniz vereceksiniz. Doymaya başlamadan yemeği bırakıp biraz bekleyebilirsiniz. Eğer sağlıklı olduğunu düşünüyorsanız, öğle yemeğinde 3-4 çeşit besini tüketebilirsiniz.
Örnek olarak iyi bir öğle yemeği biraz tavukla beraber bir tabak salata olabilir. Yanında ise bir kase sebze çorbası içebilirsiniz.

Ara Öğün: Akşam üzeri 16:00 civarlarında hafif bir ara öğün uygun olabilir. Size kalori verecek fakat leptin hormonunu tetiklemeyecek yiyecekler bulunmaktadır.
Biraz fındık veya ceviz yiyin. ıçinde ‘’iyi’’ yağlardan bulunur. Sadece beyine gidecek mesajda biraz yağ aldığınız bulunur, açlık hormonunu tetiklemez.

Akşam Yemeği: Gün içindeki öğünleri kaçırmayın, eğer kaçırırsanız çok fazla açlık hissi duyarsınız be leptin hormonu bu fırsatı kaçırmadan yollayacağı mesajlarla ihtiyacınızdan fazla yemenize sebebiyet verir.
Dr.Michael Roizen ve Dr. Mehmet Öz’ün önerisi ise çok açık: Pirinç açısından zengin (iyi bir karbonhidrattır) bir yemek ve somon balığı menüyü oluşturabilir. Tatlı olarak ise siyah çikolata veya meyve yiyebilirsiniz. Eğer alkol almak istiyorsanız bunu makul miktarda ve tatlı niyetine almalısınız. ıkisini aynı öğünde tüketmeyin.

Son Ara Öğün: Patlamış mısır

‘’NEREDE YEDıĞıNıZ ÖNEMLıDıR.’’

Genellikle soğuk ve loş ortamlarda yemek yiyorsunuz. Bu yüzden restorantlarda ışıklar loş olur ve klimalar da tam güç çalışır. Bunu yapmayın.
Az yemek yiyebilmek için yemek yiyeceğiniz mekanın aydınlık, ve sıcaklığın da yüksek olmasına özen gösterin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
evet zaten tokluk hissinin beyne 10 dakika sonra ulaştığını duymuştum...biraz beklesek yada yavaş yesek gerçekten fazla kaçırmayız...

çok açken yiyoruz yiyoruz sonra 10-15 dk geçiyo hazımsızlıktan krizler geçiriyoruz...örnek 1 ben! sırnaşık şey tecrübe konuşuyo... jeyyar

aç gözlülükten yada sevdiğim yemeği doyduğum halde sırf canım yemek yemek istiyo diye yediğim zamanlar olurdu... :eek:klava: sonrasını anlatmim zaten...nefes alamama, şişkinlik, çay bile içemezdim! çok güzel ve doğru bi yazı... :1yes2: paylaşımın için teşekkürler arkadaşım:çiçek:
 
Bence Bu Amcalar Türk Hatunlar üzerinde Bi Araştirma Yapiversinler,çünkü Bizde Leptin Hormonu Olduğundan şüpheliyim...
Hatta Onun Yerine Hepyiin Hormonu Geliştirmiş Olabiliriz!
 
X